Επιστροφή στο μέλλον

Οικονομικό Σύστημα
«Το καταπληκτικό εαρινό μας ράλι πλησιάζει τα όρια του. Η άνοδος 40% στις παγκόσμιες αγορές, από το Μάρτη, θεωρεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες  έχουν εξορκίσει την υπερχρέωση, κόβωντας τα επιτόκια στο μηδέν και εκτυπώνοντας χρήματα.Τίποτα από όλα αυτά, τα 2/3 του κόσμου θα είναι σε αποπληθωρισμό έως τον Ιούλιο.
 
«Υπάρχει άλλο ένα εμπόδιο να ξεπεράσουμε, πριν αφήσουμε αυτήν την πανωλεθρία πίσω μας.Το ΔΝΤ λέει ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν διαγράψει μόλις το  1/5 των δυνητικών ζημιών τους  ($750 δις) σε σύγκριση με το μισό των Αμερικάνικων τραπεζών.Πρέπει να ανεύρουν $375 δις φρέσκου κεφαλαίου. Καλή τύχη.
 
«Η Γερμανική BaFin πάει παραπέρα, προειδοποιώντας για ποσό $1,1 τρις τοξικών χαρτοφυλακίων στα βιβλία των Γερμανικών τραπέζων. Εάν η Bafin και το ΔΝΤ έχουν δίκιο, η Ευρώπη δεν έχει έρθει ακόμη αντιμέτωπη με την δική της κρίση. Όταν αυτό συμβεί θα δούμε ένα δεύτερο κύμα πανικού στην Ευρώπη και στο Club Med (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). « (σημ. η Bafin είναι η Ανώτατη Γερμανική  Αρχή Επιθεώρησης επί των Οικονομικών)
 
«Οι φωνές του 1931 είναι δραματικές. Εκείνη η χρονιά άρχισε με πράσινη εκτόξευση (green shots) έως ότου το Αυστριακό Ινστιτούτο Πιστώσεων κατέρρευσε το καλοκαίρι και παρέσυρε την Κεντρική Ευρώπη μαζί του. Οι Ευρωπαίοι που ακόμη πίστευαν , πως ήταν μια Αμερικάνικη κρίση, πήραν το μάθημα τους.»
 
Από εκεί που τελειώσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Ένα ακόμα δραματικό κέλευσμα του Ambrose Evans – Pritchard στον Telegraph.
 
Και απέναντι από την αγωνία του συμφέροντος, το sentiment: «Οι ενδείξεις πολλαπλασιάζονται ότι το χειρότερο μέρος της ύφεσης πέρασε. Μια σειρά ανακοινώσων αυτή την εβδομάδα υπαινίσσεται ότι η ύφεση χαλαρώνει και ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Λαμβανομένων όλων υπόψιν, τα τελευταία νέα προσφέρουν «πολύ καθαρά σημάδια ότι οδεύουμε προς έναν οριστικό πυθμένα, το πρώτο βήμα πριν από μια ανάκαμψη» είπε ο  Ken Mayland, Πρόεδρος του ClearView Economics. «Η ανάκαμψη είναι πλέον ορατή«.
 
Προ μηνός ο άσχετος μάλλον, Strauss Kahn του ΔΝΤ προειδοποίησε για μια πολύ βίαιη και επιμήκη παγκόσμια «υστέρηση», με «επικίνδυνους παραλληλισμούς» με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Στο BBC.
 
Προ άλλης παράθεσης, δείτε την εξέλιξη της έρευνας σχετικά με την συγχώνευση Bank of America – Merill Lynch από το site της Γεν. Εισαγελλίας της Νέας Υόρκης. Ξέρετε, αυτής της συγχώνευσης που ο δικός μας Ανδρέας Βγενό θεώρησε πρότυπο λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και που όπως λέγεται ήταν μια αμιγώς εκβιαστική πράξη, κάποιων υψηλά ιστάμενων ανεξάρτητων λειτουργών. Κάποιων ονόματι Cheney, Paulson, Bernanke και σια. Αυτά διερευνά η Εισαγγελία. 
 
Χρυσός κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, ο Timothy Geithner. Kαι οι New York Times παρουσιάζουν τις υψηλές συναντήσεις και γνωριμίες του Υπ. Οικ. Τιμόθεου Geithner ως επικεφαλής της Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Ένα ημερολόγιο 600+ σελίδων με υψηλές γνωριμίες και τέννις, μπάσκετ και άλλα.
 
Η Καθημερινή της 10/5 αναδημοσιεύει  σχετικό άρθρο. 
 
Oi φίλοι του Τιμόθεου, σύμφωνα με τους NYT (προστέθηκε Τετ 14:44):
 

 
Όλα τα παραπάνω, φευ, έχουν ειπωθεί στον Επίκουρο, προ μηνών. Κάποιοι, τάχαμου τα «ανακαλύπτουν» τώρα. Η ώρα της τέλεσης των εγκλημάτων περνά βασανιστικά και στα «σίγουρα» προς αποφυγήν του αυτοφώρου. Μετά τα εγκλήματα γίνονται «πολιτικά ζητήματα».
 
Δεν θα φλυαρήσω περαιτέρω. 
 
Ο Γερουσιαστής Alan Grayson, σφυροκόπησε προχθές για 5 λεπτά την Γενική Επιθεωρητή της FED Elizabeth Coleman. Είναι ένα 5λεπτο όπου η πραγματική άσκηση πολιτικού ελέγχου, η μαιευτική δεινότητα, η σωστή στόχευση, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι αν θες να δεις πίσω από τις γραμμές, να ξεβρακώσεις τους ξετσίπωτους και να ασκήσεις ταυτόχρονα πολιτική, εκπέμποντας την λάμψη σου, σου αρκούν 5 λεπτά. Η αλήθεια δεν έχει ποτέ πρόβλημα να εμφανιστεί οπουδήποτε, ακόμα και όταν το δίκαιο είναι όμηρος της φαυλότητας.
 
Επί της ουσίας; Οι παραθέσεις μας για την FED ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσαν τόσο εύκολα να μπουν σε 5 λεπτά ερωτήσεων. Νομίζω ότι η εικόνα και οι λέξεις μιλούν από μόνες τους.
 
Το υποτιτλίσαμε για εσάς. Τα σχόλια περιτεύουν.
 
 
 
 
υγ. «Θυμίζω» σχετικό άρθρο του Bloomberg τον Φεβρουάριο. Εκεί που ανεφέρετο ότι τα χρήματα που έχουν δοθει ΗΔΗ για «βοήθεια» στις τράπεζες, αρκούν για την ΕΞΟΦΛΗΣΗ του 90% ΟΛΩΝ των ΕΝΥΠΟΘΗΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ στις ΗΠΑ που ανέρχονται σε $10,5 τρις σύμφωνα με την FED. Μετά από 3 μόλις μήνες και άλλα $3 τρις να έχουν προστεθεί, η βοήθεια στις τράπεζες ξεπέρασε αυτά τα ποσά…Θα έδιναν σε κάθε Αμερικανό $30.000 (και όχι $13.000 όπως αναφέρεται εκ πραδρομής). Φανταστείτε: Περίπου $1500 σε κάθε κάτοικο αυτής της γης.
 
Μα τι λέτε, οι τράπεζες, οι τράπεζες! Να «σωθούν»!! Τι πιο χυδαίο. Με λεφτά των φορολογουμένων! Ο κοσμάκης που δεν έχει να πληρώσει τα δάνεια του καλείται – όχι μόνο δεν επιδοτείται, αλλά καλείται όλο αυτό το διάστημα να στηρίξει κιόλας αυτούς που πλουτίσαν στην πλάτη του. Τους μεγαλομετόχους των τραπεζων, πάει να πει.
Οι οποίοι φυσικά, κάνουν βαρκάδες στις λίμνες και εκδρομούλες στα όρη. Για ποιον λόγο;
 
Σκάσε και πλήρωνε. Και προπαντώς σκάσε. Και προπαντώς, πλήρωνε. Ως πότε…
 
Ε,ΩΣ ΠΟΤΕ;
 
 

5 σκέψεις στο “Επιστροφή στο μέλλον

  1. Επίκουρε καλησπέρα.Τη θυμάσαι την πρόσφατη(σχετικά)ροζ περιπέτεια του Στρος Καν…? Αν ναι,αυτό μας έλειπε να πιστεύουμε κάποιον που πούλησε τη ψυχή του στον «διάολο» για να παραμείνει στη θέση του…

  2. Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Ο ΞΕΣΗΚΟΜΟΣ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *