Αποπληθωρισμός ή Υπερπληθωρισμός;

Depression - Deflation

Καθώς η βαπτισθείσα ως πιστωτική (ενώ πρόκειται περί συστημικής) κρίση βαθαίνει και ο φόβος και ο πεσιμισμός αυξάνουν, τα 2 οδυνηρά σενάρια του οικονομικού μέλλοντος, αποτελούν πλέον το… λεμόνι της έριδας, αναμεταξύ των αναλυτών – με ή χωρίς εισαγωγικά.

Ομιλώ για τους περί ων το θέμα, Αποπληθωρισμό (Deflation) και Υπερπληθωρισμό (Hyper-inflation).

O αποπληθωρισμός, στον οποίο αναφέρονται προηγούμενες παραθέσεις της ενότητας, είναι εν ολίγοις η απαξίωση κάθε αγαθού πλην του χρήματος. Τα προαιώνια λάφυρα της υπερκατανάλωσης και της υπερτίμησης, όπως ακίνητα, ΙΧ, συλλεκτικά, κλπ. γνωρίζουν πρωτοφανή απομείωση της αξίας τους, η οποία τις περισσότερες φορές υποπλαπλασιάζεται σε τιμές κάτω του μισού. Ό,τι κάνει 10, κοστίζει πλέον 5 και βγάλε.

Αιτία της απαξίωσης δεν είναι το λαϊκίστικο «ο κόσμος δεν έχει να φάει» (το οποίο αποτελεί σύμπτωμα και εμφανίζεται ως συνέπεια του αποπληθωρισμού) αλλά, η πλημμυρίδα χάρτινου και ηλεκτρονικού χρήματος την οποία ανεξέλεγκτα πατρόναραν ιδιώτες (τραπεζίτες) και διεφθαρμένοι ή άσχετοι εξουσιαστές (οι εκάστοτε).

Η υπερπαραγωγή χρήματος από ιδιώτες στους οποίους η εξουσία έχει εκχωρηθεί εμμέσως ή αμέσως, οδήγησε σε πληθωρισμό του κυκλοφορούντος μέσου συναλλαγών και ως γνωστόν και νομίζω εύκολα κατανοητό, ό,τι κυκλοφορεί σε αφθονία χάνει την αξία του.Πέραν όμως των περιουσιακών αντικειμένων, σε αποπληθωριστικές περιόδους τα λοιπά αγαθά γνωρίζουν και αυτά πρωτοφανή μείωση της αποτίμησης τους.Το δανεικό χρήμα εκλείπει.  Το βασικό στοιχείο του οικοδομήματος, της οικονομικής αρένας στην οποία παλεύουμε, δεν υπάρχει.

Θυμίζω ότι το Κολοσσαίο, έμεινε θρυλικό «ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της». Καλώς ή κακώς είμαστε οι μονομάχοι αυτής της συστημικής κρίσης.

Ο αποπληθωρισμός συνιστά μια μακρά περίοδο απαισιοδοξίας και έλλειψης πίστης και διάθεσης για ρίσκο. Είναι μια περίοδος όπου το Sentiment, το κοινό αίσθημα είναι αρνητικό. Συμπαρασύρει όλες τις λοιπές εκδηλώσεις του ανθρώπου, από το πως εκφράζεται, πως ψυχαγωγείται, χαρακτηρίζεται από την περιχαράκωση του στον εαυτό του ή στα στενά όρια μια ομάδας, μιας κοινωνίας, ενός έθνους. Προβάλλει τα αμυντικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά επιβίωσης, τα οποία είναι ζωώδη και πολλές φορές βίαια. Σε αυτές τις περιόδους, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και οι συμμαχίες δυσεύρετες. Η κακοπιστία κυριαρχεί.

Homo homini lupus.

Στην περίοδο του αποπληθωρισμού κυριαρχεί η «αποδόμηση». Γκρεμίζεται το παλιό και ό,τι ήθελε προκύψει. Ο αποπληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο μέσω του φυσικού νόμου. Όπως και με μια μεγάλη πυρκαγιά, πλημμύρα, ηφαιστειακή έκρηξη ή σεισμό, ο άνθρωπος δύναται μόνο ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ να πράξει ή ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ. (όπως είχε πει και ο Ludwig von Mises, διακεκριμένος οικονομολόγος της αυστριακής σχολής). Και όπως στις φυσικές καταστροφές, έτσι και εδώ, ο άνθρωπος παλεύει έντονα στην αρχή μέχρι να αποκαρδιωθεί, αντιλαμβανόμενος τελικά την αδυναμία του ή αλλιώς, την παντοδυναμία αυτού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Του τέρατος που δημιούργησαν οι πρόγονοι του και φυσικά ο ίδιος.

Για να εισέλθουμε σε μια τέτοια περίοδο επισήμως, θα πρέπει αντικειμενικά και  πρακτικά, τα κράτη να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα, με κανένα μέσο. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναγνώριση αυτής της αδυναμίας και να τεθεί πλέον ΩΜΑ στο τραπέζι η πραγματικότητα. Στοιχεία δηλαδή που στα χαρτιά και στους αριθμούς έχουν ήδη συμβεί – και αναφερθεί:

 Ότι πολλά κράτη είναι ήδη χρεοκοπημένα, ότι το Τραπεζικό σύστημα είναι το βαρίδι που βουλιάζει όλους αυτούς που τάχα θα το σώσουν ή θα σωθούν, ότι το σύστημα αυτό είναι αδιέξοδο και η λύση δεν είναι εφικτή στο πλαίσιο «ζωής» αυτού του συστήματος. Χρειάζεται ΑΛΛΟ σύστημα.

Όμως, το sentiment, προερχόμενο από την όξυνση των κερδοσκοπικών ενστίκτων (της μανίας) δεκαετιών, εμποδίζει ακόμα και τώρα την αντικειμενική κρίση, τον ρεαλισμό. Η ΕΛΠΙΔΑ, συμμαχεί με αυτήν την ψευδαίσθηση και οδηγεί τους ανθρώπους σε παραδοχές του τύπου «δεν θα συμβεί, δεν συμφέρει, δεν είναι δυνατόν, κάτι θα γίνει».

Σε όλες τις φυσικές καταστροφές, η τάση του ανθρώπου για πίστη στον από μηχανής Θεό, κορυφώνεται. Έτσι κάπως βυθίστηκε ο Τιτανικός στο παρθενικό του ταξίδι.

Για μια ακόμη φορά, η ιστορία ίσως επαναλαμβάνεται. Και η ανθρώπινη μοίρα το ίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανθρωπότητα αυτήν τη στιγμή εναλλακτικά αντιμετωπίζει ως πιθανό το ενδεχόμενο του Υπερπληθωρισμού. Το σενάριο αυτό παλεύουν οι Τραπεζίτες του κόσμου. Θυμίζω ότι η Ε.Ε. ιδρύθηκε με σκοπό τη νομισματική σταθερότητα. Η FED το ίδιο. Ο όρος «νομισματική σταθερότητα» είναι κενό γράμμα, πουκάμισο αδειανό, χωρίς έναν ελεγχόμενο και χαμηλό πληθωρισμό. Η ΕΕ ορίζει ως τέτοιο το επίπεδο του 2%.

Αυτοί οι σταθεροποιητές, λοιπόν, τώρα παλεύουν τάχα, για τον «υπερπληθωρισμό» ως (μόνη) εναλλακτική λύση…

Θυμίζω ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, αφήρεσαν την εξουσία που είχαν τα κράτη επί του χρήματος (και έτσι αυτο-δημιουργήθηκαν) με το πρόσχημα «τα χρήματα στους Τραπεζίτες, που είναι τεχνοκράτες, ξέρουν και μπορούν». Μόνο, βέβαια, που ΟΛΕΣ οι νομισματικές ή άλλες κρίσεις, προ της καθιέρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, ήταν προϊόντα ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ εκ μέρους των μεγάλων «τζακιών», τα οποία έτσι ήθελαν να αποκτήσουν (εκβιαστικά και ετσιθελικά) την εξουσία που τελικά απέκτησαν.

Δημιουργώντας πανικούς και εμφανιζόμενοι ως σωτήρες.Κρατήστε αυτήν τη φράση. Να ξέρετε ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να σας επιβληθεί και να αποδεχτείτε το οτιδήποτε.

Στον υπερπληθωρισμό το χρήμα είναι πλέον ανεξέλεγκτο. Χάνει εντελώς την αξία του. Και έτσι ακριβώς «απαξιώνονται» τα πάντα. Ο υπερπληθωρισμός οδηγεί πάντα σε εκρηκτικές νομισματικές κρίσεις. Σε κατάρρευση πολλές φορές των νομισματικών συστημάτων. Στην παρούσα φάση, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι το δολάριο.

Θυμίζω την προτροπή του Bill Gross, για την έξοδο από τέτοιες κρίσεις: «Inflate – Devalue – Tax».

Ο Bill Gross είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στις ΗΠΑ. Κουρτινάτος, να το πω. Από πίσω. Εννοεί: (Αν) Καταχρεώσατε το σύμπαν (και αφού) απαξιώστε το νόμισμα (με υπερπαραγωγή χρήματος) και (συνεπώς) έτσι και τα χρέη. Έπειτα, επανέλθετε στην προτέρα κατάσταση μαζεύοντας χρήματα από τους φορολογούμενους, σαν την Κοκκινοσκουφίτσα που μαζεύει μαργαρίτες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον συλλογισμό.

Στο περιβάλλον του υπερπληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αφού το χρήμα  οι τράπεζες το δημιουργούν δανείζοντας και αφού πλέον οι «καταναλωτές» δεν προσφεύγουν στον δανεισμό αλλά ούτε και οι τράπεζες προθυμοποιούνται να δανείσουν (sentiment: φόβος, σε αντίθεση με την ευφορία σε οικονομικές εκρήξεις, όλα παραισθήσεις τίποτα υλικό, εξ ου και «χαρτινο σύστημα» house of cards), τότε πως θα κυκλοφορήσει το νέο χρήμα, πως θα τονωθεί «η ανάπτυξη», πως θα φουσκώσει πάλι το μπαλόνι; (ΠΡΟΣΟΧΗ:αυτή είναι η παγκόσμια πολιτική, αυτήν τη στιγμή. Πως θα ξαναφουσκώσει το – παραφουσκωμένο ήδη -μπαλόνι. Σάματις και αν ξαναφουσκώσει δεν θα σκάσει στο μέλλον. Ιλαροτραγωδία – και ελπίδα, «δεν θα συμβεί, δεν συμφέρει, δεν είναι δυνατόν, κάτι θα γίνει»…).

Η λύση φαίνεται να είναι η εξής: οι Κεντρικές τράπεζες θα ζητήσουν να χρηματοδοτήσουν το Χρέος. Θα ζητήσουν να αναλάβουν ουσιαστικά οι ίδιες το Δημόσιο Χρέος και να τυπώσουν όσο χρήμα χρειάζεται για αυτό. Το χρήμα αυτό θα «εισέλθει» στην αγορά μέσω των πιστωτών, αυτούς δηλ. στους οποίους τα κράτη χρωστάνε. Νέο χρήμα, πλαγίως.

Και ρωτώ: ΑΥΤΟ δεν ήταν ο ρόλος του κράτους προτού οι Τραπεζίτες αναλάβουν τα ηνία και μας φέρουν ως εδώ;  ΑΥΤΗ δεν ήταν κάποτε κρατική εξουσία; Αν – με πρόσχημα την «διάσωση» του Τιτανικού – οι Κεντρ. Τράπεζες αναλάβουν την διαχείριση του Δημόσιου Χρέος, τι θα γίνει με τα κράτη;

Ποιος ο ρόλος τους, ποια η αιτία ύπαρξης τους;

Αγαπητοί φίλοι. Διαβάστε καλά και προσπαθήστε να αντιληφθείτε πλήρως τα εννοούμενα. Ξαναγράφω: χρηματοπιστωτικοί πανικοί επέβαλαν τα ιδρύματα αυτά, την εκχώρηση των κυριαρχικών ΜΑΣ (ως κοινωνίες) εξουσιών σε αυτούς και τώρα, ουσιαστικά βαίνουμε προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της θεσμικής έννοιας του κράτους.

Προς την απόλυτη ολιγαρχία και ελιτοκρατία. Ακόμη μια φορά, «για να σωθούμε».

Παραθέτω μέχρι στιγμής την πραγματικότητα στο μοναδικό ένα διάγραμμα, το οποίο θα αρκούσε από μόνο του για να τα πει σχεδόν όλα.

Εδώ φαίνεται το ποσοστό αύξησης του κυκλοφορούντος χρήματος (το γνωστό Μ3). Η προσπάθεια να μείνουν στη ζωή οι φουσκωτοί. Πέρυσι ξεπέρασε το ρεκόρ αύξησης επί Νίξον (16,3%). Όπως βλέπετε το χρήμα που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, μειώνεται, λιγοστεύει.  Οι φουσκωτοί ηττώνται. Αυτή η υγιής αντίδραση, δυστυχώς επιφέρει, λόγω της προϋφιστάμενης σχιζοφρένειας, όλα τα δεινά που βιώνουμε σήμερα. Η FED θα προσπαθήσει να εκτινάξει πάλι τον δείκτη. Θα προσπαθήσει να δώσει και άλλη ηρωίνη στον παραπληγικό ηρωινομανή, εμάς. Για να μας σώσει. Αν τα καταφέρει, ο αποπληθωρισμός μπορεί να μετατραπεί σε υπερπληθωρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν όχι, ο θάνατος του τραπεζικού συστήματος όπως σήμερα ή χτες, το γνωρίσαμε, είναι μάλλον δεδομένος.

 

 

Διότι πράγματι, δεν είμαστε στο νέο 1929. Είμαστε σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Ο καθηγητής του Stern Nouriel Roubini, (o κ. «Μαυρος κι Άραχλος») δήλωσε στο CNBC ότι η κατάρρευση αποφεύχθηκε προσωρινά αλλά ότι η οικονομία θα υποστεί «θάνατο με χιλιάδες κοψίματα». Και φυσικά ότι τα περισσότερα «ιδρύματα» στις ΗΠΑ, είναι  ήδη μετά το τέλος, «αναξιόχρεα» (insolvent). Φυσικά «Mr. Doom» και λοιδωρούμενος ήταν κάθε Roubini τα προηγούμενα χρόνια. Θεοί αυτοί που έλεγαν «ο Dow 100.000 κλπ».  Αυτό είναι το sentiment, και αυτό που εννοεί ο Roubini είναι ότι οι οικ. δείκτες δεν καταρρέουν όπως καμιά φορά οι αγορές, κάποτε θα υπάρξει και μια αναπήδηση (bounce) μια μικρής ζωής ανασκούμπωση. Ίσως λίαν προσεχώς. Στο μετά αναφέρεται. 

Από αυτό λοιπόν το μαύρο και άραχλο, κάτι νέο θα γεννηθεί, ένας καινούργιος κόσμος. Θα είναι η μία και μοναδική μας ευκαρία για ουσιαστική αλλαγή. Ας ελπίσουμε να τον ζήσουμε και να τον διαμορφώσουμε όπως τον θέλουμε. Αν και μεταξύ μας, αυτό τελικά υπήρξε μια διαχρονική ουτοπία.

Καλώς ήρθατε στο νέο site.

 υγ. «Σας σιχαινόμαστε αλλά θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε ομόλογα σας» είπε επί λεξει  ο Luo Ping, διευθύνων σύμβουλος της Εποπτικής Επιτροπής Τραπεζών της Κίνας. “We hate you guys. Once you start issuing $1 trillion-$2 trillion [$1,000bn-$2,000bn] …we know the dollar is going to depreciate, so we hate you guys but there is nothing much we can do.”

Χαιρετίσματα στην εξουσία.

23 σκέψεις στο “Αποπληθωρισμός ή Υπερπληθωρισμός;

  1. Ωραίο άρθρο.

    ‘Εχω μια ερώτηση.

    Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την πολιτική της Αμερικής, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας ;

    Και οι τρεις εφαρμόζουν το φοβερο και τρομερό quantitative easing – ακόμα μια ορολογία που μάθαμε πρόσφατα. Και απ’ οτι φαίνεται η ΕΕ εμμένει σε μια πολιτκή μειώσεως των ελλειμάτων και του χρέους, ενώ οι προαναφερθείσες χώρες κάνουν το αντίθετο.

    Γιατί πιστεύεις οτι γίνεται αυτό; Υπάρχουν γεωπολιτικά παιχνίδια στο παρασκήνιο; Υποτίθεται οτι όλοι λίγο-πολύ θέλουν να διατηρήσουν το status quo στην παγκόσμια οικονομία.

  2. Πολύ καλό άρθρο.
    Η όλη κατάσταση θυμίζει χτύπημα τσουνάμι σε παραλία. Στην αρχή τα νερά υποχωρούν(αποπληθωρισμός) και οι ανύποπτοι λουόμενοι ανακαλύπτουν τις ομορφιές και τα κρυμμένα όστρακα του βυθού, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται το τεράστιο κύμα δολοφόνος(υπερπληθωρισμός).

  3. Σχετικά με το σχόλιο του Jimbo, η ΕΕ και οι λοιποί δεν είναι ανάγκη να παίζουν κάποιο παιχνίδι, για τον απλό λόγο ότι όλοι πατάνε στις ιδίες βάρκες.

    Αυτό που βιώνουμε και θέλω να γίνει απόλυτα αντιληπτό είναι το Debt Monetization, οι Κεντρικές Τράπεζες ως last resort χρηματοδότες δανείζουν ανελέητα τα κράτη.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία των φορολογουμένων στην οικονομική ιστορία.

    Στον Ted απαντώ ότι δεν είναι κύμα δολοφόνος ο υπερπληθωρισμός. Δολοφόνος είναι ο αποπληθωρισμός. Και ότι δεν πρόκειται για σωρευτική εμφάνιση των φαινομένων. ΕΙΤΕ το ένα ΕΙΤΕ το άλλο θα έρθει.

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, δεν είναι ανάγκη.

  4. ……»Σας σιχαινόμαστε αλλά θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε ομόλογα σας»…………… απλά λιτά και κατανοητά!!!!!!

    ευχές με πολύ δύναμη!!

  5. Με το καλό

    Καταλαβαίνω οτι το site δεν ασχολείται με την τεχνική ανάλυση.
    Πιστεύω όμως οτι συνδυασμός αυτής με τα fundamentals ίσως βοηθήσει
    για κάποιες απαντήσεις .

    Σε μεσοπρόθεσμη πολύ απλή, κατανοητή και αξιόπιστη τεχνική ανάλυση(Dow/s+p)
    αυτή η πτώση (C) θα κρατήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2012, χωρίς να ειναι σίγουρο
    οτι και τότε θα ξεκινήσει κάποια σοβαρή άνοδος για νέα υψηλά.
    Υπ’ οψιν ο τελευταίος χρόνος ειναι και ο χειρότερος.

    Τον Οκτώμβρη 2008 με τίτλο «μην μασάτε (ανακεφαλαίωση) » πλέον των άλλων ειχα
    θέσει και την εξής ερώτηση στο forum του capital.gr
    «πώς πιστεύετε οτι θα πάρουν πίσω οι Αμερικάνοι τα πετροδολλάρια ,
    με υποτίμηση , με πτωχεύσεις ή κάτι άλλο» .
    Πολλοί την θεώρησαν σαν ακαδημαϊκή ερώτηση και την αγνόησαν
    προϊόντος του χρόνου φάνηκε ομως το σχέδιο και η αλητεία .

    bosun

    1. Ναι, βέβαια εξαρτάται σε τι Super Cycle degree εντάσεις το C αυτό. Αν ακολουθείς το Νeely και τα Neowaves ή τον Prechter. Ποιο είναι το alternate count. Το πιο βασικό όμως, είναι ότι στα – κλασσικά – ελλιοτικά δεν υπάρχει το στοιχείο του χρόνου. Και εάν αυτό από το 2007 είναι κύμα 1ου βαθμού, 16 μηνών, αρκετα σενάρια είναι πιθανά.
      Το site θα έχει εμβόλιμα διαγράμματα. Θα υπάρχει σχετικό section.
      Φυσικά, υπάρχει και το tradenews.gr

  6. Ερωτηση
    Απο ποσες μετοχες αποτελειται το κεφαλαιο της ALPHA -EUROBANK -EΘNIKH-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ? επισης τι μερισμα εδιναν οι παραπανω ανα μετοχη τα 20 τελευταια χρονια? τελος ποιοι ειναι οι βασικοι μετοχοι των ανωτερω οργανισμων και τι ποσοστα επι τοις % κατεχουν?

  7. Μεσοπρόθεσμα εννοώ της τάξης ~ 15 ετών , και αυτή η διόρθωση απο 2000/εντεύθεν
    αντιστοιχεί σε μια τέτοια περίοδο.
    Χρησιμοποιώ δική μου θεωρία και μοντέλλα μέτρησης κυμμάτων χρόνου
    τα οποία δίνουν χρονικά σημεία αναστροφής τάσης (junction points) τα οποία
    και εντάσσω/συνδυάζω με τους κλασσικούς απλούς (obvious) κανόνες έλλιοτ.
    Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν alternates .

    Υπάρχουν μετρήσεις και για μακρο-μακρο αλλά νομίζω δεν ειναι της στιγμής.
    Μια πολύ καλή εικόνα δίνει το διάγραμμα Thousand years consumer price level
    και θα μπορούσα να πώ οτι μια αυτοκρατορία εχει πάρει την κατιούσα.

  8. Timing – καταλύτες
    Καλορίζικο το καινούργιο blog.
    Άριστο layout και λειτουργικότητα, ευπρόσδεκτο το threading στα σχόλια καθώς και τα video links. Ενισχύεται έτσι η επιμόρφωση μας και με πολυμεσικό περιεχόμενο και με δομημένη συζήτηση.
    Λίγο το χρώμα με δυσκολεύει. Είναι που είναι «μαύρα και άραχλα» τα πράγματα, μαυρίζει και το μάτι… 🙁
    Κατά τα άλλα, σε ευχαριστώ που τεκμηριώνεις με καλά στοιχεία, αυτό που αποτελεί σε ένα βαθμό κοινή πεποίθηση της μικρής κοινότητας που παρακολουθεί σωστά τα προφανή και αφανή της κρίσης.

    Αυτό βέβαια που με απασχολεί προσωπικά είναι ο ρόλος δυο παραμέτρων. Πρώτον, είναι πιθανή μια ραγδαία και ντομινοειδής κατάρρευση των χρεωμένων οντοτήτων μέσα στο ’09; (timing). Και δεύτερον, τι ρόλο μπορεί να παίξει στις δυναμικές της «επόμενης μέρας» – για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας – η ικανότητα της να (αλληλο) επικοινωνεί ή και συνεργάζεται-συντονίζεται-δρα σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τα ελεύθερα χειραγώγησης κανάλια του διαδικτύου (καταλύτης).
    Έχω την αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα προκύψει ένα παράθυρο «ευκαιρίας του αιώνα», για συντονισμένη πρωτοβουλία των κοινωνιών από τα κάτω… Καταλαβαίνεις την αφετηρία του σκεπτικού μου (resource based economy).
    Θα σου φαινόταν πιθανό, σε αυτή την ανατρεπτική φάση της Ιστορίας;..

    1. Eίναι πάρα πολύ πιθανή.
      Εντός του 2009;
      Δεν ξέρω. Μπορεί το 2010.
      Κατέρρευση συστημική.
      Θα δούμε…
      Το Αμέρο είναι προσπάθεια εναγκαλισμού
      δια της πλαγίας.
      Συμβαίνει και εις τας Ευρώπας.
      Το μόνο βέβαιο, φίλε Φώτη:
      αβέβαιο το μέλλον.
      Πόσοι έχουν λάβει προληπτικά μέτρα;

    2. «Και δεύτερον, τι ρόλο μπορεί να παίξει στις δυναμικές της «επόμενης μέρας» – για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας – η ικανότητα της να (αλληλο) επικοινωνεί ή και συνεργάζεται-συντονίζεται-δρα σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τα ελεύθερα χειραγώγησης κανάλια του διαδικτύου (καταλύτης).»
      Καταρχήν πολλά συνχαρητήρια στον επίκουρο για το site και όσο με το foti συμφωνώ απόλυτα ότι εδώ είναι η διαφορά από τις προηγούμενες κρίσεις.Το διαδίκτυο είναι αυτό που θα βοηθήσει στο ξύπνημα των συνειδήσεων και θα είναι η ευκαιρία για την ανθρωπότητα να γεννήσει μέσα από την κρίση-όχι πολέμους όπως έκανε τις προηγούμενες φορές- αλλά κοινωνίες που δεν θα βασιλεύουν τα λαμόγια και οι απατεώνες και αυτοι που επιβουλεύονται στο βωμό του κέρδους την ίδια την υπαρξή μας πάνω στη γή.Οσο οι σκέψεις μας και οι πράξεις μας γίνονται πιο συνειδητές,αυτά τα παλια συστήματα εξουσίας δεν αντέχουν, πνίγονται μέσα στους ιδιους βούρκους που δημιουργήσαν για μας.Τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι τα ΜΜΕ φτιάχνουν μάζες άβουλες,ασυνέιδητες που τρέχουν πίσω από κατασκευασμένα πρότυπα στημένα έτσι ώστε να είναι υπηρέτες του χρήματος και όλων αυτών που το κινούν.

  9. καλημερα συνχαριτηρια και για το καινουργιο μλοκ πολυ σωστα και αληθηνα ολα οσα εχετε γραψη το προβληα ομως ειναι πως θα βρεθη ενας τροπος οστε να γινουν ολα αυτα κατανοιτα και κτημα σε ολους τους ανθρωπους μπας και δουμε καλητερες μερες σε ολο τον κοσμο ζητω συγνομη για τα ορθογραφικα λαθη

    1. Γιώργο,
      Προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.
      Αν θα γίνουν ή όχι κτήμα δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από τους άλλους.
      Όταν ο κόσμος θα θέλει να μάθει πιο πολλά και να έρθει πιο κοντά η αλλαγή θα είναι προ των πυλών.
      Προς τα εκεί πορευόμαστε.
      Πόσο θα διαρκέσει; Δεν ξέρω.
      Όσοι ενδιαφέρεστε, ερευνήστε.
      Όσοι ερευνήσατε, μοιραστείτε.
      Η γνώση είναι δύναμη – και πείθει.
      Καλή εβδομάδα.

  10. Eξακολουθούν να κόβονται οι τελευταίες λέξεις στην δεξιά μεριά του κειμένου.
    Μετα τιμής
    Ανωνυμος

  11. Καλορίζικο !!!!
    Φίλε μεγαλύτερα γράμματα για τους γεροντότερους (like me)
    Είναι μια πολύ εύστοχη προσπάθεια με επιχειρήματα και μακριά απο τις ευκαιριακές προσπάθειες των αποτυχημένων

    ΕΥΓΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *