debt-money

Χρεοκρατία

Οικονομικό Σύστημα

Λάβαμε το παρακάτω δελτίο. Με την ελπίδα να είναι μια νέα προσπάθεια χειραφέτησης της ενημέρωσης σε ένα περιβάλλον απόλυτης σήψης, διαφθοράς, εκμετάλλευσης, άγνοιας και εκβιασμών.

«DEBTOCRACY // XPEOKPATIA

ΕΝΑ NTOKIMANTEP ΓΙΑ THN ΚΡΙΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το βράδυ της Τετάρτης 6 Απριλίου κλείνουμε την τηλεόραση, στα δελτία των 8 και των 9, και ανοίγουμε το Ιντερνετ. debt-moneyΑπό τη διεύθυνση xreokratia.gr και debtocracy.gr, από τις 20:00 και μετά θα είναι διαθέσιμο το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.

Οι συντελεστές του Debtocracy συνομιλούν με ορισμένους από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρουσιάζουν εναλλακτικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για την κρίση δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αριας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Αρης Τριανταφύλλου ενώ την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου.

Η δημιουργία του Debtocracy οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» μας που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.

www.debtocracy.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Αλιμάνη στο τηλέφωνο 210.3425801 info@debtocracy.gr»

 

19 σκέψεις στο “Χρεοκρατία

  1. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Αυτο το ρεπορταζ απο οτι ξερω θα εστιαστει κυριως στο θεμα της επιτροπης λογιστικου ελεγχου για την νομιμοτητα του δημοσιου μας χρεους. Η διαφορα με τον ισημερινο ειναι οτι το χρεος του ηταν δανεια απευθειας απο τις τραπεζες και μπορουσαν να κυρηχθουν παρανομα ενω αντιθετα τα δικα μας ειναι μεσω ομολογων και συνηθως εδω μπορει να εξεταστει μονο αν ειναι νομοτυπα που δυστυχως ολα ειναι.
    Ειναι παντως και αυτο μια θεση αν και προσωπικα πιστευω οτι πρεπει να κανουμε αρνηση πληρωμης του χρεους και επιστρεψουμε στην δραχμη με ταυτοχρονη κρατικοποιησης και της τραπεζας της Ελλαδας.
    Μια μονο σημειωση μεχρι τωρα εχουμε πληρωσει 140 φορες τα δανεια που εχουμε παρει.

  2. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Πολύ καλή δουλειά!

    Μοιράστε το link στους φίλους σας!
    Κάντε το DVD και δώστε το να το δουν η μαμά και η γιαγιά σας!

    Μιας και έρχεται τετραήμερο χωρίς «αντικειμενική ενημέρωση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ (όσοι βλέπουν δηλαδή!) είναι μια καλή ευκαιρία να ξελαμπικάρει το μυαλό από την προπαγάνδα.

    Διαβάστε και μια συνέντευξη του Α. Χατζηστεφάνου [url=http://www.iefimerida.gr/news/1656/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-debtocracy]ΕΔΩ[/url]

    1. ΑΠ: ΑΠ: Χρεοκρατία
      Προσωπικά συμφωνώ με το αρθράκι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις, να το καταλάβει ο πολύς κόσμος, ντε!

  3. ΑΠ: Χρεοκρατία
    δεν αμφισβητώ την καλή προσπαθεια … απλά η διαφωνία είναι εάν πρέπει να θεωρηθεί η κριση ως συστημικη ή εάν απλα διωχνουμε το ΔΝΤ και λυθηκαν ολα μας τα προβλήματα …

  4. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Η κρίση είναι συστημική. Ο παλιός αναγνώστης του Επίκουρου δεν (πρέπει να) αμφιβάλλει. Έχει αποδειχθεί με πλειάδα στοιχείων. Αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται το Αμερικάνικο modus operandi, όσα βλέπει η πεθερά – Να φαινόμαστε καλά (αγορές)- Να φύγει η προσοχή από τις ΗΠΑ όπου είναι το κέντρο όλων των προβλημάτων.
    Η Ελληνική κρίση είναι ψεύτικη. Μόλις πρόσφατα δείξαμε ότι οι χώρες του G7 πολύ λίγο απέχουν από την Ελληνική εικόνα. Υπάρχει μια βασική διαφορά φυσικά. Οι ταμπέλες και τα γκέμια. Για άλλους τα μεν, σε άλλους τα δε. Με ό,τι τούτο συνεπάγεται.

  5. ΑΠ: Χρεοκρατία
    To video λέει κάποιες αλήθειες και προτείνει μια λύση. Δεν συμφωνώ με όλα οσα παρουσιάζονται και επίσης δεν συμφωνώ οτι με την επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Πιστεύω (δεν έχω αποδείξεις) οτι κάποιο μέρος του χρέους είναι επαθχές λόγω των τόσων σκανδάλων που κυκλοφορούν στη χωρα. Αλλα επαναλαμβάνω οτι αυτο το παράνομο μέρος δεν είναι το μόνο. Άντε και βρήκαμε οτι κάποιο μέρος είναι επαχθές. Η ουσία του προβλήματος, το ότι οι κατηγορούμενοι αυτού του επαχθούς χρέους δε πάνε φυλακή παραμένει.
    Η σύγκρίση με τον Ισημερινό που έχει πετρέλαια (και άρα ένα έσοδο) και είναι ανταγωνιστική χώρα είναι σταχυολόγημα κατα τη γνώμη μου. Προσπαθεί κάποιος να βρεί κάποια παραδείγματα να στηρίξουν την άποψή του. Δέ λεω βέβαια οτι τα πετρέλαια θα λύσουν το πρόβλημα μας γιατι ακόμα δεν είμαι πεπεισμένος οτι υπάρχουν στη Ελλάδα και οτι είναι βιώσιμη λύση μετά απο 40-50 χρόνια.
    Επίσης καλλιεργείται μια εντύπωση οτι οι κατοχείς του χρέους μας (τράπεζες) είναι οι τράπεζες του εσωτερικού (λέει το βιντεο «η κυβέρνηση έδωσε 108 δισ για να τις σώσει και πήρε 110 δισ δάνειο απο την τροικα») ενώ έχω την εντύπωση οτι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το κατέχουν ξένες τράπεζες. Οπότε συγχεέι τις τράπεζες του εσωτερικού με αυτές του εξωτερικού.
    Εν κατακλείδι, καλή η προσπάθεια αλλα η θέαση θέλει πολύ προσοχη γιατι το μέσο ενθαρρύνει άκριτη κατανάλωση.

  6. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Και πάνω που διάβασα το σχόλιο του Επίκουρου «…Να φύγει η προσοχή από τις ΗΠΑ όπου είναι το κέντρο όλων των προβλημάτων» …να σου κι αυτή η είδηδη: «ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το υψηλό χρέος των ΗΠΑ» http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=266870
    Να τους ξέφυγε και βγήκε στην επιφάνεια δεν νομίζω. Σαν κάτι πιο χοντρό μου κάνει…

  7. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Ξαναπέτυχα τον κ.Γεννηματά σε εντελώς διαφορετικό ρόλο αυτή το φορά, σε αυτή την πολύ καλή εκπομπή του κ. Βαξεβάνη.

    Όσοι έχουν χρόνο, ας ρίξουν μια ματιά

    http://www.koutipandoras.gr/?p=5897

  8. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Καλησπερα σας,

    Μολις βρήκα αυτή την «είδηση»..

    «Πόρισμα Ρακιντζή: Η ΔΕΗ «χρηματοδοτεί» απεργίες της ΓΕΝΟΠ

    …ΓΕΝΟΠ – ΟΚΔΕ Σημεία και τέρατα

    Όπως επισημαίνει ο επιθεωρητής δεν κατατίθεται εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την ΓΕΝ.ΟΠ./Δ.Ε.Η.‐Κ.Η.Ε. στην αρμόδια Διεύθυνση της Δ.Ε.Η., όπως προβλέπεται στην Ε.Σ.Σ.Ε. πό τον έλεγχο των δαπανών προέκυψαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ευρήματα
    Για τη ΓΕΝΟΠ στην τριετία 2008 2010 καταβλήθηκαν
    115.128,64 ευρώ για κινητοποιήσεις και περιοδείες…»

    Γνωρίζω πως πιθανόν αυτή η είδηση να «μην ταιριάζει» με το αντικείμενο της συζήτησης , αλλά ειλικρινά ..δεν κατάφερα να κρατηθώ.

    Τις ευχές μου για Υγεία και ευημερία εν όψει Πάσχα.

  9. ΑΠ: Χρεοκρατία
    όλες τις προτάσεις που γίνονται όλο αυτό τον καιρό για το χρέος (αναδιάρθρωση, κούρεμα, άρνηση πληρωμών κ.λπ.)θεωρώ, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, ότι είναι σκοπίμως ελλιπείς και δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι. και εξηγούμαι:

    κάθε χρόνο δημιουργούμε έλλειμμα το οποίο προστίθεται στο συνολικό χρέος. το έλλειμμα, το πρωτογενές τουλάχιστον, δεν έχει να κάνει με άλλους εκτός από εμάς.

    άρα πως είναι δυνατόν, ακόμη και τελείως να μην πληρώσουμε κανέναν, να υπάρχει λύση στο πρόβλημα μας μέσω οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης?

  10. Δημιουργούν Κεντρική Τράπεζα εν Μέσω Εξέγερσης στη Λιβύη
    Καλημερα και χρόνια πολλά σε ολους.
    Σας παραθέτω το άρθρο:
    Παγκόσμια Πρωτοτυπία! Δημιουργούν Κεντρική Τράπεζα εν Μέσω Εξέγερσης στη Λιβύη. Ποιοι Είναι οι Πραγματικοί Λόγοι της “Επανάστασης”;
    Το Economic Policy Journal γράφει:
    «Ποτέ άλλοτε δεν ακούστηκε, εν μέσω εξέγερσης, να δημιουργείται μια κεντρική τράπεζα. Άρα δεν μιλάμε για κάποιους άξεστους αντάρτες, και μάλλον υπάρχουν κάποιες πολύ ισχυρές επιρροές.».
    Το CNBC αναρωτιέται:
    «Πρώτη φορά βλέπουμε επαναστατική ομάδα να προχωρά σε δημιουργία κεντρικής τράπεζας εν μέσω εξέγερσης. Πόσο ισχυροί έχουν γίνει αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες;».

    Πηγή: http://alfacosmos.wordpress.com/2011/04/29/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BA%CE%B5/

  11. ΑΠ: Χρεοκρατία
    Έρχεται ο Αντώνης καβάλα στο «Ζάππειο ver.2.0» που θα σβήσει χρέη κάνοντας «επανεκκίνηση»!
    (ή μήπως format?)

  12. ΑΠ: Χρεοκρατία
    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
    Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;
    Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

    Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

    Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

    -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

    -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

    -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

    Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος

    Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:

    Ερώτηση 1:
    Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

    Ερώτηση 2:
    Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να » ξετινάξει» μία χώρα;

    Ερώτηση 3:
    Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

    Ερώτηση 4:
    Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

    Ερώτηση 5:
    Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
    Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
    α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
    β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
    γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
    δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

    Ερώτηση 6:
    Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

    Ερώτηση 7:
    Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; (Και σε ποιόν τα χρωστάει τελικά;;;;)

    Ερώτηση 8:
    Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

    Ερώτηση 9:
    Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

    Ερώτηση 10:
    Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

    Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *