«Οι αλήτες»

Πολιτικά Σχόλια

{jcomments off}

«Οι γνωστοί – άγνωστοι αλήτες έκαψαν 3 συμπολίτες μας» κλπ κλπ. Από την 1η μέρα της διαδικτυακής ασημαντότητας του Επίκουρου έχουν καταδικαστεί οι κάθε μορφής ενέργειες που οδηγούν στην ανέχεια, την εξαθλίωση. Πόσο μάλλον τον θάνατο.

Παρεμπιπτόντως, κατά καιρούς πολλοί επιτέθηκαν φανερά ή υπογείως αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι ο σκοπός του γράφοντος δεν είναι να περάσει γραμμή. Ούτε να εισπράξει διαφημιστικά έσοδα. Mε χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε ανάρτηση δεν θα ήταν δύσκολο. Ούτε κόμμα πουλάμε ούτε μούρη. Δύσκολο να το πιστέψουν όσοι έμαθαν να δίνουν πέντε και να ζητάνε είκοσι.

Ξέρετε ότι από την αρχή, επίσης, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια τεκμηρίωσης των γραφομένων η οποία έχει καταλήξει σε μονομανία, σχεδόν. Θα ήταν βλακώδες λοιπόν, τώρα, να υιοθετηθούν κρίσεις περί προβοκάτσιας, στημένων επεισοδίων, κλπ. που οδηγούν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Θα γίνει όμως κάτι άλλο. Θα γίνει – ως συνήθως –  μια απόπειρα να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν εγγύτερα στα αίτια, στην πραγματικότητα.

Κσι τα αίτια είναι πολύ μεγάλα για να ισχυρίζεται κάποιος ότι «αυτοί οι τύποι είναι αλήτες» ή προβοκάτορες ή ότι είναι οι ίδιοι που εδώ και 30 χρόνια κάθε 17η Νοεμβρίου σπάγανε και καίγανε πέριξ του Πολυτεχνείου. Καμία σχέση. Έπειτα, αυτοί «οι τύποι» είναι η εικόνα. Το δάσος όμως, είναι μια ολόκληρη κοινωνία. Ή, όπως εξαρχής υποστηρίξαμε, η υδρόγειος.

Φαίνεται όμως, πως οι θάνατοι ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ (όχι ως πράξη) την προκειμένη στιγμή, εξυπηρετούν πολλά και πολλούς.

(Και) Στην χώρα αυτή ιστορία γράφουν τα συμφέροντα.

Αυτή τη στιγμή εξάλλου, στο ελληνικό διαδίκτυο υπάρχουν φωνές αξιόλογες. που έμαθαν και προσπαθούν να μιλάνε με στοιχεία Από αγκάθι βγαίνει ρόδο. Συν τω χρόνω ας ελπίσουμε να παραχθεί και η πολιτική βούληση για ουσιαστικές αλλαγές. Πολιτική από τους πολίτες, εννοώ, όχι τους πολιτικούς. Μπαίνουμε σε μια εποχή που τα στεγανά προηγούμενων δεκαετιών καταρρέουν. Διεθνώς, αυτό που εισπράττει κάποιος, είναι οργή και δυσπιστία για το καθιερωμένο. Αυτό που κάποιοι λένε και ‘σύστημα’. Ανάγκα και θεοί πείθονται.

Μια πρώτη μεγάλη νίκη είναι το γεγονός ότι οι ανησυχίες, οι βάσιμες ανησυχίες, δεν ήταν τελικά ανεδαφικές, τόσα χρόνια. Κατακτάμε το αυτονόητο και αυτό είναι ΒΗΜΑ πολιτισμού. Πάνω απ’όλα όμως, αναλαμβάνουμε τη μέγιστη υποχρέωση να στοιχειοθετούμε αυτό που λέμε. Και να δικαιολογούμε τις πράξεις μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η αντίδραση μας είναι ο θάνατος κάποιου άλλου, ή η διακινδύνευση της ζωής του, η πράξη μας είναι αδικαιολόγητη. Ακόμα κι αν παλεύουμε για την ελευθερία μας, η ΖΩΗ είναι ΤΟ υπέρτατο αγαθό.

Παρόλαυτά, δεν μπορώ να μην ενδώσω στον πειρασμό να ρωτήσω το εξής:

Γιατί ΟΥΔΕΙΣ δεν θεωρεί ως ηθικούς αυτουργούς του μοιραίου γεγονότος της περασμένης εβδομάδας, αυτούς οι οποίοι, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι θα επρόκειτο για την πιο μαζική διαδήλωση των τελευταίων ετών, ότι από τον  Δεκέμβριο 2008, το «αντάρτικο δρόμου/πόλης» έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και ότι, σε τελική ανάλυση θίγονται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων από τα οδυνηρά μέτρα που ελήφθησαν, άρα και αυτά των τραπεζικών υπαλλήλων, εντούτοις αδιαφόρησε και «επέτρεψε» την λειτουργία των τραπεζών την συγκεκριμένη ημέρα ΚΑΙ ώρα; Και όταν εκεί κατέφτασε εκ των υστέρων, ο πολύς κ. Ανδρέας, των μηνύσεων και των μεγαλοστομιών, εν γένει, γιουχαΐστηκε αγρίως, εξ όσων γνωρίζω από μη φέροντας την αμαρτωλή κουκούλα.

Τα συμβαίνοντα έχουν πολλά πρόσωπα: είναι προϊόντα μιας βαθιάς κοινωνικής αναταραχής. Έχουν την βάση τους σε αυτό που λέμε sentiment. Πρόκειται επίσης για ένα σαράκι που κατατρώγει τις σάρκες της κοινωνίας αυτής και άλλων πολλών, για χρόνια. Δεν συνέβη το 2007. Και είναι οικονομοκεντρικό. Ξεκάθαρα.

Δεν είναι συνεπώς ανεδαφικό το γεγονός (αντιθέτως μάλιστα) ότι το οικονομικό παρόν μας, πυρήνας της κοινωνικής οργής,  είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής και ανευθυνότητας κυρίως ενός ανθρώπου, ενός μεγάλου λαοπλάνου, δημαγωγού, που το αεροπλάνο έφερε στην Ελλάδα, ως κάποιον από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους διεθνώς.

Ένας χαρισματικός άνθρωπος ο οποίος ευτέλισε  λυπηρά, στον μέγιστο βαθμό την έννοια πολιτική, αξιοκρατία, αξιοπιστία, ανέδειξε την διαφθορά και την διγλωσσία και αδιαφόρησε εν τοις πράγμασιν για τους θεσμούς, πλασάροντας τον εαυτό του ως τον μέγιστο αναμορφωτή. Και άλλα πολλά. Λατρεύτηκε όμως γιατί χάιδεψε μαεστρικά τα αυτιά, τις τσέπες και τα πάθη μας. Και η ιστορία τα φέρνει, η πολιτική του η οποία τάχα θα έφερνε την αλλαγή και την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων, «ο λαός στην εξουσία», να προκαλεί τώρα την μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εις βάρος αυτών που δήθεν προστάτευσε.

Θα μπορούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να «αγνοεί» τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής του στην οικονομία; Τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ και ΕΘΝΙΚΕΣ συνέπειες, εννοώ.

Έχοντας λάβει διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Νομική Σχολή) το 1940, από το Χάρβαρντ (Μ.Α. Μάστερ Οικονομικών) το 1942 και Ph.D. Οικονομικών το 1943, ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Μέθοδο, στη Βιομηχανική Οργάνωση, στη Θεωρία και Μέθοδο της Οικονομικής Πολιτικής και Προγραμματισμού, στα Συγκριτικά Οικονομικά Συστήματα, στην Οικονομική Ανάπτυξη και επίσης Honoris Causa, διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Γιορκ(Καναδάς), το φημισμένο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας (Πολωνία), το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία)…

Έχοντας υπάρξει μέλος της Αμερικανικής και Αγγλικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών και μέλος της Οικονομετρικής Εταιρείας…

Έχοντας υπηρετήσει ως ακαδημαϊκός στις εξής θέσεις κατά χρονική σειρά:

Υφηγητής, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,

Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Bretton Woods όπου ιδρύθηκε η Διεθνής Τράπεζα (World Bank) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF),

Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών,

Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα,

Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν,

Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα,

Faculty Research Fellow Αμερικανικού Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών,

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,

Κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής του Berkeley California,

Σύμβουλος στο Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δ/νση Antitrust (Department of Justice, Antitrust Division),

Guggenheim και Fulbright Fellow,

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης,

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Καναδά

και εν τέλει (1970-71) Καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Michigan, Ann Arbor (Visiting Professor).

…η απάντηση είναι, ότι και φυσικά αυτός ο άνθρωπος ήξερε, όσο λίγοι τι έκανε. Και υπηρέτησε το Αμερικάνικο σύστημα τα μάλα. Ήταν αυθεντία. Αυθεντία σημαίνει ότι θα μπορούσε σήμερα να πάρει την χώρα στη τωρινή της κατάσταση και να την οδηγήσει στην λαμπρή την οποία βρισκόταν όταν την ανέλαβε, όχι το αντίθετο… Διότι λαμπρή ήταν τότε η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τώρα.

Και θα σας το αποδείξω με στοιχεία.

Η λοκομοτίβα σήμερα Γερμανία, της κυρίας Μέρκελ και των λοιπών γραβατωμένων νεο-συντηρητικών, η οποία τάχα είναι η ηγέτης αυτού του συνοθυλεύματος που καλείται Ευρωπαϊκή (Τραπεζική) Ένωση παρουσιάζει τα εξής δημοσιονομικά στοιχεία:

ΧΡΕΟΣ προς ΑΕΠ 77%

ΑΝΕΡΓΙΑ 7,8%

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,3%

ΕΛΛΕΙΜΜΑ -0,35% συνεχώς αρνητικό δε (άρα αυξανόμενο ΧΡΕΟΣ) χρόνια πολλά, τώρα

Ποια η θέση της Ελλάδας τότε (1980);

ΧΡΕΟΣ προς ΑΕΠ 24,3%

ΑΝΕΡΓΙΑ 4%

ΑΝΑΠΤΥΞΗ -0,3% (λόγω της πετρελαϊκής κρίσης) – πηγή

ΕΛΛΕΙΜΜΑ -1,2%

Από την αντιπαραβολή των στοιχείων η Ελλάδα είχε το 1980 το 1/3 του χρέους προς ΑΕΠ που έχει η ΗΓΕΤΗΣ Γερμανία σήμερα, το 1/2 της ανεργίας που έχει η ΗΓΕΤΗΣ Γερμανία σήμερα, και ελάχιστη διαφοροποίηση ως προς το Έλλειμμα και την Ανάπτυξη. Συγκριτικά η Ελλάδα ήταν σε πολλαπλάσια καλύτερη θέση ΤΟΤΕ από την ΗΓΕΤΙΔΑ Γερμανία ΣΗΜΕΡΑ.

Αν μάλιστα δείτε τον πίνακα  (πηγή ΔΝΤ) με τα κρατικά χρέη (τα οποία είναι η πηγή του προβλήματος) των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκόσμια ΣΗΜΕΡΑ, του λεγόμενου G7,  θα δείτε ότι η Ελλάδα τότε ήταν σε καλύτερη θέση από όλους τους ηγέτες του κόσμου σήμερα. Θα δείτε επίσης ότι οι ανεπτυγμένη Ιταλία είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα και η Ιαπωνία σε τρισχειρότερη. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό το πόσο ΤΕΧΝΗΤΗ είναι η κρίση της Ελλάδας. Τι άλλο να πεις;

Άρα η θέση της Ελλάδα τότε, άμα τη αναλήψει από τον οραματιστή κ. οικονομολόγο ήταν η μέρα με τη νύχτα (που μας παρέδωσε). Ήταν δε άκρως ανταγωνιστική και το μόνο που έλειπε από την οικονομία τότε ήταν οι λεγόμενες  διαρθρωτικές αλλαγές. Ο τεράστιος, παράλογος και αχρείαστος δανεισμός είναι ως φαινόμενο τόσο ύποπτος και τόσο κραυγαλέα αντεθνικός και δυσώδης που καμία δικαιολογία δεν μπορεί να τον δικαιώσει.

Δεν χρειάζεται ούτε γνώσεις οικονομικές να έχεις, ούτε βαθυστόχαστος οραματιστής να είσαι, για να δεις με κοινό νου, το έγκλημα και την πραγματικότητα.

Προς τούτο,από την αντίσταση στα χρόνια του ΠΑΚ, την αντιπολίτευση στα Μεταδικτατορικά χρόνια και ως Κυβέρνηση στην δεκαετία του ’80, θέλω, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση σας, να παρακολουθήσετε τα στοιχεία.

Διότι, 30 χρόνια τώρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου προστατεύθηκε και εξυμνήθηκε διότι «έφερε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα και τεράστιες θεσμικές αλλαγές, ενώ βοήθησε τον απλό άνθρωπο». Τα σφάλματα του ‘ξεχάστηκαν’ ακόμη και από τους ίδιους του τους αντιπάλους. Και κάποια στιγμή, οι «ελπίδες του έθνους» αλληλοκοιτάζονται με δέος…

Με την ψυχραιμία των δεκαετιών που παρήλθαν, ας δούμε τι ακόμα συνέβη. Αντλώ τα στοιχεία από το βιβλίο του Νικ. Καραβίτη «Δημόσιο Χρέος και Έλλειμμα». Ο Καραβίτης είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής της Παντείου και το βιβλίο του κυκλοφόρησε το 2008.

Κοιτάμε αρχικά την ιστορία των Δημόσιων Δαπανών στην Ελλάδα. Με ψυχρά στοιχεία και νούμερα, μακριά από μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Το 1960 η Ελλάδα έδιδε μηδέν (0) σε τόκους, ως ποσοστό των δαπανών της.

Το ποσοστό των δαπανών που αποδίδαμε σε τόκους ανήλθε σε 2,6% κατά την πτώση της Χούντας.

Και σε 5,7% άμα τη αναλήψει της εξουσίας από τον «Ανδρέα».

Τα τελευταία 50 χρόνια, το υψηλότερο ποσοστό των δημοσίων δαπανών που κατέληγε σε εξόφληση των ΤΟΚΩΝ από τα δανεικά μας μόνο, καταγράφεται 10 χρόνια μετά. Με την ολοκλήρωση της διακυβέρνησης από τον κ. οικονομολόγο εξ Αμερικής, οι τόκοι εκρήγνυνται. Στην διετία 1982-3 ο κ. Παπανδρέου υπερδιπλασίασε τις κοινωνικές δαπάνες σε μία νύκτα (τα υψηλότερα ποσοστά όμως, για τις κοινωνικές δαπάνες καταγράφηκαν αργότερα). Ο λαός πίνει νερό στο όνομα του λαοπρόβλητου. Ο συνδυασμός της γοητευτικής ρητορίας και του σκορπίσματος δημόσιου (δανεικού) χρήματος ήταν καταλυτικός. Παρόλαυτά,ας μην παραβλέπουμε, ότι ο κ. οικονομολόγος, είχε την (δημοσιονομική) δυνατότητα να πράξει ό,τι έπραξε. Διότι το χρέος ήταν μόλις στο 40% του ΑΕΠ το 1983 (ήδη, βέβαια, σε 2 χρόνια διακυβέρνησης  από 24% του ΑΕΠ είχε ανέλθει σχεδόν στο διπλάσιο).

Μικροπολιτικά και βραχυπρόθεσμα αυτό βοήθησε σημαντικά στην «δημόσια εικόνα» του κ.οραματιστή, καθώς, 40% αύξηση σε μισθούς και συντάξεις είναι μάνα εξ ουρανού για οποιονδήποτε κυβερνήτη, για το «σήμερα» και το «τώρα» του. Το θέμα είναι τι επιπτώσεις έχει σε βάθος χρόνου. Πλέον δεν μας είναι άγνωστες. Τις βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο.

Την ίδια περίοδο επίσης, λόγω της υπερδιόγκωσης του χρέους, το νόμισμα μας υποτιμάται συνολικά κατά 30%. Και συνακόλουθα, η αξία των αγαθών και των καταθέσεων, η αξία των εισαγωγών  κλπ.

Αν μιλήσουμε για κρατική ανάπτυξη πάντως, την τελευταία 50ετία σύμφωνα με τον Καραβίτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών επενδύσεων καταγράφεται στις αρχές του ’60 και στα χρόνια της χούντας.

Αυτό και μόνο είναι απαξιωτικό για το πολιτικοικονομικό μας σύστημα.

Οι κοινωνικές δαπάνες, τασικά αυξανόμενες ήδη από την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Ακολουθούν 2 ακόμα πίνακες που καταδεικνύουν την κατάντια και στοιχειοθετούν τα προλεχθέντα.

Η Ελλάδα φτάνει από το 0% του 1960 να αναλώνει το 25% και πλέον των δαπανών της το 1994, σε τόκους. Δανειζόταν, δανειζόταν και δανειζόταν. Για να διορίζουν, να τρώνε, να τρώνε, να τρώνε. Ούτε για ανάπτυξη ούτε για επενδύσεις. Για πελατειακούς σκοπούς και μόνο.

Είναι ενδεικτικός ο παρακάτω πίνακας. Δείχνει την ανάπτυξη του εθνικού-επαρχιακού δικτύου κατά την εικοσαετία 1968-1988. Σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗ για δεκαετίες.

Ένα παράδειγμα, σχετικά ασφαλές βεβαίως για την ανάπτυξη ειδικά μιας χώρας όπου το αυτοκίνητο υπήρξε ανέκαθεν το εθνικό μέσο μεταφοράς.

Και για μια εποχή που σύμφωνα με τα στοιχεία περί τους 2500 Έλληνες έχαναν κάθε χρόνο την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα σε ένα αναχρονιστικό και επικίνδυνο δίκτυο. Αυτές ο πρακτικές και αυτές οι απώλειες ζωής δεν είναι καταδικαστέες; Αυτό θα το λέγατε «αλητεία» κύριοι;

Πάρακάτω: O δανεισμός της χώρας την ίδια περίοδο εκτοξεύτηκε. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν δανείστηκε τόσο (% του ΑΕΠ).

Περαιτέρω, η πορεία του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από το βιβλίο του Καραβίτη είναι ενδεικτική, απόλυτη και αδιάψευστη.

Λέει ότι κάποιος (όποιος και να ήταν αυτός, ακόμα κι αν δεν ξέραμε ποιος) ήρθε, άλωσε τα δημόσια ταμεία και έκτοτε το Δημόσιο Χρέος παραπαίει και φυσικά μαζί του πλέον και ολόκληρη η χώρα.

Βλέπουν ακόμα και οι τυφλοί λοιπόν, τι έγινε σε αυτά τα 14 χρόνια. Εκτόξευση δανεισμού. Εκτόξευση των τόκων για αποπληρωμή του δανεισμού.

Εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Αποστέρηση των χρημάτων για δημόσιες δαπάνες για να αποπληρώνεται ο δανεισμός αυτός.Καθίζηση της δημοσιονομικής εικόνας.

Το χρέος αυξήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ 4 φορές περίπου σε μια δεκαετία. Επειδή όμως αυξήθηκε και το ΑΕΠ ενδιάμεσα, η ονομαστική αύξηση του χρέους ήταν πολλαπλάσια. Πού πήγαν τα λεφτά; Δεν είναι «αλητεία» να καθιστάς την χώρα σου, τόσο σύντομα και τόσο αδυσώπητα ένα υπερδανεισμένο «τσουλάκι» στο διεθνές πιστωτικό κατεστημένο; Και μάλιστα άνευ λόγου και αιτίας; Αυτό, κύριοι, δεν είναι «αλητεία»;

Η Παπανδρεϊκή δημαγωγία ήταν τέτοια την εποχή εκείνη που ενώ από την μία λχ οι προσλήψεις στο δημόσιο υπερδιπλασιάζονταν, οι παροχές και τα ρουσφέτια όπως και τα σκάνδαλα ήταν στην ημερήσια διάταξη (ειδικά στην δεύτερη τετραετία), ο ίδιος ο εμπρηστής δήλωνε πυροσβεστικά «Ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Συνεπώς έλεγε, το δημόσιο χρέος που ΕΓΩ δημιούργησα θα σας αφανίσει. Κοιτώντας μόνο τον πίνακα με το έλλειμμα, βλέπει κανείς τα τρομερά ελλείμματα των Προϋπολογισμών της δεκαετίας του ’80 και απορεί… Δεν ντρεπόμαστε καθόλου;

Αν συνυπολογιστεί σε όλα τούτα, η τεράστια τρύπα του λεγόμενου πακέτου Ντελόρ, της Ευρω-βοήθειας ύψους 1,5 τρις δρχ που κανείς δεν ξέρει που πήγε, το φαγοπότι εξελίσσεται σε πανηγύρι Διονυσιακού χαρακτήρα.

Αυτό το φαγοπότι που έστησε και ανέδειξε ‘νέους» οικονομικούς παράγοντες (αυτή ήταν η αναδιανομή του πλούτου, τελικά) και το οποίο ΣΤΕΡΗΣΕ την χώρα από τεράστια έργα υποδομής και αναπτυξιακά, τα οποία ήρθαν 25 χρόνια μετά και όταν η χώρα ήταν ήδη σε δεινή θέση. Και πόσοι έφαγαν και από δαύτα… Αναφέρομαι στην Ολυμπιάδα του 2004.

Ο λύκος φυλούσε λοιπόν τα πρόβατα και κανείς, ούτε λαός, ούτε αντιπολίτευση, ούτε ουδείς άλλος, μπόρεσε να αντισταθεί ή να το αποτρέψει. Από την άποψη αυτή είμαστε όλοι ιστορικά συνυπεύθυνοι. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ίδια σε ατέλειωτες κακόγουστες επαναλήψεις:

Κάποιοι παρέπαιαν σε ψευτοδιλήματα και κάποιοι εξήπταν τα πάθη. Σε συνθήκες παραισθήσεων και φανατισμού, λογική δεν υπάρχει και όφελος δεν βγαίνει.

Ο βαθμός της υπαιτιότητας και οι επιπτώσεις των εγκληματικών αυτών πράξεων είναι τέτοιες που νομίζω δεν χρειάζονται ειδικότερο σχολιασμό.

Στο επόμενο διάγραμμα του Καραβίτη βλέπετε ότι στις δημόσιες δαπάνες επικάθισε «ξαφνικά» ΑΚΡΙΒΩΣ από το 1980, ένα τεράστιο καρκίνωμα το οποίο ισοδυναμεί με έναν αργό θάνατο. Αυτό της δαπάνης για αποπληρωμή των τόκων (ΜΟΝΟ των τόκων) από τα δανεικά που σκόρπισε ο κ.οικονομολόγος στους ημετέρους.

Τα χρήματα αυτά είναι 4 φορές περισσότερα από τα χρήματα για επενδύσεις, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι τόσα όσα πηγαίνουν σε κοινωνικές δαπάνες. Να το πούμε απλά: Θα μπορούσαμε κάθε χρόνο να ξοδεύουμε άλλα τόσα σε σύγχρονα δίκτυα υποδομής, σύγχρονα σχολεία, νοσοκομεία, να έχουμε μια άριστα οργανωμένη διοίκηση, ένα αληθινά υγιές κράτος πρόνοιας και ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο φευ, βούλιαξε με υπέρογκα ελλείμματα ακριβώς τότε, όταν η περιουσία των ταμείων έγινε πλιάτσικο, προς όφελος των κλαδικών όταν εθνικοποιήθηκαν (έγιναν κρατικές) επιχειρήσεις οι οποίες αργότερα έγιναν άντρο λεηλασίας για τον κομματικό στρατό κάθε εξουσίας έκτοτε, όταν στο απωγειο του βουλιάγματος των δημόσιων οικονομικών ο κ. οικονομολόγος έκραζε στο μπαλκόνι  «Τσοβόλα δώστα όλα» και ο λαός στους δρόμους, παραληρούσε για τον κοινωνικά ευαίσθητο αρχηγό του.

 

ΠΟΤΕ η Ελλάδα δεν μπόρεσε έκτοτε να σηκώσει κεφάλι όσο αφορά την οικονομική της ανεξαρτησία (και όπως θα αποδειχθεί και την εθνική της, πρωτίστως). Αντιθέτως έφτασε 2 φορές στις πύλες του ΔΝΤ, μια το 1985 και μία το 1992. Ο κ. οικονομολόγος, ο οποίος αγνόησε την Βουλή καθόλο το διάστημα της διακυβέρνησης του (κάθε φορά που έμπαινε μέσα ανοίγανε σαμπάνιες), ο οποίος πεισματικά αντιστάθηκε στην ελευθερία των ηλεκτρονικών μέσων, ο οποίος αρνήθηκε τον όποιο τηλεοπτικό διάλογο και έστησε το πιο κίτρινο κουκλοθέατρο που υπήρξε ποτέ εν Ελλάδι και ονομάστηκε Αυριανισμός («η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό» σύμφωνα με τον υπότιλο της, τότε, και η οποία εσχάτως στήριξε λυσσαλέα τον Καραμανλή το νεώτερο – βλ. δημοσιογραφικά ανεμολόγια, «νέοι οικονομικοί παράγοντες»), ο οποίος βούλιαξε αυτό που αποκαλείται «ευρύτερος δημόσιος τομέας» καθιστώντας όλες τις ΔΕΚΟ προβληματικές. δηλ. ζημιογόνες, αυτός ο άνθρωπος εξυψώθηκε, διότι έκανε καλό μπαλκόνι (όπως λέμε κρεβάτι), έδωσε ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε για να κρατηθεί στην εξουσία, άλλαξε τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο όταν έβλεπε ότι δεν υπήρχε καμία δυνατότητα επανεκλογής του το 1989, οδηγώντας την χώρα σε 3ετή ακυβερνησία και χάος, επιμηκύνοντας τον δημοσιονομικό μας μαρασμό, καταλήγοντας σοσιαλιστικά να κόβει βόλτες με το κότερο του Λούβαρη στο Αιγαίο παρέα με την γκόμενα του (δικαίωμα του το τελευταίο)…κλπ κλπ. Στην δεκαετία εκείνη ανδρώθηκαν και καθιερώθηκαν πολλά από τα φυντάνια που σήμερα διαφεντεύουν, τάχα, «τον έλεγχο των πιο κρυφών κυττάρων μας»… Ένας εξ αυτών ο πατριώτης Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απλά τότε δια της TV Press και του πλούσιου συγγραφικού του έργου, προλείαινε το έδαφος της πολιτικής του εκτόξευσης. Αβάσταχτη ελαφρότητα.

Το «ΠΑΣΟΚ του ΑΝΔΡΕΑ» ήρθε στην εξουσία το 1981…

«Για να εξαλείψει την γραφειοκρατία» ενώ βούλιαξε το κράτος από τις προσλήψεις και δημιούργησε την πιο αργοκίνητη και συνάμα ξεδιάντροπη δημόσια διοίκηση

«Για να σταματήσει την ακρίβεια» όταν υποτίμησε 30% το νόμισμα και όταν ο μέσος πληθωρισμός την δεκαετία του 1970 ήταν 12%, ενώ τη δεκαετία του 1980 ανήλθε στο 20%,

«Για να προστατεύσει τους μικρομεσαίους» Το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκε από 13.443$ το 1981 σε 14.148$ το 1989 δηλαδή σωρευτική αύξηση 5,2%.  Ουσιαστικά απομειώθηκε περαιτέρω, λόγω των υποτιμήσεων και του υψηλότατου πληθωρισμού. Μία δραχμή το 1980 «άξιζε» 70 λεπτά το 1990, lλόγω της υποτίμησης) και τελικά γύρω στο μισό,  λόγω του πληθωρισμού.

Οι Έλληνες έχασαν τα μισά τους χρήματα χωρίς να το καταλάβουν. Επίσης, το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα απέκλινε σε σχέση με αυτό των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσής των 15. Πιο συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της Ελλάδας από το 63,8% του κοινοτικού μέσου όρου το 1981, υποχώρησε στο 55,6% το 1989. Η ανεργία από περίποιυ 4% ανήλθε σε 8%.

«Για να ανοίξει τους ορίζοντες της παιδείας». Ουδέν σχόλιον.

«Για να κατοχυρώσει την εθνική μας ανεξαρτησία». Επί τούτου: Η υποτέλεια στην οποία έχει οδηγηθεί από καιρού η χώρα και στην οποία σύρεται πλέον επισήμως ανερυθρίαστα με ανυπολόγιστες συνέπειες είναι προϊόν της πολιτικής αυτής. Η πολιτική που ασκήθηκε τότε και συνεχίστηκε ως επί το πλείστον χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας και της ακατάπαυστης διασπάθισης του δημοσίου χρήματος έκτοτε, συνιστά μέγιστη εθνική μειοδοσία. Δείτε και παρακάτω.

Η ιστορία της Ελλάδας όμως, είναι γεμάτη από μειοδότες και σωτήρες. Από ρουφιάνους, λαοπρόβλητους, ουρανοκατέβατους και εθνάρχες. Και πάντα την «έξωθεν χείρα». Πολλοί εξ αυτών ‘κοσμούν’ τις πλατείες μας, τα οδόσημα μας, ακόμη και τα βιβλία ιστορίας μας.

Το έργο της εξωτερικής «βοήθειας» έχει επαναληφθεί τόσες φορές στην Ελληνική ιστορία, που είναι τραγικό.

Μετά ταύτα, που λένε,ο Πρωθυπουργός μας σήμερα, που σαν τον μπαμπάκα του θα άλλαζε τα πάντα σε 100 ημέρες, έρχεται τώρα και λέει στο «Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος» (δηλ. τις δημόσιες πεαραστάσεις με κοινό που στήνουν για τα ΜΜΕ τα κόμματα) :

«Συντρόφισσες και  σύντροφοι, [σημ. αυτό παραπέμπει στο Σοσιαλιστικό χαρακτήρα του ανδρός]

Όταν κληθήκαμε, πριν από πέντε μήνες, να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ουδείς από εμάς μπορούσε να φανταστεί τι μας περίμενε. Γνωρίζαμε ότι είχαμε βαθιά προβλήματα, αλλά σήμερα πλέον, αυτή η κατάσταση της χώρας είναι γνωστή σε όλους. Η χώρα μας είναι πρώτη παγκόσμια είδηση και με εμάς ασχολούνται όλα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί.

Αυτή είναι η  κληρονομιά που άφησε πίσω της  η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι  η υπηρεσία που προσέφερε στον τόπο και τους πολίτες, αφήνοντας  τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ένα έλλειμμα διπλάσιο από αυτό που επίσημα ανακοίνωνε. Αλλά ακόμα  χειρότερα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα, το έλλειμμα αξιοπιστίας, που είναι το μεγαλύτερο που είχαμε στην πρόσφατη ιστορία μας. Με μεγάλους κινδύνους. Με τον κίνδυνο να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί, ή να δανείζεται με επιτόκια τοκογλυφικά. Με ένα κράτος διαλυμένο από την οικονομική και κομματική λεηλασία.

Και όταν προεκλογικά  έλεγα ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», το εννοούσα απόλυτα. Δεν είχα όμως ποτέ διανοηθεί ότι, η χώρα μας βρισκόταν τόσο εκτεθειμένη, τόσο ευάλωτη, τόσο απροστάτευτη. Δεν είχα ποτέ διανοηθεί ότι, η χώρα που μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., παρά τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις, που έγινε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, και πολιτικά και οικονομικά, που οργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αντιμετώπιζε τόσο βαθιά καχυποψία, ανυποληψία, ακόμα και χλεύη, εταίρων, ακόμα και φίλων.

Νομίζω ότι κανένας  λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, με πόση ανευθυνότητα, με πόση εγκληματική αμέλεια, με πόση ελαφρότητα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας  διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια τη χώρα, το όνομά της, τα κρατικά Ταμεία, τη Δημόσια Διοίκηση.

Γιατί κανείς μας  στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιληφθεί διαφορετικά την πολιτική και  την άσκησή της, την άσκηση της δημόσιας εξουσίας, παρά μόνον ως προσφορά στη χώρα. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη: η ανιδιοτελής αφοσίωση στην πατρίδα μας και στους πολίτες.»

Αυτός ο μυστακοφόρος καπιτάλ αλά σοσιαλίστα, που «δεν ήξερε», είναι εκεί ψηλά μαζί με την αυλή του, στη θύρα της εξουσίας μια 25αριά χρόνια γεμάτα.

* Υφυπουργός Πολιτισμού (Ιούλιος 1985 – Φεβρουάριος 1987)
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 – 1989) [επωμίστηκε την αλλαγή στην παιδεία]
* Υφυπουργός Εξωτερικών (Οκτώβριος 1993 – Ιούλιος 1994)
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιούλιος 1994 – Σεπτέμβριος 1996) [συνέχισε την αλλαγή στην παιδεία]
* Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 1996 – Φεβρουάριος 1999)
* Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1999 – Φεβρουάριος 2004)

Όπως – και ας μην το ξεχνάμε – ο χαριτωμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκ των πιο αφοσιωμένων Παπανδρεϊκών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο οποίος λέει, ζήτησε τιμωρία των υπευθύνων από τον κ. Παπανδρέου.

Προφανώς θα κάνουν μία τίμια απογραφή. Επίσης μια ενδελεχή έρευνα στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών της τελευταίας 30ετίας. Άλλωστε η Siemens εσχάτως, κατέδειξε αυτήν την αποφασιστικότητα των δημόσιων αυτών λειτουργών/υπηρετών της χώρας. Θα παραιτηθούν και θα θέσουν τους εαυτούς τους ενώπιον της Δικαιοσύνης, ίσως. Ενδεχομένως επίσης, θα παραιτηθούν και από την ασυλία την οποία απολαμβάνουν. Και επίσης θα επιμηκύνουν την παραγραφή των αδικημάτων, δια νόμου ίσως. Αλλά, ίσως και να μην χρειάζεται. Διότι η διόγκωση του ελλείμματος  και του χρέους, η κατασπατάληση των εθνικών πόρων, η εκχώρηση εθνικής περιουσίας, η απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας, είναι σύνθετο διαρκές έγκλημα. Και στα διαρκή εγκλήματα η παραγραφή διακόπτεται. Και επίσης στα διαρκή εγκλήματα συναυτουργοί θεωρούνται και όσοι έπραξαν αλλά και όσοι παρέλειψαν να πράξουν.

Η ουσία είναι ότι αυτά είναι ουτοπικά.

Αυτό που μπορεί να γίνει τη σήμερον, είναι να έχεις 2-3 βαρβάτες εφημερίδες και 2-3 βαρβάτους σταθμούς διευθυνόμενες από τους ευνοημένους της «αναδιανομής του πλούτου», να πιπιλάνε καραμέλες και γλυφιτζούρια στα χείλη του κόσμου. Σαν και το επόμενο.

Οι λεγόμενοι φτύσε – γλείψε. Μια φωτογραφία αποφασιστικότητας η οποία παραπέμπει και στο ότι τα χέρια των 2 ανδρών είναι και καθαρά. Ο ένας, ο «Γιώργος», είναι ο γνήσιος απόγονος του άλλου, του «Ανδρέα» και άρα σοσιαλιστής εξ αίματος και οραματιστής από κούνια. Μεγαλειώδες δημοσίευμα. Και δεν είναι το μόνο εδώ και καιρό, από αυτούς που χρόνια τώρα έτρωγαν τα λυσακά τους με απείρως πιο ασήμαντα θέματα.

Αυτός ο εν αγνοία διατελών, τόσο προικισμένος από ρίζα πολιτικός, με το συνάφι των αδιάφθορων δίπλα του, που και αυτοί έπεσαν από τα σύννεφα,  δήλωνε την πρωτοφανή έκπληξη του για τα δημόσια οικονομικά, εκεί, στους «συντρόφους».

Διότι, στους άλλους, στους αληθινούς συντρόφους, στο συνέδριο του Economist πρόσφατα (η ομιλία βρίσκεται εθνικά υπερήφανη στον ιστοτόπο του πρωθυπουργικού γραφείου) είπε ξεκάθαρα:

«Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα.»

Τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου με το «παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση», φράση βγαλμένη απευθείας από τις λαμπρότερες ονειρώξεις των «συνωμοσιολόγων – καταστροφολόγων»; Αυτή είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός κάνει αυτήν την δήλωση, δημόσια. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από το πολυθρύλητο «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ. Αυτό ισοδυναμεί με «λυπηθείτε μας» μην πω κάτι άλλο, διότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις. Ποιο ΜΜΕ έβγαλε τον αυτή την σαφέστατη τοποτέθητηση του «Γιώργου» παραέξω;

Περαιτέρω, ο νέος πρωθυπουργός του «Πάμε» και του «Λεφτά υπάρχουν»,ο υιός του κ. οικονομολόγου, 6 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, κάνει τον εξής απολογισμό αποφασιστικός και υπερήφανος, στο ίδιο συνέδριο:

«Όσον αφορά τα δημοσιονομικά  θέματα, ήδη προχωρήσαμε, για να μειωθεί  το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4% το 2010, στη λήψη μέτρων, όπως

αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ,

αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης,

αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη,

αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα,

βάλαμε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ρεύμα,

αυξήσαμε τον ειδικό φόρο στα προϊόντα πολυτελείας, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ.

(…) Μειώσεις των ονομαστικών  μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα- εξαιρετικά οδυνηρό μέτρο.

Μείωση κατά 12% των επιδομάτων,

μείωση κατά 60% του 14ου  μισθού, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 8% του ονομαστικού μισθού,

μείωση σχεδόν κατά 10% των πραγματικών μισθών των μελών της γενικής κυβέρνησης.

Μείωση κατά 7% του ονομαστικού μισθού και κατά 60% του 14ου μισθού, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 11% του ονομαστικού μισθού και σχεδόν 13% του πραγματικού μισθού των υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

Τέθηκε ανώτατο όριο, που σημαίνει μείωση μισθών, στις αμοιβές των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών και στους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους των δημοσίων Οργανισμών.

Μείωση κατά 50% στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων των δημοσίων Οργανισμών.

Κατάργηση του μπόνους στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Κατάργηση όλων των επιπλέον αμοιβών για συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε ειδικές επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Μείωση κατά 30% των  υπερωριών.

Πάγωμα των συντάξεων  σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, με εξαίρεση μόνο την υγεία, την  παιδεία και την ασφάλεια.

Δεν θα προσληφθούν 10.000 άτομα που έχουν επιτύχει στη διαδικασία πρόσληψης  του ΑΣΕΠ και για τα οποία θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1: για κάθε πέντε που θα φεύγουν, θα προσλαμβάνεται μόνο ένας νέος δημόσιος υπάλληλος από το 2011.

Θα περιοριστούν και θα απολυθούν οι συμβασιούχοι προσωρινής απασχόλησης.

Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαρθρωτικές αλλαγές  και στον τομέα της διαφάνειας και της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.»

Έχω την εντύπωση ότι αυτές οι ανακοινώσεις καταχειροκροτήθηκαν. Πλην τούτων όμως, τι επίπτωση μπορεί να έχουν όλα αυτά τα μέτρα;

Σχεδόν καμία.

Θα σταθώ μόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και θα πω και πάλι ότι αφορά όλα τα Δημόσια Έργα πνοής, την καθημερινότητα μας, την Υγεία, την Ασφάλεια, την Παιδεία. Και ότι η συμμετοχή του Κράτους σε αυτό, είναι, βάσει Προϋπολογισμού 200-300 εκατ. Και άλλα 4 δις έρχονται από δανεικά και τα υπόλοιπα από την ΕΕ. Πως είναι δυνατόν ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια, αυτής της έκτασης και της συμμετοχής (αμελητέα ως προς τα δανεικά μας) να πετσοκόβεται; Ποιος σοαιαλιστής δεν θα είχε μπει μπροστά για να αποφύγει τουλάχιστον το ζωτικό και ελάχιστο για τον λαό του; Σοσιαλιστής…

Αλλά γιατί τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα;

Όπως σημειώθηκε στην ανάρτηση Ελλάς (Ελλήνων;)

«ΑΝ λοιπόν έχει γίνει αντιληπτή η κρατούσα κατάσταση, όπου τα έσοδα μας είναι περίπου 54 δις Ευρώ και αντίστοιχα

α. ΜΟΝΟ οι τόκοι για τα δανεικά του παρελθόντος που πρέπει να πληρωθούν το 2010 είναι 12,95 διις Ευρώ = 5,3% του ΑΕΠ

β. Μισθοί και συντάξεις ανέρχονται σε 26,38 δις Ευρώ

γ. Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοιν. Προστασία ανέρχονται σε 16,48 δις Ευρώ

δ. Λειτουργικές Δαπάνες  σε 9,76 δις Ευρώ

[Πιστεύει κάποιος ότι από αυτές τις απόλυτα αναγκαίες δαπάνες μπορεί κάτι να περικοπεί;]

…ανερχονται συνολικά σε 65,60 δις Ευρώ.

…άρα, βρέξει – χιονίσει, το Ελληνικό Κράτος είναι μέσα κατ’ ελάχιστον (65,60-53,6=) 12 δις Ευρώ περίπου για το 2010  (και  σε κάθε φορολογικό έτος, φυσικά). Ένα το κρατούμενο.

Τώρα, τα έσοδα αυτά, τα 53,6 δις, από που προέρχονται;

23,7 δις είναι Άμεσοι Φόροι και – άκουσον!άκουσον! – 30,5 δις Έμμεσοι Φόροι. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει 35% περισσότερα από την έμμεση φορολογία απ’ ό,τι από την άμεση!  (θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έτσι, η φορολόγηση εν τοις πράγμασιν είναι διπλάσια…)

(…) Aν θέλαμε να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο κράτος, ακόμα και αν είχαμε μηδενικό δανεισμό, με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις όπως αναλύθηκαν παραπάνω, το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τα έσοδα του, δεν έχει χρήματα να κάνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, από το να πληρώνει 2 από τα 3 (ΔΥΟ από τα ΤΡΙΑ):

(ή) 1. τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους,

(ή) 2. τις δαπάνες περίθαλψης και πρόνοιας

(ή) 3. τα λειτουργικά του έξοδα»

και «Αυτό συνεπώς, επιγραμματικά και απλουστευτικά, είναι το «δίλημμα». Φυσικά, ούτε απάντηση υπάρχει, ούτε λύση. Και φυσικά, υπάρχει και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος από πίσω, που μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει… Υπάρχει δε η μέγιστη ηλιθιότητα του μεγέθους «ΑΕΠ προς ΧΡΕΟΣ». Διότι το ΑΕΠ, βασίζεται στην παραγωγικότητα. Και η παραγωγή βασίζεται  κατεξοχήν στην πίστωση.  (…)

Άρα το ΑΕΠ, λογικά, δεν (θα μπορούσε να) μεγαλώνει δια παντός. Όπως και συμβαίνει.  Διότι το ΑΕΠ,  σε περιόδους ύφεσης ή κρίσης, μειώνεται. Το χρέος, σε όλες τις περιόδους αυξάνεται. ΑΥΤΗ είναι η μέγιστη «μαγκιά» των Banksters. Αυτή είναι η λού(μ)πα του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος.»

Ακόμα βέβαια και εάν το συνωμοσιολογικό site epicurus2day δεν τα έλεγε, τα λέει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ‘Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2008 και του Γενικού Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε΄ σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος’ η οποία συνόδεψε τον Προϋπολογισμό του 2010.

Στην έκθεση αναφέρεται (σελ.32):

«Για πληρωμές χρεωλυσίων και εξοφλήσεων δανείων καταβλήθηκαν €51.920.872.364,31, που αντιπροσωπεύουν το 44% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και το 21,71% του ΑΕΠ, έναντι 43,66% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και 20,56% του ΑΕΠ του οικονομικού έτους 2008.» . Απλά πράγματα. Συνωμότες και καταστροφολόγοι και στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Δείτε και που πάνε οι τόκοι:


Άρα λοιπόν, έχουμε και Δάνεια Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε και Δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος και Δάνεια Εξωτερικού, απ’όλα τα καλά.

Το πιο τραγικό όμως δεν αναφέρεται καν. Οι πληρωμές αυτες για τοκοχρεωλύσια, δηλαδή για αποπληρωμή δανείων του παρελθόντος, ύψους 51,9 δις Ευρώ,  είναι κατά 300 εκατ. Ευρώ περισσότερα από ΟΛΑ τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους. Ό,τι εισπράττει το κράτος το δίνει για να εξοφλεί δανειακές υποχρεώσεις. Και του λείπουν και 300 εκατ. Όσα «συνεισφέρει» δηλαδή για επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ό,τι κάνει δηλαδή το Ελληνικό Κράτος είναι ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ με τα οποία το υποχρέωσε να ζει ο κ. οικονομολόγος τότε.

ΔΕΝ υπάρχει Ελληνικό Κράτος. ΔΕΝ υπάρχει Ελληνική οικονομία. Αντιληπτό; Επίσης: Σε σχετικό πίνακα στην παραπάνω έκθεση αναφέρεται ο κωδικός «Πιστωτικά Έσοδα». Το 2008 ήταν 65 δις Ευρώ. 15 δις παραπάνω από τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έσοδα. Τι είναι τα πιστωτικά έσοδα; Μια ωραία καλυμμένη έκφραση για τα ΔΑΝΕΙΑ. Εϊναι τα δανεικά. Άρα; Να το επαναλάβω: ΑΡΑ;


 

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν. Κανείς από τους μεγαλοαναλυτές και μεγαλοτσανακογλείφτες δεν βγάζει ένα μπακαλοτέφτερο να κάνει τους υπολογισμούς και να δει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το πράξει.

Και δεν απαντάται η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ερώτηση: Μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος; Η απάντηση συνοδευόμενη από κλαυσίγελω είναι  Ο-Χ-Ι.

Ό,τι και να μας ανακοινώνεται είναι τραγικά ηλίθιο να πιστεύει κάποιος ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Η σωστή κατεύθυνση θα ήταν η ΜΕΙΩΣΗ του δημοσίου χρέους. Αυτό ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ με τις παρούσες «πολιτικές» και μεθοδεύσεις. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση όσα μέτρα κι αν λάβει ο Jefrey.

Θα έπρεπε να αυξηθεί η άμεση φορολογία κατά 50% (να πληρώνουμε 60-70% φόρους) για να έχουμε «ίσα βάρκα ίσα νερά» τα έσοδα μας με τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ δαπάνες. Δηλαδή να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, πρόνοια και λειτουργικά έξοδα.

Πόσο μάλλον με το ΣΥΝΟΛΟ των δαπανών του Προϋπολογισμού. Αν έπρεπε να τις συμπεριλάβουμε όλες, λύση δεν υφίσταται. Θα ήμασταν μονίμως ελλειμματικοί Και επειδή σχεδόν όλες οι δαπάνες είναι αναγκαίες, λύση δεν υπάρχει. Απλούστατα. Άρα αφού ΔΕΝ γίνεται να επέλθει εξυγίανση, ακόμα και με αυτή την λαίλαπα, τι γίνεται;

Αυτό που γίνεται είναι ότι ανοίγουν οι κερδοσκοπικές κερκόπορτες για κάποιους «φίλους».

Στις 13.12.2008 σημειωνόταν (Ζωή Κλεμμένη):

«Φέτος, η συνάντηση της «Λέσχης» (σημ. Bildeberg),  έγινε στο Chantilly της Virginia των ΗΠΑ μεταξύ 5 έως 8 Ιουνίου. Εκεί συνευρέθηκαν για να συζητήσουν για τις επικείμενες θερινές διακοπές τους, περί τα 140 άτομα, μεταξύ των οποίων και 5 Έλληνες. (Δείτε την λίστα από εδώ). Ο υπουργός Οικονομικών μας κ. Αλογοσκούφης πέρασε για 4η συνεχόμενη φορά την πόρτα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ειδικά αν φανταστείς ότι στο αεροπλάνο δεν ήταν μόνος να κοιτά τα σύννεφα από το παράθυρο αλλά μαζί του ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, αυτή για 4η φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτή θα ταξίδεψε για τον σοσιαλισμό. Συμπτωματικά ήταν και η Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Το θέμα είναι γιατί την καλούν, τόσο συχνά. Μάλλον γιατί η αντίθετη φωνή, η δυναμική, η ανεξάρτητη, η σοσιαλιστική βρε παιδί μου, τους ιντριγκάρει. Άλλωστε αυτό είχε υποστηρίξει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, όταν ο \»Γιώργος\» παραβρέθηκε για 4η φορά (…) εκεί το 2005. Πιο πριν εκλήθη όταν τύχαινε να είναι – συμπτωματικά – υπουργός εξωτερικών της χώρας «Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν τον φόβο μήπως αλλοιωθούν από την επαφή με διαφορετικές απόψεις. Έχουν, αντιθέτως, τη δύναμη να αναμετρώνται με αυτές, με βάση τις γνωστές θέσεις οι οποίες διατυπώνονται, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση.» Με τρομάζει αυτή η δύναμη του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ. Τιτάνια…

Τυχαία και συμπτωματικά πέρασε να πει για τις διακοπές και τα νέα του και ο πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής, εν έτει 1998 ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ. Τυχαία είπε να πει ένα γεια και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, συμπτωματικά λίγο πριν γίνει υπουργός εξωτερικών, το 2003. Πριν γίνουν Πρόεδρος των ΗΠΑ και Πρωθυπουργός της Βρετανίας, πήγαν και ο Μπιλ Κλίντον (η εξαπατημένη Χίλαρι είναι τώρα ΥπΕξ στη «νέα διακυβέρνηση») και ο Τόνι Μπλαιρ – ο ειρηνιστής. Τι έκαναν πριν εκεί; Ανάμεσα σε 140 άτομα, 2 \»άσημοι¨; Fame Story η Μπίλντεμπεργκ. Εκτροφείο ταλέντων. Μόνο που εκεί δεν ψηφίζει το κοινό. Εκεί και ο πολύς Θεόδωρος Πάγκαλος (ως υπουργός εξωτερικών), η πιο ασυμβίβαστη δημόσια φιγούρα μετά τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, πήγε από εκεί 3 φορές.»

Παρατηρείται, ότι σε όλο το διάστημα της Μεταπολίτευσης, υπάρχουν άνθρωποι ένθεν κακείθεν, των οποίων η συνυπευθυνότητα είναι αυτό που τους ενώνει.

Ας θυμηθούμε 16 χρόνια πριν ένα spot της «φιλελεύθερης παράταξης» για να μπούμε στο κλίμα και να δούμε και τις προφανείς επιρροές του έξωθεν image making.

Μια δεκαετία αργότερα, η ΝΔ θριαμβολογεί για το οικονομκό της έργο (κουβέντα για Δημόσιο Χρέος)

 

Στο ίδιο γαλάζιο περιβάλλον, ερχόμενοι σε πιο σύγχρονη περίοδο, ανατρέχουμε στα όσα πρόσφατα, στις 28.4.2010, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στο LSE. Καταρχάς, ο Αλογοσκούφης παραθέτει 3 λόγους για τους οποίους φτάσαμε ως εδώ:

α. Το Δημόσιο Χρέος

β. Την «ξαφνική αναθεώρηση του ελλείμματος» από τη νέα κυβέρνηση

γ. Την μη έγκαιρη λήψη μέτρων για αποτροπή της κατάστασης από τη νέα κυβέρνηση

Όσο αφορά το β. είναι ουσιαστικά ένας ευφημισμός. Αντί δηλαδή να πει ο Αλογοσκούφης, ότι το πραγματικό έλλειμμα το έκρυβα (κρύβαμε) τόσα χρόνια και ήρθε το ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε την πραγματικότητα λέει ό,τι λέει. Θυμίζω ότι στην ανάρτηση του περασμένου Νοεμβρίου «Game(s) Over» παρατίθενται αναλυτικά από τα επίσημα κείμενα των προϋπολογισμών της τελευταίας δεκαετίας, οι δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών με τις οποίες άναφέρονται διθυραμβικά στα πεπραγμένα τους στην Οικονομία. Ψεύδη; Ναι. Θυμίζω επίσης ότι ο ίδιος ο Αλογοσκούφης κατακεραύνωνε την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για απόκρυψη στοιχείων προκειμένου να εισέλθουμε στην ΟΝΕ. Ψεύδη και εκεί; Ναι. Κοινώς: Πλαστογράφοι μετά χρήσεως άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Αυταπόδεικτα.

Όσο αφορά το γ. είναι βλακώδες μην πως κάτι άλλο μια κυβέρνηση να ελάμβανε μέτρα που δεν υπάρχουν για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα 30ετίας που κανείς από αυτούς δεν τόλμησε να ακουμπήσει. Για πόσο ηλίθιους πρέπει να μας περνάνε, το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν.

Άρα οι Ευαγγελιστές είναι 3, ο εξής ένας. Το Δημόσιο Χρέος.

Παρακάτω: Ο Αλογοσκούφης λέει σε διάφορα σημεία της ομιλίας

» Ίσως δεν είναι η πρώτη κρίση της ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αλλά ασφαλώς έχει εξελιχθεί στην πιο σοβαρή και εκτεταμένη που ο κόσμος έχει βιώσει ςπό την Μεγάλη Ύφεση

(It may not be the first financial crisis of the new global economy, but it certainly has developed into the most severe and widespread crisis that the
world has experienced since the great depression.)

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είχαν απορροφηθεί επαρκώς στο σύστημα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

(The emerging economies had not been integrated adequately to the system of global economic governance)

«Δεν πρόκειται για το κρατικό χρέος μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, όπως προηγουμένως, αλλάγια την καρδιά της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

(It is not about the sovereign debt of an emerging economy, like previous episodes, but about the core of the global economy)

«Οι νομισματικές πολιτικές και οι απαντήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζονται σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

(Monetary policies and central bank responses must continue to be coordinated at a global level)

«Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να βγει από το πρόβλημα. Αν πρέπει να γίνει χρήση δημοσιονομικών πολιτικών για την ενδυνάμωση της ανάκαμψης (της ποιάς;), αυτό πρέπει να γίνει σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

(No country in isolation can spend its way out of trouble. If we were to use fiscal policies to strengthen the recovery, this has to be coordinated at a global level)

Και καταλήγει ευχόιμενος «να ενισχυθεί η συγκυρία για ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟY και την αποφυγή του προστατευτισμού»

(so as to strengthen the momentum for an open global trading system and avoid protectionism.)

Βλέπετε κάποιες ομοιότητες με τα προαναφερόμενα; Ας τύχουν της ανάλογης αξιολόγησης από τον αναγννώστη. «Συνωμοσιολογικά», πάντα.

Υπάρχουν συνεπώς σαφείς  αποχρώσες ενδείξεις και περιστασιακά και αποδείξεις, ότι

 • Η σοσιαλιστική διακυβέρνηση ήταν το βούλιαγμα ενός καλόπλωου καραβιού σε 2-3 δεκαετίες  με «φιλελεύθερο» (ούριο) άνεμο.
 • Ήταν η εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, όπως στοιχειοθετείται παρακάτω
 • Ήταν ο εκμαυλισμός κάθε έννοιας ηθικής στον Δημόσιο βίο και την Διοίκηση
 • Ήταν η συνωμοσία ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος εις βάρος του εθνικού συμφέροντος
 • Ήταν το απόλυτο θέατρο του παραλόγου με τους πιο επικίνδυνους ηθοποιούς και το πιο κοιμισμένο κοινό

Υπό αυτούς τους όρους, ήταν αναπόφευκτο και νομοτελειακό.

Θα κλείσω μόνο με τούτα, τα μέγιστης σημασίας, διαλαμβανόμενα από μια επισήμανση ενός σχολιαστή της προηγούμενης ανάρτησης.

Ότι τα δανεικά που λαμβάνει η Ελλάδα εν προκειμένω ως πακέτο – «μηχανισμό στήριξης», θα ασφαλίζονται με εμπράγματες και άλλες ασώματες ΔΗΜΟΣΙΕΣ εγγυήσεις. Πρακτικά ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια που ισοδυναμούν με το μισό ΑΕΠ μας και το 1/3 του χρέους μας, το οποίο το βρίσκω εξαιρετικά πιθανό ΕΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟ, οποιοσδήποτε από τους πιστωτές μας θα μπορεί αύριο να έρθει και να κατάσχει δημόσια περιουσία (γη, συμμετοχή σε οργανισμούς, διαθέσιμα, οτιδήποτε).

Τούτο αποτελεί την μεγαλύτερη υποκρυπτόμενη εκποίηση εθνικού πλούτου της Ελληνικής ιστορίας, ένα πλιάτσικο της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι επικίνδυνοι που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν φαίνεται τελικά ότι τα κατάφεραν. Δεν θα πρεπε  να βγαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους μόνο για τα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά είναι προαποφασισμένα και εν πολλοίς τίποτα μπροστά στο άλλο, το μέγιστο (δεν έχω άλλη λέξη) αυτό σκάνδαλο που ουδείς αντιλαμβάνεται τι προεκτάσεις έχει. Ουδείς αντιλαμβάνεται ότι  η Ελλάδα ξεπουλιέται σαν πόρνη.

Καταρχήν. ας δούμε γιατί μας αγάπησαν. Γιατί μας «βοηθούν». Το παρακάτω είναι από την Ελευθεροτυπία της 24.4

 

Αρχικά βλέπουμε στο δημοσίευμα ότι ΔΕΝ ξέρουμε τι ομόλογα έχει ποιος. Όπως ΔΕΝ ξέρουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλα πολλά. Έλεγχος ουδείς.

Επίσης ότι οι αγαπησιάρηδες, αν έκανα σωστά τους υπολογισμούς έχουν ομόλογα μας αξίας γύρω στα 400 δις. Και επίσης τα κεσάτια μας είναι συνολικά από 640 έως 805 δις.

Αν το δημοσίευμα είναι έγκυρο:

Πρώτη ερώτηση: Πως το χρέος μας είναι 300 δις και τα ομόλογα μας 640-805 δις;

Τα ομόλογα είναι χρέος.

Δεύτερη ερώτηση: Αν χρεοκοπούσαμε ποιος θα έτρωγε την χασούρα; Νοικοκυριά 8 δις, τα υπόλοιπα οι mega-men.

Σε γράφημα των NY Times πρόσφατα, παρατίθεται η διαπλοκή όλων με όλους στο Δημόσιο Χρέος εκάστου, δηλαδή των PIΙGS, της Ελλάδας, της Ισπανίίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.  Το μόνο που θέλω να σημειώσω, διότι τα άλλα μιλάνε από μόνα τους, είναι ότι η Ιταλία που έχει $1,4 τρις χρέος και πάνω από 100% (αλλά αυτή δεν είναι – και καλά – Ελλάδα), χρωστά στην Γαλλία πάνω από $500 δις, το οποίο ισοδυναμεί με το 20% του Γαλλικού ΑΕΠ. Φυσικά αυτά, για τον τακτικό αναγνώστη του Επίκουρου, δεν είναι τίποτα το νέο, αφού έχουν επισημανθεί από πολύ καιρό. Πέραν τούτου σε σύντομη ανάρτηση προ καιρού, επαναφέραμε το παράδειγμα της Αυστρίας κατά την β’ φάση της Μεγάλης Ύφεσης, η οποία δημιούργησε το domino effect τότε, σε μια κατά πολύ λιγότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για να αποδειχτεί ότι η «η ρήση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι η ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται είναι εξίσου ισοδύναμες»…

Ας πάμε παρακάτω. Σε σχετικό ρεπορτάζ του capital που έκανε τον γύρω του Διαδικτύου, σημειώθηκε εσχάτως:

«Το συμβόλαιο για το διμερές δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα όπως και τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχει σταλεί από την Κομισιόν και είναι ήδη στα χέρια των υπουργών οικονομικών.

Τα δάνεια αυτά δεν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με την μορφή ομολογιακών δανείων, όπως διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες τραπεζικών αναλυτών.

Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της.«

ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ την χώρα μας; Μέχρι να δημοσιευτούν οι συμβάσεις, ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη.

Αν ναι, τότε το επιχείρημα περί εκποίσης εθνικών/κυριαρχικών δικαιωμάτων καθίσταται αποδειχθέν συμπέρασμα.

Όπως και ότι ο πρωθυπουργός της Bildeberg, o πρωθυπουργός που είδε τις προάλλες μυστικά τον 3ο fund manager του κόσμου κ.Sorros και δεν ξέρω και πόσους άλλους,  ο γιος του Ανδρέα, ο επί 25 χρόνια συνεργός στην απαξίωση της εθνικής μας περιουσίας και κυριαρχίας ως μέλος των κυβερνήσεων και της «πολιτικής ζωής», ο οποίος άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ότι πρέπει να παραδώσουμε μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας και εμφανίστηκε σαν μαριονέτα στην Βουλή μιλώντας για πατριωτική ευθύνη και κουραφέξαλα, που έχει δώσει αμνηστία στα απερχόμενα κοράκια με τα οποία τάχα κονταροχτυπιόταν προεκλογικά και ο οποίος ήλθε συστημένος, καταπώς φαίνεται να εκπληρώσει συγκεκριμένους στόχους και ο οποίος δήθεν τόσο καιρό μάχονταν για να μην περιέλθουμε στο αδιέξοδο αυτό, ποιος ξέρει τι διαπραγματευόταν πίσω από τις κλειστές θύρες και που θα βρίσκεται όταν οι ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της υπογραφής αυτών των συμβάσεων εμφανιστούν στην πραγματικότητα μας…

ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ SOS. Ως εδώ. Υπάρχουν σοβαρές πλέον υποψίες τέλεσης βαρύτατων αδικημάτων εκ δόλου.

Θεωρώ πως ήταν στάχτη στα μάτια ο 13ος και 14ος μισθός και οι «μάχες γιαλατζί» που έδιδαν οι πολιτικοί μας ξιφομάχοι.

Θέση μάχης θα ήταν  πχ αυτό που ακούστηκε, η «αναδιάρθρωση του χρέους».

«Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει όλα τα χρέη που καλύπτονται από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, μειώνονται ή καταργούνται
Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Ένας τρόπος είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν  «haircut» – δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μίας χώρας, ή και μίας επιχείρησης.

Μια άλλη μορφή είναι ο χρονικός επαναπροσδιορισμός ενός χρέους κατά τον οποίο τα δάνεια μικρής και μέσης χρονικής διάρκειας, θα μετατραπούν σε δάνεια με μεγάλο χρονικό ορίζοντα εξόφλησης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών μιας χώρας στο μέλλον.«

Ξεκινώντας από το τελευταίο περί μετάθεσης των δανείων στο μέλλον, είναι ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης και έχουμε από καιρό επισημάνει με στοιχεία. Αποδεικνύει δε ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη από καιρό (όπως σχεδόν όλες). Κατά τ’αλλα «δεν ήξεραν – δεν φαντάζονταν» είναι για να μπορεί ο γιος να κάνει ωραιότατα image making θέματα, όπως αυτό στο περιοδικό TIME όπου αναφέρει στον τίτλο «Γιώργος Παπανδρέου: Ο ;Έλληνας Στοχαστής». Ήμαρτον, λυπηθείτε μας. Πώς να ξεχάσεις τον Orwell…

Συνεπώς, ας δούμε χάριν της συζήτησης, τι είναι η «αναδιάρθωση»; Χάρισμα, φίλοι, πολύ απλό. Έχει το Ελλάντα 300 δις και δεν μπορεί να τα πληρώσει; Ας φάνε οι πιστωτές την χασούρα. Αντί να την χρεοκοπήσουν ας τις χαρίσουν τα μισά – όχι να της δανείζουν άλλα τόσα. Αντί να την πατούν με την μπότα στο κεφάλι, ας την αφήσουν να βγει η μισή στον αφρό. Αλλά, φυσικά, «αυτά δεν γίνονται». Διότι τότε ο Στοχαστής θα ήταν απλά ο στόχος.

Ένας καλός φίλος πρόσφατα, βλέποντας προφανώς την εμμονή μου στον Orwell με παρέπεμψε στον Huxley. O Orwell μιλά για την αυθεντική καταπίεση η οποία μασκαρεύεται σε ευημερία. O Huxley για την ψεύτικη ευημερία που μασκαρεύεται με ηδονικά ένστικτα (πορνό, ναρκωτικά, super market, δανεικά, styling και μόδα, ΤV, άρτος και θέαμα) και εν τέλει αποκρύπτει την καταπίεση. Δυο όψεις του ίδιου ραγισμένου νομίσματος που βιώνουμε σήμερα.

Θα επιμείνω όμως στον όρο doublespeak του Orwell και εν προκειμένω την διγλωσσία. Πως περνούν τα μηνύματα. Αμέσως βγαίνει η ταμπέλα. «Μηχανισμός στήριξης». Αντιλαμβάνεται ο πάσα εις ότι πρόκειται για κάτι υποστηρικτικό βρε αδελφέ, κάτι που θα μας κρατήσει ζωντανούς, θα μας αναγεννήσει, θα μας κάνει δυνατούς και λοιπές ιλαρότητες.

Στην ουσία είναι ο μηχανισμός βύθισης. (Μας) χρωστάς 300 δις και δεν έχεις πως να τα ξοφλήσεις, ε; No problem. Πάρε άλλα 120 δις για να μην μπορείς να ξοφλήσεις ούτε αυτά σύντομα. Αλλά θα μας δώσεις κάτιτις για εξασφάλιση. Ουσιαστικά δώσαμε ως κράτος το κατιτίς για να εξαγοράσουμε χρόνο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δώσαμε το κατιτίς = εθνική περιουσία για να προλάβουν να φύγουν οι Στοχαστές από την πίσω πόρτα. Αφού ακόμα αυτή η χώρα έχει ασημικά πάντως και αφού και άλλοι κρατάνε τα φουσκωμένα κόκκινα μπαλόνια μας που τους δώσαμε στο Διεθνές ανταλλακτήριο αέρα, δεν μπορεί ακόμα να χρεοκοπήσει.

Βέβαια το ζήτημα είναι ότι η χώρα θα είναι υποθηκευμένη/ενεχυριασμένη, όλη η δημόσια περιουσία της, με δανεικά κι αγύριστα. Ας μου εξηγήσει κάποιος, ΠΩΣ θα αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια; Με τα 26δις άμεσους φόρους που εισπράττει το κράτος ετησίως; Με 12δις μόνο για αποπληρωμή τόκων ΣΗΜΕΡΑ; Με τον υφιστάμενο δανεισμό το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα πρέπει ΑΥΡΙΟ να πηγαίνουν σε αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων όπως και πρωτύτερα καταδείχτηκε. Δηλαδή θα πληρώνουμε και θα επενδύουμε σανό. Με ποια οικονομική/λογιστική μέθοδο/μοντέλο θα λειτουργήσει αυτή η φόρμουλα; ΠΩΣ; ΔΕΝ υπάρχει τρόπος. Είμαστε προ τετελεσμένων. Μπορείς με 200 Ευρώ μισθό το μήνα να ξεπληρώσεις δάνειο για σπίτι στην Εκάλη; Αν η απάντηση είναι προφανώς «ΟΧΙ» τότε προφανώς 172 άνθρωποι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συνολικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατ’ επέκταση είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ ανίδεοι ή επικίνδυνοι.

ΠΡΟΚΑΛΩ τον οποιονδήποτε να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι «υπάρχει λύση» ή «σχέδιο».

Επίσης όμως ζητώ ως ένας από όλους τους Έλληνες, να δημοσιευτούν ΑΜΕΣΑ οι διμερείς συμβάσεις που θα υπογράψουν εν ονόματι του ελληνικού λαού αυτοί οι πολιτικά λίγοι, οι σοσιαλιστές,  του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» που λέγανε τότε, μαζί με την Ντόρα Μητσοτάκη.

Ναι, αυτοί, που τώρα αποτελειώνουν ό,τι αφήσανε όρθιο.

Καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας τι συμβαίνει; Έχει πάρει ΧΑΜΠΑΡΙ;

Από την άλλη, ας μην περιμένετε ένας κλητήρας εκ Δύσεως να έρθει μια μέρα να μας κατάσχει το Αεροδρόμιο ή κάποιο νησάκι. Τα ανταλλάγματα προφανώς θα είναι άλλα (ελπίζω, τουλάχιστον). Αλλά, τα ‘εκβιαστικά επιχειρήματα’ πολλαπλάσια. Κάθε φορά εφεξής που αυτό το κράτος θα επιχειρεί παντελώς ανυπόληπτο διπλωματικές αντιπαραθέσεις, θα επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αναξιοπιστίας του και η αδυναμία του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.  Με τι διαπραγματευτική δύναμη θα πορευόμαστε εφεξής; Προς όφελος, τίνων, τελικά; Που θα οδηγηθούμε; Σε κάποιους γείτονες τρέχουν ήδη τα σάλια.

Γράφαμε παλιότερα για το πόσο σημαντικό είναι να αντιληφθεί ο απλός άνθρωπος τον τρόπο λειτουργίας του νομισματικού συστήματος. Την αξία του εκδοτικού προνομίου, δηλαδή της έκδοσης και της κυκλοφορίας του χρήματος. Το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχει κάποιος το νόμισμα. Το πόσο δραματικά επηρεάζει τα πάντα στην ζωή μας, αυτή η παράμετρος. Δεν ξελαρυγγιαζόμασταν αναίτια από αυτό το Site, για τα δεινά στα οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο η οικονομική τρομοκρατία. Οι συνέπειες είναι εδώ στην Ελλάδα, ορατές πια. Όπως και το πόσο αδερφικά συνδεδεμένοι είναι οι πολιτικοί καριέρας απανταχού γης, με το οικονομικό Διοικητήριο. Όμως, για χιλιοστή φορά, η Ελλάδα ΔΕΝ είναι το πρόβλημα. Η κρίση της Ελλάδας είναι false flag και τεχνητή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μην αυταπατώμεθα ότι τα θύματα θα είναι μόνο τα ψαράκια. Τα θύματα θα είναι και κάποιοι καρχαρίες. Το Αμερικάνικο έλλειμμα, με βάση τα δικά τους στοιχεία είναι $74 τρις. Αυτούς ποιος θα τους (δια)σώσει; Οι Αρειανοί;

Τέλος, κάποιοι αγριεύονται, επειδή το ύφος είναι μόνιμα καταγγελτικό, λένε, δεν υπάρχει ιδεολογία, λείπουν οι προτάσεις. Μα και βέβαια υπάρχει ιδεολογία. Και προτάσεις. Ιδεολογία βασικά, μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορεί να γεννήσει ένα βιώσιμο αίσθημα βάσιμης ελπίδας για το μέλλον. Η ιδεολογία θέλει έμπνευση και πίστη. Όμως ο χαρακτήρας των αναρτήσεων δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ενημερωτικός και με διάθεση να δημιουργήσει προβληματισμό. Αφύπνιση, θα τολμούσα να πω. Δεν θα καλύψω εγώ το ψυχο-πνευματικό-κοινωνικο-πολιτικό σουρωτήρι της περιρρέουσας πραγματικότητας. Πέντε σκέψεις με στοιχεία και δυο προβληματισμοί και όσοι κατάλαβαν, ή ενδιαφέρονται, ευπρόσδεκτοι.  Μια αρκούδα έχει τεράστια δύναμη, αλλά πως να την εμπνεύσεις όταν βρίσκεται σε χειμερία νάρκη; Είναι αστείο.

Προφανώς και η ελεύθερη αγορά, ή καλύτερα, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία στην οικονομική ζωή εν γένει, είναι επιθυμητή. Η ελευθερία γενικά. Ελευθερία έκφρασης, του να τραγουδάς, να κρίνεις, να δημιουργείς, να πολιτευέσαι, να επικοινωνείς, να αυτοεξοριστείς ενδεχομένως, αλλά πάντα, σε τελική ανάλυση, η ελευθερία να ζήσεις. Δεν γεννηθήκαμε οφειλέτες. Να χρωστάμε γενικά και να πληρώνουμε εσαεί. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.  Όσοι βλέπουν κάποια χρόνια να έχουν περάσει αντιλαμβάνονται μονομιάς το υπονοούμενο, υποπτεύομαι.  Οι νεώτεροι ή οι ρομαντικοί, θέλουν και την ιδεολογία και το όραμα, να το πιστέψουν. Η πορεία προς τον πραγματισμό είναι ευθέως ανάλογη με την πορεία της ίδιας της ζωής. Όσο η ζωή προχωρά ο πραγματισμός μεγαλώνει.

Όσο για τις προτάσεις, μία ήταν εξαρχής η πρόταση, η οποία αποτέλεσε και ερώτημα μας.

ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Το εκδοτικό προνόμιο στους φορείς εξουσίας, τα κράτη. Σε αυτούς που ανήκει. Στους εκλεγμένους και όχι τους διορισμένους. Τους εμφανείς και όχι τους αφανείς. Τους κρινόμενους και όχι τους υποχόνδριους. Ακούστηκε αυτό πουθενά; Διαβάστηκε ποτέ σε κάποιο σχολείο η ιστορία του οικονομικού συστήματος; Η μονεταριστική του βάση;  Το πιο σημαντικό πράγμα μετά την οριοθέτηση των συνόρων και την κοινή γλώσσα σε ένα δημοκρατικό έθνος, είναι η οικονομική του λειτουργία. Διότι το σύστημα είναι χτισμένο στην ύλη. Η ανθρώπινη αξία, ισοδυναμεί με την υλική στον κόσμο που ζούμε  Η κατοχή του χρήματος, ο αυτοσκοπός που μας έχουν ορίσει,  το καρότο και το μαστίγιο, απ’ το πρώτο μας το γάλα. Αυτή πρέπει να ελέγχεται από το κράτος, τελεία και παύλα. Για να ξέρουμε τι τρώμε. Τα κράτη δεν μπορούν αενάως να οφείλουν, να χρωστάνε. Από αυτήν την άποψη, εμείς συνιστούμε τα κράτη. Δεν είμαστε μέτοχοι, είμαστε συμμέτοχοι. Συνεπώς, συνοφειλέτες.

Η έννοια της «αλητείας» λοιπόν πρέπει να λάβει την σωστή της διάσταση. Έχει γραφεί και παλιότερα «Αυτοί μασαάνε τα διαμάντια και φτύνουνε γυαλί, αυτό είναι τρέλα, αυτοί μπερδεύουνε την βία με την δύναμη, την αλητεία με την μιζέρια, αυτό είναι τρέλα».

Για τέλος ας αφεθούμε στην μουσική της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Ο χορός του θανάτου. Το μόνο που είναι θλιβερό, είναι τα διαψευσμένα οράματα ενός ολόκληρου λαού, μιας κοινωνίας αν προτιμάτε.

 

 

89 σκέψεις στο “«Οι αλήτες»

 1. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

  Βίντεο Οργουελιανής πραγματικότητας, στην Pennsylvania των ΗΠΑ

  http://www.youtube.com/watch?v=Ybcu2itqvEQ

  Ο Χάξλευ ήταν για τους καιρούς της μαρμελάδας, ο Όργουελ -πιο απροκάλυπτος και στεγνός- είναι για την εποχή του ψωμιού, καθώς φαίνεται.

  1. Τίτλοι τέλους
   Πλούσιο κι εμπεριστατωμένο. Δε συμφωνώ σε όλα αλλά σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και το συμπέρασμα είναι ότι είμαστε τελειωμένοι όσο δεν τους διαλοστέλνουμε όλους!

   Κι ένα αρθράκι μου (από Δεκέμβριο 2009, με κάποια updates με hyperlinks λίγο αργότερα)
   http://pxinelas.blogspot.com/p/blog-page.html

   Ευχαριστώ και καλό κουράγιο!

 2. Παρατηρήσεις
  Πρέπει να σου χρεώσω μια από τις δυνατότερες σφαλιάρες που έχω φάει ποτέ, και από τις πιο εμπεριστατωμένες.

  Δυο παρατηρήσεις: Ο Νικόλαος Καραβίτης πιθανότατα είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας της πρώην Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, νυν Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αν στ’ αλήθεια είναι αυτός, βαρύνεται με πολύ μαγείρεμμα και πολλή κακοδιοίκηση στα 7 – 8 χρόνια που ήταν γενικός δερβέναγας εκεί. Αλλά είπαμε, χρειάζεται ικανός για να σε οδηγήσει με ακρίβεια στο γκρεμό, «εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Αντρέας»…

  Παρατήρηση δεύτερη: Φοβούμαι πως το ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας θα γίνει και με πιο άμεσους τρόπου Γιατί δηλαδή έρχεται τώρα ο Ερντογκάν, συνοδευόμενος από κουστωδία υπουργών; Νομίζω ότι το τσακάλι μυρίστηκε αίμα και, σαν έξυπνο ζώο, προσπαθεί να το πάρει με τις μικρότερες απώλειες. Είμαι περίεργος για τη στάση που θα κρατήσει ο ΓΑΠ!

  Τα καλύτερα έρχονται…

  1. Ναι ο Καραβίτης είναι αυτός που λες.

   [url]http://pubadmin.panteion.gr/images/ftp/karavitis-cv.pdf[/url]

   Θεωρώ ότι η συγγραφή ενός βιβλίου από έναν ακαδημαϊκό, πάντως, είναι πάντοτε επιστημονικό έργο, σε αντίθεση με την ανάληψη δημόσιων καθηκόντων…

   Όσο για το 2ο, είπαμε ότι σε «κάποιους γείτονες τρέχουν τα σάλια».

 3. Και για μια εποχή που σύμφωνα με τα στοιχεία περί τους 25.000 Έλληνες έχαναν κάθε χρόνο την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα σε ένα αναχρονιστικό και επικίνδυνο δίκτυο.

  ΤΑ ΤΟΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ 2,500 ΚΑΙ ΟΧΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ.
  ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ 1997-2004. Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΕΡΕΓΓΥΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

  Αυτα για τωρα.

  ΥΓΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.

  1. Έχεις δίκιο για το 25.000 είχε ξεφύγει το μηδενικό.

   Για τον Καραβίτη ξεκολλήστε.
   Αυτά τα στοιχεία διδάσκονται στις σχολές και με αυτά τα στοιχεία τριγυρνά το Ελλ. Κράτος στις διαπραγματεύσεις.
   Και επίσης, αυτά τα στοιχεία συνοδεύουν τους Προϋπολογισμούς. Αν μας βρεις άλλα, δώστα μας.

   Η σελίδα είναι μια χαρά, απλά έχει πολλή κίνηση ενίοτε….Διογένη.

   Ελπίζω να σου έκανε και τίποτε άλλο εντύπωση πλην των όσων αναφέρεις.

  2. ρε διογενη σε παω γιατι τεκμηριωνεις την αντιθεση σου….α ρε κλοτσιες που πανε χαμενες

 4. φωτιά..
  υπερθεματίζω

  τρελά γλέντια στις αγορές σήμερα, εύστοχο σχόλιο στο capital: «σβήνω την φωτιά με… φωτιά»

 5. τελικα που θα φτασουμε???
  Αρα ολα αυτα που γινονται τα τελευταια 30 χρονια ειχαν σκοπο μια αλλη κατασταση που πιθανα θα ελθει στο άμμεσο μελλον διαμμεσου της οικονομικης και ψυχολογικης πιεσης έτσι????

  Ειμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορουμε να αντιδρασουμε – οποιαδηποτε αντιδραση θα φερει και βιαιη δραση.

  Δηλαδή , που παει το πράγμα και τι κακο θα μας φερει???, θα ειμαστε φτωχοι??, εξαρτημενοι??, θα μεινουμε αγραμματοι??, θα πεθανουμε??? θα εξαφανισθουμε??, δεν θα εχουμε περιουσία-ιδιοκτησία, ιστορία, ασφάλεια(απο ποιους)?? Ολα τα παραπανω?? δεν καταλαβαίνω γιατι γινονται όλα αυτα?? γιατί εμεις πρώτοι??? ειμαστε τοσο ανώριμοι??? ειμαστε το πειραματοζωο?? μα τι καναμε τελος παντων???

  Αλλά ξέρω, κατάλαβα, τελικα ειναι ενα νεο ειδος πολεμου που το χασαμε – ο εχθρος είναι ποιο προχωρημενος βλεπεις- απλά θα συνεχισουμε να ζουμε φτωχοτεροι και οι φοροι μας θα πηγαίνουν στο νεο αφεντικό??? ετσι δεν γινοταν πάντα, οι κατακτημενοι δεν πληρωναν φορους στον κατακτητη??? Ο πόλεμος χαθηκε με Αμερικανικές πλάτες, και σαν κατακτημενοι πρέπει να προσαρμοσουμε την ζωη μας, τα μπορώ και τα θέλω μας, ακόμα και την παιδεία μας ανάλογα.
  Και τοσα χρόνια βρισκόμασταν σε πολεμο!!!!!!!!

  1. Νομίζω ότι εάν είμαστε ψύχραιμοι και συνειδητοποιημένοι αρκεί για να αποφευχθούν τα περισσότερα από όσα αναφέρεις. Την αλλαγή όμως ούτε να την φοβάσαι ούτε να την δαιμονοποιείς.
   Γνώμη μου

 6. apantisi
  Oλα καλα μας τα ειπες. Και στο εξις κανεις δεν πρεπει να αμφιβαλει για τις ευθυνες του Α. Παπανδρέου. Δεν μας περιέγραψες όμως τις διαγράμματα και στις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας απο τη Ν.Δ. Τις περιόδους αυτές είδες κάπου μια φθίνουσα επι ΠΑΣΟΚ καμπύλη να γίνεται αύξουσα, ή μια αύξουσα να γίνεται φθίνουσα? Τί σου δεχνει αυτό? Τέλος, νομίζω δεν διαβάζεις σωστά τον πίνακα της ελευθεροτυπίας. Κατά τη γνώμη μου λέει…
  1. εσωτερικη συμμετοχη 82, δηλαδη 29(συνταξιοδοτικα ταμεία) + 45 (ελληνικες τραπεζες) + 8(νοικυρια)=82
  2. ξένη συμμετοχη 206,
  αρα συνολο 206+82=288.
  Τώρα το πως αναλύει την ξένη συμμετοχή είναι όντως λίγο μπερδεμένο, ειδικά ο αστερίσκος στο asset managers.
  Σε ευχαριστώ για το βήμα και συνέχισε την καλή δουλειά.

  1. Προτίμησα να εστιάσω στο που ξεκίνησε η φωτιά και όχι που έκαιγαν οι στάχτες.

   Για την «Ε» ας μας απαντήσουν αυτοί. Άλλη ανάγνωση δεν βλέπω.

   Για τη ΝΔ και εν γένει όλο το πολιτικό σύστημα έχουν γίνει αρκετές αναφορές τα τελευταία 2 χρόνια. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, δεν είναι οι χώρες, είναι το σύστημα. Αυτό θα διευκολύνει την σκέψη σου.

   Προσεχώς θα αποδείξουμε ότι όλο αυτό το κομπολόϊ έχει φτιαχτεί από τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του ’21…

   Από τα Επαναστατικά Δάνεια ήδη και την προσπάθεια δημιουργίας Τράπεζας στην Ελλάδα.

   Να σαι καλά.

 7. Το παρασκήνιο της Ελληνικής κρίσης

  Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

  http://grbloopers.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html

  ……………

  Τότε αποφασίστηκε να εκβιαστεί η γερμανική κυβέρνηση, ώστε σύντομα η ΕΕ να περάσει σε μια μορφή οικονομικής διακυβέρνησης, που θα εξανάγκαζε τις γερμανικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξουν συντονισμένες πιέσεις προς το Πεκίνο, είτε προς την κατεύθυνση της ανατίμησης του γουάν, είτε μέσω του περιορισμού των εισαγωγών στην ΕΕ. Το τελευταίο θα υποχρέωνε την κυβέρνηση της PRC να στρέψει την παραγωγή της στην εσωτερική της αγορά, να αυξηθεί η κατανάλωση, να αυξηθούν οι τιμές και να περάσει η Κίνα στο δυτικό σύστημα, με αποτέλεσμα στο τέλος να ανατιμήσει το νόμισμα της και να χάσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Μέχρι τότε τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Γάλλοι προτιμούσαν να διατηρούν αυτόνομες σχέσεις με την Κίνα και προς το παρόν δεν είχαν πρόβλημα με τη χαμηλή ισοτιμία του γουάν, ίσα-ίσα την έβλεπαν θετικά στη συγκυρία, στο βαθμό που πίεζε την αμερικανική αγορά σε μη ανταγωνιστικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προϊόντα.

  Τότε αποφασίστηκε να εξαναγκαστούν οι Γερμανοί να αλλάξουν μυαλά, μέσω του πιο αδύνατου κρίκου της ευρωζώνης: την Ελλάδα. Τότε ήταν που ήρθαν σε επαφή με Έλληνες πολιτικούς (ελάχιστους αλλά και από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και δυο – τρεις άλλους παράγοντες, ώστε η Ελλάδα να κάνει εκλογές αμέσως, να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου και τότε να ξεκινήσει το παιχνίδι με αμερικανικούς οίκους που είχαν συνεργασθεί με προηγούμενες κυβερνήσεις και ξέρανε πρόσωπα και πράγματα και θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η ευρωζώνη και φυσικά η Γερμανία (πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά).

  Σε εκείνη τη φάση στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Ρώσοι που θα έβλεπαν θετικά μια economic governance στην ΕΕ, ώστε να πάψουν να διαπραγματεύονται με επιμέρους κράτη για τα ενεργειακά. Η Μέρκελ ενημερώνεται από σημαντικό παράγοντα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας για τις προθέσεις των Αμερικανών και ζητεί χρόνο για να δει τι θα κάνει. Χρόνος δεν της δίνεται, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει φόρα και δυναμιτίζει το σύστημα με δηλώσεις που νομιμοποιούν τους περίφημους οίκους αξιολόγησης να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας με τα ελληνικά ομόλογα.
  ……….

 8. Αρχικά βλέπουμε στο δημοσίευμα ότι ΔΕΝ ξέρουμε τι ομόλογα έχει ποιος. Όπως ΔΕΝ ξέρουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλα πολλά. Έλεγχος ουδείς.

  Επίσης ότι οι αγαπησιάρηδες, αν έκανα σωστά τους υπολογισμούς έχουν ομόλογα μας αξίας γύρω στα 400 δις. Και επίσης τα κεσάτια μας είναι συνολικά από 640 έως 805 δις.

  Αν το δημοσίευμα είναι έγκυρο:

  Πρώτη ερώτηση: Πως το χρέος μας είναι 300 δις και τα ομόλογα μας 640-805 δις;

  —————–

  κατ αρχάς, συγχαρητήρια για το άρθρο σου αυτό καθώς και για τα προηγούμενα 🙂

  σχετικά με τον πίνακα, είναι σωστός 🙂
  Τα 288 δις ομολόγων, επιμερίζονται αναλυτικά στα 82 του εσωτερικού και στα 206 του εξωτερικού δανεισμού.
  Εξ αυτών, τα 75-100 είναι σε τράπεζες και τα 100-125 σε asset.

  Η ακριβής κατανομή του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να μετρηθεί ακριβώς, αφού γίνονται συναλλαγές όχι μόνο ΗΔΑΤ, αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας.

 9. ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΩΝ …..ΠΙΝΑΚΙΑ
  Επομένως, εξαιρουμένων των πιστωτικών εσόδων και μετά την αφαίρεση των
  διαγραφών, τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €90.378.079.922,59, από τα
  οποία εισπράχθηκαν €57.252.043.767,19 ή ποσοστό 63,34%. Η απόκλιση αυτή αφορά
  κυρίως τους άμεσους και έμμεσους φόρους, για τους οποίους το ποσοστό είσπραξης
  ανήλθε σε 68,95%, καθώς και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα, για τα οποία το
  ποσοστό είσπραξης ανήλθε σε μόλις 14%.
  Αναφορικά με την υστέρηση των εισπράξεων, επισυνάπτεται Παράρτημα, στο
  οποίο απεικονίζεται το ποσοστό είσπραξης των βεβαιωθέντων εσόδων, αφαιρουμένων
  των διαγραφών, ανά Δ.Ο.Υ. της επικράτειας.

  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΦΟΡΟΥΣ 33 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008 ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

  ΣΕΛΙΔΑ 16 ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

  6. Τα διαγραφέντα έσοδα κατά το οικονομικό έτος 2008 ανήλθαν σε
  €6.086.367.770,35 και είναι αυξημένα έναντι εκείνων του προηγούμενου οικονομικού
  έτους (€3.519.316.350,92) κατά ποσοστό 72,94%. Η αύξηση αυτή, όμως, οφείλεται
  κυρίως στην 2/08/10.4.2008 απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών,
  με την οποία διαγράφηκαν έσοδα €5.511.351.867 που αφορούσαν πρόστιμα σε βάρος
  ενός και μόνον οφειλέτη του Δημοσίου (αριθμ. φακ. 672663).
  ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΦΕΙΛΕΤΗ 5,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;;;;;
  ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ 13 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ .

  Από την σύνθεση, εξ άλλου, των πρωτογενών δαπανών του παραπάνω πίνακα
  διαπιστώνεται ότι το 81,79% αυτών διατίθεται για πληρωμές υπηρεσιών, που
  περιλαμβάνουν τα έξοδα κεντρικής διοίκησης του Κράτους (μισθοί, συντάξεις,
  μετακινήσεις, μισθώματα κ.λπ.), καθώς και για μεταβιβαστικές πληρωμές
  (επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, εισοδηματικές ενισχύσεις σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ
  και ΝΠΙΔ). Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, που αντιπροσωπεύουν το 10,12%
  και το 6,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως, είναι εκείνες που παρουσιάζουν και τις
  σημαντικότερες αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού
  ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ ΑΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.
  Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ….ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Η ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΙΝΕΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΗΔΗ
  ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΧΛΕΥΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΘΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΣΠΡΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ.
  ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΧΛΕΥΑΖΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΩΡΑ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΕΜΑΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.

  1. Λες «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ ΑΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ
   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.»

   Για πες. Δρακόντεια Δημοσιονομική Πολιτική = ?

   Νούμερα, στοιχεία, προτάσεις? Αφού τα χεις όλα αυτά, τι τα κρύβεις;
   Νομίζω ότι θα πρωτοτυπήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

   Για πες.

   Εκτός αν εννοείς ότι οι βεβαιωμένς οφειλές, για τις οποίες υπάρχει παλιόυτερη ανάρτηση, θα σε σώσουν. Μόνο που βεβαιωμένες δεν σημαίνει και εισπρακτέες.

   Διότι εκεί μέσα (στα ανείσπρακτα) είναι οφειλές ανύπαρκτων φυσικών/΄νομικών προσώπων, πτωχευσάντων, [b]στερούμενων περιουσιακών στοιχείων[/b], κλπ.

   Άντε να εισπράξεις. «Λέγεται» ότι ο «Γιώργος» ήξερε προεκλογικά ότι αυτές οι οφειλές ουσιαστικά δεν μπορούσαν να εισπραχθούν. ‘Λέγεται» ότι ήξερε ότι από τα 30 δις ούτε το 1/4 δεν ήταν διεκδικήσιμο.

   Και παρόλαυτά έλεγε «Λεφτά υπάρχουν».
   Διόλου περίεργο για το ποιόν του ανδρός.

   Τα 5,5 δις που αναφέρεις είναι το πρόστιμο στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για τα ομόλογα.

   Αυτόματα τα 30 δις γίνονται 25.»Λεφτά υπάρχουν».

   Μας χλευάζει λες ο πλανήτης; Σιγά τον πλανήτη. Όλοι βουτηγμένοι είναι μέχρι τον λαιμό. Διάβασε και την ομιλία του δόκτορος Αλογοσκούφη. Λέει ότι το Χρέος της Βρετανίας το 2011 θα είναι διπλάσιο από αυτό προ διετίας. Από 44% στο 88%.
   Το ΧΡΕΟΣ προς ΑΕΠ όλης της Ευρώπης πάει στο 88% το 2011. To έλλειμμα στην Ευρώπη από 0,6% το 2007 πάει στο 7& το 2011 (ποιο 3% ;;;-). Οι ΒΡετανοί θα έχουν 12% έλλειμματο 2011.
   Αυτοί μας χλευάζουν; Αυτοί που κανείς δεν τηρεί τους 2 όρους (και καλά απαράβατους) της Συνθήκης; 60% Χρέοςπρος ΑΕΠ και Έλλειμμα κάτω από 3% ;

   Μας χλευάζουν αυτοί που έχουν κάνει καζίνο και ροντέο τα κράτη και το πιστωτικό σύστημα;

   Πλάκα κάνουμε; Η Ελλάδα χλευάζεται ως εξιλαστήριο θύμα (και καλά).

   3 ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης και 2 Αμερικανικές Τράπεζες μπορούν σε 5 λεπτά να στείλουν στην άβυσσο όποια χώρα του πλανήτη θέλουν.

   Ό,τι γουστάρει ο καθείς βλέπει.
   Εδώ λέμε ότι 65δις είναι δανεικά «έσοδα» κάθε χρόνο, ότι 52 δις είναι δανεικά «εξοδα» κάθε χρόνο και ότι ΟΛΑ τα έσοδα από φόρους κλπ του κράτους είναι 56 δις και εσύ λες τα δικά σου.

   Εγώ σου λέω ότι είχες 30 δις στην τσέπη αύριο από βεβαιωθέντες φόρους.
   Τίποτε δεν θα γινόταν. Διότι το «σύστημα» σε παίζει στα όρια σου ΠΑΝΤΑ.

   Όσα κι αν έχεις. Η Γερμανία έχει αυτήν τη στιγμή 1,7 τρις χρέος. Και μας δανείζει.Από που; Παίνει δανεικά από τις Τράπεζεςκαι τα δανείζει σε εμάς; Για να κάνει την ηγέτιδα δύναμη;
   Του δανείου το κάγκελο.

   Τι γελοία ιστορία…

   Και, τέλος, επειδή είσαι λεπτολόγος:
   Δεν είναι ο Σπράου (όπως το Νταχάου) είναι ο Σπράος.

  2. η ΦΑΕΕ Αθηνών με απόφαση της 10ης Απριλίου του 2008, επί Αλογοσκούφη δηλαδή, χάρισε χρέη 5,5, δισ. ευρώ της… Χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»!!! Ήταν η Χρηματιστηριακή η οποία έπαιζε τα περίεργα παιχνίδια με τα τοξικά ομόλογα εκείνη την εποχή. Το αιτιολογικό της απόφασης; Ότι δεν πλήρωσε και παρήλθε ο χρόνος είσπραξης!!!

 10. Έλλλειμα Ήθους…
  Να πω μονάχα οτι, μη κατεχοντας οικονομικές γνώσεις, αυτό που μου έμεινε από την αρχική 8ετία του Πασοκ είναι ένα απέραντο έλλειμα ήθους.

  Ο Αντρέας, ο Αντρέας μας, μπορεί να ξανάδωσε φωνή και ύπαρξη στη φιμωμένη αριστερή Ελλάδα, αλλά συνόδευσε αυτή του την πράξη με μια αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι. Δίδαξε δια του παραδείγματος ένα σύστημα αξιών άμετρο, τι άμετρο, ξέφραγο έπρεπε να γράψω. Όλα επιτρεπόντουσαν, όλα εξευτελιζόντουσαν, ακόμα και οι καρδιές, ακόμα και η γλώσσα. Στο όνομα της καλοπέρασης.

  Ήρθες και εσύ μετά, Επίκουρε, και μας τα έδειξες φωτισμένα στο φως της οικονομίας και άρχισε να συμπληρώνεται ένα διαφορετικό περίγραμμα αυτής της κατάστασης. Δε μπορώ να πω πως πειστεί πλήρως. Αλλά σίγουρα είναι άξιο σκέψης.

 11. Οκτώβριος του 1981 ( ουσιαστικά αναλαμβάνει ο Παπανδρέου το 1982 ) και παραδίδει την εξουσία τον Ιούνιο του 1989

  η διαφορά ακόμη και στα διαγράμματα που παραθέτεις είναι μεγάλη

 12. Το εκδοτικό προνόμιο στα κράτη? Και αυτό υποτίθεται ότι θα βοηθήσει? Κάτι τέτοιο, –όπως λέει και κάποιος του οποίου τη γνώμη εκτιμώ πολύ–, είναι σαν να έχεις ένα ελλατωματικό αυτοκίνητο, χωρίς φρένα και με χαλασμένο τιμόνι και, μετά το αναπόφευκτο δυστύχημα, να αλλάζεις τον οδηγό, νομίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζεις το πρόβλημα. ΘΑ ΞΑΝΑΣΤΟΥΚΑΡΕΙΣ!!!

  Η λύση προϋποθέτει ΡΙΖΙΚΗ επαναπροσέγγιση του τι σημαίνει αγορά, πλούτος, χρήμα, νόμισμα…

  Η λύση είναι τα [b]πολλαπλά νομισματικά συστήματα[/b] που λειτουργούν από κοινού σε μια οικονομία. Η λύση μας κοιτάζει στα μάτια αλλά δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε γιατί έχουμε απεμπολήσει τη δημιουργικότητά μας χάριν μιας δήθεν ασφάλειας που μας υπόσχονται λογίς – λογίς απατεώνες.

  1. Πολλαπλά νομισματικά συστήματα σε μία οικονομία;

   Δηλαδή ότι ήταν η ΕΟΚ.

   Όπου το νόμισμα του κάθε ισχυρού, έχτιζε και γκρέμιζε σε μία νύχτα.

   Γιατί; Διότι απλά, τότε μπάλα έπαιζαν οι τοπικές Κεντρικές Τράπεζες.

   Μαζεύτηκαν κάποτε και είπαν: «έχουμε κοινό συμφέρον, δεν συνενωνόμαστε; Κατι σαν Αστέρας Τρίπολα και Καλαμάτα.

   Φίλε, ρωτώντας πας στην πόλη και καλά κάνεις και ρωτάς αυτούς που εκτιμάς.

   Από κει και πέρα, όμως, το αμάξι το οδηγείς εσύ, αλλιώς θα ΣΤΟΥΚΑΡΕΙΣ.

   Ψάξε μόνος σου το σωστό. Το λάθος είναι τόσο κραυγαλέο γύρω μας, που είμαι σίγουρος πως δεν θα αργήσεις να βρεις τον δρόμο.

   Καλό τιμόνι.

   1. καμμία σχέση, φίλε επίκουρε με αυτό που ήταν η ΕΟΚ. Aν θες παράδειγμα για αυτό το μοντέλο, περισσότερο μοιάζει με αυτό που είανι η WIR bank στην ελβετία
    (και στην οποία αποδίδεται η σταθερότητα της ελβετικής οικονομίας), αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλα καλύτερα do your own research.

    1. Φίλε μου, άκου. Καμία αλλαζονία.
     Θα σου πω το εξής: Στο μενού αριστερά υπάρχει η λεγόμενη «Guest Στήλη».
     Εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί ο οποιοσδήποτε έχει κάτι να κομίσει, υπό την προϋπόθεση να είναι στοιχειοθετημένο και αφανάτιστο.
     Τόσους μήνηες κανείς δεν το έπραξε όταν προτάθηκε.
     Είσαι ευπρόσδεκτος.

 13. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
  Φίλε μου πολλά μπράβο για την απίστευτα τεκμηριωμένη δουλειά σου. Σε γενικές γραμμές ήταν γνωστά τα όργια που έγιναν επι 22 χρόνια διακυβέρνησης Πασοκ αλλά εσύ τα τεκμηρίωσες με στοιχεία.
  Το μόνο δεν ανέφερες(είπες μόνο για παιδεία αόριστα) και το οποίο έιχε βέβαια έμμεσες συνέπειες είναι η απίστευτη πολιτιστική παρακμή που οδηγήθηκε η χώρα. Από την αριστοκρατία του πλούτου (που όμως είχε και καλλιέργεια και παιδεία) οδηγηθήκαμε στον πολιτισμό του τσιφτετελιού και του τσάμπα μάγκα τσαμπουκά. Εμετικά πρότυπα ζωής όπως ο καπάτσος και ο θρασύς φωνακλάς κυριάρχησαν και καταδυναστεύουν ακόμα την χώρα και η ζημιά που προκάλεσαν ήταν υποδόρεια και γιαυτό όχι εύκολα αντιληπτή.
  Μπράβο και πάλι η δουλειά σου αξίζει να πάρει θέση στα βιβλία οικονομικής πολιτικής και στο κεφάλαιο πως να καταστρέψετε την οικονομία μιας χώρας.

  1. Τα όργια έγιναν τα τελευταία 35 χρόνια διακυβέρνησης απάντων.

   Η φωτιά μπήκε το ’80-’90 και έκτοτε όλοι κρατούσαν αναμμένη την φουφού.

   δεν θα έλεγα πολιτιστική παρακμή.
   Θα έλεγα παρακμιακή νοοτροπία.

 14. re: Ο ΣΠΡΑΟΣ ..ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ
  ΕΠΙΚΟΥΡΕ

  Σου το έχω επισημανει και σε παλαιότερο σχόλιο μου,κάνεις …λαθακια για ευπιστους κατ ευφημισμον αναγνωστες.
  Πχ.οι 25,000 νεκροί στους δρόμους που ειναι 2500 οι κουτσουρεμένοι πινακες του Ελεγκτικου Συνεδριου,βλ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 σελ 3.
  Για τον ΚΑΡΑΒΙΤΗ θα σου πω το εξης ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ανυποληπτο ατομο αυτη τη στιγμη σε όλο τον κοσμο εχοντας γεμίσει …αλογομυγες τον διεθνη οικονομικο χωρο.

  ΥΓ.ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ ΤΟ ΣΠΡΑΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΠΡΑΟΣ ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

  http://62.1.43.74/5Ekdosis/UplPDFs//deltia/1_1998/7_1.pdf

 15. re: re: Ο ΣΠΡΑΟΣ ..ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ
  Συγγνώμη για το θάρρος και για την ανάμειξη .

  @ Διογένη

  Είναι δυνατόν να διαφωνούμε για το αν οι νεκροί στην άσφαλτο είναι 2.500 ή 25.000 ?? Αυτό είναι κάτι συμπληρωματικό ως προς την ουσία του άρθρου στο τέλος τέλος , και σε καμμία περίπτωση δεν είναι η ίδια η ουσία. Και ο Καραβίτης μπορεί κατά την άποψή σου να είναι ανυπόληπτος (εγω προσωπικά ούτε καν ακουστά δεν τον έχω , καθότι άσχετος) αλλά βάλλεις κατά του άρθρου λές και έχει αποκλειστικά στηριχθεί στους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου.
  Παρόλαυτά , αν έχεις κάποια στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα , θα πρότεινα να τα δημοσιεύσεις ή να μας παραπέμψεις σε κάποιο λινκ . Στη τελική την αλήθεια ψάχνουμε όλοι , πέρα απο φανατισμούς , αν έχεις άποψη συγκεκριμένη , με πολύ ενδιαφέρον να την μελετήσω (εγώ προσωπικά , αλλα και οι υπόλοιποι φαντάζομαι)

  @ Eπίκουρε

  Όσον αφορά την άποψη του gruumm για τα τοπικά νομισματα.
  Επειδή έτυχε να το συζητήσουμε , θεωρώ πως έχει όντως κάποια βάση . Το ζητούμενα (και νομίζω πως θα συμφωνήσεις) είναι τα εξής 2 :

  α) Η δημιουργία χρήματος ελεύθερου απο το χρέος . Εννοώ , πως είναι παράλογο το παγκόσμιο σύστημα(οι τράπεζες συνολικά) να δημιουργούν 100 Ε και να ζητούν πίσω 110 . Απο πού θα βρεθούν αυτά τα 10 επιπλέον ?? ( Είναι ένας παραλογισμός που έχεις καταδείξει επαρκώς σε προηγούμενα άρθρα).Η λύση είναι να σταματήσουν να δημιουργούν χρήμα οι τράπεζες και να το κάνει το κράτος στη θέση τους ( ή κάποιος άλλος ελεγχόμενος απο τον λαο , αλλά θα έρθω και σε αυτό).
  β) Αυτό που ανέφερα παραπάνω και που αναφέρεις κι εσύ στο τέλος της ανάρτησής σου —> «Το εκδοτικό προνόμιοΣε αυτούς που ανήκει. Στους εκλεγμένους και όχι τους διορισμένους. Τους εμφανείς και όχι τους αφανείς. Τους κρινόμενους και όχι τους υποχόνδριους.» . Όμως αυτοί δεν είναι απαράιτητο να είναι κάποιοι κρατικοί φορείς . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ (εδώ διαφωνώ και με τον gruum), γιατί αυτό θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη σε ένα τετοιο νόμισμα (ένα debt free ανταλακτικό μέσο),αλλά εν τέλει είναι η εμπιστοσύνη και η πίστη που χτίζουμε και μεταξύ μας που κάνει τα πράγματα να κινούνται . Πάντως , όσον αφορά το πείραμα του Worgl , στο οποίο έκανε αναφορά ο gruum σε άλλη ανάρτηση , ο εκδότης του χρήματος ήταν ο Δημος του Worgl , που η διοίκησή του ήταν αιρετή . Άρα υπάρχει τρόπος να καλυφθεί το κριτήριο που θέτεις και που είναι πολύ σωστό .

  Επίσης

  Κάνεις μια σύγκριση με την ΕΟΚ και λές «Όπου το νόμισμα του κάθε ισχυρού,
  έχτιζε και γκρέμιζε σε μία νύχτα.» . Όμως εδώ μιλάμε για νομίσματα και πολιτικές που ως στόχο έχουν τον υποδούλωςση ήδη απο την αρχή της εφαρμογής τους . Όταν το χρέος είναι ήδη προσαρτημένο στο ανταλλακτικό μέσο , πώς μπορούμε να τρέφουμε αμφιβολία για τον τελικό του στόχο ? Η αρπακτικότητα είναι ήδη χτισμένη μέσα στο σύστημα και είναι ΟΡΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για όσους εμπλέκονται σε αυτό .

  Όμως αυτό που προτείνει ο gruumm είναι κάτι διαφορετικό .

  Ta LETS(Local Exchange Trading Systems) είναι , από όσο έχω ψάξει , debt free συναλλάγματα και ως αποκλειστικό σκοπό έχουν την διευκόλυνση στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών στην πραγματική οικονομία . Πρόκειται δηλαδή για μή κερδοσκοπικό εγχείρημα (τουλάχιστον στις περιπτώσεις που γνωρίζω εγώ , χωρίς να είμαι απόλυτος).

  Αυτά τα λίγα απο την μικρή έρευνα που έχω κάνει επι του θέματος .
  Θα χαιρόμουν όμως να ακούσω και την άποψή σου στα παραπάνω .

  Για μιά ακόμα φορά συγχαρητήρια για την διαφωτιστική ανάρτηση και καλή δύναμη .

  1. Εξαιρετικό το άρθρο
   Μπράβο Επίκουρε, πολύ καλό το άρθρο.

   Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι ο στόχος του να γίνει όλη αυτή η γνώση κοινό υπόστρωμα σε όλους για να βγεί κοινή συνισταμένη δράσης είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα – αν όχι ακατόρθωτο. Γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την ελληνική κοινωνία σε χειραγώγηση για αρκετό διάστημα ακόμα – γιατί πολύ απλά είναι ανήμπορη να επεξεργαστεί την οικονομική πραγματικότητα, ιδιαίτερα δε, σε μακροσκοπικό επίπεδο. Το πολύ-πολύ «ο λαός» να ικανοποιηθεί αν ψηφίσει ένα νέο κόμμα σωτήρων και «διώξει» τον δικομματισμό. Θα νίωσει ότι «τους έκανε τα μούτρα κρέας» και εκεί θα τελειώσει το πανηγύρι. Ήδη η Ελιτ έχει αναλάβει την δημιουργία του σχηματισμού που θα παραλάβει τη σκυτάλη και στον οποίο θα διοχετευτεί η οργή του κόσμου – αντί εμείς ο κόσμος να φτιάξουμε πραγματικό λαϊκό κόμμα.

   Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι να βλέπω ότι πλέον τα θέματα της προδοσίας στην οποία έχουμε πέσει αρχίζουν και γίνονται ορατά και συζητιούνται από αυξανόμενες φωνές.

  2. Τα θέματα που αναφέρεις μπορείτε να τα αναπτύξετε στην guest στήλη υπό τους όρους που τέθηκαν παραπάνω.

   Τα σχόλια είναι πιο μεγάλα από το κείμενο.

   Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό.

 16. Παρακολουθώ τις αναρτήσεις του Επίκουρου αρκετό καιρό. Πολύ πριν «ξεσπάσει» η «κρίση». Επίσης, παρακολουθώ και διάφορες άλλες αναρτήσεις σε χώρους που μου αρέσει να αποκαλώ φάρους ορθολογισμού . Το κάνω όχι επειδή περιμένω να ανακαλύψω το τρομερό μυστικό ή την απίστευτη αποκάλυψη αλλά ως δείγμα ότι δεν έχω τρελαθεί ακόμα (ή αν έχω τρελαθεί δεν είμαι ο μόνος.) Τα στοιχεία που παραθέτει ο επίκουρος είναι στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί σε ανύποπτους χρόνους από έγκριτες εφημερίδες, έχουν αναλυθεί από σοβαρούς επιστήμονες κτλ κτλ. Όλοι, μα όλοι, ανέλυαν τους αριθμούς (που ποτέ δεν λένε ψέματα_) με τρόπο που με έκανε να πιστεύω ότι δεν βλέπω ή δεν ακούω καλά. Γινότανε του δανεισμού το κάγκελο και όλοι ήταν αλλού. Ταυτόχρονα (γιατί τίποτα δεν είναι ξεκάρφωτο) η διάλυση του κοινωνικού ιστού με όλους τους τρόπους γινότανε τάχιστα. Ιδανικά και αξίες που έχουν βάση σε πανανθρώπινες αξίες χανόντουσαν για ένα αμάξι cabrio και μια μεζονέτα σε chic περιοχή .
  Όλα αυτά όχι φέτος, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να εντοπίζει την παράκρουση γύρω μου. Έβλεπα τον γκρεμό, σκούνταγα τους διπλανούς μου και αυτοί με κοίταγαν περίεργα γιατί τους ξυπνούσα από την σιέστα τους. Και τώρα τρέχουν όλοι αλαλάζοντας για το κακό που μας βρήκε. Βλέπω hits στον επίκουρο χιλιάδες, σχόλια, χαμός. Και τώρα τι ; , ρωτούν όλοι. Που πάμε;
  Η απάντηση νομίζω βρίσκεται στην ρίζα του προβλήματος μας ως ανθρωπότητα.
  Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αποτινάξουμε τα βίαια και πρωτόγονα ένστικτά μας, παρόλο που έχουμε το μοναδικό εργαλείο της λογικής.

  Εστιάζουμε πάντα στο εγώ.
  Ο δικός μου θεός είναι καλύτερος, το δικό μου όπλο είναι μεγαλύτερο, αυτή η γη μου ανήκει – όχι σε εμένα ανήκει.
  Ανατρέξτε στην ιστορία και θα το δείτε ότι είναι παντού. Και πραγματικά είναι βαρετή αυτή η επανάληψη. Είναι εντελώς γελοίο γιατί αν το καλοσκεφτείτε , σαν να είμαστε δεμένοι με μια τριχιά σε ένα πάσαλο, να έχουμε στο χέρι μας ένα μαχαίρι, και παρόλα αυτά να γυρνάμε ατέρμονους κύκλους γύρω από τον πάσαλο.
  Και ο ατέρμονος κοινωνικός κύκλος μετατρέπεται σε ατομικό και το αντίστροφο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε περισσότερη δύναμη, εξουσία, κύρος και μετά να τα ξοδέψουμε για να καλύψουμε τη δυστυχία και τα κενά μας. Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε την ύπαρξή μας. Είμαστε για γέλια
  Δεν προσπαθούμε να εξελιχτούμε, αλλά ελισσόμαστε για να αρπάξουμε ότι προλάβουμε, κυνηγημένοι από την βλακεία μας .
  Και συνεχίζουμε άπειρα χρόνια να χτυπάμε το κεφάλι μας στον ίδιο τοίχο. Μαντέψτε τι από τα δύο δεν σπάει.

  Η λύση λοιπόν που προτείνω είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας . Και όταν λέω ανάγκες εννοώ ανάγκες που θα μας καταστήσουν ευτυχείς και όχι απλά χορτάτους.

  Συγνώμη αν κούρασα με το μακρινάρι.

  Επίκουρε, ελπίζω να συνεχίσεις να μας συντροφεύεις στους ακόμα πιο δύσκολους καιρούς που έρχονται

  1. Νίκο μου αυτές σου οι σκέψεις είναι πολύτιμες και βαθύτερες.

   Μακάρι να σκεφτόμαστε έτσι.
   Μακάρι να σκεφτόμαστε, μάλλον.

   Αφού «δεν πιάνουν οι κατάρες» ας πιάσουν οι ευχές.

   1. Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει ένας νομικός όρος, που λέγεται «Επαχθές Χρέος» ή στα αγγλικά «Odius Debt». Τι σημαίνει αυτός ο όρος; Ότι ένα κράτος —και άρα ο λαός του— μπορεί νόμιμα να αρνηθεί να πληρώσει ένα χρέος του, το οποίο έχει συναφθεί από δάνεια κυβερνητών, οι οποίοι ήταν είτε τύραννοι είτε προδότες είτε κοινοί απατεώνες.

    Αν μια νέα ηγεσία του ελληνικού κράτους αποδείξει ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ήταν κάτι από όλα αυτά —ή όλα μαζί—, υπάρχει πρόβλημα για όλους τους εμπλεκομένους στα δάνειά μας. Αν οι κυβερνήσεις του Μητσοτάκη ή του Σημίτη ή του Καραμανλή, οι οποίες δημιούργησαν το χρέος, ήταν διεφθαρμένες, υπάρχει πρόβλημα γι’ αυτούς. Αν αυτές οι κυβερνήσεις κατηγορηθούν για εγκληματική οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με διαφθορά και «διαπλοκή», είναι ό,τι πιο εύκολο να επικαλεστούμε τη νομική έννοια του «Επαχθούς Χρέους».

    Τον λαό δεν τον συμφέρει σήμερα να ρισκάρει τη διαμαρτυρία στους δρόμους, γιατί γίνεται ευάλωτος σε προβοκατόρικες ενέργειες. Για όσο διάστημα διαμαρτύρεται στους δρόμους, δίνει χώρο στους εχθρούς του να κάνουν προβοκάτσιες και να λειτουργούν εις βάρος του. Όπως έγινε με τους νεκρούς στην πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση. Τέσσερις νεκροί «σκέπασαν» τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

    Τον λαό τον συμφέρει να καθίσει ήσυχος και ν’ «ακούσει» όλες τις προτάσεις, που μπορούν να υπάρξουν μέσα από την κοινωνία. Να ξεφύγει επιτέλους από τις πάγιες κομματικές «αγκυλώσεις» του και να σκεφτεί με βάση τη λογική του σε πραγματικά δεδομένα. Να ξεφύγει από τα κομματικά γραφεία, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τη σημερινή αθλιότητα και να δώσει νόημα στη συνταγματική λειτουργία της δημοκρατίας μας.

    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/05/mega.html

    1. Ερώτηση: Έχει ποτέ (και πότε) υπαχθεί κάποιο κράτος την διαδικασία του Επαχθούς Χρέους με επιτυχία;

     Και επίσης: Στο εσωτερικό δίκαιο υπάρχουν κάποιες διατάξεις συνταγματικές και ποινικές, που είναι ενδιαφέρουσσες.

     Αποτελεί προϋπόθεση η εφαρμογή τους για τη νομική αξιολόγηση του επαχθούς χρέους. Aλλιώς θα πρέπει να εξεταστούν «προδικαστικά» όπως λέμε, μάλλον απίθανο στην πράξη.

 17. _
  1. Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη σχετικά με το δημόσιο χρέος (συμφωνώ), αυτοί που τον ψήφισαν 3 φορές γιατί δεν έχουν ευθύνη;

  2. Γιατί είναι κακό να υπάρχει παγκόσμιος οικονομικός συντονισμός; Αφού τα κεφάλαια κινούνται διεθνώς, δεν είναι είναι λογικό να υπάρχει και διεθνής οικονομική πολιτική από κάποιον φορέα;

  3. Λες: «Το εκδοτικό προνόμιο στους φορείς εξουσίας, τα κράτη. Σε αυτούς που ανήκει. Στους εκλεγμένους και όχι τους διορισμένους.»

  Ωραίο ακούγεται αλλά θεωρητικά οι εκλεγμένοι παρέδωσαν τη συγκεκριμένη ιδιότητα στους διορισμένους για να μην υπάρχει πολιτική διαπλοκή, και τελικά ακόμα υπάρχει πολιτική διαπλοκή.

  Επίσης, τι σχέση έχει αυτό με τα δεινά της Ελλάδας (δημόσια κακοδιαχείριση και δημόσιος υπερ-δανεισμός);

  1. Στο 1. απαντάμε στο κείμενο. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι. Άσε αυτούς που ψήφισαν. Είναι και οι άλλοι, οι επαγγελματίες της αντιπολίτευσης, που αψήφισαν.

   2. Δεν μιλάμε για συντονισμό μιλάμε για ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Άλλη έννοια. Δεν είναι τα κεφάλαια το παν, είναι οι άνθρωποι. Παλαιότερα έχει αναφερθεί στο πως στο όνομα της ελεύθερης αγοράς έχουν καταπατηθεί εθνικές νομοθεσίες και συντάγματα. Μεγάλη κουβέντα.

   3. Θεωρητικά δεν ισχύει αυτό που λες.
   Ιστορικά (και θεωρητικά) υφίσταται ένα μεγάλο παιχνίδι στις πλάτες του νεοσύστατου έθνους (1821) για την σύσταση ιδιωτικής τράπεζας ή με ιδιωτική συμμετοχή η οποία θα έχει το εκδοτικό προνόμιο.

   H κακοδιαχείριση και ο υπερδανεισμός είναι έννοιες αλληλένδετες όπως προκύπτει από την παραβολή και εξέταση στοιχείων. Η πίεση για δάνεισμο και η πολιτική του δανεισμού είναι επίσης αλληλένδετα στοιχεία.

   Σε απλά λόγια: το συμφέρον (κέρδος) κάποιων είναι η ζημία κάποιων άλλων. Θεμιτό μεν, αλλά όταν οι κάποιοι είναι οι Mega-men και οι άλλοι κράτη ολόκληρα, νομίζω ότι καθίσταται παθογένεια.

   1. Αναφορικά με το θέμα 3
    […ένα μεγάλο παιχνίδι στις πλάτες του νεοσύστατου
    έθνους (1821) για την σύσταση ιδιωτικής τράπεζας ή με ιδιωτική συμμετοχή η οποία θα έχει το εκδοτικό προνόμιο.]

    Ο Κυβερνήτης έκανε μια προσπάθεια με ολιγοστά γρόσια που είχαμε μετά την επανάσταση αλλά το project Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα απέτυχε και o νεαρός «φοίνικας» έγινε στάχτη προτού πούμε «φτού ξελεφτεριά!». Λίγο καιρό πιο πριν το νεοσύστατο κράτος είχε κηρύξει -σίγουρα όχι πρώτη και τελευταία- πτώχευση.

    Τότε, οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι -κυρίως διαχειριστές βρετανικών, γάλλικών, ελβετικών, αυστριακών και ολλανδικών κεφαλαίων- υπέβαλαν προτάσεις για τον εξής συνδυασμό: Σύσταση μιας εθνικής τράπεζας + συμβιβαστικό διακανονισμό των δανείων της Επανάστασης.

    Έτσι και έγινε.

    Το 1841 με την συμβιβαστική παρέμβαση του ελβετού τραπεζίτη Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου και τις παράλληλες προσπάθειες από ελληνικής πλευράς του Γεωργίου Στάυρου (και οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι) οι κεφαλαιούχοι-πιστωτές εγκρίνουν την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα διατηρήσει το εκδοτικό δικαίωμά από την ίδρυσή της έως και το 1928 (οι τράπεζες της Ηπειροθεσσαλίας και των Ιονίων στις οποίες δώθηκε αργότερα επίσης το δικαίωμα τελικά θα εξαγοραστούν από την Εθνική) όπου ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Και τώρα στο μέλι.

    Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τις αρχές του 20ου το ελληνικό κράτος δεν είχε ούτε μια μετοχή της Εθνικής…και οι εκάστοτε διοικητές και υποδιοικητές ήταν εντελώς ανεξάρτητοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την δημόσια διοίκηση.

    Πηγή: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (1830-1920), Γ.Β.Δερτίλης 2006 Τέταρτη Έκδοση, σελ.165-167.

    Δεν θέλω να παραθέσω περισσότερα προσωπικά σχόλια σύνδεσης του σήμερα με το τότε. Απλά προσθέτω στην φράση του Επίκουρου που έχω στην αρχή του σχολίου μου.

    1. To Ελληνικό Έθνος ξεκίνησε να χρωστά προτού καν υπάρξει ως οντότητα.

     Και μετά όλο το εθνικό οικοδόμημα στηρίχτηκε πάνω σε αυτό το χώμα.

    2. Ναι, ο Εϋνάρδος, ο «φιλέλληνας».
     Στους αρχικούς μετόχους και ο Ρότσιλδ.
     Τα επαναστατικά δάνεια. Ο Όθωνας.
     Ο Ρενύ. Οι μεγάλοι «ευεργέτες».
     Και του Δερτιλή, ακόμα πιο σπουδαίο έργο «Το τραπεζικό ζήτημα».
     Αυτά και άλλα πολλά, σύντομα. Διότι, δεν πέσαμε από τον ουρανό, ε;

 18. Επίκουρε, ξέρεις τι πρόβλημα έχω; ΟΚ, το σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό, και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό μοντέλο είναι «σπασμένο», πήρε πολλά ρίσκα κλπ κλπ. Στην Ελλάδα όμως τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζω δεν προέρχονται από αυτά, αλλά από τους απλούς ανθρώπους γύρω μου, από τον τρόπο που οδηγούνε, από τον τρόπο που με αντιμετωπίζουνε στις δημόσιες υπηρεσίες, από τον θόρυβο, από την επιθετικότητα και τη μαγκιά κ.ο.κ. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η νοοτροπία, δε μου προκαλεί εντύπωση που αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, το διαχειρίζονται όπως το διαχειριζονται. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πάνω απ’ όλα πρόβλημα νοοτροπίας.

  Επίσης, το πρόβλημα της Ελλάδς είναι οτι το κράτος αποφασίζει ποιές κατηγορίες του πληθυσμού θα ευημερούν πάνω στις πλάτες των υπολοίπων, κατευθύνοντας την οικονομική δραστηριότητα εκεί που θέλει, δίνοντας στους δημόσιους υπαλλήλους τριπλάσιους μισθούς σε σχέση με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας μύριες όσες κλειστές αγορές και επαγγέλματα, δεχόμενο να πληρώσει υπερτιμολογημένα δημόσια έργα κλπ κλπ.

  Προσωπικά, όσο αυτά τα νοσηρά φαινόμενα συνεχίζουν να συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα, πρώτα θα κοιτάζομαι στον καθρέφτη (και γύρω μου), και μετά θα ασχοληθώ με τον Μπερνάκι, τον Τρισέ, και την Goldman Sachs, που θέλουν «να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα». Τι σημασία έχει η εθνικη κυριαρχία όταν πρωτίστως οι πολίτες της ίδιας της χώρας την καταπατούν μέχρι εκεί που δεν παίρνει; Δεν είναι λίγο αργά;

 19. Eμεις που ζησαμε τη δεκαετια του 80 ξερουμε οτι ακριβως ετσι ηταν.
  Ωστοσο υπαρχει ενα ακομη στοιχειο που πρεπει να προβλημτισει και αυτο ειναι η πτωση των γεννησεων.
  Ψαξε τα στατιστικα στοιχεια και θα δεις καταπληκτος απο το 1981 και μετα μια ξαφνικη πτωση του αριθμου των γεννησεων που φαινομενικα δεν δικαιολογειται αφου ηταν μια δεκαετια οικονομικης ανεσης.
  Οι γεννησεις ομως δεν εξαρτωνται αναλογα απο την ανεση αλλα απο την ιδεολογια μιας κοινωνιας.
  Εγινε επιθετικη προπαγανδα απο ταινιες,προτυπα και κοινωνικα παραδειγματα υπερ των ελευθερων σχεσεων και κατα της οικογενειας.
  Η δεκαετια του 80 ειναι η δεκαετια της Πομπηιας -της χρεωσης και καταναλωσης αλλα και της υπογεννητικοτητας που δεν θα φυγει πια.Τα κενα που δημιουργηθηκαν θα τα καλυψουν οι μεταναστες.
  Και οπως το σημερινο ΠΑΣΟΚ επιβαλλει αγρια λιτοτητα για να καλυψει τα τοτε δανεια ετσι και σημερα φερνει και νομιμοποιει μεταναστες για να καλυψει τα κενα εργασιας.
  Ειναι μια μακροπνοη πολιτικη με επικαλυπτομενους στοχους.

 20. re:
  Ειδίκότερα στο θέμα της «διακυβέρνησης» .

  Τώρα πια είναι η Δημοκρατία , η ίδια μας η ελευθερία που τίθεται σε κίνδυνο .

  Όλοι πιστεύω μέχρι στγμής συνειδητοποιουμε τις πραγματικές συνέπειες μιας κρίσης που ξεκίνησε απο την σφάιρα του «θεωρητικού» , των ψηφιακών χρηματηστηριακών συναλλαγών, κάτι που όλοι ελπίζαμε πως δεν θα μας αγγίξει , αλλα εις μάτην . Κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρρέαστος .

  Περί Παγκόσμιας διακυβέρνησης Λοιπόν.

  Σήμερα συναντιούνται στην Ζυρίχη οι παρακάτω γνωστοί και μή εξαιρετέοι : ο διοικητής της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας Φίλιπ Χίλντεμπραντ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Άξελ Βέμπερ της γερμανικής Μπούντεσμπανκ([b]και μέλλων πρόεδρος της ΕΚΤ , επιβαλλόμενος απο την γερμανία κατα την τελευταία συνάντηση του eurogroup[/b]), ο Ντόναλντ Κον της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζου Σιαοτσουάν και ο Ουίλεμ Μπούιτερ.

  Τί θα συζητήσουν όλα αυτά τα κεφάλια?? Ααααα, δεν κάνει να μάθουμε , η συνάντηση τελείται σε πλήρη μυστικότητα όσον αφορά το περιεχόμενό και τα συμπεράσματά της. Το μόνο που έχει δημοσιευτεί είναι μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του Donald Kohn (http://us-economics.info/?p=753)

  Είναι δυνατόν να συζητάνε όλα αυτά τα «κεφάλια» της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό να μην γίνεται πρωτοσέλιδο ? Είναι δυνατόν να μην μαθαίνουμε τι συζητάνε ή τί αποφασίζουν??

  Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η [u]φημολογούμενη[/u] δήλωση του Τρισέ , οτι «η Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται άδεια για να κάνει ο,τιδήποτε»(http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/33940.html). Η πλάκα είναι πως ΟΝΤΩΣ δεν χρειάζεται άδεια για να κάνει οτιδήποτε . Είναι ένα γεγονος που έχει καταδείξει ΚΑΙ ο επίκουρος σε προηγούμενη ανάρτηση.

  Και τώρα μαθαίνουμε πως η Ευρώπη χρειάζεται κοινή οικονομική πολιτικη , οτι πρεπει να «Ομοσπονδιοποιηθεί». OK , αλλά ποιός θα κυβερνά??

  Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία πρέπει , ανεξαρτήτως του τί τελικά θα αποφασίσουμε να κάνουμε , να πάρουμε θέση . Σε πρώτη φάση , πρέπει να μάθουμε .

  Όσο για την πολιτική διαπλοκή , προκύπτει ΚΑΙ αυτή απο το γεγονός οτι εκχωρήσαμε σε ένα παγκόσμιο καρτέλ την δύναμη να κάθεται στην πηγή του χρήματος και με αυτό να εξαγοράζει τον κόσμο στον οποίο ζούμε και κατ’ επέκταση , τις ζωές μας και τις μοίρες μας .

  1. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ αυτή.

   Ψάξε να δεις γιατί είναι μέσα.
   Ο φασισμός για τον οποίο μιλά ο Keiser.

   Ο [b]απόλυτος [/b]φασισμός.

 21. Επίκουρε σε ευχαριστώ.

  Σε ευχαριστώ γιατί με τις δημοσιεύσεις σου με έχεις κάνει να βλέπω με άλλα μάτια τον κόσμο.

  Ξεκίνησα να σε διαβάζω πριν πολύ καιρό, και αρχικά μου φάνηκες σαν κάποιος γραφικός, κάποιος «περίεργος» που ποιός ξέρει τι είχε να αποκομίσει από το όλο θέμα. Βλέπεις, βρίθει το διαδίκτυο από κάτι τέτοιους.

  Έκατσα όμως και έψαξα τα πράγματα που έλεγες, και είδα ότι στο μέτρο που μπορούσα να επιβεβαιώσω, είχες δίκιο. Τα πάντα υπάρχουν γραμμένα και δημοσιευμένα, απλώς χρειάζεται κάποιος που μπορεί να καταλάβει τι σημαίνουν να τα πει και στους υπόλοιπους. Δύσκολη δουλειά και εν δυνάμει ανθυγιεινή

  Βλέπω να σε κατηγορούν για αλαζονεία… Δηλώνω χωρίς πρόβλημα, ότι προτιμώ τον «αλαζόνα» Επίκουρο, από τα γλυκομίλητα λαμόγια κάθε είδους.

  Αν και νομίζω ότι δεν είναι αλαζονεία αυτό που βγάζεις, αλλά οργή και αηδία. Όπως και πολλοί άλλοι..

  Δε θα σε κουράσω άλλο, να ‘σαι πάντα καλά και ελπίζω να συνεχίσεις να μοιράζεσαι τις «ανησυχίες» σου μαζί μας

 22. Συγχαρητήρια Επίκουρε!

  http://www.vimeo.com/11332160
  «Η κρίση του καπιταλισμού και κάποιες βιώσιμες λύσεις»

  Μια άκρως απολαυστική ομιλία του Rick Wolff (καθηγητή οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst).

  (θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά στην ΑΣΟΕΕ στις 27 Μαϊου στις 15:30)

  1. Η γνώμη μου είναι ότι εστιάζουμε στην Ελλάδα λες και είμαστε η μύγα μες το γάλα.

   Ενώ είμαστε μια σταγόνα από το γάλα.
   Γι αυτό και η αναφορά στην Ελλάδα έγινε κατόπιν 100+ αναρτήσεων για το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σύστημα.

   Στο άρθρο αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα το ’80 χρειαζόταν ΜΟΝΟ διαρθρωτικές αλλαγές. Τι έγινε; Το πανηγύρι της τρελής.

   Δεν σου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν μιλάει ανοιχτά για το πιο κραυγαλέο έγκλημα της Νεώτερης ιστορίας;

   Αλλά σε αυτήν την χώρα ο Βενιζέλος που έστελνε τα στρατεύματα στο Εσκί Σεχίρ για να κάνει την Μεγάλη Ελλάδα οδηγώντας στον όλεθρο της Μικρασιατικής καταστροφής, μένει στη μνήμη για τη Συνθήκη των Σεβρών, λχ. (πηγή Michael-Llewellyn Smith, Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία 1919-1922, εκδόσεις ΜΙΕΤ)

   Είμαστε το έθνος των κοιμισμένων, ναι.
   Ψάχνουμε με αγωνία ένα αρχηγό, έναν δημοσιογράφο, ακόμα και έναν…ηθοποιό να μας πει τι θα κάνουμε. Διότι είμαστε LOSERS βαθιά μέσα στο DNA μας.

   Από αυτήν την άποψη το πρόβλημα μας, δεν είναι το οικονομικό. Είναι ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

   Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, φίλε. Μπορούμε να είμαστε καλοί. Δεν λέω τέλειοι, Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ας σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε οι χεσμένοι, σε κάθε υπόθεση, κάθε πρόβλημα, κάθε εμπλοκή.

   Άρα, μπορεί στο link να έχουν ένα δίκιο, αλλά από την στιγμή που το πρόβλημα, που είναι το πιστωτικό σύστημα ,μένει στην μούγγα, ας μας κάνουν την χάρη οι κύριοι.

   Πού ήταν τόσα χρόνια;

 23. Με αφορμή τα όσα γράφεις παραθέτω το παρακάτω link,
  Επίκουρε πολύ φοβάμαι ότι όλα όσα γράφεις σε ορισμένα άρθρα σου έχουν γίνει ήδη πραγματικότητα
  Και δυστυχώς γιατί δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστα.

  http://www.cnbc.com/id/30308959/The_World_s_Biggest_Debtor_Nations

 24. ΦΥΛΑΚΗ!
  Επίκουρε συγχαρητήρια!
  Μία εικόνα = χίλιες λέξεις και αντίστοιχα ένας στατιστικός πίνακας = 1000 εγκλήματα σε βάρος της Ελλάδας. Απλά πράγματα, χωρίς πολυλογίες και σενάρια, περιγράφουν τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια και αναγκάζουν εμάς τους λίγο παλαιότερους να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της απραξίας μας, της άγνοιάς μας, της υποκρισίας μας. Όσοι από εμάς δεν ανεβήκανε στο τρένο της αλλαγής του 1981, γίναμε απλοί συμμέτοχοι στη ληστρική επιδρομή των ταμείων, στην ασύστολη κατασπατάληση των ευρωπαικών πακέτων ενίσχυσης, στην αντιστροφή των αξιών και τελικά στην υποθήκευση της ζωής τών επόμενων «φουρνιών» νεοελλήνων… η υποκρισία τελικά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, αφού π.χ. πάντα πριν ψηφίσουμε ζητάμε την αξιοκρατία και μετά τρέχουμε στα πολιτικά γραφεία για να ζητήσουμε ρουσφέτι..!!
  Επειδή λοιπόν εσύ είσαι Επίκουρος και άρα επικουρικός, δηλαδή πραγματιστής και υλιστής όπως ο μεγάλος δάσκαλος, νομίζω ότι θα συμφωνείς ότι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Από πού? Από την εξομάλυνση της σχέσης κράτους-πολιτών. Πώς? Με την τιμωρία. Ναί, με την τιμωρία, γιατί μόνο με αυτή χτίζουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ τω πολιτών και δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι α) είμαστε ενεργοί πολίτες και ελέγχουμε τι συμβαίνει γύρω μας και β) δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Παράδειγμα:
  Το 1922 έγινε αυτό που λέμε «Μικρασιατική καταστροφή».Ο εξαθλιωμένος ελληνικός λαός, ζητούσε εξηγήσεις γιατί έγινε αυτό, ζητούσε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο 1.500.000 Ελλήνων. Τότε λοιπόν οι νεοέλληνες της δεκαετίας του 1920 τιμώρησαν κάποιους. Τιμώρησαν 6, με την αντίστοιχη τιμωρία της εποχής, το εκτελεστικό απόσπασμα. Δέν έφταιγαν όλοι ισομερώς βέβαια. Άλλος έφταιγε λιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλος ήταν άσχετος ή απλώς βλάκας. Δέν έχει όμως τόσο σημασία αυτό, όσο το ότι μετά τις εκτελέσεις τράβηξαν μία γραμμή και είπαν προχωράμε μπροστά…
  Σήμερα είμαστε στο 2010, έχουμε ξεπεράσει τη φάση της θανατικής ποινής. Υπάρχει όμως η ΦΥΛΑΚΗ. Τι λές? Οι σημερινοί νεοέλληνες θα καταφέρουν να βάλουν κανένα από τα μεγάλα αυτά αρπαχτικά μέσα? ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗ σ’αυτή τη χώρα?
  Γιά σκέψου τι καλά που θα ήτανε αν ο καθένας που διαβάζει αυτό το site, σου έστελνε και κάποιο στοιχείο για το πώς ξεκίνησαν και πως πλούτισαν σε βάρος των υπολοίπων, όλα αυτά τα λαμόγια… Γιατί «ενεργή» κοινωνία και «ενεργός» πολίτης κάτι τέτοιο πρέπει να σημαίνει…
  Σκέψου με τον ίδιο τρόπο που δείχνεις στα διαγράμματα τα χρέη,τους τόκους και τα ελλείματα των κρατών, να μπορούσες να δείξεις π.χ. την γεωμετρική αύξηση εισοδήματος 20 βουλευτών,30 γ. γραμματέων, 10 προέδρων ΔΕΚΟ κ.τ.λ.
  Αυτά για την ώρα, σ’ευχαριστώ γιά όλα αυτά τα στοιχεία που προσφέρεις απλόχερα και σε βάρος του προσωπικού σου χρόνου, και μην ξεχνάς…..καποιοι πρεπει ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ.

  1. λες : «Γιά σκέψου τι καλά που θα ήτανε αν ο καθένας που διαβάζει αυτό το site, σου έστελνε και κάποιο στοιχείο για το πώς ξεκίνησαν και πως πλούτισαν σε
   βάρος των υπολοίπων, όλα αυτά τα λαμόγια… Γιατί «ενεργή» κοινωνία και «ενεργός» πολίτης κάτι τέτοιο
   πρέπει να σημαίνει…»

   Συμφωνώ 100%. Όχι ‘να μου έστελνε’ αλλά να το δημοσιοποιούσε.

 25. Επίκουρε καλησπέρα. Σε διαβάζω από παλιά και όλες σου οι αναρτήσεις όπως πάντα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον όπως και τα σχόλια και οι συζητήσεις που τις ακολουθούν.
  Κατά την άποψη μου η εκτόξευση του χρέους δεν είναι θέμα Παπανδρέου ακριβώς αλλά ένταξης στην ΕΕ. Αν δούμε τα στοιχεία που παραθέτεις στην αρχή βλέπουμε ότι μια χώρα (Ελλάδα) αν διατηρούσε τα μεγέθη του 1981 θα ήταν μια παραφωνία στον «ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Το 85 αντίπαλος του Παπανδρέου ήταν ο Μητσοτάκης που κυρίως με τη γνωστή φωτογραφία της Αυριανής δεν τον κέρδισε. Τον κέρδισε το 89 χωρίς επί της ουσίας όμως να αλλάξει τίποτα στα δημοσιο-οικονομικά.
  Θέλω να πω ότι όποιος και να ήταν θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθεί χρέος δυσβάσταχτο και να εναρμονιστεί η κλειστή οικονομία μας με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών. Τι ποιο απλό με τις αλόγιστες δαπάνες. Απλά αυτή η σπατάλη ήρθε και έδεσε με την έμφυτη λαμογιά μας.
  Στην καθημερινή της Κυριακής 9 Μαίου 2010 σελ 27. διαβάζουμε στο άρθρο «Στην Ε.Ε. 7€, στην Ελλάδα 45»
  [quote]»Μονοεστιακός απινιδωτής (καρδιολογία):
  Τιμή Ε.Ε. = 8960€
  Ιπποκράτειο 21000€ ο απλός[/quote]

  1. (…) Aν θέλαμε να έχουμε ένα νοικοκυρεμένο κράτος, ακόμα και αν είχαμε μηδενικό δανεισμό, με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις όπως αναλύθηκαν παραπάνω, το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τα έσοδα του, δεν έχει χρήματα να κάνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, από το να πληρώνει 2 από τα 3 (ΔΥΟ από τα ΤΡΙΑ):

   (ή) 1. τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους,

   (ή) 2. τις δαπάνες περίθαλψης και πρόνοιας

   (ή) 3. τα λειτουργικά του έξοδα»
   Κάθε μέρα πάντως αποκαλύπτονται δαπάνες εξώφθαλμες π.χ. 40 κηπουροί στον Ευαγγελισμό αλλά και άλλες όχι και τόσο εξώφθαλμές π.χ. συντάξεις σε πεθαμένους. Υπάρχει μια σπατάλη η οποία δεν έχει τέλος. Και αυτή κρύβεται στους κωδικούς του προϋπολογισμού. Ο έλεγχος της σε πλαίσια κοινής λογικής σίγουρα θα περιορίσει το πρόβλημα. Φυσικά δεν θα το λύσει γιατί τότε θα ήμασταν μέλη σε κάποιο άλλο οικονομικό σύστημα.
   Πέρα από τις δαπάνες, το γεγονός ότι π.χ. τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία επαφή με την παραγωγή είναι κάτι για το οποίο περισσότερο φταίνε τα σύνδρομα του εμφυλίου. Υπάρχουν θεωρώ τεράστια περιθώρια βελτίωσης αφού πουθενά δεν έχει γίνει χρήση της κοινής λογικής. Πέραν της λογικής το γεγονός ότι π.χ. πετάμε τα σκουπίδια κάτω δείχνει και το τεράστιο ηθικό έλλειμμα που έχουμε από πάντα
   Η γνώμη μου είναι ότι εστιάζουμε στην Ελλάδα λες και είμαστε η μύγα μες το γάλα.

   Ενώ είμαστε μια σταγόνα από
   το γάλα.
   Μάλλον περισσότερο ήμαστε μια σταγόνα γάλα κακάο που έσταξε σε ένα ποτήρι με άσπρο γάλα. Ο τελικός στόχος είναι να ανακατευτούμε για να αφομοιωθούμε.

 26. ΚΡΙΜΑ…
  Φιλοι?..αδερφια?..συντροφοι?..αλανια?…καρντασια?…Κυριοι!?.. η ο,τι αλλο… κριμα…και παλι κριμα…απο τον Επικουρο ( που διαβαζω καιρο),μεχρι και σας τους σχολιαστες, κριμα παιδια?..αφηνετε ολοι απ εξω σταθερα και μονιμα τη πιο ομορφη (με την αρχεγονη εννοια του ορου) λεξη, που σαν κατασταση εγραψε και γραφει και θα γραφει ΙΣΤΟΡΙΑ για ολα αυτα που επαναλαμβανονται ιστορικα και αναφερονται κι εδω, για τον παροντα χρονο, μεσα σ αυτο το συστημα που ονομαζεται καπιταλισμος…τη λεξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ…η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ…ολα αυτα που ντοκουμενταρισμενα αναφερεις Επικουρε και σεις σχολιαστες, ΔΕΝ αλλαζουν με ψηφους, ψηφοφοριες και εκλογες…μεσα σ αυτο το συστημα της ιεραρχικης πυραμιδας ο καθενας παιρνει αυτο που του αναλογει, παντα συμφωνα με τη ΤΑΞΙΚΗ του θεση…η σκλαβια αλλα και η φεουδαρχια ειναι ΑΚΟΜΑ εδω, με μια αλλη πιο συγχρονη και εκλεπτυσμενη μορφη..ακομη και ο φουκαρας ο Πλατωνας δεχοταν και τεκμηριωνε τον διαχωρισμο πολιτων και σκλαβων στην αρχαια τους ελληνικη δομοκρατια!!?? σαν φυσικη επιλογη… » φυσει δουλοι»!!..ελεγε και εγραφε…εσεις αραγε δεν γνωριζετε αυτο και τοοοοσα πολλα αλλα ιστορικα παραδειγματα παγκοσμια? ωστε να μπορεσετε η να θελησετε να εξηγησετε και το παρον μεσα στις χρονικα τωρινες συνθηκες , με τις αλλαγες που δημιουργηθηκαν μεσα απο τη βια σαν «μαμη της ιστοριας» ??…δεν χρειαζομαι στοιχεια για τη φτωχεια μου, την ανελευθερια και τη καταπιεση που υφισταμαι καθημερινα. Ολα αυτα τα ΖΩ…τα ΒΙΩΝΩ. Τα διαβασα και τα μελετησα και για αλλους σαν και μενα, αλλα και σενα? στο παρελθον του βιου των ανθρωπινων κοινωνιων. Και μαλιστα απο συγγραφεις που εδωσαν με ανιδιοτελεια τη ζωη τους, η την ελευθερια τους, η ολο τους το βιος για να τα γραψουν σε μενα, αλλα και σε σενα?..Η καπιταλιστικη ιστορια οργανωσης των ανθρωπινων κοινωνιων γνωστε μου αγνωστε? οπως μαλλον γνωριζεις? επαναλαμβανεται.. και καθε φορα οσοι τη γνωριζουμε και τη νοιωθουμε, τη βιωνουμε μοναχα σαν αλλη μια φαρσα..εν κατακλειδι και επειδη ηδη εγραψα πολλα για το συγκεκριμενο μεσο και την ιστοσελιδα σου Επικουρε και ισως κουρασα ..’ να φευγω τωρα ηρθε η ωρα’…»αντε και καλη τυχη μαγκες» ??..

  1. Επανάσταση… Μεγάλη κουβέντα φίλε.
   Τα ζεις, τα βιώνεις, δεν σημαίνει ότι τα ξέρεις.
   Ότι ξέρεις τους ένοχους.
   Στο λέω απλά, διότι αν η επανάσταση σημαίνει αδιακρίτως βία και ξεσηκωμός, χάσαμε.
   Προτιμώ την επανάσταση των επιχειρημάτων.
   Αυτή είναι ανίκητη.
   Ξέρεις γιατί όλοι όσοι ξεσηκώνονται τόσα χρόνια έχαναν είτε τον χρόνο τους, είτε το δίκιο τους;
   Διότι δεν είχαν επιχειρήματα.
   Όσο μαζική και να είναι μια αντίδραση, κάποιοι μένουν απέξω.
   Τα επιχειρήματα, τους βάζουν όλους μέσα,
   Και από κει και πέρα τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους.
   Πες τον άλλο γιατί αντιδράς – γιατί έως τώρα είσαι περιθωριακός, αλήτης και ασήμαντος.
   Δείξε του πόσο ηλίθιος είναι.
   Είναι 100 φορές χειρότερο γι αυτόν από το να τον κοπανίσεις, να τον βρίσεις ή να του το πεις «γιατί έτσι».

   Χαίρετε

   1. Δηλαδή:

    Όταν ειπώθηκε ότι «το ΔΝΤ δεν ταιριάζει με την ιδεολογία του κόμματος αλλά είναι η μόνη λύση» εννούσαν ότι η ιδεολογία τους δεν παράγει λύσεις.

    Είναι δηλαδή αντι-παραγωγική.

    Στέκει ως λογικό επιχείρημα;

    Τις καλησπέρες μου στον οικοδεσπότη!

   2. αποπληθω5ισμος η πληθωρισμος ?
    θα ηθελα την αποψη σας και παλι σχετικα με το ερωτημα αποπληθωρισμος η πληθωρισμος εν οψη?
    και με οτι αυτο συνεπαγεται…δηλαδη διακρτατηση μετρητων η οχι ( και που).. αγορα χρυσου ? αγορα μετοχων? αγορα γης ? η οχι… ευρω η δολλαριο…στην ελλαδα την κυπρο η την ελβετια η στο σεντουκι, η στις θυριδες..

 27. Αγαπητέ Επίκουρε καλησπέρα.
  Διαβάζω τα άρθρα σου με προσοχή και παρατηρώ ότι προσπαθείς να τεκμηριώνεις με στοιχεία τις σπόψεις που εκφράζεις.
  Αν μπορώ να συμπυκνώσω ίσως λίγο αυθαίρετα πρόκειται για ένα παγκόσμιο σχέδιο με συμμετόχους τις κυβερνήσεις ώστε να υποδουλωθούν οι λαοί οικονομικά και να δουλεύουν μια ζωή για αυτούς που κατευθύνουν τα σχέδια.
  Δεν μπορώ όμως με λογικά επιχειρήματα να εξηγήσω το γιατί. Γιατί κάποιος που έχει δισεκατομμύρια θέλει κι άλλα. Γιατί κάποιος που μπορεί να αγοράσει το μισό κόσμο τον θέλει ολόκληρο. Και τι θα τον κάνει όταν θα πρόκειται για ένα κόσμο δυστυχή, βίαιο, μολυσμένο, κλπ. Πρόκειται για παράφρονες ή υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να συλλάβω. Και γιατί όλες οι κυβερνήσεις μετέχουν στο σχέδιο αυτό , για να κερδίσουν λίγη εξουσία;
  Τέλος πως και δεν έχει διαρεύσει τίποτα από τις συζητήσεις στη λέσχη ‘Bilderberg’ έστω και ιδιωτικά ή μετά θάνατο κάποιου; Και γιατί ανακοινώνουν τον τόπο και τους συμμετέχοντες.
  Ευελπιστώντας σε μια απάντηση σε ευχαριστώ.

   1. Απληστία μεν αλλά ίσως για κάτι άλλο εκτός από χρήμα – από αυτό έχουν άφθονο. Με την πρόοδο της βιολογίας και της γενετικής ίσως είμαστε κοντά στην παραγωγή ανθρώπων κατά παραγγελία στο εργαστήριο και κυρίως τον «θάνατο» του θανάτου. Η αθανασία προφανώς θα προορίζεται για τους λίγους και εκλεκτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για αυτήν και φυσικά δεν θα θέλουν να την μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από τον σημερινό όπου οι κυβερνώντες θα είναι πραγματικά ένα άλλο είδος ανθρώπων από τους κυβερνόμενους.
    Μία ίσως ακραία άποψη η οποία πλέον δεν μου φαίνεται και τόσο παράλογη. Είδωμεν.

   2. Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ από μόνη της δεν μου εξηγεί τα συμβαίνοντα. Σίγουρα υπάρχει αλλά θα μπορούσαν αυτοί που καθοδηγούν τα σχέδια να ‘κόψουν’ νόμιμα χρήμα όπως το κάνουν παράνομα οι πλαστογράφοι και να αρχίσουν να αγοράζουν τα πάντα. Έχοντας και την ανοχή-συνενοχή των κυβερνήσεων και λοιπών παραγόντων ποιος θα τους αμφισβητούσε.Και σιγά μην έδιναν τα πραγματικά στοιχεία.
    Και παραμένει το ερώτημα γιατί αυτή που κατηγορείται περισσότερο για συνωμοτική δράση ‘λέσχη Bilderberg’ κάνει τις συνεδριάσεις με λίστα προσκεκλημένων. Και πως έστω από φήμες δεν έχει διαρεύσει κάτι συγκεκριμένο από μια συνεδρίαση;
    Απορίες πολλές.

 28. Φίλε μου σύμφωνα με τα δικά σου στοιχεία:
  1. Ο καθαρός δανεισμός εκτοξεύεται από το 1974 και μετά (το 1974 διοικούσε ο Καραμανλής αν θυμάμαι καλά).
  2. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι αρνητικό επίσης από το 1974 και μετά
  3. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται από το 1977 περίπου.
  Άρα σύμφωνα με τα δικά σου στοιχεία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν ίδια ποσοστά ευθύνης- αυτό για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Για μένα όλοι οι πολιτικοί είναι ένοχοι για το σημερινό χάλι της οικονομίας.
  Και δεν στέκουν τα σημερινά μέτρα εξόντωσης των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων με την δικαιολογία του χρέους.
  Κατά τα άλλα εξαιρετικό το άρθρο σου αν και η φωτογραφία με την Λιάνη ρίχνει την ποιότητα του.

  1. Τα στοιχεία δεν είναι δικά μου.
   Είναι επίσημα κρατικά στοιχεία.
   Τα αναπαράγει ο Καραβίτης.
   Τα συμπεράσματα σου είναι διαφορετικά από τα δικά μου. Ο δανεισμός εκτοξεύεται από το 1980. Όπως και το δημόσιο χρέος.
   Τέλοσπάντων. Ούτε σοσιαλιστής ούτε φιλελεύθερος, ούτε κομμουνιστής, ούτε χρυσαυγίτης, ούτε αναρχας, ούτε τίποτα άλλο δεν ήμουν ποτέ. Συγνώμη παιδιά. Άθρησκος και άπιστος. Συγνώμη που δεν πήδηξα σε κάποιο τρένο.
   Η φωτογραφία της Λιάνη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του σημερινού Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου συναγερμού με ποσοστό 5.63 %, ψήφους 386.152 και έδρες 15 στην Βουλή. Την οποία αναπαρήγαγαν τότε τα εξαίρετα μέσα της εποχής. Δεν θα απολογηθώ για το επίπεδο των «πολιτικών» μας συνεπώς.
   Ούτε σε κλαδικές πέρασα ποτέ απ’έξω, ούτε από συνέδρια ή συμβούλια. Συγνώμη και πάλι.
   Αν εσύ κατάλαβες ότι η ανάρτηση κάνει πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει τη ΝΔ ή τον «Εθνάρχη Καραμανλή», λυπάμαι.

 29. Γ. Α. Παπανδρέου ” Η ατζέντα του ΔΝΤ θα μπορούσε να διευρυνθεί”

  Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη.
  Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

 30. 300 + 120 dis
  Oraio to ar8ro sou alla den sunfwno se ena shmeio. Einai ekei pou lees oti xrostame 300 kai mas dinoun meso tou mixanismou stiri3eis alla 120 opote den 8a 3exreosoume pote. Ta lefta tou mhxanismou stiri3eis me to epitokio pou mas ta dinoun (xamilotero apo oti h agora mas danizei alla fusika upsilotero gia tis idies tis EU xwres pou 8a mas danisoun) skopo exoun na boh8hsoun thn anaxrhmatodotish tou xreous me xamilotero kostos. Einai san na leme: exw xreos ston A 100 kai prepei na tou ta dwsw 1st June. Alla den exw ta lefta. An bgw sthn gura na danistw gia na plhrwsw to arxiko xreos prepei na danistw 100 + ~10% epitokio. Me to paketo stiri3eis 8a danistw 100 + ~4%. Sto telos o A phre ta lefta tou opote to xreos mou twra einai 100+4% kai oxi 100+100+4%

  1. Ερώτηση: Με τι επιτόκιο δανειζόταν ο Α πριν 9 μόλις μήνες;

   Για ποιον λόγο το 4% θεωρείται super ;

   Για ποιον λόγο δημιουργήθηκε η κρίση στην Ελλάδα; Όταν το 2001 ή το 1993 ήμασταν στο ίδιο σημείο;
   Και όταν μεγαλοκαρχαρίες είναι σε πολύ χειρότερο;

   Έχει γίνει αντιληπτό τι έχουμε υπογράψει;
   Έχει αναγνωστεί ο Νόμος περί «μηχανισμού στήριξης»;

   Έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμβάσεις;

   Η μη εξυπηρέτηση του χρέους ποιους θα έβλαπτε πρωτίστως;

   Γιατί τα επιτόκια αποκλιμακώθηκαν αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος;

   Ποιοι ελέγχουν την αγορά ομολόγων;
   Μήπως οι ίδιοι που μας δανείζουν;
   Μήπως οι ίδιοι που επωφελούνται από την αναδιάρθρωση; Ο πιστωτής ελέγχει ελευθέρως το ύψος του επιτοκίου. Ε;

   Υπάρχουν κανόνες σε αυτήν την αγορά;
   Λογοδοτεί ουδείς για τις συναλλαγές σε αυτήν την αγορά;

   Κλπ

   Ερωτήματα εκ των οποίων κάποια έχουν από καιρό απαντηθεί επαρκώς εδώ.

   1. Ρητορικη η ερωτηση: Η μη εξυπηρέτηση του χρέους πο
    Η ερωτηση σου, ειναι -πιστευω – ρητορικη, αλλα μπαινω στον κοπο να απαντησω, γιατι στην πραγματικοτητα το φωναζουν ακομη και τα περιστερια απο τις σκεπες, ενω αυτοι που καταλαβαινουν εχουν το στομα τους κλειστο και η πλειονοτητα δεν ασχολειται με «τετοια» θεματα.
    Παραθετω ενα αποσμασμα απο την συνεντευξη του περιοδικου SPIEGEL με τον πρωην διευθυντη της κεντρικης γερμανικης τραπεζας (1980-1991) Karl Otto Pöhl…

    SPIEGEL: According to the rescue plan, it’s actually €350 billion (αναφερεται στο δημοσιο χρεος τηε Ελλαδος)…

    Pöhl: … which that country has even less chance of paying back. Without a «haircut,» a partial debt waiver, it cannot and will not ever happen. So why not immediately? That would have been one alternative. The European Union should have declared half a year ago — or even earlier — that Greek debt needed restructuring.

    SPIEGEL: But according to Chancellor Angela Merkel, that would have led to a domino effect, with repercussions for other European states facing debt crises of their own.

    Pöhl: I do not believe that. I think it was about something altogether different.

    SPIEGEL: Such as?

    Pöhl: It was about protecting German banks, but especially the French banks, from debt write offs. On the day that the rescue package was agreed on, shares of French banks rose by up to 24 percent. Looking at that, you can see what this was really about — NAMELY, RESCUING THE BANKS ANS THE RICH GREEKS.

    Ολοκληρη η συνεντευξη στο: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,695245,00.html

    Να τους χαιρομαστε τους σοσιαλιστες μας κι ευχομαι και σε αυτους και στους εκαστοτε «Barroso» καλες διακοπες στις θαλαμηγους του κ. Λατση.

  1. Apantisi
   Καταρχήν Επίκουρε, συγχαρητήρια για τα άρθρα σου τα οποία είναι ως επί το πλείστον τεκμηριωμένα και μπορεί κανείς να έχει μια καλή εικόνα για το εκάστοτε θέμα.
   Στο άρθρο σου προς το τέλος έθεσες μια ερώτηση πρόκληση: Να σου πει κάποιος κάποια λύση ή κάποιο σχέδιο επί αυτού του οικονομικού αδιεξόδου.
   Νομίζω πως υπάρχει μια πιθανή λύση.
   Και μάλιστα βρίσκεται μέσα στη σελίδα σου:
   Αρχική σελίδα,καρτέλες video,πρώτο video
   😉

   «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δείς σε αυτόν τον κόσμο…!» :-))

 31. Ενδιαφέρουσα συγκέντρωση στοιχείων – ελεγχόμενα συ
  Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα συγκέντρωση στοιχείων και παράθεση πηγών!

  Ωστόσο να σημειώσω ότι τα εξαγόμενα συμπεράσματα πάσχουν σε κάποια σημεία, κυρίως γιατί η ερμηνεία οικονομικών δεικτών είναι αρκετά πρόχειρη, απλοϊκή έως και εντελώς λάθος σε ορισμένα σημεία. Προφανώς τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε σου. Όταν χρησιμοποιείς αριθμούς για να βασίσεις ένα επιχείρημα πρέπει να είσαι προσεκτικός ώστε να μη συγκρίνεις μήλα με αχλάδια και πατάτες γιατί αυτό μπερδεύει τον αναγνώστη.

  Πάντως εγώ προτείνω να ανοίξει κι ένα ακόμα θέμα, αυτό των πολεμικών επανορθώσεων. Δείτε και το http://www.ardin.gr/node/232 για μια ενδιαφέρουσα εξιστόρηση.

  1. Τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε μου πράγματι, προσεγγίζω τις καταστάσεις ερευνητικά.
   Δεν ανέχομαι όμως τις εύκολες κρίσεις και προπάντων τα έπεα πτερόεντα.
   Και οι κρίσεις σου είναι προσβλητικές – ακόμα χειρότερα.
   Σου προτείνω λοιπόν, αν είναι το δικό σου φόρτε, να μας πεις ποια είναι τα αχλάδια και ποιες οι πατάτες. Διότι στην μαναβική είμαι ακόμα χειρότερος κι απ’ότι φαίνεται εκεί παίρνεις άριστα.
   Και τέλος, να μου πεις ποιου τα οικονομικά θεωρείς ότι είναι το φόρτε του. Του Τρισέ; Του Στρος Καν; Του Μπερνάνκι; Του Γκρίνσπαν; Του Στούπα; Μπορείς να μου πεις 2-3 gurus που προέβλεψαν τα τεκταινόμενα εγκαίρως;
   Διότι οι «πρόχειρες και απλοϊκές κρίσεις» επί διετία σε αυτή την γωνία του διαδικτύου επιβεβαιώνονται τραγικά μέρα με την ημέρα. Φαντάσου να ήταν και αντάξιες των προσδοκιών σου.

   Όσο για τις πολεμικές επανορθώσεις, μην ξεχνάς ότι φλέγοντα είναι και τα Επαναστατικά Δάνεια του 1821.

   Αθάνατη Ελλάδα…

 32. επίκουρε καλημέρα,

  Παραθέτω ένα σχόλιο από φόρουμ στο οποίο συμμετέχω:

  «Ολοι μπορουν να πουλησουν τα ομολογα τους σε αλλους (ακομα και την ECB, εφοσον τα αγοραζει). Απλα πρεπει να ειναι προετοιμασμενοι να φανε το performance hit λογω των spread.

  Το θεμα ειναι οτι αφου υπαρχει αγοραστης για τα ομολογα (ECB),

  1) γιατι τα spread παραμενουν εκει που ειναι αντι να πεσουν
  και
  2) γιατι η κυβερνηση ανησυχει για τα 4.8 δις για τα λεγεται οποια θα πρεπει να καταφυγει στις αγορες τον Ιουλιο – αφου μεσω ECB υπαρχει εγγυημενος αγοραστης.»

  Έχω την ίδια απορία και θα ήθελα την προσωπική σου άποψη επ αυτού.

  Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι η επισκεψιμότητα στο συγκεκριμένο site είναι αρκετά μεγάλη, ο κόσμος διαβάζοντας τις αναρτήσεις σου αποκτά απορίες τις οποίες τις εκφράζει μέσω της δυνατότητας εισχώρησης σχολίου στο τέλος κάθε άρθρου. Θα πρότεινα τη δημιουργία ενός φόρουμ στο συγκεκριμένο site για να μπορεί ο κόσμος να συμμετέχει και να ανταλλάσει απόψεις. Θεωρώ ότι η δημιουργία φορουμ θα είναι αρκετα ωφέλιμη και από άποψη λειτουργικότητας, αλλά και από πλευράς διευκόλυνσης της συμμετοχής

 33. Θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  ΜΠΡΑΒΟ για όλα. Για τον κόπο σου, για την ανατρεπτική σκέψη σου, για τη συγκέντρωση και επεξεργασία τόσων στοιχείων και για την «περικύκλωση» του θέματος.
  Σχετικά με τον άδικο χαμό 4 ψυχών στις 5-5-2010 ρίξε μια ματιά εδώ: http://greecefoto.blogspot.com

  1. Πάμε για πτώχευση εντός της εβδομάδας ή εντός της ημέρας!
   Ακούγετε πολύ αυτό!
   Εσείς τη λέτε?

   1. Μάνο για πτώχευση πάμε από Χριστούγεννα, τουλάχιστον αυτό θέλουν.

    Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εκταμιεύσουν και τη 2η δόση τον Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει το πανηγύρι. Ξέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκταμιευθεί η 3η δόση, θα πάνε μισθούς και συντάξεις στον πάτο, ΦΠΑ στα ύψη δήθεν για την 3η δόση και αυτά θα είναι τα τελευταία λεφτά που θα μας φάνε (… ελπίζω).
    Η 3η δόση δεν θα εκταμιευθεί ποτέ, θα πάρουν όσα θα έχουν μαζέψει και θα φύγουν έξω.
    Η ανακοίνωση για συντάξεις των 500 euro ήταν για να βολιδοσκοπήσουν πώς θα το πάρουμε και τι θα κάνουν γι’αυτό.

    Τη πτώχευση δεν τη γλυτώνουμε, το θέμα είναι να βγούμε από το euro και ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Ο-Π-Ω-Σ-Δ-Η-Π-Ο-Τ-Ε!!!
    Με πτώχευση δεν παίρνουμε και δεν δίνουμε, με ελεγχόμενη πτώχευση θα εκταμιεύονται οι δόσεις και θα πηγαίνουν ολόκληρες κατευθείαν στους δανειστές μας δηλαδή θα χρεωνόμαστε ακόμα περισσότερο!!!

    Και SOS!!! Να βγούμε μόνο από την ευροζώνη όχι από την Ε.Ε.
    Εαν βγούμε από την Ε.Ε. όλοι οι προσφάτως ελληνοποιημένοι μετανάστες θα αρχίσουν να μιλάνε για μειονότητες και ο «Καλλικράτης» τους ευνοεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για «αυτονομημένες» περιοχές!!!

    Οι πολιτικοί μας ξέρουν τι κάνουν… δεν είναι ηλίθιοι, προδότες είναι!

 34. Πόσοι εδώ ξέρουν …

  1)… ότι ο GAP έχει κάνει τη θητεία του στον αμερικανικό στρατό;

  2)… ότι ο παππούς του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Μινέϊκο είχε οχυρώσει το Μπιζάνι για λογαριασμό των Τούρκων;
  Δεν του έκατσε, το πήραμε και τώρα οι απόγονοι προσπαθούν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε ο Μινέϊκο … να μας καταστρέψουν.

  1. Αχχχχ φίλοι μου….
   Δεν ξέρω αν πρέπει να στεναχωρηθώ που θα ζήσω τέτοιες στιγμές η αν θα πρέπει να χαρώ που η γενιά μας θα ζήσει τέτοια πράγματα. Ελπίζω να αντιδράσουμε σωστά χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση αυτό μόνο θα ήθελα!
   Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας καλή λευτεριά από τον ¨άγνωστο¨ αυτόν δικτάτορα που μας κυβερνά!

 35. epicurus2day – «Οι αλήτες»
  I’m extremely inspired along with your writing abilities as well as with the
  format in your weblog. Is this a paid subject
  or did you customize it yourself? Either way keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to look a
  nice blog like this one nowadays..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *