ΝΤΡΟΠΗ!

Πολιτικά Σχόλια

Ξεκινώντας, δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση στον Επίκουρο να κάνουμε αντιπολίτευση εν Ελλάδι και εν πολλοίς δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ και η διάθεση να επικεντρωθούμε στην χώρα μας.

Όχι γιατί την θεωρούμε Μπανανία και Ψωροκώσταινα όπως οι Κωλοέλληνες που λέει ο Σαββόπουλος, που έμαθαν να τρωνε από το σαρκίο της τόσα χρόνια και που πρώτοι θα πηδήξουν από το τρένο, στην πρώτη στροφή.

Έχει ξανασυμβεί. Στις στραβές, οι σωτήρες αυτοεξορίζονταν μην πω αυτοεξαιρούνταν.

Θεωρήσαμε, λοιπόν, εξαρχής ότι απλά θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος ενημέρωσης για το παγκόσμιο οικονομικό μπάχαλο και τα συμπαρομαρτούντα. Το μπάχαλο είναι παγκόσμιο, όχι Ελληνικό και αυτό θα καταφανεί στο μέλλον, με δύναμη και ενάργεια αναμφισβήτητη. Όπως υποστηρίζεται ευθαρσώς από την πρώτη ημέρα των αναρτήσεων.

Όμως:

Σήμερα, ο νεόκοπος Έλλην Πρωθυπουργός, ανακάλυψε την Ελληνική οικονομία. Με ατέλειωτα ψεύδη, ανακρίβειες, συγκάλυψη ημετέρων και υμετέρων κλπ.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την εισαγωγική του τοποθέτηση:

«Ζητώ και από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να συμβάλουν στη θετική εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Είναι και εθνικό μας καθήκον, μπροστά στην απαξίωση της εικόνας μας των τελευταίων ετών. Μια απαξίωση, που τραυματίζει όλους μας, τη Δημοκρατία μας και την οικονομία μας.»

Ναι. ΕΙΝΑΙ εθνικό μας καθήκον. Τα ψέματα όμως αρχίζουν νωρίς. Λέει «μπροστά στην απαξίωση της εικόνας μας των τελευταίων ετών». Ποιων τελευταίων ετών κύριε Παπανδρέου; Την απαξίωση από το 1981, δεν λέτε καλύτερα. Των τελευταίων 30 ετών. Τότε ΔΕΝ ήταν εθνικό σας καθήκον;

Το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 60 μέρες καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για αλλαγή της εικόνας, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάσταση με εκείνη που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1993.

Επανέλαβε μάλιστα τη φράση του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου «ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι με την πολιτική της παρέδωσε την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία.

«Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974» τόνισε.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, όπως την κατάθεση του προϋπολογισμού, το άνοιγμα της διαδικασίας για τομές στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: «Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια.»

Λοιπόν, τα λόγια ευγενείας σωθήκαν. ΤΕΛΟΣ. Αν θεωρείτε ότι μιλάτε σε μαϊμούδες και σε κλακαδόρους, ώρα να ξυπνήσετε.

Πρώτον. Η εικόνα, λέει, είναι ίδια με το 1993. Ερωτώ:

Αυξήθηκε κατά 1000% το δημόσιο χρέος της Ελλάδας την δεκαετία του 1980 ναι ή όχι;

Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε; Ποιος βούλιαξε τα δημόσια οικονομικά με όργιο προσλήψεων και τα ανερυθρίαστα «Τσοβόλα δώστα όλα»; Αυτός που αλλα έλεγε και άλλα έκανε, μήπως; Αυτός που είπε ότι πρέπει να αφανίσουμε το Δημόσιο Χρέος; Ο ίδιος; Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού; Ο οποίος Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχων από τότε στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς έκανε; Τι έκανες 30 χρόνια στην πολιτική κ. Παπανδρέου; Τι έκανες όντας δέκα και πλέον έτη από αυτά, υπουργός των ελληνικών κυβερνήσεων; Δεν ήξερες; Ιδού το curicilum του κυρίου Τζέφρι

* Υφυπουργός Πολιτισμού (Ιούλιος 1985 – Φεβρουάριος 1987)
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 – 1989)
* Υφυπουργός Εξωτερικών (Οκτώβριος 1993 – Ιούλιος 1994)
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιούλιος 1994 – Σεπτέμβριος 1996)
* Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 1996 – Φεβρουάριος 1999)
* Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1999 – Φεβρουάριος 2004)

Ακόμη: Σε άλλη χώρα ζω; Άλλαξε ΝΑΙ ή ΟΧΙ ο εκλογικός νόμος, παραμονές εκλογών του 1989 προκειμένου να μην μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την τριπλή εκλογική αναμέτρηση και την μέγιστη οικονομική ταλαιπωρία της χώρας (αφήνω εκτός τον εν γένει διασυρμό). Ποιος τον άλλαξε το νόμο; Γιατί; Για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας;

Δεύτερον. Παρέδωσε λέει, λοιπόν, η ΝΔ την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Πριν 60 ημέρες δεν έλεγες λεφτά υπάρχουν; Πριν 60 ημέρες δεν πανηγύριζες στην μέση της Χαρ. Τρικούπη σε πόντιουμ, περιτριγυρισμένος από σημαιάκια και λέγοντας «Πάμε». Άντε ντε, για πάμε.

Η ΝΔ μας χρέωσε 75 περίπου δις Ευρώ επιπλέον. ΝΑΙ. Εϊναι υπόλογη η ΝΔ. Πού πήγαν τα χρήματα; Που πήγε αυτός ο πακτωλός; Γιατί μετά τις τελευταίες εκλογές, Καραμανλής, Αλογοσκούφης, Σουφλιάς έσπευσαν να αποχωρήσουν από θέσεις, πολιτική κλπ;

Αφού λες ότι υπάρχουν υπεύθυνοι, ξεκίνα ΑΥΡΙΟ έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της τελευταίας δεκαετίας και ξεσκόνισμα των δημόαιων βιβλίων, ακόμα και με παροχή εθελοντικής εργασίας από ορκωτούς, προκειμένου με διαδικασίες εξπρές να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ να οδηγηθούν επιτέλους κάποιοι εκεί που ανήκουν: ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

Είναι αδιανόητο να θεωρείται κακούργημα αν ένας απλός, οποιοσδήποτε άνθρωπος σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα «…διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 14.500 ευρώ (5.000.000 δρχ.) ή β) αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ (25.000.000 δρχ.)» και να τιμωρείται με 10ετή κάθειρξη και τα λαμόγια της εξουσίας των δις επί δις που έκαναν φτερά, οι επιτήδειοι των στημένων διαγωνισμών, των κρατικών προμηθειών, των ρουσφετιών και των ατέλειωτων διορισμών, των χαριστικών συμβάσεων και των απευθείας αναθέσεων, που αν τους πεις να περιγράψουν ένα αστικό λεωφορείο ή ένα τρόλεϊ θα σου ζωγραφίσουν ένα χρυσό μαχαιροπήρουνο, να είναι εκτός φυλακής.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΡΑ.Verba – verba και λόγια της πλώρης… Έργα τώρα.

Τρίτον. Σύσταση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ που θα αναλάβουν μέχρις κεραίας τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών εφεξής ΤΟΝ Ε-Λ-Ε-Γ-Χ-Ο. Την αξιολόγηση των Δημόσιων Υπαλλήλων. Τον έλεγχο των προμηθειών. Ο μόνος τρόπος να βγεις από την μίζερη θέση που είσαι σήμερα, είναι η ΠΕΡΙΚΟΠΗ δαπανών. Τελεία. Έχεις κ. Παπανδρέου συντάξει έναν προϋπολογισμό που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο χρέος στο ήδη υπάρχον. Πώς λες ότι νοικοκυρεύεις; Δανείζεααι. Εκτός αν απλά δανείζεσαι για να αποχωρήσεις το ταχύτερο, με ελαφρά και στεγνός.

Ντροπή!

Ξέρεις τι θα πει πολιτική σωτηρίας; Θα πει ρήξεις από χθες. Από την πρώτη μέρα που μπήκες στο Μαξίμου. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόγραμμα; Σπάστε τα αποστήματα και τα κεκτημένα των κλακαδόρων σας. Σπάστε αβγά. Και ο Γιώργος του λαού και ο Γιώργος της Bildeberg ΔΕΝ γίνεται, φίλε πρωθυπουργέ. Κατέβα από το Καστρί και από το Καστελόριζο, άσε τις Παπανδρεϊκές μασκαράτες και την λεξιλαγνεία και πιάσε μαστίγιο και μαχαίρι.

Αλλιώς το καρότο θα το κρατάτε εφεξής ΕΣΕΙΣ και θα τρέχετε. Δεν έχετε φαίνεται καταλάβει σε τι άγριες εποχές ζούμε για να κοροϊδεύετε ακόμα κατάμουτρα τον – όποιο – πολίτη. Δεν έχετε καταλάβει ότι σας εκλέγει η αηδιασμένη πλειοψηφία, επί της ουσίας η βολεμένη μειοψηφία. Δεν έχετε καταλάβει ότι η κοινωνία σε ποσοστό 70-30 είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Από τους 10.000.000 σχεδόν ψηφοφόρους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις τελευταίες εκλογές ψηφίστηκαν από τους μισούς περίπου τα 5.000.000. Όταν το 2004 ήταν 6,3 εκατ και το 2007 5,6 εκατ. (σε μικρότερα εκλογικά σώματα). Το μισό εκλογικό σώμα τους φτύνει. Επί του συνόλου του εκλογικού σώματος αυτή η κυβέρνηση έχει την επιδοκιμασία του 1/3. Τόσα χρόνια οι επαγγελματίες κυβερνήτες, βουλώνανε στόματα από τα δανεικά και αγύριστα. Βουλώνανε συνειδήσεις, δημοσιογραφικές πένες, ακαδημαϊκές έδρες, άσπρες μπλούζες και χαρτογιακάδες με γραβάτες με τριπλούς κόμπους.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και εδώ και, οσονούπω, εκτός. Τελεία.

38 σκέψεις στο “ΝΤΡΟΠΗ!

  1. ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΙ που περνας στο παρασυνθημα.

    Ομως φιλε, .

    Γιαυτο κι εγω καταφευγω σε

    [u]http://mavroforum.gr/forum/index.php/topic,4073.msg133604.html#msg133604[/u]

    ..,για να μην λαλησω.

  2. Η αλήθεια να λέγεται!
    Πολύ σωστά, Επίκουρε.

    Και είναι χρήσιμο που, αυτό που πολλοί, αν όχι όλοι, γνωρίζουν, το τεκμηριώνεις με στοιχεία.

    Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κάλπηδες που κυβερνούν. Είναι και οι λοβοτομημένοι ή οι βολεψάκηδες που τους ψηφίζουν. Αυτούς πώς τους αλλάζεις;
    Με την παιδεία, θα μου πεις. Όμως, την παιδεία – τη θεσμιμένη τουλάχιστον – τη διαμορφώνουν οι κάλπηδες. Που τους ψηφίζουν λοβοτομημένοι και βολεψάκηδες, που τους μορφώνουν οι κάλπηδες κ.λπ. Λέγεται φαύλος κύκλος. Λύση δεν βλέπω σε αυτό, παρεκτός αν συμβεί κάτι πολύ βίαιο, περίπου κοσμογονικό, και σπάσει ο κύκλος. Τι γνώμη έχεις;

    1. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.
      Ακόμα και αυτοί που πουλάνε πνεύμα. Ίσως πρώτοι αυτοί.Το δίκαιο, όσο γελοίο ή ονειροπαρμένο και αν σου ακούγεται, επιπλέει φίλε. Τα πάντα όμως είναι θέμα χρόνου. Πως το λένε: «ωρίμανσης των συνθηκών».
      Φιλικά,

  3. Η κάθαρση από την κοινωνία…
    Αγαπητέ Επίκουρε,
    το κείμενό σας που με βρίσκει σύμφωνο στις
    διαπιστώσεις σου, πιστεύω ότι εκφράζει μιά
    μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Θα εκφράσω μιά διαφωνία μου: Εμμέσως ζητείτε κάθαρση των κακών κειμένων από τους κυβερνήτες
    (προτροπή «σπάστε αυγά»). Είναι δυνατόν όμως αυτοί που εκπροσωπούν και οφελούνται από τη σημερινή κατάσταση να γίνουν οι φορείς της αλλαγής της; Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Σαν μόνη λύση, πιστεύω ότι μόνο η μεταβίβαση της
    νομοθετικής εξουσίας στους πολίτες θα
    διορθώσει τα «κακώς κείμενα». Αυτό υλοποιείται με τη δυνατότητα των πολιτών να προτείνουν προτάσεις νόμων και ανακλήσεις νόμων της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων στα οποία θα έχει κατωχυρωθεί η ισηγορία και το αδιάβλητό τους.
    Σε ευχαριστώ για την ενδελεχή ενημέρωση που μας παρέχεις και σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά!

    1. Αγαπητέ Φερώνυμε,
      Λαϊκή Δημοκρατία δεν υφίσταται. Γιατί;
      Διότι σε αυτήν την εποχή της ανθρώπινης εξέλιξης, ο κατονομαζόμενος ως «Απλός Πολίτης» είναι έρμαιο των βουλών αυτών που τον καθοδηγούν. Η λειτουργία της κρίσης και η συνείδηση είναι επιδερμικές και πολλές φορές ανύπαρκτες. Ξέρεις, το ξυπνητήρι τους είναι μόνο μία έννοια: η γνώση.
      Φιλικά,

  4. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ
    Το δημόσιο χρέος των 103 τρις.δρχ,δεν το ξεκοκάλισαν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι συνταξιούχοι,αυτής της χώρας.Οι μεν και στις καλύτερες στιγμές της οικονομίας «έκαναν θυσίες» με μισθούς πείνας, οι δε κατέθεταν για δεκαετίες στα ασφαλιστικά ταμεία τον οβολό τους.Αυτοί που τα έκλεβαν με χέρια και με πόδια την τελευταία τουλάχιστον 15ετία,μπορούν άνετα να βρεθούν.Αν τα έχουν»ζωντανά» σε λογαριασμούς να τα επιστέψουν πρίν την φυλάκιση τους.
    Αν τα έχουν»επενδύσει»να απαλλοτριωθεί η περιουσία τους(φυσικά χωρίςαποζημίωση.
    Ας κάνουμε αυτό πρώτα και μετά βλέπουμε αν απαιτούνται «θυσίες» από εμάς.

    1. Και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τοποθέτησαν, όχι μια αλλά πάμπολλες φορές αυτούς που τα έκλεψαν στις θέσεις αυτές, είτε ψηφίζοντας τους είτε απέχοντας από τις εκλογές και αφήνοντας άλλους να ορίζουν τις τύχες τους.

      Αρκετοί, δε, από τους συνταξιούχους και εργαζόμενους έχουν ή είχαν σαν πρότυπο αυτούς που ξεγέλαγαν το ‘κουτό’ κράτος. Οπότε καιρός να υποστούνε(με) τις συνέπειες των πράξεών τους(μας).
      Έχουνε(με) τις ίδιες, για να μην πω περισσότερες ευθύνες, και δεν αποτελεί δικαιολογία η ηλιθιότητα.

      Π.χ. αν προσλάβω έναν λογιστή, διαπιστώσω ότι μου τα τρώει χοντρά και εγώ αντί να τον στείλω στα σίδερα συνεχίζω να τον έχω στην δούλεψή μου, δεν μου φταίει ο λογιστής αλλά το άδειο μου κεφάλι.

      Κρίμα για τα χλωρά, αλλά καίγονται και αυτά μαζί με τα ξερά.

      Υ.Γ. Επίκουρε keep writing. Είσαι απολαυστικός.

    2. Φίλε μου DIMTZIM, νόμοι υπάρχουν. Δεν βάζω ταμπέλες εντιμότητας ή ατιμίας. Συνταξιούχοι γινόμαστε όλοι κάποτε. Και εργαζόμενοι πάλι, όλοι λίγο-πολύ είμαστε. Ξέρω και από τις 2 κατηγορίες, παραδείγματα αρχιλαμογιάς. Δεν σε καθιστά έντιμο το ότι είσαι εργαζόμενος ή συνταξιούχος και αντίστροφα απατεώνα, το ότι είσαι επιχειρηματίας, λχ. Αυτούς τους ταξικούς δογματισμούς ας τους αφήσουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα παρεμπιπτόντως, με τα πιο φουσκωμένα ταμεία.
      Νικό Α. συμφωνούμε.
      Φιλικά,

  5. Νατος… πέρασες στο παρασυνθημα…
    και πολύ καλά κάνεις..

    Πριν λίγες ημέρες εαν θυμάσαι σου είχα κάνει ένα σχόλιο με προτροπή να εισχωρήσεις και στην πολιτική ανάλυση, γιατι κατα την άποψη μου οικονομιά και πολιτική , πάνε παρέα….

    Βέβαια οι λύσεις που προτείνεις κατα την άποψή μου πάντα δεν πρόκειται να δώσουν καμία διέξοδο…

    Και σε ρωτώ …
    Οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν ή όχι τα συμφέροντα της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης του συστήματος ??
    Και ποιά είναι αυτη η κυρίαρχη τάξη ?

    Άρα υπάρχει καμια περίπτωση, οι κυβερνήσεις να έρθουν σε αντιπαράθεση με την τάξη που εξυπηρετούν ?

    Αυτές είναι οι ερωτήσεις που χτυπούν στην ρίζα του προβλήματος και στην ουσία της σημερινής ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!!!

    Για να μπορέσουμε κάποτε να ζήσουμε σε ένα σταθερό, ανθρώπινο και οικολογικό περιβάλλον, θα πρέπει καταρχας εμείς σημερα να πραγματοποιήσουμε μια αληθινή
    ανατροπή ……

    ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο θέμα, ποιά κοινωνική τάξη βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας !!

    Ώστε κάποια στιγμή να καταργησουμε και την ΕΞΟΥΣΙΑ ως θεσμό…

    Αυτα τα ολίγα προς το παρόν…..
    Συνέχισε Επίκουρε
    Κάνεις πολύ καλή δουλειά…

    redfly2.blogspot.com

  6. Η κατάλυση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
    Η χώρα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργαστήρι για την πλέον αδίστακτη εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

    Τιμωρείται «παραδειγματικά» για να βλέπουν και οι άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί τι τους περιμένει άν δεν είναι «καλά παιδιά» …

    Όλοι σχεδόν οι Έλληνες έχουμε εμπεδώσει πια το πρόβλημα του ελλείμματος και το δημόσιου χρέους. Κανείς όμως δεν μας πληροφορεί για το πιά συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιηθούν ώστε να βρεθεί διέξοδος. Κανείς δεν μας πληροφορεί από ΠΟΙΟΥΣ (ΠΟΙΟΥΣ;-) δανειζόμαστε και ΠΟΙΟΣ καθορίζει τους όρους …

    Οι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξέλεγκτες κεντρικές τράπεζες της Δύσης (των ΗΠΑ και της ΕΕ) και οι διάφοροι σκοτεινοί ΟΙΚΟΙ ‘αξιολόγησης’ βάλθηκαν να εκθεμελιώσουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις κατακτήσεις του που αφορούν στον άνθρωπο !

    Βαδίζουμε προς τον ολοκληρωτισμό !

  7. Αγαπητέ Επίκουρε.Σε παρακολουθώ καιρό και σε συγχαίρω.
    Αν μέσα από τις κοινωνικές εντάσεις που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, άν λέω,υπάρξει μετακίνηση του κόσμου προς την ευρύτερη αριστερά δίνοντας της αρκετή δύναμη,τι θα μπορέσει να κάνει? Είναι αυτό μία ελπίδα ? Τι περιθώρια έχει πλην της ολικής ανατροπής? Εν πάσει περιπτώσει πως μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η αριστερά σήμερα?

    1. Μέχρι η αριστερά να γίνει ξανά αριστερά, με επίκεντρο τον άνθρωπο, η αριστερά δεν με ενδιαφέρει. Πιο ελκυστικό βρίσκω την δημιουργία μιας νέας καθαρής και όχι κουρασμένης ιδεολογίας με επίκεντρο ακριβώς αυτό. Το άτομο.
      Διότι αριστερός αγαπητέ δηλώνει σήμερα έως και ο Λάκης Λαζόπουλος που ξημεροβραδιάζεται στο Κολωνάκι, στα μπιστρό, στα σαλέ και στα κότερα.
      Αντιλαμβάνεστε…
      Φιλικά,

  8. Τελικά Επίκουρε, καλύτερα να μεινεις στα οικονομικά …ΜΟΝΟ !

    Γιατί στα πολιτικά δυστυχώς είσαι σκράπας !

    Τι σημαίνει δηλαδή το σχόλιό σου [b][i]»πως αριστερός δηλώνει ακόμα και ο Λαζόπουλος που ξημεροβραδυάζεται στο Κολωνάκι»[/i][/b] ?

    Αριστερός για εσένα σημαίνει φτωχός ?
    Πόσο επιφανειακή άποψη και επικίνδυνα προβοκατόρικη (άθελά σας ευχομαι) έχετε ορισμένοι για το τι σημαίνει «Αριστερός» ??

    Αριστερός θεωρείται ο άνθρωπος που προβλέπει πριν απ’όλους, προς τα που βαδίζει η κατάσταση της κοινωνίας και προσπαθεί να επισημάνει τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η κοινωνία να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και μόνο !

    Καταρχάς οι αριστεροί είναι υλιστές ! Άρα αγαπάνε την ύλη…….
    ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΙΣΟΥ !!!!

    Αυτό δεν σημαίνει πως ο κάθε Αριστερός απαγορευεται να έχει πλούτη….φυσικά οταν τα βγάζει απο τίμια εργασία !

    Που κολλάει λοιπόν η χριστιανική ταπεινότητα που εσύ περιμένεις απο τους αριστερούς ?

    Τι σόι πολιτική ανάλυση καφενείου είναι αυτή ?

    Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια λαϊκιστικα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο κάθε λαοπλάνος φασίστας !!

    Γιατί τελικά στηρίζεις περισσότερο απ’οτι νομίζεις το ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ !

    Εαν θεωρείς πως η Αριστερά σφάλλει τοτε να το αναδείξεις με τον ίδιο τρόπο , όπως αναδεικνύεις όλα τα οικονομικα σου θέματα !! ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και «ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ»…..

    Σε κάποιο άλλο θέμα είχες στείλει μια απάντηση σε μένα, πως η Κίνα και η Ινδία έχει Κομμουνισμό…. Δεν μπήκα στην διαδικασία να απαντήσω γιατι μου φάνηκε ανούσιο……

    Πολύ απλά γιατι κατάλαβα πως δεν ξέρεις καν τι είναι ο Κομμουνισμός !!

    Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Καπιταλισμό που διαχειρίζεται ένα Κομμουνιστικό (κατ’ονομα μονο) Κόμμα, απο ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα …….

    Μάλλον εσύ στο μυαλό σου έχεις τον Κομμουνισμό ως κάτι που μοιάζει με τον κακοχωνεμένο Σοσιαλισμό της Σοβιετικής ¨Ενωσης !

    Δυστυχώς όχι μόνο εσύ !!!

    1. περί αριστερών
      Φίλε redfly,

      νομίζω ότι ο συλλογισμός σου περί του ποιος θεωρείται αριστερός και οπιος όχι, κάπου χάσκει κι εξηγούμαι: αναφέρεις πως οι κουμουνιστές «ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΙΣΟΥ !!!!» και μέχρι εδώ πάμε καλά. Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που οι λίγοι απολαμβάνουν τα πολλά, υφαρπάζοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα αυτά που ανήκουν και στους υπόλοιπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Λαζόπουλου (και του Λαζόοπυλου, δεν είναι προσωπικό το θέμα), πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαν όλοι να ζήσουν με τον τρόπο που ζει ο Λαζόπουλος. Επειδή η απάντση είναι προφανώς όχι, τότε όσο ωραία και να τα λέει και να τα σκέφτεται, η ουσία είναι πως ζει κι απολαμβάνει [b]εις βάρος άλλων[/b] κι αυτό δε μου ακούγεται και πολύ κουμουνιστικό (ή μήπως είναι ο κουμουνισμός όπως τον έχουν ζήσει όλες οι κουμουνιστικές χώρες μέχρι σήμερα?).

      Συντροφικά.

    2. Άκου φίλε redfly,
      Σεβάσου τον χώρο όπως σε σέβεται.
      Είσαι μάλλον πολύ μικρός για να λες ό,τι λες και επίσης δεν έχεις και ιδέα του τι γίνεται στην πραγματικότητα, στα πεζοδρόμια της Αριστεράς ούτε σε αυτόν που αναφέρθηκα. Aν νομίζεις ότι εδώ είναι η αποθέωση της Αριστεράς και η καταβαράθρωση του καπιταλισμού το χεις πάρει μονόπαντα. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχεις και μεγάλο θράσσος για να χρησιμοποιείς και τέτοια φρασεολογία. Ποιος είσαι ή νομίζεις ότι είσαι; [b]Σε ποιον απευθύνεσαι, στο κολλητάρι σου ή σε κανάν υποτακτικό σου;[/b] Μάθε να διαφωνείς και να σέβεσαι την αντίθετη άποψη. Εκτός και αν, redfly, όποιος έχει την κόκκινη μύγα μυγιάζεται. Στο site αυτό – όσο υπάρχει – θα υπάρχει σεβασμός. Αλλιώς το site αυτό θα σταματήσει. Διότι φαίνεται πως, με τέτοια σχόλια, τζάμπα ο κόπος. Τις νουθεσίες και τα δήθεν προοδευτικά,όμως, αλλού. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία. Αριστερός, δεξιός, φασίστας ή απλά καραγκιόζης.
      Όσο για σένα redfly, [b]ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΥΣ ΧΥΔΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ:[/b] «Λαοπλάνος φασίστας, σκράπας, προβοκάτορας.»
      Σε ποιον τα λες αυτά ρε επαίσχυντε; Δεν ντρέπεσαι; Ξέρεις τι θα πει προβοκατοριλίκι; Σε ρωτώ. Έχεις ιδέα; Ξέρεις τι θα πει φασισμός;
      Και για να τελειώνω, για λοιπούς «προοδευτικάνους» και «προχωρητζήδες», σας παραπέμπω στα όσα έγραψε ο Βούλγαρης στην Ελευθεροτυπία:

      «Τελειώνω με μια παρατήρηση.

      Συνήθισα εδώ και χρόνια, από το «Χάπι Ντέι» και τα «Πέτρινα χρόνια», τα μίζερα δαγκώματα κάποιων αριστερών. Δεν τρομοκρατούμαι. Συνεχίζω να διατυπώνω τη γνώμη μου ρισκάροντας και προσβλέποντας [b]σε μια Αριστερά της ανθρωπιάς.[/b]

      [b]Τα ίδια έχουν υποστεί πολλοί και πολύ πιο σημαντικοί των γραμμάτων και των τεχνών από μένα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης για το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», ο Αρης Αλεξάνδρου για «Το κιβώτιο», ο Δημήτρης Χατζής για τους «Ανυπεράσπιστους».[/b]

  9. Καταρχάς απαντω στο Διονυσιο…..

    Εαν στον ορισμό που έδωσα διαφωνείς παρακαλώ να δώσεις κάποιον ορισμό εκ μέρους σου… για να δω και τι εννοείς !!

    Καταρχάς προσωπικά δεν με νοιάζει για τον Λαζόπουλο, γιατί ο Λαζόπουλος είναι άλλου είδους ιστορία …..
    Εγω έκανα κριτική για το πως ο συμπαθείς κατα τα άλλα μπλογκερ Επικουρος, θεώρησε πως μπορεί ο ίδιος να κρίνει απο την τσέπη του άλλου εαν είναι ή όχι αριστερός !!!!

    Λες πιο κάτω….. «πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαν όλοι να
    ζήσουν με τον τρόπο που ζει ο Λαζόπουλος. Επειδή η απάντση είναι προφανώς όχι……»

    Η απάντηση ούτε είναι προφανείς, ούτε είναι όχι !!!
    Έχει γίνει κάποια μελέτη σήμερα, ποιούς και κατα πόσο μπορεί να τροφοδοτήσει ο πλανήτης με αγαθά, ώστε να ζουν όπως ο Λαζόπουλος ?
    Εδώ η απάντηση είναι προφανώς , ΟΧΙ !
    Άρα δεν το ξέρουμε εαν μπορούν ή όχι να ζουν όπως ο κάθε Λαζόπουλος !

    Αλλά αυτό δεν έχει σημασία…..
    Σημασία έχει πως ο πλανήτης μπορεί σίγουρα να θρέψει τους πάντες και να τους δώσει τα απαραίτητα για την επιβίωση, και όχι μόνο …….

    Αρκεί να καταργηθεί η ατομική περιουσία και η οποιαδήποτε «δεσμευνομενη» περιουσία !
    Αυτό είναι το ζουμί , που κανείς δεν θέλει να ακουμπήσει ….. ούτε ο Επίκουρος !

    Αλλά αυτό για να γίνει θέλει σοβαρές ανατροπές…..

    Τώρα πάμε στο θιγμένο Επίκουρο, που κρίνει πως είμαι αρκετά νέος και επιθετικός !

    Καταρχάς Επικουρε ούτε νέος πολύ είμαι ουτε επιθετικός…..Δεν μπορώ να καταλάβω καν γιατι θιχτηκες !

    Το ότι είσαι σκράπας στην πολιτική φαίνεται…και απορώ που διαμαρτύρεσαι……
    Δεν τον θεωρώ κακό, αλλά το θεωρώ σοβαρή έλλειψη, ειδικά όταν στήνει κάποιος ένα μπλογκ, το οποίο προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα του συστήματος !

    Δεν σε αποκάλεσα φασίστα Επικουρε, είπα μην χρησιμοποιείς τα επιχειρήματά τους !
    Εσύ κατα τα άλλα δεν έχεις απαντησει σε κανένα ερώτημά μου αλλά έβγαλες έναν απιστευτο οχετό που μου δείχνει στην ουσία έναν φοβισμένο και μπερδεμένο ανθρωπο !
    Μπορεί να κάνω και λάθος…..

    Σεβασμό έχω προς το Μπλογκ σου και το έχω αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεεις.
    Αναρωτιέμαι όμως, εσύ είσαι έτοιμος να δέχεσαι κριτική και να την συζητάς ??
    Ή μήπως δεν είσαι ?

    Τι είδους σχόλια θες ωστε να μην σε δυσαρεστούμε ?
    Κενά σχόλια του τύπου «μπράβο , συνεχισε», που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην συζήτηση ?
    Εκτός εαν δεν γουστάρεις συζητηση οπότε κλείδωσε τα σχόλια, να γραφεις μονος σου και να μην απανταει κανείς κακός σαν και μενα !!!

    Όσο αναφορά προβοκάτορες και πρακτοριλίκια , θεωρώ πως σε αυτα δεν δεχομαι υποδείξεις μιας και τα αντιμετωπίζω , χρόνια ολόκληρα !!!
    Ευχαριστώ πάντως…..

    Να ήξερες μόνο , πόσο προσέβαλλες με το σχόλιο σου περι Αριστερών, έναν άνθρωπο σαν και εμένα, και πόσο συνεχίζεις να τον προσβάλλεις …..
    Απο αυτό και μόνο επιμένω στο χαρακτηρισμό σκράπας στην πολιτική !
    [b]Οι υπόλοιποι χαρακτηρισμοί δεν μου ανήκουν ! [/b]

    1. Στον ορισμό που δίνεις όπως σου έγραψα και προηγουμένως, κατά βάση συμφωνώ. Επίσης, συμφωνώ στο ότι ο πλανήτης έχει τη δυνατότητα να θρέψει και να καλύψει τις βασικές ανάγκες όλων μας. Όταν αναφέρομαι όμως στον κάθε Λαζόπουλο, αναφέρομαι σε άτομα που καταναλώνουν πολύ περισσότερο από αυτό που τους αναλογεί κι αυτές οι εξαιρέσεις τέτοιων ατόμων στο Δυτικό κόσμο είναι ελάχιστες. Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι πέρα από τα όρια του, για να ικανοποιηθούν οι [i]»ανάγκες»[/i] ενός, ας πούμε, 30% του πληθυσμού του. Από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω τί είδους μελέτη πρέπει να κάνει κάποιος για να αποδείξει τα αυτονόητα: πολύ απλοϊκά, αυτό το 30% που χρησιμοοποιεί όλους τους πόρους του πλανήτη πρέπει να μειώση την κατανάλωση που κάνει ώστε να μπορέσει και το υπόλοιπο 70% να ζήσει με αυτά που του αναλογούν. Και για να επανέλθω στο και στον Χ Λαζόπουλο και στο αν καταναλώνει περισσότερα από αυτά που του αναλογούν, προσπάθησε να φατναστείς μία Ελλάδα με 10.000.000 κότερα, 10.000.000 βιλάρες κ.λπ. και πες μου αν αυτά τα αγαθά μπορούμε να τα έχουμε όλοι.

      Ωραίες είναι οι θεωρίες, αλλά τις περισσότερες φορές που πρέπει να δούμε το μέρος ευθύνης μας και να τις κάνουμε πράξη σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, σφυρίζουμε αδιάφορα. Αυτή είναι για μένα η καυτή πατάτα.

  10. [b]Επίκουρος[/b]
    «Μέχρι η αριστερά να γίνει ξανά αριστερά, με επίκεντρο τον άνθρωπο, η αριστερά δεν με ενδιαφέρει. Πιο ελκυστικό
    βρίσκω την δημιουργία μιας νέας καθαρής και όχι κουρασμένης ιδεολογίας με επίκεντρο ακριβώς αυτό. Το άτομο.

    Διότι αριστερός αγαπητέ δηλώνει σήμερα έως και ο Λάκης Λαζόπουλος που ξημεροβραδιάζεται στο Κολωνάκι, στα
    μπιστρό, στα σαλέ και στα κότερα.
    Αντιλαμβάνεστε…»

    Νέα καθαρή ιδεολογία ??
    Το άτομο ??

    Ποια ιδεολογία με αριστερές ρίζες είχε ποτέ της στο επίκεντρο το άτομο ???΄
    [b]Άλλο άνθρωπος και άλλο άτομο !![/b]Ο καπιταλισμός έχει στο επίκεντρο το άτομο, τον ανταγωνισμό και εν τέλλει την ανηθικότητα…….
    Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι τα εργαλεία της προοδευτικής σκέψης δεν αλλάζουν !! Άρα δεν γίνεται να υπάρξει μια «νέα αριστερή ιδεολογία»….
    Άσε που δεν υπάρχει καν παλιά «αριστερη» ιδεολογία……

    Υπάρχει Κομμουνισμός, Αναρχισμός, Αναρχοκομμουνισμός κλπ κλπ….
    Και αυτά δεν αλλάζουν … ως προς την βασική τους θεώρηση δηλαδή…..

    Άλλο πράγμα η εφαρμογή και άλλο πράγμα η ιδεολογία !!!

    1. Redfly,
      Τα σχόλια σου θα παραμείνουν. Η παρουσία σου είναι περιττή. Δεν είναι αυτός ο χώρος ο κουβάς της αδρεναλίνης σου και άλλων τινών. Κριτική έχω δεχτεί εδώ και 18 μήνες και [b]ποτέ [/b]δεν υπήρξε πρόβλημα. Αν δεν καταλαβαίνεις την έννοια των γραφομένων σου, πρόβλημα σου. Κάτσε και σκέψου. Διάλογο αυτού του επιπέδου με δήθεν εκβιαστικά διλήματα, καινοφανείς χαριτωμένες υπεκφυγές και δογματισμούς πανεπιστημοσύνης, δεν κάνω – το έχω προ πολλού ξεπεράσει το μικρόβιο. Αν παρόλαυτα το θέμα σου είναι προσωπικό στείλε μου mail. Είναι το rg.li1711637558ameer1711637558f@sur1711637558ucipe1711637558.
      Σε παρακαλώ, μη με αναγκάσεις να διαγράψω σχόλια, εντούτοις. Έχεις ήδη ξεπεράσει τα όρια. Έχεις πολύ λάθος αντίληψη του διαλόγου και της επαναστικότητας. Καλό είναι κάποια στιγμή να μπορείς να ξεχωρίζεις τα μήλα από τα προτοκάλια. Για όσα ανέφερες, όμως, δεν μπορώ παρά να λυπάμαι ειλικρινά για το ποιον σου, νεαρέ.
      Δεν θα επανέλθω.

      1. Epicure

        ούτε για αστείο μην το ξαναπείς ότι θα σταματήσεις να γράφεις .

        Δεν βάζεις κανένα με το ζόρι να διαβάζει αυτά που γράφεις .

        Για πολλούς απο μας είναι το οξυγόνο που μας στερεί η πραγματικότητα της μιζέριας.

        keep writing

  11. [i][b]Συνήθισα εδώ και χρόνια, από το «Χάπι Ντέι» και τα «Πέτρινα χρόνια», τα
    μίζερα δαγκώματα κάποιων αριστερών. Δεν τρομοκρατούμαι. Συνεχίζω να διατυπώνω τη γνώμη μου ρισκάροντας και
    προσβλέποντας σε μια Αριστερά της ανθρωπιάς.[/b][/i]

    Έχω βαρεθεί ανούσια σχόλια σαν και αυτά , τόσα χρόνια τα ίδια….
    Κατι συγκεκριμένο δεν έχει να πει κανένας απο αυτούς , μόνο αοριστίες, και γενικά λάθη που βλέπει ο κάθε αρθτογράφος στην Αριστερά……

    Δεν μας λέν όμως ποτέ πως την θέλουν αυτην την Αριστερά….. !!!
    Την θέλουν ροζ ή κόκκινη, επαναστατική ή όχι, την θέλουν διαχειρίστρια του Καπιταλισμού ή την θέλουν να αντρέψει την σαπίλα…… πως την θέλουν βρε παιδί μου ?

    Λίγοι άνθρωποι στο παρελθόν έχουν ασκήσει σοβαρή κριτική στην Αριστερά, αλλά αυτοί δεν έπαψαν και ποτέ να την στηρίζουν !!

    Το τί λέει ο κάθε πληρωμένος δημοσιογράφος που εκ του ασφαλούς βλέπει αόριστα λάθη, μόνο και μόνο για να διατηρεί τον κόσμο σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης, δεν με ενδιαφέρει καθόλου !

    Δέχομαι να ακούσω τον καθένα που έχει να πει κάτι σοβαρό και συγκεκριμένο περι του θέματος…….

  12. Καλά όλα αυτά, ελπίζω να σε ακούει ο Γίωργος
    Γεια σου Επίκουρε που πέρασες σε προτάσεις!
    Καλες δε λέω αλλα δέ νομίζω οτι η κυβέρνηση έχει τη θέληση να το κάνει. Οι περισσοτεροι πολιτικοί περνάνε απο δραματική σχολή μάλλον για να κατεφέρνουν να παίζουν θέατρο για τόσα χρόνια. Όμως ο κόσμος αρχίζει να βαριέται το έργο των μεγάλων θεάτρων και τα αλλα θέατρα που υπάρχουν (ΚΚΕ, ΣΥΡΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) δεν παίζουν καλές παραστάσεις.

    Αναρωτιόμουν αν η εκάστοτε κυβέρνηση ξέρει τις βασικές υποχρεώσεις της απέναντι σε _όλη_ τη χώρα και όχι μόνο στους ψηφοφόρους της. Το γράφει πουθένα στο σύνταγμα οτι το κοινό συμφέρον – παρόν και μελλοντικό, ιδιαίτερα μελλοντικό, των παιδιών μας! – ειναι η πρωταρχική υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης ; Δε ξέρω για να πώ την αλήθεια.

    Αν υπήρχε κατι τέτοιο στο σύνταγμα μπορεί να υπάρξει νόμος που να μείωνει τις αποδοχές/επιδόματα/κλπ των πολιτικών ανάλογα με το έργο τους; Αν κύριε έχεις γνώση των υποχρεώσεων σου σαν βουλευτής
    , υπουργός πρωθυπουργός, και υπάρχει πιθανότητα να χάσεις κάποια κομματια της πίτας που που ορέγεσαι κατα την προεκλογική περιοδο, θά παίξεις θέατρο ή θά κάνεις τη δουλεία σου;

    Το λυπηρό είναι οτι δεν είναι στην ανθρώπινη φύση να υποστηρίζει κάποιος κάτι που να υπονομέυει τα συμφέροντά του ιδίου. Όποτε είμαι απαισιόδοξος οτι δεν θα γίνει τίποτα απο τα προτεινόμενα οπως και εύστοχα το παρατήρησε και κάποιος άλλος στα σχόλια. Καμιά κυβέρνηση επίσης δε θα προχωρήσει σε απόδοση της εξουσίας στο λαό κατευθείαν.

    Το παραπάνω σχόλιο για την αθρώπινη φύση δεν ισχύει για τους προγόνους μας που αψήφισαν τους κινδύνους, και θυσίασαν τη ζωή τους(υπέρτατο προσωπικό συμφέρον) για να σώσουν την πατρίδα μας απο ζυγους και κατοχές για να είμαστε σήμερα μια ελεύθερη χώρα. Οπότε υπάρχει ενα παράθυρο ελπίδας αλλά δυστυχώς ο περισσοτέρος κόσμος δε καταλαβαίνει οτι η οικονομικός ζυγός των πιστωτών μας είναι παρόμοιος με το στρατιωτικό ζυγό. Το καταλαβαίνουν μόνο οι φτωχοί, άστεγοι, υπερχρεωμένοι.

    Νομίζω ότι στη χώρα μας υπάρχει μια κριτική μάζα ανθρώπων που επωφελούνται απο την εκάστοτε κυβέρνηση γι αυτό το θέατρο κράτησε 30 χρόνια. Η κατάσταση όμως δεν είναι βιώσιμη! Η κριτκή μάζα μειώνεται όσο βλέπει τη τσέπη της να αδείαζει. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το παιχνίδι τελείωσε οπως σωστά επισήμανες σε προηγούμενο άρθρο σου.

    Πως μπορέι ο καθένας απο εμάς με μικρές αλλαγές στη ζωή του να αλλάξει μια χώρα σε βάθος χρόνου; Γιατι κακά τα ψέμματα οι αλλαγές αυτές θα πάρουν καιρο. Ακούω συχνά το κλασσικό σπορ των Ελλήνων που και εγώ το κάνω (δεν βγάζω την ουρά μου απ έξω), τον ωχαδελφισμό. Πως μπορείς να αλλάξεις την νοοτροπία του κάθε Έλληνα ωστέ να πεί: Ναι μπορώ και εγώ μαζί με αλλους να αλλαξουμε τη χώρα. Αρκεί να κάνω κάτι έστω και μικρό. Γιατι σε άλλες χώρες αυτο περναέι τόσο ευκόλο στον κόσμο; Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι η ανακύκλωση: με απλά συνταγές (ρίχνεις το κουτάκι της κοκα κολας στο κάδο ανακύκλωσης) ο κόσμος έχει κάνει άλματα στον τομέα αυτό.

    Φιλικά!

  13. re: Καλά όλα αυτά, ελπίζω να σε ακούει ο Γίωργος
    H πόλις ξαμολύθηκε σαν πουλί σε στεριές και θάλασσες…
    Μα κανείς θνητός, κανείς θεός, δε μιλά για την κόρη της,
    την πολιτική, την πήρε ο Αλέξανδρος.
    Φθάνοντας στο παλάτι του Χάρου, αυτός
    απαίτησε να φύγει το μίασμα της πόλης – οι πολιτικοί – ,
    αυτοί που οδήγησαν πολιτική και Αλέξανδρο στον Άδη.
    Δεν είναι καιρός για λύπες δεν είναι καιρός για σχόλη…
    …και ο θάνατος δεν βρήκε σχόλη,
    και σκόρπισε γιορτή στη πόλη !!!!
    Χριστούγεννα χωρίς πολιτικούς
    πολιτική για ορφανούς.
    Όλοι μαζί ας γιορτάσουμε τη γέννηση των νεκρών πολιτικών.

    1. H Iστορια θα πρεπει να ξαναγραφει απο ανθρωπους που αγαπουν και σεβονται αυτο που ονομαζεται ΠΑΤΡΙΔΑ.

      Θα προτεινα να διαγραφεις προσβλητικα κι εμετικα σχολια οσων χρησιμοποιουν την ασπιδα ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ για να επιβαλουν το ΦΑΣΙΣΜΟ της ΨΥΧΗΣ τους.

      Πιστευω οτι ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ειναι ο χειροτερος…

      1. Φίλε,
        Άσε το moderating σε μένα.
        Δεν είναι του ύφους μου οι διαγραφές.
        Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν όταν πειστούν για τις καλές σου προθέσεις. Μην χρησιμοποιείτε την λέξη φασισμός έτσι εύκολα. [b]ΣΑΣ ΠΑΡΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ.[/b]

  14. Τελικά μερικοί δεν έχουν τον θεό τους.

    Κατηγορούν (ως δούρειοι ίπποι ίσως?) το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σύστημα, αλλά απο την άλλη δαιμονοποιούν οποιαδήποτε άλλη ιδεολογική κατευθυνση , έτσι ώστε να μπερδεψουν απόλυτα τους αναγνωστες και να τους οδηγησουν στον απολιτικ ευνουχισμό !

    Για πες μου Επικουρε και εσύ λοιποι χειροκροτητες των απόψεων του Επίκουρου, ποιά είναι η πρόταση σας για το μέλλον ?

    Είναι η αποχή απο τα πολιτικά δρώμενα ?
    Ο ακτιβισμός των (πληρωμένων δεν ξέρω και εγώ από ποιούς μεγαλοκαπιταλιστές) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ?
    Η Οικολογία άνευ πολιτικοποίησης και άνευ ουσίας ?

    200 χρόνια Καπιταλισμός δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά αντιθέτως οδήγησε το 80% του πλανήτη στην εξαθλίωση .

    Κι όμως επιμένετε να μην θέλετε να σπάσετε τις αλυσίδες σας, γιατι τις εχετε πλεον αγαπησει.

    Για αυτό είστε άξιοι της μοίρας σας και θα τρίβετε τα μάτια σας με αυτά που έρχονται.

    1. Aν μας έλεγες και σε ποιος αναφέρεσαι καλά θα ήταν.
      Αν αναφέρεσαι στο site αυτό ατύχησες.
      Φιλικά,

    2. Καλά ρε παιδιά , τόσο καιρό ο επίκουρος ήταν «καλός» , αλλά με το που τόλμησε να «αγγίξει» την αριστερά έγινε «δούρειος ίππος του καπιταλισμού» ???

      Όταν ρωτάς την άποψη κάποιου, πρέπει να έισαι έτοιμος να την ακούσεις και να την αντικρούσεις με επιχειρήματα , όσο απαράδεκτη κι άν σου φανεί αυτή .

      Σέβομαι την δουλειά του επίκουρου και τον κόπο που καταβάλλει για να συγκεντρώσει στοιχεία , τον διαβάζω , προβληματίζομαι , αλλα δεν θα τον ανακυρήξω ούτε σωτήρα , ούτε προδότη .Θα διαβάσω , θα σκεφτώ κι αν δεν καλυφθώ, θα προχωρήσω παρακάτω . Το ίδιο θα πρότενα και σε εσάς παιδιά .

      Αυτά , για να κρατήσουμε κι ένα επίπεδο στην κουβέντα …

      A!! Τα συγχαρητήριά μου για το άρθρο !!
      🙂

  15. Μια στιγμούλα …..

    Ο αυτοκρατορικός μάγος, θέλει να κρατήσουμε ένα επίπεδο.
    Μάλιστα !

    Και πως κρατάς το επίπεδό σου σύμφωνα με τον αυτοκρατορικό μάγο ?
    Όταν απλά συγχαίρεις τον αρθρογράφο χωρίς να μπορείς να σχολιάσεις το οτιδήποτε?

    Άρα κατευθείαν δαιμονοποιούμε την οποιαδήποτε αρνητική κριτική !

    Ύστερα, μας μιλάει για επιχειρήματα!

    Θεωρώ πως έκανα ορισμένες ερωτήσεις και δεν βλέπω να δεχτηκα απάντηση, όπως επίσης και κάποιος άλλος πιο πάνω, έκανε ορισμένες πολύ πικάντικες ερωτήσεις…..

    να υποθέσω ότι ήταν πολύ βαριές για το «επίπεδο» σας ?

    Πιο λοιπόν είναι το επίπεδό σας ?
    Εφάμιλλο με το επίπεδο των ανθρώπων που ντύνονται γουρουνάκια έξω απο την σύνοδο της Κοπενχάγης και διαμαρτύρονται τάχα μου ψήνοντας μπριζόλες και διοργανώνοντας παρτάκια ?

    Και αναρωτιέσαι Επίκουρε σε ποιούς απευθυνομαι ?
    Είδες, επιβεβαιώθηκα κατευθείαν απο τον πρώτο σχολιαστή που μπήκε να υπερασπιστεί τον πνευματικό του πατέρα…

    Άραγε Επίκουρε , είσαι ευχαριστημένος απο το «επίπεδο» των σχολίων, εαν εξαιρέσεις μερικούς «κακόβουλους» σαν και εμένα ή τον Redfly πιο πάνω ?

    Βέβαια ο αυτοκρατορικός μάγος εντόπισε το πρόβλημα.. Έθιξε λέει ο Επίκουρος την Αριστερά !

    Ρωτάω λοιπόν τον αυτοκρατορικό μάγο…
    Τι θεωρείς εσύ ως Αριστερά και τα βάζετε όλα σε ένα μπόγο ?
    Πως θεωρείς ότι είναι άποψη ένα κακοχωνεμένο σχόλιο με αρκετή δόση λασπης ?

    Και τελευταία 2 ερωτηματα, (αν και θεωρώ πως δεν θα απαντηθεί κανένα)…..
    σε όλους…

    Α) Ποιά είναι η κοινή ρίζα του προβλήματος σε ζητήματα όπως η συστημική κρίση, το έγκλημα, η διαφθορά, η εξαθλίωση της ανθρωπότητας, οι πόλεμοι, η οικολογική καταστροφή………?? Ποιά ?

    Β) Εαν θες να επιλύσεις πραγματικά το πρόβλημα, χτυπώντας στην ρίζα, τι πρέπει να γίνει , τι πρεπει να καταργηθεί, ή τι πρέπει να υπερβούμε ?
    Τι θεωρείτε ως μέγιστο μειονέκτημα της σημερινής κοινωνικής οργάνωσης ?

    Αυτά τα ολίγα, φιλικά πάντα !

    1. Φίλε, θα σου απαντήσω αλλιώς, διότι στα ερωτήματα που θέτεις έχω απαντήσει με εκτενέστατες αναρτήσεις και επιχειρηματολογία. Δεν είσαι υποχρεωμένος να τα διαβάσεις, αλλά είναι εδώ σε κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, η περιοδικότητα και η ανθρώπινη φύση είναι αναπότρεπτα συστατικά των κρίσεων σαν και αυτήν εδώ, ιστορικά και αν θες οικονομοκεντρικά, σου παραθέτω ως παραδείγματα την tulip mania, την railway crisis, τις αποπληθωριστικές περιόδους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου,κλπ. Πάντα στην μήτρα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Ξέρεις, πριν από τον Μαρξ, προς μεγάλη σου έκπληξη ενδεχομένως, υπήρχαν, επί χιλιετιες, κοινωνικές δομές και ζώντες άνθρωποι. Και προ του καπιταλισμού επίσης. Κοινωνιολογικά, έχω αναφερθεί στην θεωρία του κοινωνικού διαφορισμού, που ο Ευάγγελος Λεμπέσης ανέπτυξε σκωπτικά τον περασμένο αιώνα με τον τίτλο «Η σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» και κατά την οποία, τα κοινωνικά συστήματα χρειάζονται τον διαχωρισμό, τις «τάξεις» αν θες, διότι μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν. Τώρα, αν εσύ είσαι ένθερμος οπαδός της θεωρίας του Michel Dreyfus στο «Le siecle des communismes» και πολέμιος του
      Στεφάν Κουρτουά στο «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού», δικαίωμα σου. Προσωπικα έχω άποψη και για τον κομμουνισμό και για τον καπιταλισμό και για άλλα μορφώματα. Σε ενοχλεί ότι έχω άποψη ή ότι δεν συμφωνούμε; Δεν κωλώνω. Λάθος άνθρωπο διάλεξες να στρέψεις τα βέλη σου. Ρωτάς, πως θα λυθούν τα προβλήματα από την ρίζα. Εννοείς… ΣΥΡΡΙΖΑ, μάλλον. Εγώ σε ρωτώ: πιστεύεις πραγματικά ότι επιλύονται τα προβλήματα σύρριζα; Πότε συνέβη αυτό ιστορικά; ΠΟΤΕ. Κάτι τέτοιες πνευματικές ονειρώξεις τις ακολουθεί η ΚΑΠΗΛΕΙΑ. Εδώ είμαστε. Στις αναρτήσεις Todo es mentira, mentira la verdad αναφέρονται κάπου τα λόγια της Ελέανορ Ρούζβελτ, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είπε «Αυτή η Διακήρυξη μπορεί να αποτελέσει την διεθνή Magna Carta όλων των ανθρώπων, παντού. Ελπίζουμε ότι η επικύρωση της από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα είναι ένα γεγονός εφάμιλλο με την επικύρωση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον Γαλλικό λαό το 1789, την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την υιοθέτηση παρόμοιων διακηρύξεων σε διαφορετικές περιόδους σε άλλες χώρες». Τρίχες. Πάνω στα πτώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πατούσαν τότε οι μεγαλεπήβολοι, χτίστηκε το πιο Γκαιμπελικό, μάλλον Οργουελικό Παγκόσμιο Σύστημα. Οπου ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι είσαι ελεύθερος, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι έχεις χρήματα, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι έχεις δημοκρατικά δικαιώματα, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι ζεις. Από το είδος της γραφής σας, φαίνεστε νέα παιδιά. Νέα παιδιά ήμασταν όλοι κάποτε. Και θα είναι και άλλοι μετά από εσάς. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην ηλικία. Το πρόβλημα δεν έγκειται καν στην αρνητική κριτική. Πως μιλάτε κάποιοι τόσο υπέρ άνω, για αρνητική κριτική όταν δεν δέχεστε ούτε νύξη για τις θεοποιημένες σας ιδεολογίες; Όταν ειρωνεύστε και υβρεολογείτε; Σας καθιστά αυτό «ιδιαίτερους»; «Επαναστάτες»; «Ασυμβίβαστους»; Πιστεύετε ότι είστε οι πρώτοι αριστεροί που έπεσαν από τον ουρανό στα πόδια μας;
      Θα αστειεύεστε μάλλον. Ένα πράγμα θα επαναλαβω, από την ανάρτηση «Οι Μοιραίοι».

      «Παρακολουθώντας κάποτε, ένα διεθνές κοινωνικό φόρουμ με παγκόσμια συμμετοχή, αντιλήφθηκα, σαν κάτι ουρανοκατέβατο να με χτύπησε, την πραγματική νομοτέλεια των ζωών μας. [b]Ενώ «εμείς», «οι άλλοι», προσπαθούμε να αντιπαρέλθουμε δεκάδες διαδικαστικές «ανωμαλίες», μεταξύ μας, να βρούμε συνισταμένες και να ταυτιστούμε σε κάποια ελάχιστα σημεία, μήπως και ποτέ καταφέρουμε ως απλοί άνθρωποι να συνεννοηθούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού την τεράστια αδικία, ανισότητα και εκμετάλλευση, που μας πνίγει τόσο συχνά και τόσο έντονα και τόσο καθημερινά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια απίστευτα οργανωμένη, πειθαρχημένη και συνεκτική δύναμη, η οποία και τι θέλει ξέρει και πως να το αποκτήσει και πάνω απ’ όλα τι την ενώνει. Θέλει χρήμα, περισσότερο χρήμα με κάθε τρόπο, μέσο ή τίμημα.[/b]

      Όταν βλέπετε ένα διάγραμμα σαν το παρακάτω, διαβάστε τι πραγματικά σας λέει. Σας λέει ότι ηττηθήκαμε, ότι αυτό που τάχα αντιμετωπίζουμε, είναι τόσο ισχυρό που μας έχει φτάσει στο τελευταίο προπύργιο της παράδοσης. Στην συνομολόγηση, ότι είναι φυσιολογικό, αναπόφευκτο και ΑΝΑΓΚΑΙΟ.»

      Φιλικά (φυσικά),

  16. Ευχαριστώ που δείχνεις τι εννοείτε, επίπεδο, με τους δεκάδες χαρακτηρισμούς που μου αποδίδεις στην απάντησή σου !!!

    Προσπερνώντας λοιπόν την παιδική χαρά των χαρακτηρισμών, έχω να πω πως από την απάντησή σου μάλλον δεν κατάλαβες τα ερωτήματά μου !

    Στην ερώτησή μου, για το ποιά θεωρείτε ως κοινή ρίζα των προβλημάτων, μου απαντάς η περιοδικότητα και η ανθρώπινη φύση ??
    Να φανταστώ πως η περιοδικότητα αναφέρεται στον οικονομικό κύκλο, ανα και δεν ρώτησα για αίτια της οικονομικής κρίσης αλλά της συστημικής κρίσης !

    Αλλά το σφυρί στο κεφάλι ήταν η ανθρώπινη φύση !!!
    Υπάρχει άραγε ανθρώπινη φύση ?
    Μήπως το μπερδέυεις με την ανθρώπινη συμπεριφορά ? Και μήπως η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται πλήρως απο την εκάστοτε κοινωνική δομή ή το γενικότερο περιβάλλον ?

    Κατ’εμέ και κατα τους θεωρητικούς της Ψυχολογίας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ, εκτός εάν παραπέμπει σε βιολογικές ανάγκες !

    Παρακάτω…

    Φυσικά και φίλε μου υπήρχε πριν απο τον Μάρξ κοινωνική δομή, δεν χρειάζεται να γίνεσαι εριστικός….Εξάλλου και σε αυτην την περίοδο αναφέρομαι με το ερωτημά μου ? Δεν αναφέρομαι μόνον στον Καπιταλισμό…..

    Η απάντηση στην ερώτησή μου είναι απλή !
    Ατομική ιδιοκτησία και Εξουσία.

    Μην βιαστείς να το αντικρούσεις !
    Σκέψου το πρώτα…

    Επανερχομαι αργοτερα λόγω έλλειψης χρόνου !

    1. theo…
      Κατ’αρχας , είναι «μάγοςαυτοκράτορας» και όχι αυτοκρατορικός μάγος(και όχι, δεν εννοώ αυτό όταν λέω «επίπεδο»)

      Τί εννοώ ? Πως γίνεσαι επιθετικός και χαρακτηρίζεις χωρίς λόγο και ΚΥΡΙΩΣ χωρίς να ακούς .

      Λές «Και αναρωτιέσαι Επίκουρε σε ποιούς απευθυνομαι ?
      Είδες, επιβεβαιώθηκα
      κατευθείαν απο τον πρώτο σχολιαστή που μπήκε να υπερασπιστεί τον πνευματικό του πατέρα…»

      Εντάξει , δυσκολέυομαι να μην χαμογελάσω με το σχόλιό σου , όταν ήδη στο δικό μου εξηγώ πως σε καμμία περίπτωση δεν ανακυρήσσω τον επίκουρο «επιγκουρού»(αν και είναι πολύ πιασάρικο ομολογουμένως). Πιστεύω πως το λέω καθαρά : «Θα διαβάσω , θα σκεφτώ κι αν δεν καλυφθώ, θα προχωρήσω παρακάτω
      «

      Κι όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο , τί θές να σχολιάσω ? Κατ’ εμέ ο άνθρωπος λέει τα αυτονόητα : Όσα χρήματα δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο στο όνομα του ελληνικού λαού (δεν ξέρω αν ο εθνικός προσδιορισμός σε προσβάλλει ) , πρεπει να επιστραφούν απο αυτούς που τα καταχράστηκαν και ύστερα ας μιλήσουμε για τη φορολογία και πόσα αντέχει ο κόσμος να δώσει και ακομα για το τί είναι σε θέση να σωθεί πλέον. Οτι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην Ελλάδα μόνο , αλλά είναι παγκόσμιο . Με λίγα λόγια , λέει αυτά που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε , παρουσιάζοντάς τα όμως τεκμηριωμένα με στοιχεία και αναφορές . Δεν ανακάλυψε λοιπόν την αμερική ο επίκουρος …

      Απο την άλλη , μου δίνεις την εντύπωση πως αυτήν ακριβώς την ιδέα έχεις για τον εαυτό σου ξεπατικώνοντας το «zeitgheist» (με την αναφορά σου στην ανθρώπινη συμπεριφορά και την ανθρώπινη φύση), και χαρακτηρίζοντας άτομα που δεν γνωρίζεις , με περισσή αυτοπεποίθηση και τσαμπουκά . Και η απάντησή σου βέβαια είναι απλή : όλα θα λυθούν με την κατάλυση της Ατομική ιδιοκτησίας και της
      Εξουσίας . Αυτό ήταν το πρόβλημα απο την αρχή , η ρίζα του προβλήματος . Μάιστα…

      Ξέρεις κάτι ? Απο μία μακρινή και θεωρητική σκοπιά , θα έλεγα πως έχεις δίκιο…Αλλα πιστεύω πως ο κόσμος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να φτάσει σε αυτό το σημείο(αν ποτέ τα καταφέρει φυσικά) . Είναι όμως δυνατόν ρε τέο να λές αυτά τα πράγματα? Έχεις καταλάβει που ζείς ? (Να με συγχωρείς κιόλας , δε σε ειρωνεύομαι , αυτή τη στιγμή τουλάχιστον…). Ποιόν νομίζεις πως μπορείς να πείσεις προς αυτή τη κατεύθυνση ? Βλέπεις τον απλό κόσμο ( αν πώ «νυκοκυραίους» , κάτι μου λέει πως θα καταλάβεις καλύτερα) έτοιμο ή διαθέσιμο να δεχτεί κάτι τέτοιο ? Η μήπως 10 φωτισμένοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της επανάστασης για όλους εμάς τους υπόλοιπους ?
      Ειδικά μετά τον περσινό δεκέμβρη ο καθένας έχει βγεί σε αναζήτηση της προσωπικής του ουτοπίας και δεν λογαριάζει ΤΙΠΟΤΑ . Το τί έχω διαβάσει δεν περιγράφεται…

      Εν ολίγοις , επειδή παρατηρώ αν τυχόν δεν σου απαντήσω κινδυνέυω να χαρακτηριστώ χειρότερος κι απο όσους «ντύνονται γουρουνάκια έξω απο την σύνοδο της Κοπενχάγης » (jesus!! ), θα σου πω ακριβώς τι πιστεύω .

      Πιστεύω πως έχουμε χάσει την ικανότητα να λέμε τα αυτονόητα . Σίγουρα δεν μπορούμε να ρίχνουμε πάντα το φταίξιμο στην «ανθρώπινη φύση» , όμως θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψιν την επανάληψη κάποιων συμπεριφορών ιστορικά , και να προσπαθήσουμε να κρατήθούμε στα όρια του εφικτού όσον αφορά τις προτάσεις μας.

      – ΔΕΝ γίνεται να απολαμβάνουν όλοι την ύλη εξίσου , δεν θα ήταν ΔΙΚΑΙΟ κάτι τέτοιο . Αυτό που ΓΙΝΕΤΑΙ είναι να παρέχεται σε όλους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης , να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ελευθερία τους , να δίνονται σε όλους ίσες ευκαιρίες , αλλά απο εκέι και ύστερα ο καθένας να απολαμβάνει απο το σύνολο σε αντάλλαγμα αυτών που προσφέρει .

      -ΔΕΝ γίνεται να μιλάμε για κατάργηση της «εξουσίας» και της «ιδιοκτησίας» , εκτός άν θέλουμε να αμπελοφιλοσοφούμε χωρίς σκοπό και τέλος . Είναι σαν να λές «ο ηλεκτρισμός είναι κακό πράμα» . Ακόμα και η ύπαρξη του αλλου ατόμου δίπλα μου και η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να συνυπάρξω μαζί του ,είναι μία μορφή βίας, μια εξουσία που απαιτέι την προσαρμογή μου . Θέλω απλώς να πώ πως αυτού του είδους οι θεωρητικές προσεγγίσεις και η «δαιμονοποίηση» της εξουσίας δεν καταλήγουν πουθενά . Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο , είναι αδύνατον να παρακάμψεις την ύπαρξή της και την πρακτική της . Απο την άλλη , η εκχώρηση υπερβολικής εξουσίας σε συγκεκριμένους κύκλους ή άτομα, είναι δυνατόν να διακυβέυσει την ασφάλεια και τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου και αυτό είναι που μετράει τελικά : Η ασφαλής αυτοσυντήρηση και η ευημερία του κόσμου σε ένα αποδεκτό επίπεδο. ΠΑΝΤΟΥ , σε ΟΛΕΣ τις κοινωνίες , ακόμα και στις αγέλες που συναντάμε στη φύση .

      ΚΑΙ η ιδιοκτησία είναι απαραίτητη , ως κίνητρο και ως ατομική έκφρασή . Γιατί οι άνθρωποι είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ , όχι όμως και ΙΣΑΞΙΟΙ , και βρίσκω δίκαιο ο καθένας να απολαμβάνει ανάλογα με αυτά που προσφέρει . Αυτό που θεωρώ επικίνδυνο είναι η υπερσυσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια(και συνήθως κάτω απ’ το τραπέζι) , μάντεψε γιατί – το διάβασες και παραπάνω – γιατί έτσι διακυβέυεται η ασφάλεια και η ευημερία του συνόλου …

      – ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ . «Ποιά απο όλες?» , θα ήταν μια εύλογη ερώτηση . Όσο ο αριστερός horror είναι χαμένος στις ιδεοληψίες του και αποφεύγει να καταθέσει συγκεκριμένη άποψη , όσο αδυνατεί να καταλάβει πως αυτά που ενώνουν τις διάφορες συνιστώσες του είναι περισσότερα απο αυτά που τις χωρίζουν , όσο παραμένει επαναπαυόμενος στον ρόλο της αντιπολίτευσης κράζοντας το σύμπαν αποφεύγοντας όμως να καταθέσει ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ , θα εξακολουθεί να είναι μια χαμένη υπόθεση . Γιατί, ας μιλήσουμε ξεκάθαρα , δεν γίνεται σε έναν καπιταλιστικό κόσμο να έρθει η ελλάδα και να παίξει με τους όρους της επανάστασης , χύμα και τσουβαλάτα . Θα μας την πέσουν απο παντού και δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο . Το καλύτερο που θα μπορούσα να περιμένω είναι «μικρές» κινήσεις προς τα αριστερά , όχι όμως και μια ολική ανατροπή του καθεστώτος .
      Και ξέρεις τι ? Αντίθετα με αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως , καμμία πραγματικά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με το ζόρι κι επειδή το θέλησαν 5-10-15 επαναστάτες (οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν και οι ίδιοι τύραννοι) . Ο κόσμος είχε ωριμάσει , γνώριζε και ήταν έτοιμος να δεχτεί . Τι να περιμένω εγώ απο όλη αυτή τη σέχτα των πεφωτισμένων που δεν καταδέχονται καν να κατέβουν στο επιπεδό του απλού κόσμου και να εκθέσουν μια άποψη σαφή ή όταν το κάνουν σε χαρακτηρίζουν φασίστα μόνο και μόνο επειδή διαφωνείς ?

      Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να είσαι ιδεολόγος για να καταλάβεις τα αυτονόητα . Η δεξιά στην ελλάδα υπήρξε απλώς μια κάστα ανθρώπων που θεώρησαν πως είναι καλύτεροι απο όλους τους υπόλοιπους. Αριστοκράτες , φαταούλες , απατεώνες που λόγω γνώσης της φυλετικής και ταξικής τους ανωτερώτητας δεν μπήκαν καν στον κόπο να το κρύψουν . Οτι πιο «αριστερο» κυβέρνησε στην ελλάδα (περι του ΠΑΣΟΚ ο λόγος ) κατέληξε τελικά στα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους . Ένα μάτσο «αριστερών» , χρόνια στο μετεμφυλιακό περιθώριο , που είδε την πίτα και όρμηξε με τα μούτρα . Λαικιστές , εξίσου απατεώνες , μας πούλησαν και μας κοροϊδεψαν με λίιιιιγο πιο φινετσάτο τρόπο , θα όφειλα να ομολογήσω.

      Και η αριστερά ? Θλιβερός κομπάρσος , μια χαριτωμένη και ακίνδυνη γραφικότητα , μια βαλβίδα ασφαλείας για την ένταση που ολοένα και συσσωρεύεται . «Φωνάξτε παιδία , κάπως πρέπει να εκτονωθεί κι ο κόσμος…» . Νομίζω πως το πιάνεις το νόημα…

      Όπως είπα και πρίν » δεν είναι ανάγκη να είσαι ιδεολόγος για να καταλάβεις τα αυτονόητα» . Επιμένουμε να χωριζόμαστε σε κάστες και να φιλονικούμε την ώρα που μας κλέβουν κάτω απο την μύτη μας , μαλώνοντας μεταξύ μας για το ποιός έχει την μύγα ενώ είμαστε όλοι μαζί βουτηγμένοι στα «σκ…α» .

      Δεκέμβρης 2008 . Πολύς κόσμος στο δρόμο , πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες , απο διάφορους «χώρους» (και ΟΧΙ μονο απο τη αριστερά ή τον «αναρχικό» χώρο , που συναγωνίζεται το ΚΚΕ στο καπέλωμα μιας αυθόρμητης λαϊκής αντίδρασης – και ως «αντίδραση» δεν εννοώ τα μπάχαλα και τις λοιπές καγκουριές…) . Τι εμεινε απο όλο αυτό ? Τα μπαχαλα στις διαδηλώσεις? Τα γκαζάκια που σκάνε κάθε 3 και λίγο ? Οι παρέες που πίνουν μπάφους και ονειρεύονται εξεγέρσεις των 15 ατόμων , κάνοντας και καμμιά επίθεση σε κανα Α.Τ. για το «γαμώτο»? Όσο ο κόσμος «μπατσολογούσε» ΜΟΝΟ , και λειτουργούσε λες και η αστυνομία είναι το ΜΟΝΟ πράγμα που πάει στραβά σε αυτό τον τόπο , όλη αυτή η κατάσταση που σήμερα ζούμε επωαζόταν σταδιακά . Τον φετινό δεκέμβρη μόνο σαν κομωδία μπορώ να τον δώ . Μίσος ταξικό και για οτιδήποτε φοράει μπλέ στολή και κράνος… Κουραφέξαλα . Τίποτα ποτέ δεν προχώρησε με το μίσος και την απόρριψη . Απο την μιά οι αστυνομικοί να δίνουν συναυλία κρουστών στα κεφάλια διαδηλωτών και οι «απέναντι» να παίζουν πετροπόλεμο και να δίνουν ρεσιταλ επαναστατικότητας για εμάς τους αδαείς . Και άλλοι αφελείς , που κατέβηκαν απλώς για να πουν «φτάνει!!»(και με το δίκο τους) να κοιτάνε μια τους μεν και μια τους δε σαν χαμμένοι , προσπαθώντας να φυλαχτούν απο παντού.

      Αναρωτιέμαι , σκεφτόμενος ΚΥΡΙΩΣ το παραπάνω άρθρο του επίκουρου (η «επιγκουρού» , όπως προτιμάς φίλε Τεο), αν το αίτημα φέτος ήταν : «ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!ΤΩΡΑ!!ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΤΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!» , πόσες καρέκλες θα τρίζανε αν όλος ο κόσμος που διαμαρτυρήθηκε για την δολοφονία του μικρού (και δικαίως!!) διαμαρτυρόταν επίσης και για αυτό ?? Πιστευω αρκετές…Απλό και αυτονόητο ως αίτημα , μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια αρχή . Γιατί ο Δεκέμβρης δεν ήταν μονο η δολοφονία του Γρηγορόπουλου αλλα και η κραυγή πολλών ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να λεηλατείται για πολύ καιρό και απλώς ξέσπασαν .

      Και για να καταλήξω , δεν υπάρχει αριστερά , δεν υπάρχει δεξιά , δεν υπάρχει κέντρο . Υπαρχουμε «ΕΜΕΙΣ» και πρέπει να αρχίσουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο καλη τη πίστει . Το σύστημα δεν χρειάζεται την βοήθειά μας , θα καταρρεύσει απο μόνο του , όμως αυτό που θα έρθει στην θεση του θα είναι πολύ χειρότερο αν εμείς μείνουμε προσηλωμένοι στις ιδεοληψίες μας , αντιμαχόμενοι , αρνούμενοι να πούμε τα αυτονόητα . Δεν ονειρεύμαι μια «αταξική κοινωνία» , ονειρεύομαι μια κοινωνία στην οποία τουλάχιστον το χρήμα που ξοδεύω θα τυπώνεται απο ανθρώπους που εκλέγω και ελέγχω με την ψήφο μου . Όχι τέλειο , αλλα καλό για αρχή , τί λες ??

      ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!ΤΩΡΑ!!

      τελος…

      1. Resource Based Economy και post-scarcity οικονομίε
        Παρακολουθώ αρκετό καιρό αυτό το blog αλλά είναι το πρώτο μου ποστ. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να δώσω τα συγχαρητήριά
        μου στον Επίκουρο. To blog του είναι άκρως ενημερωτικό όσον αφορά τα οικονομικά.

        Περίμενα τη στιγμή που η συζήτηση θα αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από προτάσεις για να παρουσιάσω κι εγώ με τη σειρά μου μια.
        Ελπίζω το γεγονός ότι είμαι νέος σε ηλικία να μην επηρεάσει την κρίση σας :-), αλλά να κρίνετε την πληροφορία και μόνο αυτή.

        Θα ήθελα εκ των προτέρων να ξεκαθαρίσω ότι το ποστ μου δεν είναι για να κατακρίνω/επιτεθώ σε κάποιον, αλλά για να βοηθήσει αυτόν που είναι αηδιασμένος από την τρέχουσα κοινωνία να μάθει για μια εναλλακτική κατεύθυνση.

        Η πρόταση ουσιαστικά αφορά το κοινωνικό μοντέλο RBE (Resource Based Economy)
        που προτείνει ο Jacque Fresco και παρουσιάζεται στην ταινία Zeitgeist Addendum.
        Θα αρχίσω σχολιάζοντας την άποψη του Επίκουρου για αυτό το κοινωνικό μοντέλο
        αποκαλώντας το ουτοπικό.
        Η ειδοποιός διαφορά του μοντέλου αυτού σε σχέση με τα γνωστά μοντέλα του κομμουνισμού, σοσιαλισμού, φασισμού κ.λ.π.
        είναι ότι δεν βλέπει τον εαυτό του σαν καθεστωτικό, αναγνωρίζει δηλαδή ότι όλα τα πράγματα εξελίσσονται και ότι
        απλά θα είναι ένα ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός ουτοπία εμπεριέχει μια ιδεατή κατάσταση,
        ένα τελειωτικό σύστημα. Το TVP(The Venus Project – [url]www.thevenusproject.com[/url]) δεν είναι κάτι τέτοιο, δεν είναι τέλειο, είναι απλά
        πολύ καλύτερο απ’ ό,τι έχουμε σήμερα. Νομίζω το γεγονός ότι είμαστε γνώριμοι μόνο με κοινωνίες όπου επικρατούσε/επικρατεί η σπανιότητα (scarcity) μας κάνει να το βλέπουμε σαν κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

        Δεν γνωρίζω ο Επίκουρος πόσο έχει ερευνήσει αυτό το μοντέλο, αλλά πολλοί βλέπω ότι μένουν μόνο στην ταινία Addendum.
        Όντας κάτι αρκετά ριζοσπατικό, προκειμένου να καταλάβει κάποιος περί τίνος πρόκειται, πρέπει να διαβάσει αρκετά πράγματα για το TVP και όχι μόνο. Για παράδειγμα ο πολύς ο κόσμος δυστυχώς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τεχνολογία.

        Παραθέτω λοιπόν μερικά links που δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα:

        [url]http://dotsub.com/view/a34fba0d-4016-4807-b255-021b58dbc9a4[/url]
        [url]http://www.thezeitgeistmovement.com/The%20Zeitgeist%20Movement.pdf[/url]
        [url]http://vimeo.com/6346955[/url]
        [url]http://vimeo.com/7857584[/url]
        [url]http://vimeo.com/7938805[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=cT01aX6MgcQ[/url]
        [url]http://www.thevenusproject.com/images/stories/a-designingthefuturee-book.pdf[/url]
        [url]http://dl.dropbox.com/u/1620948/Jacque%27s%20Recommended%20Reading/Fresco%2C%20Jacque%20-%20The%20Best%20That%20Money%20Cant%20Buy.pdf[/url]
        [url]http://www.thevenusproject.com/the-venus-project-introduction/about[/url]
        [url]http://www.thevenusproject.com/a-new-social-design/essay[/url]
        [url]http://www.thevenusproject.com/the-venus-project-introduction/faq[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=yrFgZpMrKak&NR=1[/url]
        [url]http://www.youtube.com/user/Hurrtin4Certain#p/c/DAEB88B262382BE6[/url]
        [url]http://www.youtube.com/user/earth2movie[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=zCH0BQ2nSMo[/url]
        [url]http://www.blogtalkradio.com/peter-joseph[/url]

        Θερμή παράκληση. Πριν κάποιος εκφέρει άποψη, ας δει/διαβάσει τα παραπάνω [b]χωρίς να προβάλλει τις δικές του αξίες στο TVP[/b]. Επίσης κάτι άλλο που ήθελα να σημειώσω είναι ότι είναι ανοιχτό σε κριτική. Αν κάποιος θεωρεί ότι κάπου είναι προβληματικό μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις (και όχι να επιδίδεται σε εκφράσεις του τύπου…»αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ»).

        Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια εποχή [b]τεχνητής σπανιότητας[/b]. Έχουμε την τεχνολογική δυνατότητα να παράγουμε εύκολα αφθονία, και όταν κάποιος αναρωτηθεί τι γίνονται όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ των οποίων περνάει η ημερομηνία λήξης τους, όταν την ίδια στιγμή μιλάμε για πείνα, θα καταλάβει σε τι αρρωστημένη και οπισθοδρομική κοινωνία ζούμε.
        To χρήμα και η ιδιοκτησία δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε μια κοινωνία αφθονίας. Το πιο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιβιώσει είναι το οξυγόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν το πληρώνουμε (όχι ακόμα τουλάχιστον).
        Για όποιον συνεχίζει να δυσκολεύεται να πιστέψει οτι μια κοινωνία αφθονίας (ή μετα-σπανιότητας – post-scarcity) είναι εφικτή και νομίζουν ότι το TVP είναι το μοναδικό που μιλάει για αυτήν ας ρίξουν μια ματιά στα παρακάτω links:

        [url]http://www.adciv.org/Main_Page[/url]
        [url]http://www.oekonux-conference.org/program/events/37.en.html[/url]
        [url]http://www.oekonux-conference.org/documentation/croome/McCarthy.mp3[/url]
        [url]http://openfarmtech.org/weblog/?p=1361[/url]
        [url]http://openfarmtech.org/weblog/?p=1352[/url]

        Σε αυτό το σημείο θα ήθελανα σχολιάσω κάποια απο αυτά που αναφέρθηκαν για την ανθρώπινη φύση και την ιδιοκτησία.

        1) «τα κοινωνικά συστήματα χρειάζονται τον
        διαχωρισμό, τις «τάξεις» αν θες, διότι μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν»

        Εδώ θα διαφωνήσω. Από την λίγη Ανθρωπολογία που έχω διαβάσει υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ιστορικά αλλά και τρέχοντα, egalitarian κοινωνιών που όχι μόνο λειτουργούσαν, αλλά αποτελούν υπόδειγμα στον υποτιθέμενο πολιτισμένο δυτικό κόσμο.
        Παραδείγματα:
        i) Piraha:
        [url]http://en.wikipedia.org/wiki/Pirah%C3%A3_people[/url]
        [url]http://www.amazon.com/Dont-Sleep-There-Are-Snakes/dp/0307386120/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1260892733&sr=8-1[/url]

        ii) Ιθαγενείς Αμερικάνοι πριν την άφιξη του «πολιτισμένου» Κολόμβου:
        [url]http://books.google.co.uk/books?id=dyTGH7AiySwC&pg=PA27&lpg=PA27&dq=kevin+danaher+christopher+columbus&source=bl&ots=rUdAdZ0VK9&sig=AUzZwlEpLswS63DyERdAlq8zrgM&hl=en&ei=3yD_SebyJaWTjAe4gNW5Aw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#v=onepage&q=&f=false[/url]

        Γενικά οι hunter-gatherer κοινωνίες είναι γνωστές για την έλλειψη κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Η αγροτική επανάσταση συνέβη μόλις πριν 10.000 χρόνια και σαν είδος υπάρχουμε εδώ και 200.000 (έστω 100.000) χρόνια.

        2) «-ΔΕΝ γίνεται να μιλάμε για κατάργηση της «εξουσίας» και της
        «ιδιοκτησίας» , εκτός άν θέλουμε να αμπελοφιλοσοφούμε χωρίς σκοπό και τέλος . Είναι σαν να λές «ο
        ηλεκτρισμός είναι κακό πράμα» . Ακόμα και η ύπαρξη του αλλου ατόμου δίπλα μου και η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να
        συνυπάρξω μαζί του ,είναι μία μορφή βίας, μια εξουσία που απαιτέι την προσαρμογή μου . Θέλω απλώς να πώ πως
        αυτού του είδους οι θεωρητικές προσεγγίσεις και η «δαιμονοποίηση» της εξουσίας δεν καταλήγουν πουθενά .
        Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο , είναι αδύνατον να παρακάμψεις την ύπαρξή της και την πρακτική της . Απο την
        άλλη , η εκχώρηση υπερβολικής εξουσίας σε συγκεκριμένους κύκλους ή άτομα, είναι δυνατόν να διακυβέυσει την
        ασφάλεια και τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου και αυτό είναι που μετράει τελικά : Η ασφαλής αυτοσυντήρηση
        και η ευημερία του κόσμου σε ένα αποδεκτό επίπεδο. ΠΑΝΤΟΥ , σε ΟΛΕΣ τις κοινωνίες , ακόμα και στις αγέλες που
        συναντάμε στη φύση .

        [b]ΚΑΙ η ιδιοκτησία είναι απαραίτητη , ως κίνητρο και ως ατομική έκφρασή[/b] . Γιατί οι άνθρωποι
        είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ , όχι όμως και ΙΣΑΞΙΟΙ , και βρίσκω δίκαιο ο καθένας να απολαμβάνει ανάλογα με αυτά που
        προσφέρει . Αυτό που θεωρώ επικίνδυνο είναι η υπερσυσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια(και συνήθως κάτω απ’ το
        τραπέζι) , μάντεψε γιατί – το διάβασες και παραπάνω – γιατί έτσι διακυβέυεται η ασφάλεια και η ευημερία του
        συνόλου …»

        Ειλικρινά δεν κατάλαβα την μεταφορά με το ηλεκτρικό ρεύμα και την εξουσία και την ιδιοκτησία.
        Επίσης το ότι παρομοιάζεται η εξουσία με φυσικό φαινόμενο εμένα μου ακούγεται εντελώς…αφύσικο.
        Εκτός αυτών που ανέφερα πιο πάνω, ορίστε 2 ενδιαφέροντα βίντεο που ακουμπάνε το θέμα εξουσία και λίγο την ανθρώπινη συμπεριφορά:
        [url]http://www.youtube.com/view_play_list?p=1839DDA61E176E81&search_query=evilness+of+power[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=SCF0aQn7mHs&eurl=http%3A%2F%2Fvpchambersburg.blogspot.com%2F&feature=player_embedded[/url]

        Την ιδιοκτησία και κατ’ επέκταση τον πλουτισμό θα τα θεωρούσα (χωρίς παρεξήγηση) αρρωστημένα κίνητρα.
        Όταν αμοίβεις τέτοιου είδους πρακτικές καλλιεργείς εγωκεντρικές συμπεριφορές και απληστία.
        Το παρακάτω ντοκυμαντέρ μιλάει για το πώς έχουν εμφυτευθεί παρόμοιες έννοιες στον εφκέφαλό μας και πώς
        έχει κατασκευαστεί η ψευδαίσθηση ότι τα υλικά αγαθά που αγοράζουμε αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης της προσωπικής μας ταυτότητας:
        http://www.tvxs.gr/v235

        Δύο ενδιαφέρουσες έρευνες σχετικά με τον πλουτισμό και τα παιδιά:
        [url]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1948879/[url]
        [url]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1950124/[/url]

        Η ανθρώπινη συμπεριφορά VS ανθρώπινη φύση είναι ένα hot topic.
        Παραθέτω μερικά σχετικά ενδιαφέροντα links:
        [url]http://www.ted.com/talks/lang/eng/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil.html[/url]
        [url]http://www.amazon.com/Monkeyluv-Other-Essays-Lives-Animals/dp/0743260163/ref=cm_cr_pr_pb_i[/url]
        [url]http://www.dailymotion.com/video/x8fyzc_is-it-real-feral-children-1of-5_webcam[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=7YsZj0VW2y8&feature=related[/url]
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=InHETmqUfe8&feature=related[/url]
        [url]www.pbs.org/wgbh/nova/sciencenow/3411/02.html[/url]
        Εδώ φαίνεται μια τυπική περίπτωση κατασκευής βίαιας συμπεριφοράς στη φυλή Yanomamo
        λόγω σπανιότητας:
        [url]http://video.google.com/videoplay?docid=404227395387111085&ei=ocUnS_XZO5So-AaswrzGDA&q=adam+curtis+the+trap&hl=el#[/url]

        Κάποιοι θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός είναι κάτι έμφυτο παραθέτοντας το ρητό «survival of the fittest».
        Ένα κομμάτι από το βιβλίο Language In Thought And Action του S.Hayakawa ([url]http://dl.dropbox.com/u/1620948/Others/LanguageInThoughtAndAction-Hayakawa.pdf[/url]) είναι άκρως επιμορφωτικό πάνω σε αυτό το θέμα:
        [url]http://dl.dropbox.com/u/2642289/Books/SurvivalOfTheFittest-1.jpg[/url]
        [url]http://dl.dropbox.com/u/2642289/Books/SurvivalOfTheFittest-2.JPG[/url]
        [url]http://dl.dropbox.com/u/2642289/Books/Cooperation.jpg[/url]

        Δυστυχώς ζούμε έναν 2ο Μεσαίωνα όσον αφορά τον τρόπο που προσπαθούμε να λύσουμε τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

        Ζητώ συγγνώμη για το μεγάλο ποστ, αλλά νομίζω ότι ήταν αναγκαίο λόγω της έκτασης του θέματος.

        Θα σας αφήσω με λίγο George Carlin:
        [url]http://www.youtube.com/watch?v=mdlMrzPvgL8&feature=PlayList&p=FB78610FE0C93892&index=11[/url]

        —-
        «Money is a sign of poverty»
        Iain M Banks

        1. @epicurus : μπράβο γα την προσπάθεια.

          @Kostas: Τσέκαρε καλύτερα το movement zeitgeist/venus , μπορεί να μην έχεις δόλο αλλά μπορεί να αδικείς τον εαυτό σου. Καθαρά νέο-εποχητική «ιδεολογία» .Ήρθε η ώρα αυτοί που δημιούργησαν τους θεούς ,να τους γκρεμίσουν και στη θέση τους να γίνει ο άνθρωπος.(ένα από τα στρατόπεδα της επόμενης εποχής είναι και αυτό, να μα’στε καλά να τα δούμε)
          @all : Είμαστε τα πιόνια στη μονόπολι τους, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες όπως ονειρευόμαστε. Το επόμενο σύστημα είναι ήδη σχεδιασμένο, οι ρόλοι θα είναι οι ίδιοι και το τραγικό είναι ότι θα το ακολουθήσουμε προσμένοντας «τις καλύτερες μέρες».

          Να’στε καλά.

          1. Φίλε Tuluba,
            Θα έλεγα ότι το έχω ψάξει αρκετά το TVP και το κοινωνικό μοντέλο που προτείνει.
            Να υποθέσω ότι χαρακτηρίζοντάς το new age έχεις κάνει κι εσύ το ίδιο (έχεις διαβάσει ας πούμε το βιβλίο του Fresco The Best That Money Can’t Buy).

            Ας πάρουμε όμως τον ορισμό New Age να δούμε αν ισχύει ο ισχυρισμός σου ότι είναι «[b]καθαρά[/b] νεο-εποχητική ιδεολογία».
            Από το Wikipedia ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/New_age[/url]):
            «The New Age (also known as the New Age Movement, New Age spirituality, and Cosmic Humanism,) is a decentralized Western social and spiritual movement that [b]seeks «Universal Truth»[/b] and the attainment of the highest individual human potential. It includes aspects of [b]astrology, esotericism, metaphysics, alternative medicine,[/b] music[dubious – discuss], collectivism, sustainability[dubious – discuss], and nature[dubious – discuss] and [b]pseudo-scientific interpretations of cosmology[/b][2]. New Age spirituality is characterized by an individual approach to spiritual practices and philosophies, and the [b]rejection of religious doctrine and dogma[/b].»
            Υποθέτοντας λοιπόν ότι το έχεις ψάξει πολύ, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου παραθέσεις video ή κείμενα του Jacque Fresco που συμπίπτουν με αυτά που έχω βάλει σε bold.

            Δυστυχώς έχουμε μεγαλώσει σε αρκετά συντηρητικές κοινωνίες, που καλλιεργούν συμπεριφορές και αξίες που μας κάνουν να φοβόμαστε κάθε τι καινούργιο (και πολύ διαφορετικό). Το μόνο που καταφέρνουμε όμως είναι ουσιαστικά να βοηθάμε τους καθεστωτικούς θεσμούς
            να συντηρούνται στις θέσεις εξουσίας και διαφορικού πλεονεκτήματος.

            Αλλά ας αφήσουμε το TVP στην άκρη.
            Επισκέφθηκες τα links που παρέθεσα που μιλάνε για post-scarcity και αφθονία;
            Μήπως είναι κι αυτά new age;

            Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα links:
            [url]http://p2pfoundation.net/Artificial_Scarcity[/url]
            [url]http://p2pfoundation.net/Post-scarcity[/url]
            [url]http://groups.google.com/group/postscarcity?lnk=[/url]

            Όσον αφορά το γεγονός ότι είμαστε άβουλα όντα και απλά θα κάνουμε ό,τι μας πουν, μου είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτώ. Όσο παραμένει ο κόσμος βυθισμένος στην άγνοια, ναι υπάρχει πρόβλημα.
            Ο Επίκουρος κάνει μια πολύ καλή δουλειά να αφυπνίσει τον κόσμο στο οικονομικό κομμάτι
            απομυθοποιώντας ταυτόχρονα θα έλεγα την ιδέα ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για τον απλό κόσμο.

            Νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να είναι ενήμερος και για την κατάσταση που βρισκόμαστε τεχνολογικά και τι πραγματικές δυνατότητες έχουμε πλέον.

            Εδώ έχει μερικά γραφήματα που δείχνει τις αλλαγές στην παραγωγικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της βιομηχανίας στην Αμερική:
            [url]http://seekingalpha.com/article/133188-u-s-manufacturing-more-output-with-fewer-workers[/url]

            Νομίζω μιλάνε από μόνα τους.
            Ο John Maynard Keynes (βλέποντάς το από την οπτική γωνία του οικονομολόγου) είχε πει ότι μας ταλανίζει μια καινούρια ασθένεια ονόματι [b]τεχνολογική ανεργία[/b].
            Με άλλα λόγια, ο ρυθμός με τον οποίο χάνονται θέσεις εργασίας σε υπάρχοντες τομείς λόγω της αυτοματοποίησης
            είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό που εφευρίσκουμε νέους τομείς εργασίας.
            Δεν έχω ακούσει κανένα πολιτικό να μιλάει για αυτό το θέμα.

            Κάτι άλλο το οποίο η πλειοψηφία του κόσμου δεν (ανα)γνωρίζει είναι η εκθετική πρόοδος της τεχνολογίας.
            Παραθέτω μια παρουσίαση του Ray Kurzweil που λέει καποια πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα:
            [url]http://www.ted.com/talks/ray_kurzweil_on_how_technology_will_transform_us.html[/url]

            Το τρέχον κοινωνικό μοντέλο είναι πλέον απαρχαιωμένο και κάποια πράγματα τα οποία
            θεωρούσαμε φυσικές σταθερές και αιώνια αξιώματα (σπανιότητα) σήμερα απλά δεν ισχύουν.

            O Buckminster Fuller έχει πει το εξής:
            «You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete»

            1. Κατ’αρχήν δεν κάνω διάλογο για να πείσω κάποιον.Παραθέτω τις απόψεις* μου την αυτή χρονική στιγμή, που μπορεί να απέχουν έτη φωτός από την «αλήθεια».
              Με την παραδοχή οτι τα zeitgeist,zeitgeist addendum και venus project (fresco) συνδέωνται και εφόσον το zeitgeist προπαγανδίζει -αναντίρρητα- τα παραπανω που παραθέτεις από το wiki , καταλήγω εύκολα για το τι μας λέει ο Fresco .Δεν περιμένω να μου πει στα μούτρα τι αντιπροσωπέυει.
              Οχι , δεν επισκέυτικα τα λινκ, πιστέυω οτι μπορεί να υπάρξει αφθονία με σωστή διαχείρηση αλλά δεν είναι το ζητούμενο στους διαχειριστές να ταίσουν όλα τα στόματα.
              Δηλαδή πιστέυεις οτι μπορεί να υπαρξει κοινωνία χωρίς την ανταλλαγή υπηρεσιών ή προιώντων ή κάποιων αξιών ? Με την τεχνολογία να δουλέυει για εμάς ? Και ποιός θα «ξεθάψει» αυτή την τεχνολογία, η Shell ?
              Το κλειδί σε όλα είναι η ελέυθερη ενέργεια.Δεν ρωτάω αν είναι τεχνολογικά εφικτό σήμερα,αλλά γιατί να εφαρμοστεί ? και από ποιούς ?
              Το θεμά μου δεν είναι αν όλο αυτο το σχέδιο (αυθονίας,τεχνολογίας,ευημερίας) είναι εφικτό , αλλά γιατί οι διαχειριστές του συστήματος να διαλέξουν το συγκεκριμένο venus project ?
              Σε βομβαρδίζουν καθημερινά με GB πληροφορίας που την διαμορφόνουν όπως θέλουν , είσαι ενήμερος με την πληροφορία που ψάχνεις ή με αυτή που δέχεσαι ?
              Ναι, ο πολίτης πρέπει να είναι ενήμερος αλλά δεν τον αφήνουν τα χρέη.
              Όσο για την αναφορά σου στους πολιτικούς …. ακόμα πιστέυεις οτι μπορείς να ακούσεις κάτι από αυτούς ?!

              Να’σαι καλα.

              *μπορεί να αλλάξουν χωρίς προηδοποίηση.

              1. Δεν νομίζω ότι ανέφερα στο ποστ μου ότι προσπαθείς να πείσεις κάποιον.
                Εξέτασα τον ισχυρισμό σου ότι το TVP είναι «καθαρά νεο-εποχητική ιδεολογία».
                Αν επισκεφθεί κάποιος τα links που παρέθεσα, και λαμβάνοντας υπόψιν τον ορισμό από το Wikipedia θα δει ότι ο ισχυρισμός
                αυτός απλά δεν ισχύει.

                Καταλήγεις σε λανθασμένα συμπεράσματα χωρίς να έχεις ερευνήσει πολύ το ζήτημα.
                Δεν χρειάζεται να πάρεις συνέντευξη από το Fresco για να μάθεις περί τίνος πρόκειται.
                Αν δεις και διαβάσεις αυτά που έστειλα αρκούν.

                Για να κάνω μια μεταφορά, έχεις διαβάσει την 1η σελίδα ενός βιβλίου και νομίζεις ότι διάβασες ολόκληρο το βιβλίο.

                Σε μια post-scarcity κοινωνία, το μοντέλο συναλλαγής εκτιμώ πως θα είναι κατι παρόμοιο με gift economy ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Gift_economy[/url]).

                H τεχνολογία ήδη δουλεύει για εμάς:
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=tCWrvNcvNTE&feature=player_embedded[/url]
                [url]http://news.bbc.co.uk/2/hi/8072619.stm[/url]
                [url]http://www.newscientist.com/article/mg20427316.400-industrial-robot-hones-virtual-autopsies.html[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=ZqLe0aWz8mg[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=mLi1svSvBhk[/url]
                [url]http://www.newscientist.com/article/dn17224[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=lk1qfs1yq58[/url]
                [url]http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080519105052.htm[/url]
                [url]http://www.technewsworld.com/edpick/66727.html[/url]
                [url]http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7335351.stm[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=CNSKMGurrPI[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=5sVOSlUn7e0&feature=player_embedded[/url]

                Αν δεν σε πείθουν αυτά ίσως σε πείσει ο Αϊνστάιν:
                «Ultimate automation, will make our modern industry as primitive and outdated
                as the stone age man looks to us today.»

                Όσον αφορά την ενέργεια κινούμαστε σε αποκεντρικοποιημένα μοντέλα παροχής.
                Αν έβλεπες την παρουσίαση του Ray Kurzweil που παρέθεσα πιο πάνω θα έπαιρνες μια απάντηση.
                Άλλο ένα άρθρο από τον ίδιο στο θέμα αυτό:
                [url]http://www.nydailynews.com/opinions/2009/12/13/2009-12-13_top_futurist_ray_kurzweil_predicts_how_technology_will_change_humanity_by_2020.html?page=1[/url]

                Εταιρείες που φτιάχνουν φωτοβολταϊκά με νανοτεχνολογία υπάρχουν ήδη:
                [url]http://www.konarka.com/index.php/[/url]
                [url]http://www.nanosolar.com/technology[/url]

                Επίσης υπάρχει και Solar Thermal Energy:
                [url]http://www.youtube.com/user/StanfordUniversity#p/c/4EA1B67388976538/18/cjwKIQ2ON-M[/url]

                Εκτός αυτών, τα πρότζεκτς ανοιχτού κώδικα περνάνε από το λογισμικό στο υλικό:
                [url]http://www.openmanufacturing.net/[/url]
                [url]http://openfarmtech.org/index.php?title=Solar_Turbine_Prototype_at_Factor_e_Farm[/url]
                [url]http://open-innovation-projects.org/[/url]

                Fusion energy:
                [url]http://prometheusfusionperfection.com/[/url]

                Ορισμένες φορές ρίχνοντας το κόστος δραματικά:
                [url]http://openfarmtech.org/weblog/?p=1254[/url]
                [url]http://reprap.org/bin/view/Main/WebHome[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=TZfcETkbGWk[/url]
                [url]http://www.youtube.com/watch?v=S8cUJowU5OQ&feature=related[/url]

                Όσον αφορά την ενημέρωση, θα μιλάς φαντάζομαι για την τηλεόραση. Δεν βλέπω πλέον. Η ενημέρωσή μου γίνεται από το ίντερνετ.
                Θα έλεγα ότι είναι το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά ελεύθερο σήμερα. Αν προσέξεις τις πηγές σου ενημερώνεσαι σωστά.

                Η πολιτική θεωρώ ότι είναι πλέον ένας απαρχαιωμένος θεσμός που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

                Θα σταματήσω προσωρινά εδώ γιατί ίσως να κουράσει η συζήτηση.
                Νομίζω ότι παρέθεσα αρκετή πληροφορία για να αποτελέσει τροφή για σκέψη.
                Όποιος θέλει την βλέπει και κρίνει.


                «Ignorance is bliss, knowledge is power»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *