Αυτοί μασαάνε τα διαμάντια και φτύνουνε γυαλί, αυτό είναι τρέλα, αυτοί μπερδεύουνε την βία με την δύναμη, την αλητεία με την μιζέρια, αυτό είναι τρέλα – τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια αλλά τουλάχιστον δεν είναι ΨΕΜΑΤΑ
Ξύλινα Σπαθιά
————————————
Σε συνέχεια των αναφορών μας για την Ελληνική οικονομία, κατεδείχθη με σαφήνεια, ελπίζω, ότι αυτήν την στιγμή
α. Η Ελλάδα είναι κατάχρεη
β. Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να ανταπεξέλθει των δημοσιονομικών της αναγκών και υποχρεώσεων
γ. Οι πολιτικοί ηγέτες της μεταπολίτευσης, τα κόμματα και η ρουσφετο-αντιπολίτευση που διαρκώς πίεζε ψηφοθηρικά, για φιλολαϊκά μέτρα σε βάρος ΠΑΝΤΑ των δημόσιων οικονομικών (σε στυλ ‘ποιος ζει ποιος πεθαίνει’) είναι οι ΥΠΑΙΤΙΟΙ της σημερινής κατάντιας.
ΑΝ λοιπόν έχει γίνει αντιληπτή η κρατούσα κατάσταση, όπου τα έσοδα μας είναι περίπου 54 δις Ευρώ και αντίστοιχα
α. ΜΟΝΟ οι τόκοι για τα δανεικά του παρελθόντος που πρέπει να πληρωθούν το 2010 είναι 12,95 διις Ευρώ = 5,3% του ΑΕΠ
β. Μισθοί και συντάξεις ανέρχονται σε 26,38 δις Ευρώ
γ. Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοιν. Προστασία ανέρχονται σε 16,48 δις Ευρώ
δ. Λειτουργικές Δαπάνες σε 9,76 δις Ευρώ
[Πιστεύει κάποιος ότι από αυτές τις απόλυτα αναγκαίες δαπάνες μπορεί κάτι να περικοπεί;]
…ανερχονται συνολικά σε 65,60 δις Ευρώ (τυπώστε αυτόν τον αναλυτικό πίνακα)
…άρα, βρέξει – χιονίσει, το Ελληνικό Κράτος είναι μέσα κατ’ ελάχιστον (65,60-53,6=) 12 δις Ευρώ περίπου για το 2010 (και σε κάθε φορολογικό έτος, φυσικά). Ένα το κρατούμενο.
Τώρα, τα έσοδα αυτά, τα 53,6 δις, από που προέρχονται;
23,7 δις είναι Άμεσοι Φόροι και – άκουσον!άκουσον! – 30,5 δις Έμμεσοι Φόροι. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει 35% περισσότερα από την έμμεση φορολογία απ’ ό,τι από την άμεση! (θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έτσι, η φορολόγηση εν τοις πράγμασιν είναι διπλάσια…)
Συνεχίζοντας, βλέπουμε τα όσα το Ελληνικό Κράτος «δαπανά» από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων την τελευταία 10ετία. Και λέω «δαπανά» (σε εισαγωγικά) διότι όπως διεφάνη στην τελευταία ανάρτηση, η συμμετοχή του Δημοσίου είναι 200 εκατομύρια ευρώ. Κάπου 5 δις είναι η συμμετοχή της Ε.Ε. και τα άλλα, σωστά μαντέψατε, είναι δανεικά.
[οι πίνακες από τον Προϋπολογισμό του 2010]
Ας κάνουμε τώρα κάποιους συλλογισμούς.
– Από ό,τι πληρώνουμε ως φόρο εισοδήματος, τα μισά πάνε σε τόκους στις τσέπες των πιστωτών μας Τα μισό μας χρέος είναι εξάλλου στα χαρτφυλάκια ξένων τραπεζών.
– Ό,τι πληρώνουμε μόνο σε τόκους,είναι 2,5 δις περισσότερα από ό,τι το Ελληνικό Κράτος θα επενδύσει για το μέλλον των πολιτών του (βλ. Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων). Στην πραγματικότητα είναι 60 φορές περισσότερα από την πραγματική συμμετοχή του Ελλ. Κράτους η οποία ανέρχεται στα 200 εκατ.
– Αν το Ελληνικό Κράτος πλήρωνε μηδέν τόκους, θα μπορούσε αύριο κιόλας να αυξήσει κατά 75% τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης κλπ ή 50% τους μισθούς και τις συντάξεις. Μάλιστα, καθότι οι συντάξεις ανέρχονται σε 6,5 δις, θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις τριπλασιάσουμε αύριο.
– Σύμφωνα με άρθρο του Δημ. Νανούρη, οι δαπάνες για την Παιδεία το 2008 ανήλθαν στα 6,4 δις. Τα μισά από ότι οι τόκοι των δανεικών μας. Κατάντια…
– Το πολυσηζητημένο ΕΚΑΣ και το επίδομα πολυτέκνων, ανέρχονται σε 2 δις ευρώ. Δηλαδή μόνο οι τόκοι από τα δανεικά μας, είναι 6 φορές πάνω από το ΕΚΑΣ και το επίδομα αυτό. ΑΝ πληρώναμε έστω 15% λιγότερους τόκους, θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε το ΕΚΑΣ και το επίδομα (δε..).
– Τα εξοπλιστικά μας προγράμματα κοστίζουν 2,2 δις. Από τι προστατευόμαστε; Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτού του κράτους πλέον, είναι ο ίδιος ο πολίτης του.
– Το νοσηλευτικό προσωπικό μας κοστίζει 2,8 δις. Είναι γνωστή η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού και τις κλίνες εντατικής που δεν λειτουργούν. Με νοσοκομεία ολόκληρα που περίμεναν τους ιατρούς και νοσηλευτές. Αλλοίμονο. Δίνουμε 4 φορές περισσότερα για τόκους. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.
– Aν θέλαμε να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο κράτος, ακόμα και αν είχαμε μηδενικό δανεισμό, με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις όπως αναλύθηκαν παραπάνω, το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τα έσοδα του, δεν έχει χρήματα να κάνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, από το να πληρώνει 2 από τα 3 (ΔΥΟ από τα ΤΡΙΑ):
(ή) 1. τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους,
(ή) 2. τις δαπάνες περίθαλψης και πρόνοιας
(ή) 3. τα λειτουργικά του έξοδα
Ποιο από τα 3 να κόψουμε; Αν δηλαδή θέλατε να σας κόψουν ένα όργανο, ποιο θα θέλατε να είναι; Ούτως ή άλλως έχετε καρκίνο. Λυπάμαι.
Αυτό συνεπώς, επιγραμματικά και απλουστευτικά, είναι το «δίλημμα». Φυσικά, ούτε απάντηση υπάρχει, ούτε λύση. Και φυσικά, υπάρχει και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος από πίσω, που μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει… Υπάρχει δε η μέγιστη ηλιθιότητα του μεγέθους «ΑΕΠ προς ΧΡΕΟΣ». Διότι το ΑΕΠ, βασίζεται στην παραγωγικότητα. Και η παραγωγή βασίζεται κατεξοχήν στην πίστωση. Και η πίστωση, δηλ. τα δανεικά είναι το άπατο βαρέλι στο οποίο άμα πέσεις μέσα, δεν βγαίνεις. Τι κι αν έχει γραφεί για αυτό στον Επίκουρο…
Άρα το ΑΕΠ, λογικά, δεν (θα μπορούσε να) μεγαλώνει δια παντός. Όπως και συμβαίνει. Διότι το ΑΕΠ, σε περιόδους ύφεσης ή κρίσης, μειώνεται. Το χρέος, σε όλες τις περιόδους αυξάνεται. ΑΥΤΗ είναι η μέγιστη «μαγκιά» των Banksters. Αυτή είναι η λούμπα του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος.
Πόσο πιο απλά να ειπωθεί; Σε περιβάλλον ελλείψεως οξυγόνου όπως τούτο, αναπνέεις από ένα σωληνάκι. Ταυτόχρονα κάποιος σου σφίγγει ολοένα το ζωνάρι. Το οξυγόνο τελειώνει ενώ η σύσφιγξη του ζωναριού συνεχίζεται. Πως το βλέπεις; Θα σκάσεις; Όχι, έλεγε προεκλογικά ο Παπανδρέου. Οξυγόνο υπάρχει. Μπα;
O ίδιος δήλωσε εσχάτως πως η κυβέρνηση του έκανε σε 50 ημέρες ό,τι η ΝΔ σε 5 χρόνια. Τι έκανε ακριβώς; Είναι ή δεν είναι ταμειακό/λογιστικό το ζήτημα; Οι αριθμοί είναι ψυχροί. Είναι ή δεν είναι ελλειματικός ο προϋπολογισμός του; Θα μεγαλώσει ναι ή όχι εκ νέου το δημόσιο χρέος; Θα δανειστεί ναι ή όχι περισσότερα για να «ασκήσει πολιτική»;
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, τι να πεις. Ξεκινάς, γνωρίζοντας ότι έχει διατελέσει Υπουργός από την δεκαετία του ’80 σε όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Και τώρα, εν έτει 2009 λέει πως δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση. Αυτό είναι επιχείρημα ευήθειας ή προσδοκίας ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεσαι είναι χαχόλοι. «Δεν ήξερα». Από την άλλη, αναπάντητη παραμένει στο μυαλό μου πάντα η απορία που είχε εκφραστεί στο Ζωή Κλεμμένη σχετικά με την περιβόητη λέσχη Bildeberg (εκεί και σχετικό video):
«Φέτος, η συνάντηση της «Λέσχης» έγινε στο Chantilly της Virginia των ΗΠΑ μεταξύ 5 έως 8 Ιουνίου. Εκεί συνευρέθηκαν για να συζητήσουν για τις επικείμενες θερινές διακοπές τους, περί τα 140 άτομα, μεταξύ των οποίων και 5 Έλληνες. Ο υπουργός Οικονομικών μας κ. Αλογοσκούφης πέρασε για 4η συνεχόμενη φορά την πόρτα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ειδικά αν φανταστείς ότι στο αεροπλάνο δεν ήταν μόνος να κοιτά τα σύννεφα από το παράθυρο αλλά μαζί του ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ και αυτή για 4η φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτή θα ταξίδεψε για τον σοσιαλισμό. Συμπτωματικά ήταν και η Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Το θέμα είναι γιατί την καλούν, τόσο συχνά. Μάλλον γιατί η αντίθετη φωνή, η δυναμική, η ανεξάρτητη, η σοσιαλιστική βρε παιδί μου, τους ιντριγκάρει. Άλλωστε αυτό είχε υποστηρίξει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, όταν ο «Γιώργος» παραβρέθηκε για 4η φορά (…) εκεί το 2005. Πιο πριν εκλήθη όταν τύχαινε να είναι – συμπτωματικά – υπουργός εξωτερικών της χώρας «Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν τον φόβο μήπως αλλοιωθούν από την επαφή με διαφορετικές απόψεις. Έχουν, αντιθέτως, τη δύναμη να αναμετρώνται με αυτές, με βάση τις γνωστές θέσεις οι οποίες διατυπώνονται, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση.» Με τρομάζει αυτή η δύναμη του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ. Τιτάνια…
Τυχαία και συμπτωματικά πέρασε να πει για τις διακοπές και τα νέα του και ο πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής, εν έτει 1998 ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ. Τυχαία είπε να πει ένα γεια και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, συμπτωματικά λίγο πριν γίνει υπουργός εξωτερικών, το 2003. Πριν γίνουν Πρόεδρος των ΗΠΑ και Πρωθυπουργός της Βρετανίας, πήγαν και ο Μπιλ Κλίντον (η εξαπατημένη Χίλαρι είναι τώρα ΥπΕξ στη «νέα διακυβέρνηση») και ο Τόνι Μπλαιρ – ο ειρηνιστής. Τι έκαναν πριν εκεί; Ανάμεσα σε 140 άτομα, 2 «άσημοι¨; Fame Story η Μπίλντεμπεργκ. Εκτροφείο ταλέντων. Μόνο που εκεί δεν ψηφίζει το κοινό.
Εκεί και ο πολύς Θεόδωρος Πάγκαλος (ως υπουργός εξωτερικών), η πιο ασυμβίβαστη δημόσια φιγούρα μετά τον Παύλο Σιδηρόπουλο (original) και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, πήγε από εκεί 3 φορές.«
Ο Θέοδωρος Πάγκαλος, ο Αντιπρόεδρος της ΄νέας κυβέρνησης’. Η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας της ‘νέας κυβέρνησης’. Νίκος Αθανασάκης, άλλοτε συγγραφέας των λόγων του Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα Γραμματέας του Κινήματος. «Να μαστε πάλι εδώ» που λέγαμε παλιότερα.
Ζούμε μια φαιδρή πραγματικότητα που όχι αναλυτής ή οικονομολόγος, ούτε μάγος, δεν μπορεί να βρει «την άκρη». Εκτός από τους Wizards of OZ. Τους μεγαλοπιστωτές του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Στο μακρύ τους χέρι πάνε οι κομμένες συντάξεις σου, οι μισοί μισθοί σου, η έλλειψη υποδομών σου, κλπ. Τα λέω, γιατί μερικοί ακόμά να καταλάβουν, τι σημαίνουν όλα αυτά για την ζωή μας.
Αλλά,φευ, τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ χειρότερα. Διότι από το Δελτίο Δημοσίου Χρέους που εκδίδει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απόσπασμα εκ του οποίου αναρτήθηκε στο πρόσφατο Games Over, εντός του επόμενου ΕΝΟΣ έτους, η χώρα οφείλει να καταβάλλει για τοκοχρεωλύσια το ποσό των 32,5 δις Ευρώ (ξανά ο πίνακας).
Αν πρέπει να δώσουμε 32,5 δις σε έναν χρόνο μόνο για δανεικά, τι στο διάολο μας ενδιαφέρει αν η Κίνα θέλει τάχα να αγοράσει κρατικά ομόλογα 25 δις; Ούτε τον χρόνο δεν βγάζουμε με αυτά, εδώ που φτάσαμε. Και επίσης. Στο «λεφτά υπάρχουν – λεφτά υπάρχουν» που φώναζε από το μπαλκόνι ο φιλόδοξος ηγέτης, που αναφερόταν;
Τρεις εβδομάδες προ των εκλογών, στην ΔΕΘ, ο λαοπρόβλητος, στην σχετική συνέντευξη του δηλώνει τα ακόλουθα:
{play}images/stories/sound/papa.mp3|#000000[BGCOLOR]{/play}
Μιλάει λοιπόν «o Γιώργος» για ανείσπρακτα έσοδα που μπορούν τάχα να αναζητηθούν και τις γνωστές Παπανδρεϊκές πομφόλυγες. Λέει το περιβόητο, περί 31 δις Ευρώ ανείσπρακτων φόρων. Καταρχήν, το πρώτο ερώτημα είναι από που προκύπτει αυτό το ποσό.
Από σχετική έρευνα, διαπίστωσα ότι αυτό το νούμερο εμπεριέχεται σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που κατατέθηκε στην Βουλή. Μπορεί άραγε κάποιος να την βρει; Θα μας ήταν πολύ χρήσιμη.
Διότι από αυτά τα 31 δις, το 1/3 αφορά εταιρείες που έχουν πτωχεύσει, λένε και το υπόλοιπο 1/3 αφορά πρόσωπα που στερούνται περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή ούτε 10 δις δεν μπορούν να εισπραχθούν. Αλλά, για ένα λεπτό:
Εγώ θα ταχθώ υπέρ του Γιώργου. Θα πείσω τον εαυτό μου ότι ο Γιώργος αύριο, μεθαύριο ή σε μία εβδομάδα, θα πάει και θα εισπράξει 31 δις, δηλαδή ένα ποσό που είναι κατά 30% μεγαλύτερο από τον φόρο εισοδήματος που εισπράτει ετησίως το Ελληνικό Κράτος. Θα το εισπράξει από αυτούς που δεν έχουν, δεν υπάρχουν, έχουν πτωχεύσει, κλπ.
Θα αναστήσει νεκρούς, θα θεραπεύσει τους τυφλούς, τους κωφαλάλους, τους λεπρούς, θα περπατήσει πάνω στα νερά, θα θρέψει τους άσιτους – αλλά θα το εισπράξει. Εξάλλου, με αυτήν την εξαγγελία εξελέχθη «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ».
Ας τα ονομάσουμε όλα αυτά, συνεπώς, «τα θαύματα του Γιώργου». Αν λοιπόν τα θαύματα του Γιώργου λάβουν χώρα, ο Γιώργης θα εξοικονομούσε 31 δις από φόρους (ανείσπρακτους), 5 δις από ασφαλιστικές εισφορές, (όπως λέει), 1 δις από επιτροπές (θα τις παύσει όλες;), δηλαδή συνολικά 37 δις Ευρώ.
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις (ή μάλλον δις), η αόρατη χείρα των τραπεζιτών/πιστωτών μας θα τον σκουντήσει στον ώμο και μια υπόκωφη φωνή, θα έρθει και θα του πει στο αυτί «Γιώργη, ό,τι μάζεψες φέρτο, είναι τα φέσια σας για τον επόμενο χρόνο». Εϊναι πολύ απλό. Αν ο Παπανδρέου μάζευε ΟΛΟ το χρήμα και με τα θαύματα του Γιώργου, έκανε και το νοικοκύρεμα, όντας «σωστός» όπως λέει επί λέξει, θα του έμενε τίποτα για να κάνει τίποτα.
Γιώργη, θαυματουργέ ηγέτη, που εσύ μόνο βρήκες τη λύση στο αυγό του Κολόμβου, αυτά τα 37 δις είναι-δεν-είναι το 15% του συνολικού Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας ΤΩΡΑ. Δεν το ξέρεις; Διότι έτσι όπως το πάτε, τα δις είναι στραγάλια.
Το 1981 το χρέος ήταν λιγότερο από 3 δις ευρώ. Ο μπαμπάκας το πήγε σε 10 χρόνια στα 25 δις ευρώπουλα. Δεν το ξέρεις; Και το 2005 μας βρήκε στα 217 δις. Περίπου 1000% πάνω από το 1990. Δεν το ξέρεις; Και από το 2005, ο Καραμανλής, το παρέδωσε στα 300 δις. Δηλαδή, αύξηση 73 δις σε 4 χρόνια. Ούτε αυτό ήξερες; Και ο προϋπολογισμός σου, Γιώργη, είναι ελλειματικός. Όταν, σύντροφε Γιώργη έχεις δαπάνες 70 δις περίπου (βλ. πίνακα με όλες τις δαπάνες παραπάνω) και έσοδα 53,6 δις και σε αυτά δεν υπολογίζεις προφανώς τα 32 δις που πρέπει να πληρώσεις σε δανεικά, άρα έχεις 102 δις «έξοδα» και 53 δις έσοδα (ΑΝ εισπράξεις όλους τους φόρους και δεν πέσεις έξω όπως όλοι) τότε είσαι μείον 49 δις στο μπακαλοτέφτερο του προϋπολογισμού. Είσαι μείον 49 δις τον επόμενο χρόνο.
Και που΄ σαι λοιπόν Γιώργη, ετοίμασε το επόμενο μαντζούνι. Αυτό δηλαδή που με λιγότερα έσοδα από δαπάνες «θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας και θα φέρει το νοικοκύρεμα».
Ο δε Γιώργης είπε: «Θα κάνω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα «που θα μας φέρει έσοδα». Για να καλύψεις αυτήν την τρυπούλα των 49 δις κ. Παπανδρέου θα πρέπει να τριπλασιάσεις την φορολογία. Αλλά αν τριπλασίαζες την φορολογία θα έπρεπε να μας παίρνεις τα 2/3 απ’ ό,τι βγάζουμε.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Όταν πλέον το χρέος αυξάνεται με τέτοια γεωμετρική πρόοδο και τα έσοδα, ακόμα και με τα «θαύματα του Γιώργου» φτάνουν-δεν-φτάνουν για τα δανεικά ενός χρόνου.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον και ΓΙΑΤΙ;
Άρα, για να ξανακάνουμε τους λογαριασμούς μας, η χώρα αυτή έχει 53 δις έσοδα και πρέπει να πληρώσει 32,5 δις σε δανεικά. Μένουνε 23,5 δις. Το 1/3 δηλαδή από όσα χρειάζονται για Μισθούς και συντάξεις, Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοιν. Προστασία, Λειτουργικές Δαπάνες. Από που θα βρεθουν τα υπόλοιπα;
ΦΥΣΙΚΑ. Από δανεικά.
Ως εδώ, λοιπόν, ευελπιστώ να έγινε κατανοητό και εύληπτο το βάσιμο της εισαγωγικής μας θέσης:
α. Η Ελλάδα είναι κατάχρεη
β. Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να ανταπεξέλθει των δημοσιονομικών της υποχρεώσεων
γ. Οι πολιτικοί ηγέτες της μεταπολίτευσης, τα κόμματα και η ρουσφετο-αντιπολίτευση που διαρκώς πίεζε ψηφοθηρικά, για φιλολαϊκά μέτρα σε βάρος ΠΑΝΤΑ των δημόσιων οικονομικών (σε στυλ ‘ποιος ζει ποιος πεθαίνει’) είναι οι ΥΠΑΙΤΙΟΙ της σημερινής κατάντιας.
Τώρα, ας βάλουμε και άλλον έναν παράγοντα στην εξίσωση.
δ. Η Ελλάδα είναι υπόδουλη στους πιστωτές της. Η Ελλάδα ανήκει στους ξένους. Κυριολεκτικά και άνευ δόσεως υπερβολής. ΑΝ αύριο κλείσει η στρόφιγγα, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ τρόπος διαφυγής. Είμαστε τα πρόβατα και τα σκυλάκια τους, περήφανε λαέ. Χειρότεροι δεν γίνεται.
Πχ πολλές φορές θα ακούσατε τους «Ευρωπαίους», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ, ή τους εκάστοτε πρέσβεις των ΗΠΑ να νουθετούν πρωθυπουργούς, υπουργούς μας, την Βουλή ολόκληρη. Έχετε καμία αμφιβολία από που είχαν πιάσει τον τράγο; Μόλις προχτές ο πρέσβης τους κ. Σπέκχαρντ μας υπέβαλε «προτάσεις» εκ νέου. Φυσικά εκεί στις ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερη από εμάς ανεργία για την οποία πχ μίλησε ο κ. πρέσβης και άλλα τινά, αλλά σιγά τα ωά.
«Ξεχάσαμε» φαίνεται για πόσα και πόσα χρόνια λχ, οι Αμερικάνοι είχαν αποφασίσει να πριμοδοτούν την Τουρκία σε βοήθεια και εξοπλιστικά προγράμματα, με το περίφημο «7 προς 10». Όπου ήμασταν αναγκασμένοι να αγοράζουμε τα οπλικά τους συστήματα μεν, αλλά με αρνητικό ισοζύγιο, ως προς τα οφέλη. Επτά για την Ελλάδα, δέκα για την Τουρκία. Σκασμός και ευχαριστίες εμείς. Πως αλλιώς; Η στρόφιγγα βλέπετε. Γι αυτό και όταν οι Αμερικάνικες επενδύσεις εν έτει 2001 είχαν φτάσει στα 2,2 δις, ο τότε πρέσβης, ο πολύς τοποτηρητής κ. Μπερνς, μιλούσε για ελληνικά οικονομικά θαύματα και θριάμβους. Είναι τεράστιο το θέμα για να εξαντληθεί σε ένα site.
Έτσι, ή κάπως έτσι, γίναμε δεν ήμασταν. Οι μεγάλοι και λαοπρόβλητοι ηγέτες της μεταπολίτευσης, τα τσιράκια και οι αυλές τους, βούλιαξαν αυτόν τον τόπο, κλέβοντας ό,τι πιο πολύτιμο έχει ένα κράτος. Την οικονομική του ανεξαρτησία. Είχαμε και παλαιότερα πει ότι η Ελλάδα, έως την δικτατορία αντιπροσώπευε το «ελληνικό οικονομικό θαύμα» (Περισσότερα στο βιβλίο του Angus Maddison – Monitoring the World Economy 1820-1992). Αληθινό και όχι γιαλαντζί. Και αν στην χούντα ο καθείς πλέον μπορεί να χρεώνει δικαίως οτιδήποτε (εξάλλου αυτοί και δικάστηκαν και πήγαν φυλακή) στους εθνάρχες και τους λαοπρόβλητους, μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές, ισορροπιστές της μεταπολίτευσης, δεν έχουμε ποτέ έως σήμερα χρεώσει το οτιδήποτε. Παρά έπεα πτερόεντα.
Αναφερόμενος εκ νέου στο «Ζωή κλεμμένη» είχε δημοσιευτεί το διάγραμμα του ΟΟΣΑ που έδειχνε ότι Ελλάδα και λοιπός ανεπτυγμένος κόσμος βρίσκονταν τότε, το 1980, σε κοινή αφετηρία σχετικά με τον λόγο ΑΕΠ ανά κάτοικο. Νάτο πάλι
Έπειτα, στην ανάρτηση για το Δημόσιο Χρέος μας («Οι μοιραίοι«) παρατέθηκαν 2 διαγράμματα που έδειχναν επί χάρτου αλλά και επί της ουσίας την Ελληνικη λοκομοτίβα να γίνεται καρβουδιστήρι στα χέρια των λαοπρόβλητων. Και πάλι (μέχρι εμπεδώσεως):
Πως έτσι; Θα αρκούσε να δεί κάποιος που βρίσκεται η Ελλάδα τώρα. Βρίσκεται εκεί που ήταν προ 20ετίας. Το έγκλημα της δεκαετίας του ’80, η «υψηλή λογιστική» και η «δημιουργική λογιστική» και τα πλαστά στοιχεία των 2 επόμενων δεκαετιών, μας έφεραν εδώ που είμαστε.
Και ως κυρίαρχος λαός εν υπνώσει ακούγαμε τις βερμπαλιστικές κορώνες ελπίδας, σκοτωνόμασταν στα μπλε και τα γαλάζια καφενεία, στριμωχνόμασταν στις κλαδικές και ήμασταν πάντα τόσο ευτυχείς, τόσο ευκολόπιστοι, τόσο ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ μας (σημειωτέον ότι η βελτίωση των στοιχείων περί το 2000, με τα τρομερά και φοβερά κατορθώματα του Γιάννου Παπαντωνίου και τις θριαμβολογίες Μπερνς, όπως είναι γνωστό «λόγω απογραφής», οφείλονται σε παραποίηση στοιχείων, απόκρυψη άλλων κλπ – στοιχεία που κατά το κοινό ποινικό δίκαιο πληρούν την λεγόμενη «υποκειμενική υπόσταση» του εγκλήματος της απάτης – «σιγά τα ωά» πάντα)
Ελπίζω να προσέξατε στο παραπάνω γράφημα, ότι α. έχει τον τίτλο «το ελληνικό χρέος προφανώς μη αντιμετωπίσιμο» και β. ότι η UBS κάνει μια πρόβλεψη για ΧΡΕΟΣ προς ΑΕΠ ίσο με 160%+ την επόμενη δεκαετία. Είμαστε λένε κάποιοι «χώρα της Αφρικής». Μπα. Είμαστε πολύ χειρότεροι. Αλλά έχουμε λίγο δρόμο ακόμα να γίνουμε Ζιμπάμπουε. Έχουμε και τους κατάλληλους κυβερνήτες, μην ξεχνιόμαστε.
Στην ανάρτηση Games Over στηλιτεύθηκε επίσης, το θέατρο του παραλόγου της τελευταίας δεκαετίας. Ξέρετε, όλο επιτυχίες και κατορθώματα, στα επίσημα κείμενα του Προϋπολογισμού, τα οποία άμα τα σουμάρεις, βγάζεις την τεράστια πατάτα του σήμερα. Τι περίεργοι λογαριασμοί. Και τι πιο αποκαλυπτικό από το επόμενο διάγραμμα. Είναι ο λόγος του τι χρωστάμε στους ξένους και τι μας χρωστάνε. Η εξωτερική μας θέση. Αποτέλεσμα: Χρωστάμε όλο το ΑΕΠ μας. Όταν προ 7 ετών χρωστάγαμε λιγότερο από το μισό. Γεια σου Γιώργο Αλογοσκούφη, Ακαδημαϊκέ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Υπουργέ του νοικυρέματος και της κάθαρσης. Γεια σου Ελλάδα.
Και για κάποιους πιο μυημένους, το Current Account Deficit (δείτε εδώ τι είναι αυτό), αρνητικό ισοζύγιο, που έφτασε έως και το 1/5 του ΑΕΠ το 2007!
Φτάνοντας εδώ, η εύλογη ερώτηση είναι «Γιατί;». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει. Γιατί τέτοια συνωμοσία σιωπής μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτικών, «πνευματικών ανθρώπων»; Μεγάλωσαν τα κότερα και τους χωρέσαν όλους ίσως.
Γιατί τέτοια έλλειψη ελέγχου; Γιατί τέτοιο βόλεμα του απλού πολίτη; Γιατί τέτοια απάθεια; Γιατί τόσο μεγάλη αναλγησία και αδιαφορία για το μέλλον μας; Γιατί τέτοια στρέβλωση της λογικής και απουσία κοινού νου;
Θα πρέπει όμως σε αυτό το γιατί, προ των ιστορικών (διότι τότε θα είναι αργά) να απαντήσουμε, επιτέλους ΕΜΕΙΣ. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία εξαγνισμού της εθνικής μας ατίμωσης.
Φτάσαμε στο σημείο η λογική, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, η εντιμότητα, η ηθική και άλλες αρετές, στοιχεία ελάχιστα του πολιτισμού (εκεί είναι ο πολιτισμός, όχι στο αν έχεις ή δεν έχεις Dubai World), να θεωρούνται αιρετικά και ακραία. Όπως έλεγε και ο Tom Wolf, η αίρεση είναι κι αυτή θρησκεία αλλά χωρίς πολιτική δύναμη. Τελικά, αυτή πρέπει να είναι και η μαύρη αλήθεια, στο απόλυτο θέατρο του παραλόγου, που βιώνουμε.
Οι λογικοί έγιναν τρελοί και αιρετικοί. Χωρίς καμία δύναμη. Ή μήπως όχι;
Συνεχίζεται.
.. ή μηπως όχι ;
Να ποιός κάνει κουμάντο, και ποιός είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, με πίνακες και αριθμούς.
Ζουμε εποχες που οι θεωριες συνωμοσιας, περι παγκοσμιας εξουσιας , βρισκουν ΕΦΑΡΜΟΓΗ κατα 100%.
Συγχαρητηρια για τις αναρτησεις σου.
υ.γ.οτι δεν μπορουν οι ανθρωποι να εξηγησουν το θεωρουν βλακεια,ανοησια,τρελα.
Ευτυχως με τις θεωριες συνωμοσιας εξηγεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Ζούμε σε εποχές όπου 4 τράπεζες τζιράρουν 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ σε προϊόντα που δημιούργησαν για πάρτη τους, «πολιτικοί» που μεγάλωσαν, ανδρώθηκαν και «μεγαλούργησαν» μέσω του lobbying, των ευγενών χορηγιών και της άμεσης έξαρτησης τους, από αυτούς τους ίδιους τους «πιστωτικούς οργανισμούς» και «οίκους». Γέννημα-θρέμα τους. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν ο τελευταίος υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ που [b]δεν [/b]είχε σχέση με την JP Morgan ή την Goldman Sachs.
Ζούμε σε εποχές όπου όλα τα κράτη του κόσμου, μηδενός εξαιρουμένου οφείλουν από το μισό ΑΕΠ τους και πάνω σε «πιστωτικούς οργανισμούς» διότι «εκρίθη φρόνιμο» κάποτε, οι ιδιώτες να ελέγχουν και να διακινούν το χρήμα και την πίστη εις βάρος των κρατών και όχι το αντίθετο.
Ζούμε σε εποχές όπου το μεγαλύτερο κονσόρτιουμ τραπεζών στην ιστορία, μέσω του debt monetization, ελέγχει από την κορυφή ως τα νύχια την Αμερικάνικη οικονομία και κατ’ επέκταση όποιον άλλον γουστάρει. Λέγεται FED.
Θα μπορούσα να γράφω έως αύριο…
Με χαρά εντούτοις σε παραπέμπω στις δεκάδες αναρτήσεις μας, όπου με στοιχεία, στοιχεία, στοιχεία και στοιχεία, εξηγείται, αναλύεται, καταγράφεται, η αλητεία της εγχώριας και παγκόσμιας πραγματικότητας.
Σε καλωσορίζω και σου εύχομαι καλή ανάγνωση.
Με ακόμα μεγαλύτερη χαρά, πάντα διαπιστώνω ότι, όταν στα επιχειρήματα αντιπαρατίθενται ταμπέλες και ειρωνεία, τούτο σημαίνει ότι τα επιχειρήματα [b]ΤΣΟΥΖΟΥΝ[/b].
Πίστεψε με, δεν συμπάσχω καθόλου.
Φιλικά,
Αγαπητέ Επίκουρε,
πολύ καθαρά (και μελαγχολικά) εξηγείς την πορεία της Ελλάδας στην απόλυτη οικονομική εξάρτηση σήμερα.
Όμως πού θα οδηγήσει αυτό; Διότι προφανώς και δεν μπορεί να συνεχίζεται η υπερχρέωση εις το διηνεκές, και να μην τρέχει τίποτα, μόνο τα νούμερα να μεγαλώνουν.
Πάμε άραγε(η Ελλάδα πρώτα, οι άλλες αναπτυγμένες χώρες αργότερα) να γίνουμε ένας κόσμος όπου όλοι θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί (χάριν μιας μειοψηφίας), θα ζουν και θα πεθαίνουν σαν τα σκυλιά; Έτσι απλά;
Κι από την άλλη, το ίδιο το σύστημα (υπερχρέωσης όλων των κρατών) δεν οδηγεί και τον εαυτό του στον αφανισμό;
Τι συμφέρον έχουν μια χούφτα τραπεζίτες να οδηγήσουν στην εξαθλίωση όλη την ανθρωπότητα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και για τη δική τους θέση;
Συγγνώμη για τη φλυαρία μου, όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής ερώτημα: Πού νομίζεις ότι θα οδηγήσουν όλα αυτά; Σε τι εικόνα του κόσμου; Υπάρχει κάποια «νομοτέλεια», ή μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε;
Ευχαριστώ.
Νομιζω οτι το αφεντικο του ΔΝΤ ειχε θεσει σωστα το θεμα πριν κανα χρονο και ειχε περιγραψει αυτο που ερχεται σαν μια «Ερημη Χωρα Ανεργων».Εγω το λεω Παγκοσμιο Εμφυλιο Κοινωνικο Πολεμο.
Φαντασου κρατη ολοκληρα που τα εσοδα τους απο αμεσους και εμμεσους φορους θα φτανουν στην καλυτερη περιπτωση στο 10% του ΑΕΠ για τα επομενα 10 χρονια οπως δειχνει και το ιστορικο παραδειγμα της Γερμανιας στην δεκαετια του 20.Ανεργια κοντα στο 40 με 50%, στην νεολαια ισως και παραπανω.Κοινωνικες ταραχες και βια που θα μπορει να αντιμετωπισει μονο ο στρατος.Ηδη στην Βουλγαρια και στην Στουτγκαρδη τα μπατσικα δεν κανουν πολλες περιπολιες επειδη δεν υπαρχουν λεφτα για βενζινες.
Καταρρευση δικτυων παραγωγης και διανομης.Τα μαρουλια θα σταματησουν να φυτρωνουν στα υπογεια του Μαρινοπουλου οπως πιστευει το ποπολο και για να τα φας θα πρεπει να τα καλλιεργησεις μονος σου.Συμβαινει ηδη στο Ντιτροιτ οπου δεν υπαρχει πλεον καμμια αλυσιδα απο μεγαλα σουπερ μαρκετ.
Για μερικες βδομαδες ισως και καταρρευση των δικτυων ενεργειας και νερου.Το χρημα σε μορφη χαρτονομισματων οπως το ξερουμε σημερα θα το κουβαλαμε σε τσουβαλια επειδη ΟΛΟΙ θα ημαστε εκατομμυριουχοι.
Η συμπαθης ταξη των απανταχου μαυραγοριτων οπως δειχνει η Ιστορια θα τριβει τα χερια της κανοντας κυριολεκτικα χρυσες δουλειες.
Αν ανηκεις στους υπερτυχερους που θα εχουν ακομα δουλεια και δεν πληρωνεσε σε ειδος οπως γινεται ηδη στην Ρωσια και την Σλοβενια αυτα που θα περνεις ΔΕΝ θα φτανουν για να επιζησεις γιατι εξαιτιας του υπερπληθωρισμου οι τιμες θα εχουν εκτοξευτει στην στρατοσφαιρα.
Η μονη ρεαλιστικη πιθανοτητα επιβιωσης ειναι η κατοχη αποθεματων τροφιμων για μερικους μηνες σε συνδυασμο με την κατοχη μικρων νομισματων χρυσου – σε μορφη ενος τεταρτου της ουγγιας – ας πουμε 8 με 10 ουγγιες ανα ατομο.Αν ταυτοχρονα υπαρχει κανα κτηματακι για καλλιεργεια στο χωριο η κηπος καπου κοντα ακομα καλυτερα.
Εννοειται οτι αν επικρατησουν σε καποιους ανθρωπινα ενστικτα οπως η αλληλοβοηθεια και η συνεργασια εχουν επισης μεγαλυτερες πιθανοτητες επιβιωσης απο τα υπολοιπα ερπετα που θα τρωγονται μεταξυ τους.
Υ.Γ.Χειρωνακτικες ικανοτητες και δεξιοτεχνιες ειναι επισης απολυτα αναγκαιες.
Δεν υιοθετώ την άκρα απαισιοδοξία.
Η ανθρώπινη φύση είναι σε γενικές γραμμές απρόβλεπτη, όσο και αν περιοδικά, κάποια πράγματα εμφανίζουν μια προβλεπτικότητα.
Υπήρξαν πολύ χειρότερες περίοδοι για να πούμε, πως ΤΩΡΑ τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ.
Όπως και να χει, η γνώση είναι δύναμη.
Από εκεί άρξασθε.
Φιλικά,
Προσωπικα ειμαι πολυ αισιοδοξος γιατι πιστευω οτι ολο αυτο το μπαχαλο ειναι μια μοναδικη ευκαιρια για να ξαναγινουμε επιτελους ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Και θα γινουμε ανθρωποι οταν θα αναγκαστουμε απο τα πραγματα να αλλαξουμε βασικες αξιες της ζωης μας.
Αντι για τον ανταγωνισμο να στραφουμε στην αλληλοβοηθεια και αντι για την μισθωτη εργασια να προσφερουμε κοινωνικη εργασια.
ΈΤσι, ναι.
(Sorry gia ta greeklish)
Einai xekatharo to pou odigoun ola auta: sto na doulevoume oloi gia tis trapezes gia na sundiroume ta dania pou mas exoun epivalei. Kai fusika den boroume na plirwsoume to kefaleo mono tous tokous.
Ena aplo paradigma einai to stegatiko danio pou pernei o mesos ergazomenos kai to opoio einai 5 kai 6 fores tis apodoxes tou (toulaxisto etsi einai edw pou zw, UK). Einai sxedon adunato na boreseis na xeplirwseis to danio opo te plirwneis mia zwi tous tokous. Oi tokoi loipon an exeis danistei arketa einai arketoi gia tin trapeza kathos se exei kai douleveis na xexrewtheis mia zwh. Kai i apodixi einai oti oi times ton akinitwn den peftoun pote gia na exei exasfalismeni tin axia tis upothikis h trapeza.
To parapanw paradigma doulevei kai ws modelo stis oikonomies kratwn opws tis Elladas. Mas valan sto paixnidi me tous anegefalous politikous mas pou andi na ependisoun stin anaptixi tis xwras epelexan tin eukoli lusi twn daniwn, kai twra tha doulevoun oloi oi Ellines gia polles genies na sundiroun tous tokous tou xreous tis xwras pou endelws sumptomatika einai ~300bn oso peripou kai h axia tis upothikis, diladi tou ethnikou ploutou.
filika
Dimitris
Wales UK
σόρι κιόλας ρε παιδιά αλλά τι λέμε τώρα? άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε? ισχύει ή δεν ισχύει ότι οι πολιτικοί μας, (όχι μόνο οι έλληνες)έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα χάραξης και άσκησης νομισματικής πολιτικής (συνεπώς οικονομικής πολιτικής, συνεπώς πολιτικής) σε ιδιώτες? Ισχύει ή όχι ότι αυτοί είναι οι ίδιοι ιδιώτες που παριστάνουν ότι κόπτονται για την κλιματική αλλαγή και πάνε στην κοπεγχάγη για να διαπραγματευτούν την καινούρια τους μπίζνα, το εμπόριο «δικαιώματος ρύπων» και πακέτο να μας φορέσουν και καμιά παγκόσμια κεντρική τράπεζα, παγκόσμια κυβέρνηση και δεν ξέρω τι άλλο? Ισχύει ή όχι ότι είναι οι ίδιοι που μας εξαπατούν με την ενέργεια, τα τρόφιμα, την οικονομική κρίση, τη δήθεν νέα γρίππη, τους δίδυμους πύργους, τα μμε; Τι λέμε τώρα? Ποιός τους συνουσιάζει τους γιωργάκηδες, κωστάκηδες και τους σαμαράδες… Αυτοί είναι διαχειριστές. Από τους επιτελικούς πρέπει να φυλαχτούμε. Τρόποι υπάρχουν. Ενημέρωση και δραστηριοποίηση χρειάζεται. Η 11 σεπτεμβρίου, λέει η judy wood (ψάχτε τη, αξίζει τον κόπο), φανέρωσε ότι έχουμε ήδη κατακτήσει την τεχνολογία που κόστισε στον tesla τη ζωή του: την ελεύθερη ενέργεια. Ή θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα τους δούμε τους γνωστούς ψυχοπαθείς τελικά να τινάζουνε τη γή στον αέρα, ή θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Η ελευθερία κερδίζεται.
To τραγουδι..των ξυλινων σπαθιων
http://www.youtube.com/watch?v=ggii6iFhwlI
ΣΥΝΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΕ
Όχι τέτοια φίλε.
Τι δάσκαλος;
Καταγραφέας, το πολύ σχολιαστής.
Το πολύ.
Επίκουρε σε ευχαριστώ και εγώ για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτεις για πραγματική ενημέρωση μέσα στο πληροφοριακό χάος και την χειραγώγηση των καιρών.
Να είσαι καλά.
Η έκθεση του ελ.συνεδρίου που ανέφερες νομίζω είναι εδώ:
http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/isolog/PDFisolog/1.3.pdf
Επικουρε
Παρατηρω οτι ο πυρηνας της κριτικης σου συγκλινει παντα στο εξης κεντρικο σημειο:
Η πηγη ολων των δεινων ειναι ο ελεγχος του νομισματικου συστηματος απο το ιδιωτικο τραπεζικο συστημα.
Ας κανω λιγο τον συνηγορο του διαβολου,με τη μορφη ερωτηματων και αποριων.
Ειναι παγκοσμιως αποδεκτο οτι ο δανεισμος αποτελει επινοηση ευρεσης κεφαλαιων που υλοποιει το στοχο της αναπτυξης, δινοντας εκτος των αλλων τη δυνατοτητα υπολοιησης νεων ιδεων που συμβαλλουν στην οικονομικη προοδο.
Αρα μοιαζει αναγκαιος κινητηριος μοχλος της οικονομιας, ανεξαρτητα απο τις επιμερους διαφορετικες οικονομικες σχολες κευνσιανες ή μονεταριστικες κτλ Σημειωτεον οτι και στα κρατη του πρωην Υ.Σ το τραπεζικο συστημα και ο δανεισμος ηταν παρον (υπο κρατικη μορφη βεβαια)
Αν κανουμε την υποθεση εργασιας οτι μηδενιζεται το χρεος ολςν των κρατων και ξεκιναμε απο την αρχη και το τραπεζικο συστημα ελεγχεται πλεον απο τα κρατη.Δεν θα ειναι απαραιτητος ο δανεισμος για να ασκησει ενα κρατος πολιτικη, εφοσον παρουσιαζει ελλειμα εσοδων;
Ποια θα ειναι η πηγη ευρεσης χρηματων;
Οι εναλλακτικες που αντιλαμβανομαι ειναι οι εξης:
1 Εσωτερικος δανεισμος..δηλαδη απο τους πολιτες του; Μα αυτο συμβαινει και τωρα περιστασιακα βεβαια.
Μηπως κατι τετοιο δεν ειναι παντα επιθυμητο γιατι αφαιρει ρευστοτητα απο την οικονομια ή για καποιο αλλο λογο;
2. Απο αλλα κρατη- χωρες.
Εδω ομως παλι δημιουργειται εξαρτηση
αμεσα και απευθειας απο ξενη χωρα. Ενω σημερα η εξαρτηση ειναι απο τις αγορες
που και αυτες στο βαθος αντιπροσωπευουν ή αποτελουν εμμεσα παραγοντες που διαμορφωνουν γεωστρατηγικες εξελιξεις.
3. Να κοβει το ιδιο το κρατος χρημα.
Αυτο ομως δεν μπορει να γινεται κατα βουληση γιατι προκαλει την υποτιμηση της αξιας του, πληθωρισμο και μια σειρα προβληματα που πληττουν καταρχην τα εισοδηματα τςν εργαζομενων.
Η μονη ουσιαστικη διαφορα που αντιλαμβανομαι αφορα το υψος των επιτοκιων, που θα δεν καθοριζεται πλεον απο τους ιδιωτες και τις αγορες και
κατα συνεπεια θα παψουν και τα κερδοσκοπικα παιχνιδια εις βαρους των κρατων.
Ομως ειναι αυτα αρκετα για να μην οδηγηθει το Χ κρατος σε μεγαλο χρεος , εφοσον ολοι οι αλλοι παραγοντες που διαμορφωνουν τα οικονομικα δεδομενα
εξακολουθουν να υφιστανται;
Εν κατακλειδι δηλαδη, αν το ελεγχο του χρηματος το μεταφερουμε στα κρατη τι εξασφαλιζει την μελλοντικη απουσια χρεων
και αρα εξαρτησεων, εφοσον ολα τα αλλα μεινουν οπως εχουν;
ΝΙΚΟΣ
Νίκο,
Λες
«3. Να κοβει το ιδιο το κρατος χρημα.
Αυτο ομως δεν μπορει να γινεται κατα βουληση γιατι προκαλει την υποτιμηση
της αξιας του, πληθωρισμο και μια σειρα προβληματα που πληττουν καταρχην τα εισοδηματα των εργαζομενων.»
Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να γίνει.
Έφτασε να το ομολογεί και ο Ambrose Evans-Pritchard, βλέποντας την 20ετή – αποπληθωριστική – κατάντια της Ιαπωνίας (για τον Pritchard δες και εδώ [url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=155:2009-04-26-02-29-38&catid=34:nationaldept&Itemid=27[/url])
«Japan is drifting helplessly towards a dramatic fiscal crisis. For 20 years the world’s second-largest economy has been . . . feeding its addiction to Keynesian deficit spending – and allowing it to push public debt beyond the point of no return. The rocketing cost of insuring against the bankruptcy of the Japanese state is telling us that the model has smashed into the buffers.
“. . . Tokyo’s price index fell 2.4% in October, the deepest deflation in modern Japanese history. . . . The government could stop this . . . . [b]It could print money à l’outrance to stave off deflation. Yet it sits frozen, like a rabbit in the headlamps.[/b]
“Japan’s terrible errors are by now well known. . . . QE was too little, too late, and this is the lesson for the West. We must cut borrowing drastically over the next decade, and offset this with ultra-easy monetary policy. Does Downing Street understand this? Does the White House? . . . Clearly not.”
[url]http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/6480289/It-is-Japan-we-should-be-worrying-about-not-America.html[/url]
To αυτονόητο μας φαίνεται εξωπραγματικό.
Αλήθεια, εσύ στις εκλογές ψήφισες τον Αλμούνια, τον Τρισέ, τον Μπερνάνκε ή τον Προβόπουλο;
Αυτό είναι η δημοκρατία σήμερα;
epicure mporis na grapsis kapoia stigmoi ena arthro sxetika me ta xrimatistiria,pos ginete to pexnidhi,pos parasernoun to kosmo na agorasi se ypsiles times,to pexnidhi tis psixologias kai alla polla pou simbenun .to ksero oti yparxoun biblia sxetika me ayta ta themata alla thelo na ta dhiabaso to sindhiasmo ayton me to ksexoristo tropo poy mono esi mporis na kaneis.eyxaristo.
Επίκουρε έχω μείνει άφωνος από τις γνώσεις περί της οικονομίας. Θέλω σαν αδαής περί των οικονομικών να μου απαντήσεις με ένα απλό τρόπο στο εξής ερώτημα.Βάση του λόγου που έδωσε ο πρωθυπουργός χθές θέλω να μου πείς αν αυτά που ανέφερε στο λόγο του είναι εφικτά ή όχι. Δηλαδή ακόμα πιο απλά θα βγούμε από τη κρίση ή όχι;
Φίλε μου,
Ένας επαϊοντας ερευνητής και σχολιαστής είμαι. Μπορείς να είσαι και εσύ και άλλοι.
Να στο αντιστρέψω το ερώτημα: Η αίσθηση σου είναι ότι τα πράγματα σώζονται;
Φιλικά,
Φίλε επίκουρε,
έχουν απίστευτο ενδιαφέρον αυτά που γράφεις. Μου γεννιώνται ωστόσο οι εξής απορίες:
1) Όλοι χρωστάνε σε όλους. Και όλοι στις κεντρικές τράπεζες. Όλων το ποσοστό είναι κυμαίνεται από 50% έως 150%. Όλοι έχουν έλλειμμα που είναι πάνω από 3% άρα όλων το χρέος μεγαλώνει. Που θα οδηγήσει λοιπόν αυτό?
2) Τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα Κράτος χρεοκοπεί? Τι έπαθε δηλαδή ο μέσος Ισλανδός τώρα που χρεοκόπησε η χώρα του? Τα χρέη της χώρας διεγράφησαν? Τι συνέπειες υπέστη η χώρα αυτή?
3) Η κατάστασή μας είναι όπως λες και συμφωνώ απόλυτα χωρίς επιστροφή. Το ίδιο δεν ισχύει για όλες τις χώρες όμως που ακολουθούν έστω σε μικρότερο ρυθμό το ίδιο μοτίβο με εμάς?
4) Σε ποιόν τελικά χρωστάμε τα 300δις (soon to be 500 και 1000)? Ποιός είναι αυτός που θεωρητικά και πρακτικά μας κρατάει από τα αρχ…α και που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει τη στρόφιγγα και να μας βουλιάξει στο μεσαίωνα?
5) Η ΕΚΤ είναι ιδιωτική?
Ευχαριστώ για όλα τα άκρως ενδιαφέροντα γράφεις και για όσες απαντήσεις θελήσεις να δώσεις…
Να προσθέσω και μερικά ακόμα ερωτήματα:
1) Πιστεύεις ότι αν κάνεις μία αντίστοιχη ανάλυση στην κατάσταση της Ισπανίας, της Γαλλίας ή της Ιταλίας θα προκύψει κάτι ριζικά διαφορετικό? Δεν το λέω για να μας δώσω άλλοθι αλλά προσπαθώ να καταλάβω που το πάνε. Τι θα καταλάβουν οι οικογένειες που ελέγχουν τις κεντρικές τράπεζες αν μας χρεοκοπήσουν όλους?
2) Αν εμείς ως Κράτος τους γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας και συνεχίσουμε και φέτος να δανειζόμαστε και μετά δεν γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά μας τι θα γίνει μετά? Θα αντέξουν τις ζημιές οι τράπεζες που μας έχουν δανείσει? Θα αντέξουν να εγγράψουν 300-350δις ζημιές?
3) Θεωρείς λύση να μαζευτούν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης και της Αμερικής και να πουν στους κεντρικούς τραπεζίτες: Δεν μας χέ..τε λέω εγώ. Πόσα σας χρωστάμε? 50τρις? Πάρτε τα τρία μας τώρα και ξεκινάμε από την αρχή. Ούτως ή άλλως έχετε κονομήσει για να φάνε και τα τρισέγγονα των τρισεγγόνων σας.
4) Τέλος για το χρυσό η μόνιμη απορία μου είναι γιατί έχει τόση αξία… Όσο κονφετί μπορεί να καταντήσει το χρήμα άλλο τόσο θεωρώ και το χρυσό. Όσο πιθανό δηλαδή είναι να βρεθεί κάποιος με ένα χαρτονόμισμα στην τσέπη και να του ανακοινωθεί ότι έχασε την αξία του, άλλο τόσο πιθανό είναι να αποφασιστεί μία μέρα ότι ο χρυσός δεν έχει καθόλου αξία. Αν το σκεφτεί κανείς είναι παντελώς άχρηστος. Αν δηλαδή πέσει πείνα και ένας έχει ένα χωράφι με λαχανικά και ζώα θα βρει να φάει, ένας που θα έχει ένα θησαυροφυλάκιο με χρυσό τι θα κάνει? Θα τρώει χρυσά σκουλαρίκια? Όσο αυθαίρετο είναι ότι ένα κωλόχαρτο έχει αξία ένα δολάριο επειδή κάποιος τύπωσε πάνω του το δολάριο άλλο τόσο αυθαίρετο είναι ότι μία ουγγιά χρυσού έχει 1000$.
Φίλε δες τις αναρτήσεις
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=149:2009-04-07-16-52-55&catid=41:goldstandard&Itemid=55[/url] (Σαν την παλίρροια)
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=72:2009-02-03-18-08-29&catid=36:greekbanks&Itemid=37[/url] (Πάντα γελαστοί ή γελασμένοι)
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=129:-0-1-&catid=36:greekbanks&Itemid=37[/url] (ΕΕ – ΕΚΤ 0-1 (τελικό) )
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=125:q-q&catid=36:greekbanks&Itemid=37 [/url] «…μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα»)
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=132:2009-02-28-14-47-58&catid=34:nationaldept&Itemid=27 [/url](Δημόσιο Χρέος (Οι μοιραίοι)
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=101:2009-02-15-21-07-15&catid=36:greekbanks&Itemid=37[/url] (Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;-)
[url]http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=102:2009-02-15-21-19-52&catid=41:goldstandard&Itemid=55[/url] (Ζωή σε δόσεις (επί πιστώσει)
Φιλικά
Καλησπέρα,
Τα περισσότερα τα είχα διαβάσει, αλλά κάθισα και τα ξαναπέρασα όλα για να σιγουρευτώ ότι αυτά που ρωτάω δεν απαντώνται εκεί. Το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες κυβερνούν με τρόπο απολυταρχικό καθώς εν αγνοία μας οι κυβερνώντες τους εκχώρησαν αυτό το δικαίωμα. Πήρα απάντηση μόνο στο ερώτημα 5 του πρώτου σχολίου μου. Κατά τα άλλα και επειδή είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να πηγαίνω στο δια ταύτα τα ερωτήματά μου παραμένουν:
Τι μας εμποδίζει εμάς ως παγκόσμια κοινότητα να τους πούμε να πάνε από εκεί που ήρθαν και να γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις λογιστικές εγγραφές που λένε ότι όλοι μας χρωστάμε από κάτι. Ακούγεται αφελές και απλοϊκό αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι μας εμποδίζει.
Αν ο ΓΑΠ πει δε βαριέσαι αυξάνω τους μισθούς των ΔΥ κατα 3000% και μαζί τους το έλλειμμα στο 30% του ΑΕΠ τι θα μας κάνουν? Δεν θα μας δανείσουν και θα χρεοκοπήσουμε. Ωραία τι σημαίνει αυτό? Γνωρίζεις τι έπαθε ο Ισλανδός όταν χρεοκόπησε? Τα χρέη της Ισλανδίας μετά τη χρεοκοπία τι έγιναν?
Επίσης μπορεί η Ελλάδα να ηγείται με διαφορά της κούρσας προς τον όλεθρο αλλά θα συμφωνείς φαντάζομαι ότι και οι υπόλοιπες χώρες έχουν την ίδια κατεύθυνση με λίγο μικρότερη ταχύτητα. Τι όφελος θα έχουν οι 5-10-100 οικογένειες που ελέγχουν τις Κεντρικές Τράπεζες αν χεοκοπήσουμε όλοι?
Το φιλοσοφικό ερώτημα με το χρυσό επίσης δεν απαντιέται. Γιατί να είναι το πολύτιμο μέταλλο που να αποτελεί τη βάση αναφοράς του πλούτου? Εγώ στο χρυσό βλέπω ένα παντελώς άχρηστο υλικό που θα μπορούσε μία μέρα η παγκόσμια κοινότητα να το απομυθοποιήσει και να το βάλει στην ίδια κατηγορία και αξία με τον τσίγκο.
Ελπίζω να μην γίνομαι πολύ κουραστικός…
Φίλε μου το χρήμα το διακινούν οι πιστωτικοί οργανισμοί. ΑΝ εσύ δανειστείς και δεν έχεις να αποπληρώσεις τι θα γίνει;
Μπορείς να ξαναδειστείς; Θα σε αναλάβει ο μεγαλοπιστωτής, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, κάποιος. Ο χρυσός είναι μέσο αξίας. Πραγματικής αξίας. Το χρήμα είναι μέσο αξίας χωρίς αντίκρισμα. Out of thin air. Aν μιλάς για μια κοινωνία χωρίς χρήματα, μέσα πληρωμών, αυτό είναι άλλο.
Τέλος, το «όφελος» είναι η συγκέντρωση. Δες τι συνέβη στο Αμερικάνικο Τραπεζικό σύστημα το 1932 και μετά.
Φιλικά,
Στο χρυσό έχουμε δώσει αξία. κατά τα άλλα είναι άχρηστο υλικό. Όπως πήραμε ένα κομμάτι χαρτί και το ονομάσαμε 500ευρω έτσι και το χρυσάφι το πήραμε από τα αρχαία χρόνια λόγω της ιδιότητάς του να μην φθείρεται (που για τους αρχαίους ήταν σημαντικό, σήμερα όμως είναι αδιάφορο θα έλεγα) και το ονομάσαμε πολύτιμο μέταλλο.
Σκέψου ότι αν αύριο για κάποιο μαγικό λόγο εξαφανιζόταν όλος ο χρυσός από τη γη δεν νομίζω ότι θα έσκαγε κανείς. Αντίθετα αν χάναμε το πετρέλαιο, το βωξίτη, το χαλκό, τα δέντρα, τα ζώα, το νερό θα υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα. Ακόμα και τα διαμάντια έχουν μία πρακτική αξία σαν τρυπάνια. Ο χρυσός είναι παντελώς άχρηστος (ίσως να έχει μία εφαρμογή στην ιατρική). Άρα η αξία που του έχει δοθεί είναι καθαρά πλασματική όπως και στο χρήμα.
Τώρα για τα άλλα που μου απαντάς. Δεν είπα να καταργηθεί το χρήμα. Αυτό που λέω είναι το λεγόμενο χρέος που έχει η Ελλάδα το έχουν όλοι. Αναλύεις την Ελλάδα πολύ σωστά και λες ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Συμφωνώ απόλυτα. Αν αναλύσεις όμως και τη Ισπανία και την Ιρλανδία και τη Γαλλία και την Ιταλία και την Αμερική και όλες τις χώρες του κόσμου θα δεις ότι και αυτές είναι σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Τα τρισεκατομμύρια που χρωστάνε όλες αυτές οι χώρες δεν επιστρέφονται με τίποτα. όταν μάλιστα η Ε.Ε. μιλάει για επιτρεπόμενο και ανεκτό έλλειμμα 3%. Σου λέει δηλαδή ότι χρωστάς και της Μιχαλούς αλλά θα είσαι σούπερ αν από εδώ και πέρα είσαι ελλειμματικός για πάντα μέχρι μόνο 3%. Σαν να σου λέει δηλαδή ότι το να επιστρέψεις τα λεφτά δεν υπάρχει περίπτωση.
Και λέω υπάρχει περίπτωση οι 5-10 Κεντρικές Τράπεζες να πούνε μία μέρα: Ελλάδα δεν σε δανείζω άλλο, Γαλλία δεν σε δανείζω άλλο, Ιταλία…. κλπ κλπ? Τι θα πετύχουν με αυτό? Έχει κανένα νόημα? Εγώ ξέρω ότι όταν χρωστάω σε κάποιον και δεν μπορώ να τον πληρώσω τότε μπορεί να μου κατάσχει ένα περουσιακό στοιχείο. Στην προκειμένη περίπτωση τι θα γίνει? Όλες οι χώρες του κόσμου θα γίνουν κτήμα των Κεντρικών Τραπεζών? και αυτό γιατί? επειδή τους παραχωρήσαμε τα κλειδιά του εκτυπωτή που τυπώνει το χρήμα?
Ξαναρωτάω λοιπόν τι εμποδίζει τον Ομπάμα, τη Μέρκελ, το Σαρκοζί το Μπερλουσκούνι να πούνε μία μέρα θα χρησιμοποιήσουμε δικό μας εκτυπωτή και θα τυπώσουμε το Νέο Δολάριο, το Νέο Ευρώ (όπως λέμε Νέος Πανιώνιος και Νέα Καβάλα) και εσείς οικογένειες Morgan και Ροκφέλερ πάρτε τα παλιά δολάρια και τα παλιά Ευρώ και βάλτε τα εκεί που ξέρετε…
Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σου ακούγομαι γραφικός αλλά πιο παράλογο είναι αυτό που ζούμε και περιγράφεις. ότι δηλαδή όλα τα Κράτη (δεν είναι μόνο η Ελλάδα) είναι σκλάβοι πέντε ανθρώπων λόγω του ότι κάποτε τους δώσαμε τα κλειδιά ενός εκτυπωτή χωρίς να έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο καλής χρήσης του μηχανήματος.
Η απάντηση στο τι θα συμβεί είναι απλή.
Παγκόσμια κρίση και αμέσως μετά παγκόσμιο σύνταγμα. Παγκόσμια κυβέρνηση, κοινώς παγκοσμιοποίηση.
Τα παιδάκια οι αναρχικοί που βγαίνουν και σπάνε στους δρόμους και φωνάζουν ‘συπνάτε’ μάλλον ξέρουν περισσότερα από εμάς..
Δεν βλεπω τις εικόνες.
ούτε και εγώ βλέπω τις εικόνες !
Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να δούμε τις εικόνες με τους πίνακες του προϋπολογισμού…