Ένας κούκος

Depression - Deflation

Συνωμότης ή «ρουφιάνος» ο Τραπεζίτης κ. Γεννηματάς;*  

Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων… 

 

Ένα μέρος του όλου. Το όλον εδώ

       

«Ποιος θα μιλήσει; Ποιος να μιλήσει στην Ελλάδα για οικονομικά; Όλοι είναι τσιράκια των Τραπεζών. Ποιος θα ζητήσει αναδιάρθρωση;

Όσοι μιλάνε για οικονομικά στην Ελλάδα, διατηρούν οργανική σχέση με τις Τράπεζες. Θα το πει η Ξιαφά, ο Προβόπουλος; Ακόμα και ο Στουρνάρας (καθηγητής Οικονομικών) δεν τολμάει να το πει .

Οι Τράπεζες δεν χάνουν. Τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει.Θα χάσουν μόνο τους μισούς τόκους. Αλλά λένε, άστους, αυτοί κορόιδα είναι, το τρώνε το παραμύθι (σημ. οπότε ούτε τους μισούς τόκους).

Oi πελάτες – κράτη πόσοι είναι (sovereign market); Πολύ λίγοι και τα κέρδη μεγάλα. (σημ. φυσικά αφού οι δόσεις πληρώνονται από τους φορολογούμενους – το ‘πιασες τώρα γιατί και από το 1 ευρώ θα διώκεσαι για φοροδιαφυγή; )

Στην Τραπεζική, υπάρχει μια τριμερής σχέση, όλοι είναι συνυπεύθυνοι Και τα 3 μέρη της εξίσωσης (Τράπεζες – Δανειζόμενος – Εγγυητής) πρέπει να χάσουν συμμέτρως. Η Ελλάδα είναι ιστορικά η μόνο χώρα που θα πληρώσει όλο το χρέος της.

Ο Τραπεζίτης πρέπει να ξέρει που δανείζει αλλιώς είναι άξιος της μοίρας του. Η Ελλάδα δανειζόταν, γιατί να μην τα πάρει τα χρήματα (σημ. τσάμπα πολιτική μαγκιά, Τσοχατζό αλά κρεμ); Την ελέγχανε αλλά δεν λέγανε να μην τα πάρει. Την δανείζανε λες και ήταν η Γερμανία (σημ. και όμως κάποτε ήταν…). Γιατί της τα δίνανε; Να πάνε να τα πάρουν από την Γερμανία. Κάνανε λάθος; Και οι 3 να το πληρώσουν. Γιατί μόνο ο ένας; (σημ. τα κορόιδα οι πολίτες/φορολογούμενοι). Κανείς δεν μιλάει γιατί και τα 3 μέρη είναι συνυπαίτια μέχρι το λαιμό.

Θέλουμε πολιτικούς κομάντος.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένας έλεγχος γιατί «είμαστε» όλοι μια οικογένεια

Οι έλεγχοι είναι απλά κάποια «reports», τα κατατάσεις τυπικά στο αρχείο σου – ποτέ δεν έχει πέσει ποινή για διάπραξη αδικημάτων

Τόσα χρόνια δεν είχαμε ούτε Αρχή Ελέγχου του Ασφαλιστικού Συστήματος, Κοντομηνάς (INTERAMERICAΝ) και Ψωμιάδης (ASPIS) 30 χρόνια αλλάζανε επιταγές, είχανε στήσει παρατράπεζα

Ό,τι ακούτε είναι ψέματα, οι Ισολογισμοί των Τραπεζών, οι Ελεγκτές της ΤτΕ, τα πολιτικά – αν τους πεις μια μικρή αλήθεια τσινάνε

Εδώ είναι Ανατολική Εκκλησία, παραμύθι, η Αγία Τριάδα, το Θαύμα, τα πετεινά του ουρανού, ο Θεός τα τρέφει, μαζί σου θα τα πάρεις; τα σάβανα έχουνε τσέπες; έλα καημένε, πάλι ωραίοι είμαστε.

Ένα σύστημα που παράγει την αμαρτία για να συγχωρεί την αμαρτία»

(χοντρές αλήθειες και άλλα πολλά ωραία φιλοσοφικά και ιστορικά)

Επικ: Ένα απέραντο μπάχαλο. Με λίγα λόγια, όχι σαν το site του Επίκουρου (και άλλα πολλά)  με τα ατέλειωτα κατεβατα που 3 χρόνια προσπαθεί να τα πει τεκμηριωμένα πλατειάζοντας.

Στην πραγματικότητα; Τα αυτονόητα, ό,τι συζητείται σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις των «μυημένων» (όχι πια),»κοινό μυστικό» για δεκαετίες.  ΟΧΙ όμως για τα ΜΜΕ – στις κοινωνίες του Όργουελ με τα κοιμισμένα πρόβατα, όπου ζούμε.

Και είναι πραγματικά τόσο απίστευτο ότι στο ΤΟΣΟ εξώφθαλμο κανείς δεν αντιδρά ή αντιδρά σε ασήμαντες κουταμάρες. Διότι εστιάζουμε στο μνημόνιο και στα μέτρα και χάνουμε όλο το δάσος. Ότι πχ το 1/4 των φόρων μας πάει στους τραπεζίτες για να αποπληρώνει τους τόκους μας. Και προς αυτήν την ίδια κατεύθυνση είναι το μνημόνιο, τα μέτρα, κλπ. της εικονικής «εξυγίανσης». Και πάμε λέει να εκποιήσουμε 50 δις κρατικής περιουσίας «για την εξυγίανση» (πάντα) αντί να πούμε «δεν πληρώνω» ή «θα πληρώσω όσο έφταιξα». Διότι ακόμα-ακόμα, και ΕΑΝ επιτύχει (και φανταστείτε, πως και πόσοι θα φάνε…) αυτή η εκποίηση, ούτε το χρέος μας θα μειωθεί ασφαλώς και το πολύ να καλύψει τους τόκους μας 3-4 ετών από σήμερα. Όπως και με το δήθεν Μνημόνιο, σε λίγα χρόνια απλά θα είμαστε ξεπουλημένοι, φτωχότεροι, εξαθλιωμένοι και πλήρως παραδομένοι. Εντελώς ανίκανοι.

[δείτε αυτό το απόσπασμα, μετά το 0:21»]

Το σύστημα όλο είναι τραπεζικοί εκπρόσωποι, όπως βεβαιώνει και ο κ. Γεννηματάς. Τι ΔΝΤ, ΕΚΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, εγχώριες και ξένες τράπεζες, μηχανισμοί στήριξης, πολυεθνικές (και… εθνικές), τρόϊκες και δεν συμμαζεύεται; Βάλτε σε όλα την ταμπέλα «ιδιώτης τραπεζίτης».  Είναι «φανερό» πως όλα τούτα είναι καμουφλαρισμένα ακόμα. Αόρατα, λες. «Το Μνημόνιο», «Επιτροπές Σοφών», «Πορίσματα», «Εξεταστικές», «Κυρώσεις» και οι ληστές με τις γλαδιόλες. Οργουελικοί ευφημισμοί και διγλωσσία. Αυτά τα χαπάκια τα καταπίνουν μόνο οι υπνωτισμένοι, πολύ απλά όλοι μας.

Η λύση; Το χρήμα το εκδίδει και το διακινεί ΜΟΝΟ το κράτος. Τα έχουμε πει και παλιότερα. Είναι δυνατόν τα κράτη να δανείζονται; Είναι δυνατόν να το πράττουν επειδή αδικαιολόγητα και ανομιμοποίητα εκχώρησαν την σχετική τους εξουσία σε ιδιώτες, αόρατους, μη αιρετούς; Είναι δυνατόν οι φόροι μας να γεμίζουν τις τσέπες των πιράνχας της ΑΙΩΝΙΑΣ ανακυκλούμενης (και διογκούμενης) πίστωσης; Στο κάτω- κάτω, τι αν υπήρχε ΕΣΤΩ ΜΙΑ διάταξη που να έλεγε «θα δανειστείς ως το 30% του ΑΕΠ σου, απο ‘κει και πέρα κόψε το λαιμό σου»; Είδατε ποτέ περικοπές ή έστω πλαφόν στον δανεισμό σε οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία; 

Για  να αλλάξει αυτό όμως, θα πρέπει να ανατραπεί μια παγκόσμια (προ)ιστορία αιώνων. Και είναι τόσο γλυκό το μαξιλάρι…

Σαν πολλοί να αρχίσανε να μιλάνε πάντως. Και τούτο είναι η ειδοποιός διαφορά στις μεταβατικές περιόδους. Κάποιοι θα μείνουνε για πάντα τσάτσοι, κάποιοι θα επωφεληθούν από την αλλαγή όταν έλθει και κάποιοι απλά θα κάνουν όλη την φασίνα για τους υπόλοιπους. Και η ζωή συνεχίζεται.

Ησυχία, θα ξυπνήσει το μωρό.

ΥΓ. Στην Ελλάδα φταίξαμε. Στον ίδιο βαθμό που και σήμερα φταίμε. Ότι βολευτήκαμε με την άγνοια και την απραξία μας. Όσοι δεν φάγαμε, φυσικά.

_______________________________________

(*) Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.

• Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομικά (1967-1972) – Πολιτική Επιστήμη (1972-76) – Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο – Πολιτική Επιστήμη – Πολιτική Κοινωνιολογία – Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1976-79).
• Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 1974.
• Σύμβουλος στον ΥΕΝ (1974-76).
• Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1980-81).
• Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-81).
• Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΒΙΠΕΤΒΑ και Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΤΒΑ( 1986-88).
• Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (1987-89).
•Σύμβουλος Διοίκησης της Τραπέζης Ελλάδος με αυξημένες αρμοδιότητες διοίκησης (1993-94).
•Αντιπρόεδρος Διευθύνουσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (1994-2000).
• Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (από τον Ιούνιο του 2000).
• Πρόεδρος Δ.Σ. Omega Bank 

 


31 σκέψεις στο “Ένας κούκος

  1. ΑΠ: Ένας κούκος
    εμενα μου κανει εντύπωση πως και τον βγαζουν και στο mega … που και που..το θέμα είναι ότι λιγοι ξυπνάνε και ακόμα λιγοτεροι αντιδρανε. Στο δια ταυτα τι κάνουμε

  2. ΑΠ: Ένας κούκος
    Εξοχος…συνεκτικός και αναλυτικός ταυτόχρονα…αναρωτιέμαι πως θα γίνει οι υγειείς δυνάμεις να ενωθούν σε μια πραγματική πανστρατιά σωτηριας της χωρας μας. Ευχαριστώ.

  3. ΑΠ: Ένας κούκος
    @Γιάννης

    Θα πρέπει να εκλεγούν στη βουλή. Θα ψήφιζες εσύ και ο epicuros άραγε τον Καισαριο και Γεννηματά για τη βουλή;; Αμφιβάλω. Τους θεωρείτε φιλελευθέρους και όλες τις άλλες μπούρδες που ακούω τόσο καιρό.

    Μακάρι δηλαδή να κάνω λάθος, αλλά δεν βλέπω κανέναν σε αυτή τη χώρα να ψηφίζει σωστούς ανθρώπους. Όλα κάτι μαλακές αναρχικούς και κουμουνιστές αναδεικνύονται αυτή τη χώρα.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Αγαπητέ φίλε…Για τον Γεννηματά και ότι πρεσβεύει θα έκανα αγώνα..γιά τον Καισάριο δεν είμαι σίγουρος…τον παρακολουθω αλλά πολλά σχολια του στο Capital είναι κατα την γνώμη μου ανεπαρκή..αυτό είναι ανθρώπινο..κανείςδεν τα ξέρει όλα..αλλά δείχνει ποιότητα να λες ‘δεν έχω γνώμη’ παρά να έχεις γνώμη γιά όλα…άλλωστε αυτό έλεγαν΄οι αρχαίοι γίγαντες της σκέψης..ευχαριστώ.

    2. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      οχι βέβαια! ούτε τον ένα ούτε τον άλλο!…

      Σε ποιούς συγκεκριμένα αναρχικούς και κουμουνιστές αναφέρεσαι? βάζεις και το γιωργάκη μέσα?

  4. ΑΠ: Ένας κούκος
    Καλε μου φιλε, ο Καισαριος τωρα πηγε στο καπιταλ. ΕΙναι ο πρωτος που λεει για αναδιαρθωση χρεους και οτι εχουμε πτωχευσει απο το 2008.

    Πρωτα το ειπε αυτος και μετα ολοι οι αλλοι.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      ΟΚ…δεν γνωριζω τις λεπτομέρειες…πολλοί λεγαμε για την πτώχευση από το 2008…εμου συμπεριλαμβανομένου…ζω στο εξωτερικό…αρχισα να τα λέω στο καπιταλ το 2008 και εφαγα τοσο κράξιμο απο ανθρώπους χωρίς κανένα επιχειρημα που αποφασισα οτι ειναι ματαιο να γραφω πλέον…και ο σπαρτης τα έλεγε…και πολλοί άλλοι…εδω μου έκραζαν το σουηδικό μοντέλο λεγοντας να μείνω στο λαχανι saab…τέλος παντων…οσον αφορά τον Καισάριο, εγραψε προσφατα για τα ναυλα στην ναυτιλία…το αρθρο ήταν πολύ ελλειπές – μιλώ διότι γνωρίζω – και οδηγούσε σε λάθος συμπέρασμα..τέλος πάντων…η συζήτηση με τον Γεννηματά ήταν γονιμη και γεμάτη αληθειες…Καλή Σαρακοστή…

  5. ΑΠ: Ένας κούκος
    τον έχω ακούσει να λέει και τα αντίστροφα. Μου φαίνεται ότι ανάλογα με το σε ποιόν μιλάει, παίρνει και διαφορετική θέση ο τύπος.

  6. υ.γ.
    ειρήσθω, δε, εν παρόδω: πάρτε εξωλεκτική επικοινωνία… πάρτε στάση σώματος. Τώρα που βούιξε ο τόπος, κάτι πάει να μας πει κι αυτός αλλά με μισόλογα. Όσο για τον άλλο, τον καισάριο… τι να πω… λέρα μου φαίνεται ο τύπος. Σαν αυτούς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του ξύπνιου να πιάνει κορόιδο τους αφελείς. Πώς λέμε «υπαρκτός καπιταλισμός»?

  7. ΑΠ: Ένας κούκος
    Παρόμοιες ηταν και οι δικές μου σκέψεις. Αυτό που είδα εγώ στο βίντεο, ήταν ενας ευτραφής κυριος, ο οποίος με αρκετή δόση αυταρέσκειας -την οποία μας πουλάει σαν ειλικρ’ινια, μας εξηγεί πως λειτουργεί το συμπαν. Οι αλήθειες του μισές και τετριμμένες κι αφορούν μόνο τα ακραία συμπτώματα του συστήματος, όχι το ίδιο το σύστημα.
    Το κεφαλαιο του χρεους ειναι εγγυημενο, λεει (το ιδιο λεει και ο ΓΑΠ: θα πληρωσουμε τα χρεη μας μεχρι δεκαρας), αλλά οι τόκοι θα πρέπει να περικοπούν κατα 50% (γιά να έχει και το πόπολο λίγη ικανοποίηση, αλλιώς ίσως σταματήσει να πληρώνει).
    Να μου λείπουν τέτοιοι „διαφωτιστές“.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Μπορείς να μου πεις ποια φράση συνιστά «αυταρέσκεια με δόση ειλικρίνειας»;

      Μπορείς να μου πεις τι είναι τετριμμένο από αυτά που άκουσες;

      Τέλος, δεν είπε ότι είναι εγγυημένο το κεφάλαιο του χρέους. Και είπε και άλλα τα οποία μάλλον δεν άκουσες ή πρόσεξες γιατί είχες το νου σου στην στάση του σώματος και στην κοιλιά του.

      Παράπλευρα συμπτώματα της τηλεοπληξίας…

      1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
        Επίκουρε,

        – Η κριτική μου αφορά μόνο τα λεγόμενα του τραπεζίτη κι όχι τον κόπο σου, τον οποίο θεωρώ αξιέπαινο.

        – Μην αρχίζεις να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Σαν κάτοικος εξωτερικού που δεν βλέπει ελληνική και μόνο επιλεκτικά τοπική τηλεόραση δεν θεωρώ τον εαυτό μου τηλεόπληκτο.

        – Ο κύριος επιβεβαιώνει μεν αυτά που γράφεις κι εσύ (κατανοητή η ικανοποίησή σου), αλλά τα λεγομενά του τα έχω ακούσει, τα έχω διαβάσει και τα βιώνω καθημερινά. Έχω ακούσει κιόλας τραπεζίτες να προτείνουν σαν λυση της κρίσης του συστήματος έναν ηθικό ορκο για τον εαυτό τους. Κάτι σαν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά χωρίς να διευκρινίζουν: με η χωρίς φακελάκια.

        – Τι λοιπόν απο αυτά που είπε, αποτελουν μια καινούργια πληροφορία?

        Το ότι χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση?
        Το ότι οι πολιτικοί μας είναι άσχετοι, δηλαδη ανίκανοι ή
        το ότι οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι παπάδες μας λένε παραμύθια (και οι δημοσιογράφοι και επίσης μεγάλο μέρος επιστημόνων, λέω εγώ)?

        Όλα αυτα τα θεωρώ προσωπικά πια τετριμμένα, κι όταν αυτός που τα λέει τονίζει με υφος „σας το λεω εγώ που είμαι τραπεζίτης“, βρες εσυ αντί „αυταρέσκεια“ κάποιον αλλον όρο που να τον χαρακτηρίζει.

        Επίσης αυτά που λέει, δεν ειναι όλη η αλήθεια. Η „νοικοκυρα“ Μέρκελ ξέρει πολύ καλά, οτι οι γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι κατ’ εξοχήν κρατικές (π.χ. πάνω απο 10 δις μονο η Hypo Real Estate, την οποία έσωσε με πανω απο 100 δις το γερμανικό κράτος), άρα θέλει την συνεχή ροή των τοκων. Τι καλύτερο για την Μέρκελ απο το να πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι της ΕΕ (και του ΔΝΤ) την Ελλάδα κι αυτη με την σειρά της την Hypo Real Estate? Κι αυτά που λέει η Μέρκελ για την συνυπευθυνότητα των τραπεζων είναι για εσωτερική κατανάλωση.

        Όσον αφορά τον ΓΑΠ, δεν του είπε, λέει, κανείς να ζητήσει απο την ΕΕ 20 δις γιά τις τράπεζες (ούτε βέβαια να απαιτήσει από τους μετοχους τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, λέω εγώ), συνεπώς απο μόνος του δεν το ήξερε και άρα ειναι άσχετος. Ασχετος. Οχι δηλαδή κι αυτος τσιράκι των τραπεζών. Τα χρέη όμως των κομμάτων προς τις τράπεζες μιλάνε άλλη γλώσσα.

        Δεν είναι καθόλου άσχετοι ή ανίκανοι οι πολιτικοί μας και ξέρουν πολύ καλα όχι μόνο που παν’ τα τέσσερα, αλλα και που πάνε τα δις των φόρων μας.

        Σε άλλο αρθρο έγραψες, ότι γιά την κατάσταση ευθύνεται η απληστία μερικών. Είναι ένα απο τα λίγα πράγματα που διαφωνώ μαζι σου. Η απληστία υπήρξε πάντα, Επίκουρε. Η πολιτική όμως της είχε θέσει ορισμένους φραγμούς, οι οποίοι στις μέρες μας εχουν καταργηθεί. Εχουν καταργηθεί από τους εξαρτημένους απο τους τραπεζίτες πολιτικούς.
        Δεν είναι λοιπόν ούτε άσχετοι, ούτε ανικανοι, ειναι συνένοχοι (το λες κι απο μόνος σου με την φράση : „το ‘πιασες τώρα γιατί και από το 1 ευρώ θα διώκεσαι για φοροδιαφυγή;“).

        Προσωπικά το εχω πιάσει προ πολλου, γιαυτό και δεν με θαμπώνει πια η „ειλικρινεια“ των τραπεζιτών.

        Θα μπορούσα να γραψω κι άλλα (π.χ. για την συνοπτική αναδρομή στην φιλοσοφία) αλλά ας μην μακρυγορώ.

        1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
          Eντάξει Αντώνη, συγνώμη αν κάποιος υπαινιγμός θεωρήθηκε προσωπικός. Θέλω όμως να γίνει σαφές ότι οι απόψεις παρατίθενται προς κρίσης και όχι προς «συμμόρφωση».

  8. ΑΠ: Ένας κούκος
    ο Μάνος υγιή οικονομική σκέψη? άσχετα εάν
    χρεοκόπησε το κόμμα του και την εταιρεία του ,αυτά για την Ορθοδοξία που τα βρήκε να υπάρχουν?

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Ρε παιδια δεν καταλαβαίνω.

      Σας είπε κανείς ότι σας πλασάρουμε τον Γεννηματά για πρόεδρο της Δημοκρατίας ή για παρεάκι για κρασάκια; ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα είπαμε να δείτε και να ακούσετε. Και όλα αυτά από κάποιον που είναι τραπεζίτης.

      Αφήστε τα θεολογικά και τα διαιτολογικά λοιπόν και μπείτε στο παρασύνθημα.

      Αυτή η παραφιλολογία μας μάρανε.

      1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
        Κατ’ αρχάς, γιατί το παίρνεις τόσο ζεστά το θέμα; Εσύ καλά κάνεις και δείχνεις τον τύπο, είναι μια ακόμη μαρτυρία ότι το σύστημα βασίζεται στην απάτη.

        Ποιά είναι η παραφιλολογία; Τα σχόλια και η κριτική; Μήπως εδώ είναι ευπρόσδεκτες μόνο εκδηλώσεις θαυμασμού?

        Όσο για τη γλώσσα του σώματος, το πρώτο και σημαντικότερο που παίρνει κανείς υπόψιν του στην επικοινωνία, είναι το εξωλεκτικό μέρος της. Πού το κακόν;

        1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
          Το παίρνω καυτά όχι ζεστά. Γιατί εδώ όλα βράζουν. Ή κάνω λάθος;

          Η παραφιλολογία έγκειται στο θελογικό και διαιτολογικό όπως σαφώς αναφέρθηκα.

          Το επιχείρημα περί εκδηλώσεων θαυμασμού έχει ειπωθεί και από άλλους στο παρελθόν.

          Αν ίσχυε, θα έγραφα 5 αναρτήσεις την εβδομάδα και θα ασκούσα λογοκρισία στα σχόλια.

          Από τους παλιούς αναγνώστες/τακτικούς σχολιαστές περιμένω την ουσία, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

          Κι εσύ είσαι ουσιαστικός και το ‘χεις «αποδείξει».

  9. ΑΠ: Ένας κούκος
    Τον Καισάριο τον παρακολουθώ εδώ και πάρα πολύ καιρό στο market-talk. Αν και διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία με την ιδεολογία που ασπάζεται , θεωρώ πως είναι σοβαρός και μιλά με στοιχεία. Και η αλήθεια είναι πως είναι ο πρώτος που (εγώ τουλάχιστον) άκουσα να μιλά για αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους.

    Ποιό είναι το αστείο στην περίπτωσή του όμως??(και στην περίπτωση του κυρίου Γεννηματά βεβαίως βεβαίως…) Όποιος έχει την διάθεση , ας ρίξει μια ματιά στο παρακάτω κείμενο—-> http://www.market-talk.net/index.php/id/8750

    Για όσους δεν προλαβαίνουν , η περίληψη του κειμένου αφορά την δυνατότητα να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος και στην συνέχεια να το διαγράψει. Η «λύση» και η «σωτηρία» μας , η «ιδεάρα» για την επίλυση του πιστωτικού αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιέλθει.

    Μου κάνει φοβερή εντύπωση το πως άνθρωποι με αποδεδειγμένη ευφυία και γνώσεις δεν αναρωτιούνται για τα εξής απλά πράγματα : α) Γιατί η ΕΚΤ θα πρέπει να δανείζει τα κράτη και δεν εκδίδει το ευρώ ΔΩΡΕΑΝ στην ποσότητα που κρίνεται απαραίτητο? β) Γιατί η ΕΚΤ είναι υπεράνω οποιουδήποτε πολιτικού και κρατικού ελέγχου? γ) Ακόμα και τώρα που (πολύ κακώς κατα την γνώμη μου) η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα(=χρέος),το δανέιζει στις τράπεζες σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να δανείσουν αυτές με την σειρά τους τα κράτη σε αρκετά ψηλότερες τιμές? Αυτή η υπόθεση δεν «βρωμάει» λίγο? δ) Για ποιόν δουλευει τελικά η ΕΚΤ?

    Όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί κατα καιρούς στον Επίκουρο (κι εγώ απο εδώ τα πρωτοδιάβασα) και ας με συγχωρήσουν οι παλιοί αναγνώστες για την επανάληψη πραγμάτων που έχουν ξανασυνατήσει. Τα αναφέρω όμως για να δείξω πως ενώ υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο , ακόμα και οι πιό σοβαροί(όπως ο Καισάριος) αποφεύγουν να θίξουν το θέμα στην ουσία του…

  10. ΑΠ: Ένας κούκος
    Καταρχάς ευχαριστώ για τη φιλοξενία από τον επίκουροo και για τα καλά λόγια από ορισμένους αναγνώστες.

    @wizzardemperor

    Για να σου απαντησω στο πιο κατω ερωτημα (και δεν είναι ότι δεν το εχω σκεφτει:
    Μου κάνει φοβερή εντύπωση το πως άνθρωποι με αποδεδειγμένη ευφυία και γνώσεις δεν αναρωτιούνται για τα εξής απλά πράγματα : α) Γιατί η ΕΚΤ θα πρέπει να δανείζει τα κράτη και δεν εκδίδει το ευρώ ΔΩΡΕΑΝ στην ποσότητα που κρίνεται απαραίτητο? β) Γιατί η ΕΚΤ είναι υπεράνω οποιουδήποτε πολιτικού και κρατικού ελέγχου? γ) Ακόμα και τώρα που (πολύ κακώς κατα την γνώμη μου) η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα(=χρέος),το δανέιζει στις τράπεζες σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να δανείσουν αυτές με την σειρά τους τα κράτη σε αρκετά ψηλότερες τιμές? Αυτή η υπόθεση δεν «βρωμάει» λίγο? δ) Για ποιόν δουλευει τελικά η ΕΚΤ?

    Απαιτείται να σου αναλύσω πάρα πολλά πράγματα και θα πάρει πάρα πολύ ώρα.

    Πίστεψε με, απλά δεν γίνεται. Είναι πολλοί οι λόγοι.

    Στο άρθρο το σενάριο που έγραψα βεβαία αφορά όλη την ΕΕ και όχι μονο την Ελλάδα. Για την περίπτωση της Ελλάδος, εδώ που φτάσαμε σήμερα, μονο οι διαγραφές έχουν νόημα. Και εκτιμώ ότι θα έρθει σύντομα η ώρα.

    Αύριο θα έχω ένα ειδικό άρθρο στο capital.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Τουλάχιστον , κύριε Καισάριε, παραδέχεστε οτι το έχετε σκεφτεί. Για να είμαι ειλικρινής, θα μου έκανε εντύπωση αν δεν το είχατε. Το λοιπόν , όσο πολύπλοκη και αν είναι η άποψή σας, πιστέψτε με, θα με ενδιέφερε οπωσδήποτε να την ακούσω , αν και ομολογώ πως πολύ δύσκολα θα πειστώ για το ορθό της έκδοσης χρήματος επιπιστώσει απο ιδιώτες τραπεζίτες. Θεωρώ πως το χρήμα είναι για την ανταλλαγή αγαθών , ότι και η γλώσσα για την ανταλλαγή σκέψης.Εως εκ τούτου, όπως εκέινος που χειραγωγεί την γλώσσα , χειρίζεται τις σκέψεις και την επικοινωνία μας, εκέινος που χειραγωγεί το χρήμα , ελέγχει τον πλούτο μιας κοινωνίας.Δεν μπορώ να μην θεωρήσω την παραπάνω λειτουργία «παρασιτική» , με περισσότερους απο έναν τρόπους.

      Πάντως, επειδή έχει τύχει να ξαναδιαφωνήσουμε σε άλλο διαδικτυακό τόπο (αν και τότε είχα διαφορετικό nickname,οπότε δύσκολα θα με θυμηθείτε) , θυμάμαι πως και τότε μου έιχατε απαντήσει στην λογική «είναι πολύ πολύπλοκο να σου απαντήσω» (η συζήτηση αφορούσε το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων και το σκάνδαλο του Τ+10 , αν σας θυμίζει κάτι).

      Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι το εξής : Δεν μπορούν γα γίνονται δεκτές απαντήσεις του τύπου «η απάντηση είναι πολύπλοκη» , ειδικά όσον αφορά ζητήματα που άμεσα επιρρεάζουν τις ζωές μας. Με όλο το σεβασμό για τον συνομιλητή μου, δεν μπορώ να δεχτώ μια απάντηση του στύλ «έτσι είναι, εμπιστέψου με» , χωρίς να έχω ο ίδιος την δυνατότητα να ελέγξω το ορθό του ισχυρισμού του(άλλωστε δεν είστε κάποιου είδους «ιερέας» ή προφήτης , είστε επιστήμονας και οφείλετε να τεκμηριώνετε τα λεγόμενά σας). Παραδέχομαι πως μου λείπει η τεχνική εξειδίκευση , κάντε όμως εσείς μια προσπάθεια νε εξηγήσετε όσο πιο απλά γίνεται και θα προσπαθήσω με προσωπικό κόπο να καλύψω τα κενά μου.

      Παρά τα παραπάνω όμως, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, πως η πρότασή σας στο άρθρο «the sting(III)», αφορούσε έναν τρόπο δωρεάν έκδοσης χρήματος (άν και κάπως έμμεσο).

      1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
        Για να καταλαβει γιατι δεν γινεται, δες ολη την παρουσιαση που κανω για τις κεντρικες τραπεζες.

        Κατα τα αλλα, ισως ειναι και μια καλη ιδεα για ενα video.

  11. ΑΠ: Ένας κούκος
    Πίστεψέ με απλΩΣ δε γίνεται; Και πρέπει να το καταπιούμε αμάσητο, ε; Δε νομίζω! Aπό που προκύπτει ότι δε γίνεται; Έχουμε ώρα.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Φίλε με εκφράζεις απόλυτα και γω θέλω να καταλαβαίνω και δεν εμπιστεύομαι κάποια αυθεντία. Μυαλό έχουμε.

  12. ΑΠ: Ένας κούκος
    Μια λεπτομέρεια(?): κάτι που δεν είναι ευρύτερο γνωστό ενώ, κατά την ταπεινή μου, θάπρεπε, είναι ότι υπάρχει από το 1920 μια σχολή οικονομικής σκέψης, chartalist school το όνομά της, που δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύστημα που να εγγυάται τόσο τη σταθερότητα τιμών όσο και 100% απασχόληση, φτάνει να περάσουμε στην άλλη όχθη: η δημιουργία του χρήματος να μην γίνεται από ιδιωτικούς/πολιτικά ανεξάρτητους φορείς. Νομίζω ότι αξίζει να την έχει κανείς υπόψιν του. Chartalist ή Kansas school. check it out. Και κρατήστε και αυτό: οι κεντρικές τράπεζες βασικά αντλούν, λέει, την υπαρξιακή τους δικαίωση επειδή υπόσχονται να εξασφαλίζουν νομισματική σταθερότητα. Αυτό βρίσκεται πάνω – πάνω στα καταστατικά τους, όσο έχω κοιτάξει. Σωστά?
    Ερώτηση 1: Δικαιώνεται ιστορικά ο ισχυρισμός τους?
    Ερώτηση 2: Έχει ακούσει κανείς σε mainstream μέσον να τίθεται το θέμα της σχέσης χρεογόνου νομισματικού συστήματος/προβλήματος χρέους? Δεν θάπρεπε να ήταν το πρώτο που θα εξέταζαν οι διάφοροι φωστήρες που προσπαθούν με τις «υποδιαστολές» να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα?

    όσο για τις κεντρικές (και όχι μόνο) τράπεζες και τη λειτουργία τους, με την ανοχή του Επίκουρου: talefta.blogspot.com/2011/02/chartalism-intro-and-links.html

  13. ΑΠ: Ένας κούκος
    Πολύ σωστά τα λέει τα πράγματα ο wizzardemperor και θίγει ζητήματα ουσίας.
    Από την άλλη αυτά που λέει ο Καισάριος : «Απαιτείται να σου αναλύσω πάρα πολλά πράγματα και θα πάρει πάρα πολύ ώρα.
    Πίστεψε με, απλά δεν γίνεται. Είναι πολλοί οι λόγοι.» δεν μας πείθουν πια. «Πίστεψέ με» λένε τα ιερατεία.
    Κατά τα άλλα πολύ καλά κάνει ο Επίκουρος κι ανεβάζει τέτοιου είδους θέματα.
    Όμως το θέμα θέλει προσοχή, γιατί είμαστε σε μεταβατική περίοδο και οι εξουσιαστές δημιουργούν σιγά-σιγά αυτούς που θα προσπαθήσουν να καπελώσουν και πάλι την όποια λαϊκή αφύπνιση.

  14. ΑΠ: Ένας κούκος
    Εγω σας προτεινω να ψαξετε να τον δειτε τι είπε στο Μεγκα την Κυριακή το πρωί.
    Εκεί να δείτε πόσο αποκαλυπτικός ήταν ο Κος Γεννηματάς.
    Τύφλα να έχει ο Προβόπουλος και οι άλλοι που θα μας σώσουν.
    Η εκπομπή ήταν στο μεγκα σαββατοκύριακο με Χασαπόπουλο & Αναγνωστάκη.

    1. ΑΠ: ΑΠ: Ένας κούκος
      Ατέλειωτες επιστημονικές αναλύσεις, γυμνές ή διανθισμένες μέσα σε φιλοσοφίες, τελικά όλα προορίζονται για ψυχαγωγία και μόνον, όσο «μονον» μπορεί να είναι η ψυχαγωγία.

      Παρά το άραγμα και την κοιλία, παρά την αυθεντία και το φαινομενικά ασυμβίβαστο κοινωνικής και προσωπικής θέσης, τα λόγια του Γεννηματά, δοσμένα μέσα σε μια κλειστή παρέα φίλων, αποτελούν μια ανθρώπινη έκφραση με επαρκή λογική συνάφεια και απόλυτα ψυχαγωγική. Τα στοιχεία χειραφέτησης απουσιάζουν παντελώς και ορθώς ο Επίκουρος καταδικάζει την μηδενιστική τάση των χαλίφιδων που αναζητούν την ηγεσία μόνο και μόνο για την κυνηγήσουν αποπροσανατολίζοντας όποια πιθανότητα για περεταίρω δημιουργική ανάλυση.

      Εγώ απόλαυσα την διάλεξη, και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς συντέλεσαν στην δημιουργία και κοινοποίηση της. Μου έφτιαξαν το απόγευμα.

  15. Best loan offer
    Ψάχνοντας για ένα δάνειο; Ή απλά να αρνηθεί να δάνειο από μια τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για ένα ή περισσότερους λόγους; Έχετε το σωστό μέρος για λύσεις δανείου εδώ! Εμείς Ελίνα Johnson εταιρεία δάνειο με περιορισμένη δώσει πίστωση σε ιδιώτες και εταιρείες σε χαμηλές και προσιτές επιτόκιο 2%. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail σήμερα moc.l1685315031iamto1685315031h@11n1685315031osnho1685315031janil1685315031e1685315031

    Στοιχεία του αιτούντος:

    1) Πλήρες όνομα:
    2) Οικόπεδο:
    3) Τίτλος:
    4) Χώρα:
    5) Φύλο:
    6) Οικογενειακή κατάσταση:
    7) Επάγγελμα:
    8) Τηλέφωνο:
    9) Επί του παρόντος, θέση στο χώρο εργασίας:
    10) Μηνιαίο εισόδημα:
    11) Ποσό δανείου που απαιτείται:
    12) Διάρκεια Δανείου:
    13) Ο σκοπός του δανείου:
    14) Θρησκεία:
    15) Έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν?
    16) την ημερομηνία γέννησης?
    σας ευχαριστώ
    Κα Ελίνα Johnson

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *