Μια συνέντευξη

Οικονομικό Σύστημα

Μια καλή ανάλυση της ελληνικής ομηρείας. Με τις δημοσιογραφικές της υπερβολές, τις κάποιες απλοϊκές προσεγγίσεις, όλες θεμιτές δεδομένης της άγνοιας και υπνηλίας του κοινού προς το οποίο απευθύνεται (συμπεριλαμβανόμαστε όλοι μας σε αυτό, μην παρεξηγούμαστε).

Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τίποτα ακόμη σε αυτήν την χώρα.

Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της μη αντίδρασης και της παθητικότητας. Πουθενά ιστορικά, λαός δεν ήταν τόσο ανήμπορος να αντιληφθεί τα στοιχειώδη και να επιληφθεί των ευθυνών και της τύχης του.

Ας ξεχάσουν οι Έλληνες του 2011 όλα όσα ήξεραν για αξιοπρέπεια και αντίσταση, από όσα τους δίδαξε η ιστορία μας.

Η γενιά της μέγιστης ελαφρότητας και προχειρότητας, παρελαύνει καθημερινά στις οθόνες μας. Είμαστε τα πειθήνια στρατιωτάκια της.

{youtubejw width=»400″ height=»280″}Pgb71Hxi8hE{/youtubejw}


13 σκέψεις στο “Μια συνέντευξη

 1. ΑΠ: Μια συνέντευξη
  Αν και είναι υπερβολικά εκλαϊκευμένο, μοιράστε το παντού.
  Ίσως ξυπνήσουμε …

  1. ΑΠ: ΑΠ: Μια συνέντευξη
   Και γιατί θα έπρεπε να ήταν ποιο εξειδικευμένο?
   Τα οικονομικά θα πρέπει να παρουσιάζονται όσο ποιο απλοικά γίνεται. Μόνο έτσι θα ενδιαφερθεί ο μέσος πολίτης να ασχοληθεί με αυτά. Τα οικνομικά, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη επιστήμη (αν θεωρείται επιστήμη και όχι ένα παρακλάδι της κοινωνιολογίας το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει ένα μόνο τμήμα της λειτουργίας της) πρέπει ανα απασχολούν τον κόσμο σε μεγελύτερο βαθμό από ότι τώρα, ασχέτως αν δεν είναι στο «αντικείμενό» τους. Τα οικονομικά αφορούν τους πάντες και θα πρέπει να παρουσιάζονται όσο ποιο απλά και κατανοητά γίνεται, με κριτήριο πάντα την αληθινή ενημέρωση

 2. ΑΠ: Μια συνέντευξη
  Γενικά όλοι έχουν στο μυαλό τους αλήθειες, όπως ότι «οι πολιτικοί μας κλέβουν», «οι πλούσιοι κερδίζουν», κ.λπ. Αν συνειδητοποιούσε κανείς όμως πρακτικά τί σημαίνουν όλα αυτά μάλλον θα έβρισκε επίκαιρη τη ρήση του Μπρεχτ «ο καλύτερος τρόπος να κλέψεις και να μην σε πιάσουν είναι να ανοίξεις μια τράπεζα».

  Αυτό που χρειαζότανε πάντα ήτανε ένα καλοστημένο σχέδιο ώστε μία συμμορία λούμπεν πλουσίων να μπορεί ανενόχλητη να ροκανίζει τον κοινωνικό πλούτο.

  Σήμερα ο φεουδαρχικός καπιταλισμός αποτελεί αυτή τη σύγχρονη κομπίνα.

  Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κρίση.
  Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ πιο απλό και πολύ πιο εξοργιστικό. Μια μικρή ελίτ χαραμοφάϊδων που κατέχει κεφάλαιο υπό μορφή εγγράφων (τραπεζίτες, χρηματιστές, διευθυντές ομίλων, επίτροποι και άλλα καθάρματα), που κατέχει δικαστήρια, νόμους, αστυνομία και κράτος θέλει να συνεχίσει να κερδίζει, χωρίς να δίνει ούτε τα στοιχειώδη ψίχουλα.

  Έτσι το συνεχές κέρδος, η συνεχής κράτηση της διαφοράς στην παραγωγή/κατανάλωση (υπεραξία), η συνεχής αύξηση των τιμών και η συνεχής μείωση των μισθών δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας. Ο κόσμος (η αγορά) πλέον από μια «γραμμή» και κάτω έχει πολύ λιγότερα από όσα πρέπει να ξοδέψει.

  Τότε δημιουργείται η κρίση, από το γεγονός ότι το κεφάλαιο ως σύστημα προκειμένου να αντισταθεί στη μεταβολή του κέρδους γίνεται όλο και πιο σκληρό, όλο και πιο απολυταρχικό, με νέα οικονομικά μέτρα και καταστολή.

  Έτσι η οικονομική ελίτ ποτέ δεν σταματάει να κερδίζει. Ίσως είναι λάθος «η κρίση της πλουτοκρατίας». Η πλουτοκρατία δεν έχει καμία κρίση. Δημιουργεί κρίση στο λαό από το συνεχές ξεζούμισμα χωρίς την τροφοδοσία.

  Αν αρμέγεις την αγελάδα και δεν την ταίζεις θα ψοφήσει. 😥

 3. ΑΠ: Μια συνέντευξη
  Γεια σου Επίκουρε, γεια και όλους σας. είμαι μαθηματικός με ελαχιστότατες γνώσεις οικονομικών με γνώσεις κατά κύριο λόγο από τις συζητήσεις από το site του Επίκουρου κυρίως. Μπορείτε αν θέλετε να μου εξηγείσετε(αν γίνεται φυσικά) την επιστροφή στην δραχμή σύμφωνα με την συνέντευξη του Καζάκη, η οποία είναι συγκλονιστική τουλάχιστον για μένα. Δεν ξέρω αν χωράνε συναισθηματισμοί στην οικονομία, αλλά με την δραχμή είχε κάποια αξία το χρήμα, είμασταν πιο σίγουροι σαν σύστημα γενικά. Είμαι μάλλον άσχετος που σκέφτομαι έτσι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. ΑΠ: ΑΠ: Μια συνέντευξη
   @Κούκι.
   Ναι βασικά είσαι εντελώς άσχετος! Στην μονόπολη (το παιχνίδι που φαντάζομαι θα έχεις παίξει) ξεκινάς έχοντας κάποια χρήματα δικά σου, από την μπάγκα. Σκέψου αντί να ξεκίναγες με δικά σου χρήματα, να ξεκίναγες με δάνειο από κάποιον άλλο παίχτη, τόσο εσύ όσο και οι υπόλοιποι παίχτες. Προφανώς αυτός που σας δάνεισε τα χρήματα έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα. Το πρόβλημα ουσιαστικά έγκειται εκεί, όχι στο νόμισμα αυτό καθ εαυτό, αλλά στο ποιος παράγει και πουλάει χρήμα. Όσο είμαστε στο ευρώ η δυνατότητα να παράγουμε χρήμα σαν χώρα δεν υπάρχει. Η λύση λοιπόν είναι να φτιάξουμε έναν μηχανισμό που να παράγει δημόσιο χρήμα και όχι να το αγοράζει από κάποιον ιδιώτη. Τα να γυρίσουμε λοιπόν στην δραχμή είναι το πρώτο βήμα, αλλά αν δεν γίνει δημόσιος ο οργανισμός εκείνος που την παράγει (ήτοι η Τράπεζα της Ελλάδος) θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Ελπίζω να σε βοήθησα.

   1. ΑΠ: ΑΠ: ΑΠ: Μια συνέντευξη
    Σε ευχαριστώ, η άποψη σου σαν ειδικός επαληθεύει όλους αυτούς που αναφέρουν ότι όλα σχεδόν τα οικονομικά δεινά του πλανήτη οφείλονται στο ότι το χρήμα το κόβουν(παρανοικό) ιδιώτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *