Αναρωτιέται κανείς;

Οικονομικό Σύστημα

[σημ. για μεγαλύτερη γραμματοσειρά και ευκρίνεια, επιλέξτε PRΙΝΤ – κάτω από τον τίτλο της ανάρτησης – για εμφάνιση σε νέο παράθυρο]

 

Το τελευταίο διάστημα παίζεται στο προσκήνιο πλέον το θέατρο του παραλόγου που επί δεκαετίες παιζόταν στο παρασκήνιο και στις πλάτες αυτού του λαού (όπως και σχεδόν κάθε λαού παγκόσμια)

 

Το κράτος, σαν κραγιοναρισμένη πόρνη, βγαίνει στο παζάρι των «διεθνών αγορών», βλέπε των πιστωτικών «ιδρυμάτων», βλέπε των τραπεζών που ΠΑΡΑΓΟΥΝ και ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ το χρήμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και επαιτεί για λίγα δανεικά τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του και όχι τίποτα αναπτυξιακές δήθεν ή κοινωνικές τάχα, στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας. Άμεσες ανάγκες ρευστότητας. Η Ελλάς, δανείζεται δις ευρώ κάθε τρεις και λίγο την στιγμή που τα δημόσια έργα πνοής για όλη την χώρα (κυρίως υποδομής) τα οποία πλέον βρίσκονται υπό αίρεση και φυσικά αφορούν άμεσα την καθημερινότητα μας, δεν ξεπερνούν τα 10 δις. Ως πότε; Για πόσο; Μόνο ο φετινός προϋπολογισμός έχει ανάγκη γύρω στα 55 δις Ευρώ για να βουλώσει την τρύπα.

Η Ελλάς πληρώνει σε τόκους 12 δις μόνο εφέτος. Και με τους όρους που δανείστηκε εσχάτως, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει πολύ περισσότερα. Διότι οι αξιολάτρευτοι σύμμαχοι που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, δεν είναι τίποτε άλλο από τα ίδια κραγιοναρισμένα κοράκια που κατατρώγουν τις σάρκες αυτού (και κάθε) έθνους, ποδηγετούμενοι από το ιδιωτικό megalo-συμφέροντα. Καλό είναι να μετράς τα δάκτυλα σου όταν τους σφίγγεις το χέρι.

Και ερωτάται: Ποιος ο λόγος ύπαρξης της δημοκρατίας όταν εν τοις πράγμασιν πολιτική χαράζουν τα ιδιωτικά (όπερ ανεξέλεγκτα) megalo-συμφέροντα; Ποιος ο λόγος ύπαρξης του κράτους, όταν ο ιδιώτης μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει; Όταν ο ιδιώτης έχει την εξουσία την οποία τάχα μόνο «ο κυρίαρχος λαός» διαθέτει σύμφωνα με τα Συντάγματα, τις Διακηρύξεις και τις Χάρτες… O ιδιώτης που βαφτίστηκε «Αγορές» και αντί ελέγχου του επετράπη η «αυτορύθμιση»; Ο ιδιώτης που υπό τον μανδύα των «πιστωτικών ιδρυμάτων/οίκων», Ουργουελικό doublespeak, τζογάρει σε αγορές που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο (Over The Counter – OTC –  Epicurus2day – Τα «χρυσά» τέκνα της ΑΠΑΤΗΣ, 27/10/2008, «Game(s) Over»  15/11/2009 ) προϊόντα που ισοδυναμούν με το δεκαπλάσιο του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος.

Ζούμε σε εποχές οικονομικού φασισμού και υδροκεφαλισμού, πλήρους αποστέρησης της ιδιωτικότητας, διαφθοράς έως εκεί που δεν πάει ο νους του υγιούς ανθρώπου, έλλειψης παιδείας, έλλειψης ηγετών, έλλειψης ενημέρωσης, αμοραλισμού, τσάμπα μαγκιάς, τσάμπα αντιεξουσιαστικής μανίας, τσάμπα τσόντας και το κυριότερο: υποκρισίας. Η εποχή αυτή είναι πιο επικίνδυνη από άλλες του παρελθόντος. Τότε ο εχθρός ήταν φανερός, Τα δεινά επίσης. Ο στόχος επίσης. Σήμερα, ένας μπερδεμένος κόσμος, που δεν ξέρει τι – και το πιο σημαντικό, ποιος του φταίει, που δεν μαθαίνει σχεδόν ποτέ τα γιατί και δεν έχει καμία δυνατότητα να ψάξει ή να αναρωτηθεί, παρόλο που όλα είναι μπροστά του, όλα είναι εδώ έτοιμα να τα πιάσει, ντερλικωμένος από ό,τι πιο πρόσκαιρο μπορεί να του ικανοποιήσει τις αισθήσεις, ό,τι πιο εφήμερο και εν πλήρη αδιαφορία έως άγνοια για τις πραγματικές του ανάγκες, κοιτά (αποβλακωμένος) – βρίζει (αορίστως) – (ξε)σπάει (αποβλακωμένος και αορίστως) – και ύστερα στέκει, σαν την αγελάδα που κοιτάει το τρένο και μονολογεί «Την είδες την Τζούλια;»

Ναι, όλα είναι σκατά και πουλημένα, ναι οι πολιτικοί είναι γουρούνια αλλά στον κόσμο των αισθήσεων και των παραισθήσεων μας, πλέον ΜΟΝΟ τα ένστικτα μας μπορούμε να κατανοήσουμε. Είμαστε ήδη φυτά.

Αναρωτιέμαι τόσον καιρό, τι συμβαίνει και ουδείς αναρωτιέται…

Γιατί μια κυβέρνηση πχ έδωσε όσα συνεισφέρει ετησίως το κράτος, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. περίπου 300 εκατ. ευρώ, εφάπαξ, ως «αμοιβή», μαύρα, κάτω από το τραπέζι (120 δις παλιές δραχμούλες) στον παγκόσμιο νταβά που λέγεται Goldman Sachs, για να τις μαγειρέψει τα νούμερα, τα βιβλία (για την Goldman – Epicurus2day – H Μεγάλη της Φούσκας Σχολή 7/7/2009); Δηλαδή η μεγαλύτερη Αμερικανική Τράπεζα και οι πολιτικοί άρχοντες της μικρής Ελλάδας ταυτίζονται στο εξής: είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Πως ένα κράτος χρεοκοπημένο, λίγους μήνες προ της επίσημης χρεοκοπίας του, προσφέρει 28 δις Ευρώ (περισσότερα από όσα κόστισε η Ολυμπιάδα της Αθήνας) ως βοήθεια στα «πιστωτικά ιδρύματα» του τόπου, δηλ. τον Λάτση, τον Κωστόπουλο, τον Σάλλα, τον Αράπογλου εκ Citigroup, κλπ…

Πως ένας πρωθυπουργός μετά του υπουργού των  Οικονομικών του,  που επισήμως εξαπατούσαν τον λαό αυτού του τόπου επί έτη, στο πιο επίσημο ενιαύσιο κείμενο, το κατατιθέμενο στο πιο επίσημο θεσμικό όργανο, αναφέρομαι φυσικά στον Προϋπολογισμό του Κράτους και την Βουλή των Ελλήνων, πλατσουρίζουν ανέμελοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον δικαστικό έλεγχο, αντί να διώκονται και να καταζητούνται ως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί και πολιτικοί εγκληματίες της Μεταπολίτευσης; Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης και οι προπάτορες τους. Αντί να ξευτιλίζονται καθημερινά, όπως ξευτιλίζεται αναίτια και για το τίποτα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αισθητική, η κουλτούρα μας και οι αξίες, στα τηλεοπτικά και έντυπα ρεντίκολα αυτής της χώρας. Σιωπή… Άκρα του τάφου… Ναι, ξαφνικά, όπως χτυπά το ξυπνητήρι, «έτυχε» να φαλιρίσουμε.

Που πήγαν 100 τρις δραχμές δημόσιου χρέους σε λιγότερα από 40 χρόνια με 2 συγκεκριμένα κόμματα να νέμονται την εξουσία σε ολόκληρη αυτήν την περίοδο; Από το μηδέν στο 100 (Epicurus2day – Δημόσιο Χρέος (Οι μοιραίοι) 17/1/2009, 14 μήνες πριν…) . Σε ποιες τσέπες; Σε πόσες τσέπες; Πως εμφανίζονται ως μωρές παρθένες, οι νυν κυβερνώντες; Πόσοι εξ αυτών «εκ μηδενικής βάσης» απέκτησαν περιουσίες πολιτευόμενοι; Ή μάλλον: πόσοι δεν απέκτησαν;

Η Ελλάς μετά την Δικτατορία, αποφάσισε, τους πολλούς, επί επταετία βαρβάρους, κατάπτυστους, λεχρίτες και ρουφιάνους, να τους αφήσει άθικτους εις ένδειξιν «δημοκρατικής ανωτερότητος».  Στην ουσία, προκειμένου να μην θιγούν οικονομικοί παράγοντες που θυσαύρισαν κατά την επταετία και προκειμένου να μείνουν άθικτοι επίσης, κάποιο μεγαλόσχημοι βουτυρωμένοι κώλοι. Και οι εκ Δύσεως πατρόνες. Και οι εξ Ανατολής ινστρούκτορες.

Κάποιοι εξ αυτών (διότι ο χρόνος νικά τα πάντα) πρωτοστάτησαν έκτοτε, στην «οικονομική ζωή», την «πολιτική ζωή», «την δημοσιογραφία», την τέχνη, τα σώματα «ασφαλείας», κλπ.

Ως μη γεγραμμένες και μη γενόμενες οι αμαρτίες τους.

Τα οικονομικά και άλλα εγκλήματα όμως, ζητούν τιμωρία. Δεν μπορεί το έλασσον (μια υπεξαίρεση πχ κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) να είναι κακουργηματική και να επισύει ποινές φυλάκισης ετών και οι ΜΕΓΙΣΤΟΙ εγκληματίες να σουλατσάρουν δώθε κείθε. Και να πρωταγωνιστούν στο μέλλον μας. Όχι η εθνική αλλά η ατομική μας αξιοπρέπεια ζητά απαντήσεις.

Ας γίνει αντιληπτό τούτο. Δεν είναι αποδεκτό από τον σύγχρονο άνθρωπο η κάθε μορφής βία εναντίον του.

Αυτό έγινε πάντως αντιληπτό από αυτούς που έπρεπε για τους λόγους που τους αφορούν. Έτσι, τα άρματα δεν μπορούν τόσο εύκολα να ξαναβγούν στους δρόμους όπως πριν 35 χρόνια. Ας μην ανησυχείτε. Ούτε να σε βασανίσουν μπορούν. Ούτε να σου βουλώσουν το στόμα.

Το άρμα πρέπει (έπρεπε) να μπει στην ζωή σου πλέον, αλλιώς, Από αλλού. Από το «παράθυρο» ας πούμε. Και όταν θα (που ήδη έχει) στρογγυλοκαθίσει στο σαλόνι σου, δεν μπορείς να το βγάλεις. Το χειρότερο: είναι πια μέρος του εαυτού σου, της ζωής σου, του τίποτα (μας).

Στο Site αυτό προαναγγέλθηκαν πολλά. Η έκταση της οικονομικής κρίσης ( Epicurus2day – Ζωή σε δόσεις (επί πιστώσει) 22/10/2008, Epicurus2day – Δια-σώστε με (αν μπορείτε)  12/10/2008Epicurus2day – Ένα ψέμα που το έλεγαν Αλήθεια, 29/11/2008). Ο υπόγειος ρόλος των «οικονομικών κέντρων» που εξουσιάζουν τα ΠΑΝΤΑ (Epicurus2day – Στη «Νέα Εποχή» 6/12/2008, Epicurus2day – Επιστροφή στο μέλλον 12/5/2009Epicurus2day – The Wizard(s) of Oz 8/11/2008 κλπ) .

Η κατάρα του μονεταρισμού και πιο πολύ απ’όλα η ΑΙΤΙΑ του προβλήματος. Η αιτία του προβλήματος είναι το παραχωρηθέν στους «τραπεζικούς κύκλους» εκδοτικό προνόμιο (ενδεικτικά: εδώ και εδώ). Ο έλεγχος του χρήματος. Ούτε η επιχειρηματικότητα είναι φαύλη αφεαυτής, ούτε η ανάπτυξη, ούτε η ελεύθερη αγορά. Φαύλη είναι η άκριτη και χωρίς όρους παραχώρηση της εξουσίας στους λίγους. Η αδιαφανής δραστηριότητα τους. Η έλλειψη ελέγχου.

Η δυνατότητα τους να είναι κράτος εν κράτει, να μπορούν εν μία νυκτί να καταρρακώσουν την αξιοπρέπεια και αυτήν καθεαυτήν την υπόσταση κρατών ολόκληρων. Μας κρατούν όλους από εκεί που δεν γράφεται. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματούν να μας δανείζουν να ορίζουν τα επιτόκια δανεισμού μας, την ροή της χρηματοδότησης μας, το μέγεθος της, τα όρια της,το πόσα θα πληρώνουμε, πόσο θα δουλεύουμε, που θα τα δίνουμε κλπ. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτούς τους οικονομικούς τρομοκράτες. Η πολιτική είναι ένα χαριτωμένο πιόνι στα χέρια τους. Σήμερα είναι αύριο δεν είναι. Η πολιτική είναι μια εφήμερη χαριτωμένη περιπέτεια, την οποία «αξίζουν» μόνο οι επίορκοι και οι μειοδότες. Αυτοί επιβιώνουν. Οι σφουγγοκωλάριοι  και οι οσφυοκάμπτες. Οι τσανακογλείφτες.

Η Ελλάδα μπήκε «ξαφνικά» στο στόχαστρο. Η Ελλάδα κρίνεται ανεπαρκής και αναξιόχρεη, όταν πχ η Ιαπωνία, την ίδια στιγμή έχει Χρέος προς ΑΕΠ άνω του 200%. Όταν η Ιταλία έχει άνω του 100%. Όταν η Ιρλανδία έχει αυξήσει το χρέος της προς ΑΕΠ κατά 300% τα τελευταία 3 χρόνια. Όταν στην Ισπανία η ανεργία αυξήθηκε κατά 40% σε 3 χρόνια και το χρέος καλπάζει. Και πάει λέγοντας. Απλά αυτήν την στιγμή το «σύστημα» λέει «Ελλάδα».

Τα κερδοσκοπικά πρεζόνια που έχουν ρίξει σε 20ετή αποπληθωρισμό την Ιαπωνία, που έχουν χρεοκοπήσει την Αργεντινή, που έχουν εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου με πρόσχημα την «ζήτηση» – που ποτέ δεν υπήρξε (Epicurus2day – Η κρίση της ζωής μας 12/11/2008)- που δημιούργησαν τη νομισματική κρίση της δεκαετίας του ’90 με υπερπρωταγωνιστή τον πολύ κ. Sorros, απλά αυτήν την περίοδο έριξαν το κέρμα τους καταδώ. Μπορούν να μας πάνε όπου θέλουν. Βασανιστικά ή γρήγορα, με όποιον τρόπο επιλέξουν. Όσο αντέχαμε (δανειζόμενοι) αγοράζαμε τα πανάκριβα οπλικά τους συστήματα, τους βάζαμε συνεταίρους στις ομολογιακές μας εκδόσεις, τους εκχωρούσαμε τον εθνικό μας πλούτο, μας υποδείκνυαν την «ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική», τους «κατάλληλους» πολιτικούς ηγέτες, τους «αρμόδιους συμβούλους». Μας αποκαλούν περιπαικτικά γουρούνια «PIGS» αλλά οι χοίροι γίνονται νόστιμο ζαμπόν, παρόλαυτά.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες της μεταπολίτευσης είναι Αμερικανόφερτοι. Η χούντα ήταν Αμερικανόφερτη. Όλες οι πολιτικές καμπάνιες «σκληρού ροκ» ήταν υπό την αιγίδα αμερικάνικων «image makers’. H πόλωση ήταν το όπιο του λαού. Ποτέ ο Έλληνας δεν αναρωτήθηκε. Πως και πλούτισαν τόσοι. Πως μπούκωσαν τόσα χρήματα. Πόσο θα άντεχε το δύσμοιρο κρατικό πορτοφόλι. Και με τι ανταλλάγματα;

Όλα είναι εδώ. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ενημέρωση των προηγουμένων. Η κατάσταση είναι η ίδια και απαράλλακτη. Είναι διεθνής, δε.

Προς το παρόν μπορούμε να ακούμε τον κ.Λαζόπουλο να κηρύττει ως ένας νέος αριστερός προφήτης εκ Κολωνακίου, με ταρίφα κάποιων εκατομμυρίων Ευρώ, τον λόγο της αργυρώνητης αντίστασης. Αυτόν έχουμε, αυτόν εμπιστευόμαστε. Τον τηλεοπτικό μας Θεό. Τον τηλεοπτικό μας Δικαστή κ. Τριανταφυλλόπουλο. Τον τηλεοπτικό μας Ιμάμη κ. Χατζηνικολάου. Τον τηλεοπτικό μας Σάτυρο κ. Αναστασιάδη. Τους τηλεοπτικούς Μαγείρους, τους τηλεοπτικούς Αρλεκίνους, κοκ Με μια σατανική ομοιότητα, άπαντες. Είναι μπουκωμένοι μέχρι σκασμού. Όχι γιατί είναι αυτό που είναι (το οποίο είναι απόλυτα θεμιτό). Αλλά για να είναι αυτοί που είναι. Σκεφτείτε το. Στο πρόσωπο τους θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Απλά έτυχε να είναι κατάλληλοι για τους ρόλους. Οι πλέον κατάλληλοι. Και ακίνδυνοι, φυσικά.

Μπορούμε να διαβάζουμε, να ακούμε, να συμβουλευόμαστε τους φιλάργυρους, που βύζαξαν μέχρι τελευταίας σταγόνας την ισχνή αγελάδα του κρατικού κορβανά – και έτσι επιβίωσαν – να οδύρονται για την κακή μας τύχη. Όταν προ καιρού πολλοί εξ αυτών μας διαβεβαίωναν ότι δεν τρέχει τίποτα. Όλα ήταν θεωρίες συνωμοσίας και καταστροφολογία. Όλα ήταν ένα ψέμα.

Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη. Δεν είμαστε τόσο όμορφοι όσο νομίζουμε. Είμαστε συνυπεύθυνοι. Και όσοι ακόμα παραπληροφορούν, αγνοούν ή κόπτονται για τα αφεντικά τους είναι και κάτι ακόμα: επικίνδυνοι. Και απέναντι μας.

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όσο μας αφορά εδώ, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υψώσουμε την μαύρη σημαία της αγωνίας και του δεν πάει παραπέρα.

Δρυός πεσούσης, όμως, πας ανήρ ξυλεύεται. Δυστυχώς.

Kαι τώρα στο ‘δια ταύτα’. Τι συμβαίνει:

Οι ΗΠΑ υπήρξαν τα τελευταία 50 χρόνια ο αιμοδότης της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία έγινε, με τον ένα ή «άλλο» τρόπο Αμερικανοκεντρική και αυτό φυσικά δεν είναι νέο για κανέναν σας, ελπίζω. Το δολάριο απέκτησε κεντρικό ρόλο ως αποθεματικό νόμισμα «reserve currency» ειδικά μετά την εγκατάλειψη του gold standard για το οποίο τόσο επιμείναμε παλιότερα (Epicurus2day – FED: Οι Banksters στο τιμόνι 16/10/2008). Κάποιοι εξέλαβαν την σχετική αρθρογραφία ως στήριξη στο μέταλλο και άλλα τινά. Τώρα λοιπόν, ας καταστεί ξεκάθαρο ότι η υπονόμευση του gold standard στις αρχές του ’70, είχε ως μόνο στόχο και σκοπό την εξάπλωση της Pax Americana δια της επιβολής του δολαρίου. Σε όλες τις τράπεζες παγκόσμια τα δολαριακά αποθέματα ήταν σε πρώτο και σχεδόν αποκλειστικό ‘πλάνο’.

Είναι προφανές ότι τούτο συνέβη καθότι, μεταξύ άλλων, οι «αγορές» πλημμύρισαν ανεξέλεγκτα με χρήματα τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα. Ήταν ‘legal tender’ όπως έχουμε ξαναπεί και όντας αποσυνδεδεμένα από τον χρυσό, αυτό υπήρξε το δεύτερο πλεονέκτημα της αποσύνδεσης από το μέταλλο. Πλεονέκτημα για τους λίγους.

Όταν το γιεν στην δεκαετία του ’80 απείλησε το δολάριο, «ξαφνικά» η Ιαπωνική οικονομία κατέρρευσε.

Όπως παρατηρείτε στον αριστερό πίνακα, όταν η Ιαπωνική εξ Αμερικής φούσκα ξεφούσκωσε, το ίδιο συνέβη και στο γιεν ως αποθεματικό νόμισμα… Η ιστορία της Ιαπωνίας είναι πολύ διδακτική για όσους θέλουν να την μελετήσουν. Πως φούσκωσε και ξεφούσκωσε, για να καταλήξει από εν δυνάμει παγκόσμιος ηγέτης, σε έναν ασήμαντο και ακίνδυνο πλέον παίκτη. Κυρίως, ποιοι και πως το έπραξαν.

Εσχάτως, το Ευρώ αναδείχθηκε ως ισχυρό νόμισμα. Την τελευταία δεκαετία υποκατέστησε το δολάριο σε αρκετές συναλλαγές και μετά από πολλά χρόνια, στα αποθεματικά, ειδικά των καταπιεσμένων ποικιλοτρόπως, «αναπτυσσόμενων χωρών». Η επί δεκαετίες ΕΠΙΒΟΛΗ του Αμερικάνικου νομίσματος στους απείθαρχους, με κάθε μέσο (δεν εννοώ φυσικά διπλωματικό), δημιούργησε αρκετά απωθημένα έναντι του οικονομικού τρομοκράτη, που στα πλαίσια της δικαίωσης των συμφερόντων των πολυεθνικών του, δεν δίστασε να αιματοκυλήσει την Οικουμένη. Αυτό όμως είναι συζήτηση για άλλη ώρα.

Την ίδια περίοδο που το Ευρώ έκανε τα πρώτα του βήματα, το δολάριο έχανε το 1/3 της δύναμης του, καθότι απομειώθηκε σταδιακά στα αποθέματά έναντι της σταθερής στήριξης που έτυχε το Ευρωπαϊκό νόμισμα. Όχι άσχημα για τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας ενός νέου νομίσματος… Πολύ άσχημα για κάποιους που θέλουν να πατάνε στον σβέρκο τους αντιρρησίες.

 

[πηγή]

Παρατηρείτε στον ακόλουθο πίνακα συμπληρωματικά, τα όσα αναφέρθηκαν. Το πως το δολάριο «επωφελήθηκε» την «ατυχούς» Ιαπωνικής πτώσης και πως το ευρώ στηρίχθηκε κυρίως από τα αναπτυσσόμενα κράτη, από της ενάρξεως κυκλοφορίας του.

(πηγή)

Και κάπου εδώ και κάπως έτσι φτάνουμε στο «σήμερα». Ένα σκασμένο κράτος, με υποχρεώσεις 60 τρις, με ανοικτούς λογαριασμούς παντού, οικονομικούς, στρατιωτικούς, διπλωματικούς, ένα ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ κράτος που το παίζει υπερδύναμη, «ξαφνικά» βιώνει μια μέγιστη οικονομική κρίση. Ουσιαστικά σκοντάφτει σε ΚΑΠΟΙΑ από τα προβλήματα που έχει κρύψει κάτω από την μοκέτα.

Ο ρόλος της Αμερικής αλλάζει. Ο οικονομικός δερβέναγας πλέον είναι ανάπηρος. Η Αμερική έχει τώρα να επιλύσει το δικό της χρέος. Το δολάριο δεν είναι πια (και ούτε πρόκειται) το ισχυρό νόμισμα. Ο κύκλος του έχει κλείσει. Το ισχυρό νόμισμα πρέπει να προέλθει από αλλού. Από που; Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Παγκοσμιοποίηση λαμβάνει χαρακτήρα Κεντροποίησης. Υφίσταται ανάγκη Διευθυντηρίου. Το οποίο, όπως ο ΟΗΕ, θα ελέγχεται από αυτούς που πρέπει. Και το οποίο θα μπορεί σε ένα βράδυ να γράψει ή να ξεγράψει την ιστορία ενός έθνους. Και το μέλλον του; Φυσικά, φυσικά…

Το ΔΝΤ αποφασίστηκε το 2008 στο Πίτσμπουργκ. στην Σύνοδο των G20 και όπως λέγεται εκτός ατζέντας,  να αποκτήσει τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Του δόθηκε ως μποναμάς ένα πακέτο 500 δις, το οποίο αφορά τα εκδιδόμενα από αυτό SDRs. Η μεγαλύτερη έκδοση SDRs που έγινε ποτέ από το ΔΝΤ ήταν 10 φορές μικρότερη και προ 30 ετών. Τα πράγματα αλλάζουν. Ο (απερχόμενος τάχα) δερβέναγας εν τω μεταξύ θα κοιτάξει να απαξιώσει αργά ή σταθερά το νόμισμα του για να μπορέσει να απαξιώσει το χρέος του. Να αναγεννηθεί… Το ΔΝΤ θα παράγει χρήμα (από το πουθενά φυσικά) και θα παίζει τον  ρόλο που η FED παίζει στις ΗΠΑ. Θα αγοράζει με χρήμα προερχόμενο από κοπανιστό αέρα, χρέη κρατών ανά την υφήλιο και θα τα κάνει δικά του. Όχι τα χρέη, τα κράτη. «Debt Monetization»

Στην διαδρομή αυτή, κάτι έπρεπε να γίνει με το Ευρώ. Τα πράγματα είναι απλά. Ο πιο αδύναμος κρίκος επελέγη. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ανακαλύφθηκε λες και επρόκειτο για την ανακάλυψη ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Θα μπορούσε να είχε συμβεί προ 5ετίας ή 10ετίας ή 20ετίας, ή μετά από 10 ή 20 χρόνια. Είναι τόσο απλό. Όποτε κι αν κάποιοι αποφάσιζαν ότι θα πρέπει να διακόψουν τον δανεισμό μας, ή να μας δανείζουν με μεγαλύτερα επιτόκια, θα χρεοκοπούσαμε. Ο στόχος ήταν α. να πληγεί το Ευρώ, β. να μας στείλουν ως παράδειγμα χώρας – μέλους προς μίμηση στο ΔΝΤ, γ. να έχουν τον στρατηγικό έλεγχο μιας χώρας που εσχάτως έδειχνε να απολαμβάνει τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της και να ανακτά δυνάμεις (με τις όποιες φυσικά ατέλειωτες παθογένειες αυτού του λαού). Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλοι. Έτσι δεν έγινε με δολιοφθορές και ανατροπές καθεστώτων στο παρελθόν; Με στρατιωτικά χτυπήματα ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Σερβία. Με την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας»;

Κλπ.

Ο έλεγχος της αγοράς ομολόγων γίνεται από τις τράπεζες. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί μια false flag κρίση και έπειτα να αναλάβουν οι οικονομικοί τρομοκράτες να δημιουργήσουν κλίμα. Αν θέλουν μπορούν αύριο να αυξήσουν τα CDS (τα θυμάστε; Epicurus2day – CDS – Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά τους θαναι  05/11/2008Epicurus2day – CDS –  5/9/2008), τα spreads, τον ΓΔ  κατά 100%  σε μία ημέρα. Κάποτε έλεγαν ότι η Αγορά είναι πιο δυνατή από τον καθένα. Στις ΗΠΑ εδώ και καιρό, αρκετοί ενεργοί παίκτες, σοβαροί παίκτες, έχουν πάψει να το πιστεύουν. Όταν οι μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον οικονομική δύναμη και τζίρους πολύ μεγαλύτερους από τα κρατικά ΑΕΠ, είναι λογικό. Όταν βρίσκονται σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, είναι λογικό Το lobbying στις ΗΠΑ τι είναι;

Στην Αργεντινή το 2000, μούντζωσαν το ΔΝΤ και αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν μόνοι να βγουν από το αδιέξοδο. Σε 3 χρόνια είχαν ανάπτυξη άνω του 8% και ένα καθαρό κούτελο.

Η λύση είναι μία. Μακριά από τον διάολο και προσπάθεια αναγέννησης από τις στάχτες. Αλλιώς δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει.

Μόνο που για να συμβεί αυτό θέλουμε αποκαθήλωση όλων των σκιάχτρων που μας περιβάλουν Μπορούμε; Πολύ αμφιβάλλω. Ο ραγιαδισμός, η ατολμία και η μιζέρια μας, δεν μας το επιτρέπουν.

Τέλος των ειδήσεων.

 

ΥΓ. Το χρηματιστηριακό μας μέλλον: ο δείκτης ICEX της Ισλανδίας.

 

 

«Κυρίες και κύριοι.

Η λέξη μυστικότητα είναι μη αποδεκτή σε μια ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία.

Και είμαστε ως άνθρωποι, κληρονομικά και ιστορικά αντιμέτωποι με μυστικές κοινωνίες.

Με μυστικούς όρκους και μυστικές διαδικασίες.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια μονολιθική και ανελέητη συνωμοσία.

Η οποία βρίσκεται κυρίως μέσα στη κυβέρνηση και θέλει να επεκτείνει το πεδίο επιρροής της.

Με διείσδυση αντί για αποφυγή, με υπονόμευση αντί για εκλογή,

με εκφοβισμό αντί για ελεύθερη επιλογή.

Είναι ένα σύστημα που έχει στρατολογήσει τεράστιες ποσότητες

ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Υψηλά αποδοτικός μηχανισμός που συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές, κατασκοπευτικές, οικονομικές, επιστημονικές και πολιτικές λειτουργίες.

Οι προετοιμασίες (τους) δεν διεξάγονται δημόσια.

Τα λάθη τους θάβονται και δεν δημοσιεύονται.

Οι ενέργειες τους αποσιωπώνται και δεν αναφέρονται.

Καμία δαπάνη δεν ελέγχεται κανένα μυστικό δεν αποκαλύπτεται.

Γι’ αυτό ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλων θέσπισε ως έγκλημα για κάθε πολίτη την αποφυγή της δημόσιας αντιπαράθεσης.

Ζητώ την βοήθεια σας, στην τεράστια προσπάθεια πληροφόρησης και αφύπνισης του Αμερικανικού λαού.

Είμαι αισιόδοξος πως με την βοήθεια σας, ο άνθρωπος θα γίνει αυτό που γεννήθηκε να είναι.

 

Ελεύθερος και ανεξάρτητος.»

 

John Kennedy «JFK» –

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ την 27.4.1961 ενώπιον της Αμερικανικής Ένωσης Συντακτών

 

όλη η ομιλία εδώ

 

63 σκέψεις στο “Αναρωτιέται κανείς;

 1. Μία ερώτηση
  Αγαπητέ Επίκουρε είμαι μαθηματικός χωρίς πολλές γνώσεις στα οικονομικά αλλά διαβάζω την ιστοσελίδα σου με τεράστιο ενδιαφέρον. Έχω διαβάσει αρκετά σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση την εταιριοκρατία κτλ από φοιτητής κιόλας(είμαι 35 ετών)Απλά δεν μπορούσα να τα αποδείξω όλα αυτά στις κουβέντες μου με τους άλλους. Αυτό το κατανόησα μεσα από τα ακλόνητα στοιχεία που μας παραθέτεις. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την Αργεντινή πριν και μετά την κρίση πως τα κατάφερε και αν έχει ομοιότητες με την Ελλάδα. Επίσης αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τον ορυκτό μας πλούτο κτλ
  Με εκτίμηση Γιώργος Κουκουλιάντας

  1. Γιώργο από την κρίση της Αργεντινής έως την τρύπα του όζοντος υπάρχει εκτενής πληροφόρηση στο Διαδίκτυο.
   Μπορείς να κάνει googling IMF Argentina kαι να βρεις περίπου 2.500.000 πηγές καλύτερες από εμένα.
   Σε σχέση με τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες και φυσικά μπορούμε να σκεφτούμε πολλά. Αλλά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που καινοτομήσαμε. Όπως υπονοεί και κάποιος άλλος, ας κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι, καλό είναι.
   Τόσο καλό που είμαστε για τα μπάζα (τους)…

  2. ρίξε μια ματιά σε αυτό φίλε μου (νομίζω πως κάπου υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους), θα ανατριχιάσεις με τις ομοιότητες και με την πορεία της ιστορίας…

    1. Εξαιρετικά το link για όλο το video στο [b]google video[/b]

     [url]http://video.google.com/videoplay?docid=4353655982817317115#[/url]

 2. re: Μία ερώτηση
  Έπίκουρε συγχαρητήρια για την εργασία σου και την ακρίβεια των προβλέψεών σου.
  Επειδή κάποια στιγμή τα σκαλιά προς τα κάτω θα τελειώσουν, θα ήθελα να μας παρουσιάσεις τη γνώμη σου για την ανάκαμψη, η οποία αργά η γρήγορα θα έρθει. Σε ευχαριστώ.

  1. Η ανάκαμψη θα χρειαστεί φρέσκα μυαλά και ιδέες και ανατροπές.
   Οι θεωρίες και τα οράματα δεν χρειάζονται μαθηματικές εξισώσεις. Χρειάζονται κοινή λογική, με την έννοια να μπορούμε να είμαστε ανθρώπινοι, αλτρουιστές, αξιοπρεπείς. Να σεβόμαστε και να μας σέβονται. Τα ελάχιστα δηλαδή.
   Ανάκαμψη σε ένα σύστημα με διάσπαρτο καρκίνο δεν υφίσταται. Ανάσταση μπορεί.
   Προϋποθέτει όμως τον θάνατο πρώτα.

 3. μπερδεμα
  Κατ’αρχήν δεν δικαιολογείς σωστά γιατί ανακατεύονται οι Ξενοι _αδόκιμος όρος αλλά περιληπτικός_ με την Ελλάδα .Το πρόβλήμα είναι διπλό α.Εχουμε μεγάλη ελλειψη οργάνωσης που πρέπε να αποκατασταθεί παση θυσία β.η διεθνής οικονομική κρίση που συμβαίνει συμβαίνει ΚΑΙ για τους λόγους που ισχυρίζεσαι. Τι πρέπει να κανουμε , να κανουμε οτι δεν καναμε τόσα χρόνια , χρήση της κοινης λογικής , δεν είμαστε ο μόνος λαός πάνω στον κόσμο, οτι κανουμε ή δεν κανουμε οταν πρέπει εχει επιτώσεις ,την αδιαφορία μας και την αρνησή μας να σκεφτόμαστε επιδή μας βόλευε πληρω΄νουμε. Ολα τα αλλα που λες έπονται και θα έπονται για χίλια χρόνια γιατί ετσι είναι η ανθρώπινη φύση.
  Ευχαριστώ

  1. Δεν έχω ανάγκη να δικαιολογήσω τίποτε.
   Γράφω 5 σκέψεις. Όποιος θέλει τις βρίσκει ενδιαφέρουσες ή άθλιες. Εγώ σε 1000 χρόνια δεν θα είμαι εδώ, ούτε σε 30 ενδεχομένως.
   Αλλά μοιρολάτρης δεν θα γίνω. Συγνώμη.

 4. Ναι, υπάρχει μία παγκόσμια συνομωσία. Ναι, είμαστε θύματα εξωτερικών και εσωτερικών κερδοσκόπων. Ναι, να αποκαθηλώσουμε τα σκιάχτρα που μας περιβάλλουν. Τι προτείνεις; Να πάρουμε να όπλα; Να ψηφίσουμε τι; Τι δεν μας επιτρέπει ο ραγιαδισμός και η ατολμία να τολμήσουμε; Μήπως είμαστε εγκλωβισμένοι – όπως και η υπόλοιπη υφήλιος – οπότε μόνο το μοιρολόγι είναι δυνατόν;

  1. Σε σένα προσωπικά τίποτα.
   Όταν οι παραδοχές σου γίνουν κοινή συνισταμένη και όταν η λογική αρχίσει σιγά-σιγά να επικρατεί του παραλόγου θα υπάρξουν ελπίζω και διέξοδοι.
   Εκτός αν ο εγκλωβισμός είναι απόλαυση.
   Μαζοχισμός δηλαδή.

 5. alterd
  Αγαπητέ Επίκουρε διαβάζω και παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου γιά μεγάλο χρονικό διάστημα καί μπορώ να πώ ότι η οικονομική ανάλυση καί τεκμηρίωση που παρέχεις είναι μακράν ότι καλύτερο (με διάρκεια) έχω δεί στο διαδίκτυο.
  Θα ήμουν ευτυχής εάν θα μπορούσες να διακινδυνεύσεις μιά ανάρτηση που να τεκμηριώνει την όποια πρόβλεψη γιά την χρονική στιγμή της (παγκόσμιας ? ) κατάρρευσης του χάρτινου χρήματος, τις επιπτώσεις, την πιθανή διάδοχη κατάσταση κ.τ.λ. δεδομένου ότι αν έχω καταλάβει καλά θεωρείς ότι αυτή η κατάρρευση νομοτελειακά θα συμβεί.
  Ευχαριστώ.

 6. Επικουρε συγχαρητηρια για το αρθρο σου,
  θα ηθελα εαν εχεις το χρονο και την διαθεση να σχολιασεις τις δηλωσεις του Μαξ
  Κάιζερ
  Τι προτείνετε; Πώς θα καταφέρουμε να ζητήσουμε δάνεια από τις αγορές;
  Να κάνετε δημοψήφισμα. Όπως στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με 93% να μην δώσουν σε μερικούς τραπεζίτες 5 δις ευρώ. Πρέπει εσείς οι Έλληνες να αποφασίσετε αν θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας. Η κυβέρνησή σας δεν έχει αυτήν την εντολή. Σας θεωρούν ανόητους και δεν ζητάνε τη γνώμη σας; Θεωρούν πως είστε μωρά και δεν έχετε δικαίωμα λόγου; Πως δεν μπορείτε να αποφασίσετε για τις ζωές σας; Ζητείστε δημοψήφισμα. Θέλετε το Δ.Ν.Τ στη χώρα σας ή όχι; Εσείς έχετε τη δύναμη. Πρέπει να παλέψετε, να αγωνιστείτε. Αν δεν γίνει δημοψήφισμα τότε να γίνουν εκλογές. Να εθνικοποιήσετε άμεσα όλες τις τράπεζές σας, να δημιουργήσετε δύο ή τρεις κρατικές τράπεζες και να αναδομήσετε την οικονομία σας. Μην πάτε μακριά. Κοιτάξτε το μοντέλο που εφάρμοσε η Σουηδία το 1993.
  Σ’ευχαριστω

 7. Congrats
  Αγαπητε Επικουρε,

  Σαν Ελληνας του εξωτερικου, σε χωρα του …πρων υπαρκτου σοσιαλισμου, δεν μπορω παρα να συμφωνησω τοσο με το τωρινο σου, οσο και με προτερες αναρτησεις σου

  8α σε παρακαλουσα και εγω με την σειρα μου, να αναρτας αρ8ρα σου με μεγαλυτερη συχνοτητα, μια που αυτα αποτελουν οαση σε ενα αρρωστο, στρεβλο και χρεοκοπημενο κοινωνικο/πολιτικο/οικονομικο περιβαλλον

  Φιλικα

 8. re:
  sadus wrote
  «Επικουρε συγχαρητηρια για το αρθρο σου,
  θα ηθελα εαν εχεις το χρονο και την διαθεση να σχολιασεις τις δηλωσεις του Μαξ
  Κάιζερ
  Τι προτείνετε; Πώς θα καταφέρουμε να ζητήσουμε δάνεια από τις αγορές;
  Να κάνετε δημοψήφισμα. Όπως στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με 93% να μην δώσουν σε μερικούς τραπεζίτες 5 δις ευρώ. «

  Νομιζω οτι στην Ισλανδια εγινε το δημοψηφισμα για το αν πρεπει να αποζημιωθουν «ξενοι επενδυτες/καταθετες» για μια επενδυση σε μια ιδιωτικη τραπεζα/ενα φιλοδοξο σχεδιο μιας ιδιωτικης τραπεζας που επεσε εξω και ΟΧΙ για το αν πρεπει να αποζημιωθουν οσοι ειχαν αγορασει ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.Οποτε,δεν ειναι ιδια περιπτωση.

  Κανω λαθος?

 9. με το κωλονομισματικό θα ασχοληθεί κανένας επιτέλους??? αντε γιατί αρκετά με αυτή την κωμωδία.

  Άλλο πράμα είναι ο πλούτος, άλλο το χρήμα κι άλλο το νόμισμα. Άμα το καταλάβουμε αυτό, η λύση μας κοιτάει στα μάτια. Η λύση δε θα έρθει από τους γιωργακηδοκωστάκηδες.

  Το κλειδί είναι το [b]νομισματικό[/b].

   1. Η λέξη «χρήμα» περιγράφει τη συμφωνία των μελών μιας κοινότητας να χρησιμοποιούν «κάτι» ως μέσον συναλλαγής. Με τη λέξη «νόμισμα» περιγράφουμε το απτό, συγκεκριμένο σύμβολο που καταλήξαμε να χρησιμοποιούμε. Κατά τη γνώμη μου ο διαχωρισμός των εννοιών είναι σημαντικός αυτή την περίοδο επειδή μας επιτρέπει να κάνουμε φρέσκιες σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το μονοπώλιο του τραπεζικού (ΟΧΙ κυβερνητικού)χρήματος που εκδίδεται με αντίκρυσμα το χρέος και επιβαρύνεται με τόκο, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο όλους εμάς, ευνοεί τον ανταγωνισμό και τη βαρβαρότητα και οφελεί αυτούς που το εκδίδουν (τα αφεντικά του τρισέ) και τους πλασιέ τους (βγενόπουλους, προβόπουλους, σάλες ελλάσσονες επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους και λοιπά τσιράκια). Αν περιμένουμε τη λύση από αυτούς που μας οδήγησαν (από αλλεπάλληλα λάθη? δεν νομίζω!) εδώ που φτάσαμε, θα περάσουμε τη ζωή μας περιμένοντας.

    Η λύση μας κοιτάει στα μάτια, είναι δοκιμασμένη. Η WIR bank στην ελβετία είναι καλό παράδειγμα, το πείραμα του Worgl επίσης –αμφότερα στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Στις μέρες μας κυκλοφορούν ανα τον κόσμο χιλιάδες ([b]χιλιάδες!!![/b]) ιδιωτικά, συμπληρωματικά, εναλλακτικά νομίσματα, για τ αοποία φυσικά δεν γίνεται λόγος από τα μμε, αλλά οι πληροφορίες υπάρχουν για όποιον θέλει να τις ερευνήσει.

    η ιδέα αυτή επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά έγραψα ήδη πολλά… ελπίζω ο επίκουρος να μην θεωρήσει ότι έκανα κατάχρηση του χώρου!

    1. i see your point…
     Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις , και θα τα μελετήσω . Όπως και το comment σου με το link για τον Bernard Lietaer . Βασικά , εξαιτίας αυτού του Βίντεο ανοίξαμε κουβέντα εδώ
     —> http://olympia.gr/2010/04/21/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AE/
     Σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι εδώ . Είχα στείλει ανάλογο mail και στον Επίκουρο αλλα ή δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε(και δικαίωμά του) να απαντήσει .
     Θα χαιρόμουν να άκουγα και τη δική σου γνώμη στα προτεινόμενα.

     Τέλος , νομίζω πως υπάρχει και στην Ελλάδα μια ανάλογη προσπάθεια νομίσματος , ο «οβολός» (www.ovolos.gr), επιφυλάσσομαι όμως , γτ δεν το έχω ψάξει επαρκώς.

     όβερ εντ άουτ

    1. Άσε μας ρε φίλε. Να επανπροσδιορίσουμε και να επανεντάξουμε και να κάνουμε και να δείξουμε. Έκαστος εφ ω ετάχθη. Κάνε κάτι κι εσύ μικρό και αν το κάνανε οι περισσότεροι, τότε θα ήμασταν αλλού σήμερα. Σταμάτα να κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι και δες τι κάνεις εσύ.
     Αφιέρωσε [b][u]χρόνο [/u][/b]για τους άλλους και χέσε την πολιτκή πράξη και τα λοιπά ξύλινα.
     Εν ολίγοις άσε την πολιτική και πιάσε την πράξη.

     uγ Και γράφε σε παρακαλώ στα ελληνικά

     θενκ γιου

 10. Ιρλανδία
  Αγαπητέ επίκουρε,
  Σήμερα διαβασα ένα άρθρο αναρτησμένο στην ιστοσελίδα http://www.tradenews.gr με τίτλο IMF… or Do it the irish way. Το άρθρο αναλύει σε σύντομα ιστορικά πλαίσια την πορεία της οικονομίας της Ιρλανδίας, πώς από το ναδίρ βρέθηκε στο ζενίθ και πώς πάλι στο ναδίρ. Επίσης, αναφέρει τα μέτρα «σωτηρίας» που πήρε η χώρα για το απεγκλωβισμό της όπου είχαν σαν αποτέλεσμα την αποφυγή του ΔΝΤ αλλά και τη χαμηλή έως μηδενική διακύμανση των δικών της spread υποννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι και η ελλάδα θα έπρεπε/πρέπει να δράσει αντίστοιχα.

  Αν και είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ιρλανδίας είναι περίπου 38 δις, δινοντας την εντύπωση ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρατηρούμε από την άλλη ότι το έλλειμα από 7% περίπου στις αρχές της κρίσης, έχει φτάσει 14,3%.
  Που οφείλεται αυτό κατά την άποψή σου (και αν φυσικά τα στοιχεία που παραθέτω είναι αληθινά)? Μήπως τελικά τα ευαγγελιζόμενα και ώς «σωτήρια» μέτρα λιτότητας που προτείνονται για όλες τις χώρες με παρόμοια προβλήματα έχουν μηδενικό ώφελος και ίσως και αρνητικό?

 11. Γραφτηκε και νομιζω οτι το ειχε γραψει και ο Επικουρος οτι 50 δισ ευρω, καθε χρονο πρεπει η Ελλαδα να πληρωνει στους πιστωτες της πως θα πληρωσει αυτα τα ποσα εστω και εαν ενεργοποιηθει ο μηχανισμος στηριξης της οικονομιας?( που ενω η κυβερνηση ελεγε οτι δεν τον χρειαζοταν παραθοδηκε σ’αυτον χωρις ορους)

 12. re:
  Η περίπτωση της Αργεντινης δεν είναι τόσο απλή…έριξαν μια μουντζα στο FMI και βρεθηκαν με 8 τοις εκατο αναπτυξη.
  Η Αργεντινή ηταν πράγματι η μεγάλη αποτυχία του FMI ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ μεχρι σήμερα.
  Απο την άλλη μεριά δεν ηταν μέλος της ΕΕ ωστε να ακολουθησει τους ορους της.
  Με λίγα λόγια η συγκριση ελλάδος και αργεντινης σήμερα ειναι εκτος τόπου και χρόνου.

  1. NOMIKOS: Πες μου που έγραψα ότι ήταν αποτυχία του IMF και ότι έλυσε το πρόβλημα της.

   «μούντζωσε»έγραψα και «έχει καθαρό κούτελο»

   και το αντικειμενικό γεγονός ότι εμφάνισε 8% ανάπτυξη.
   Απο κει και πέρα το «εκτός τόπου και χρόνου» σχόλιο στο επιστρέφω.
   Για να επανέλθεις εντός τόπου και χρόνου φίλε, διάβασε τι είναι η ΕΚΤ. Πως σχηματίστηκε, από ποιους, με τι σκοπό. Στοιχεία από επίσημα κείμενα. Πως ΔΕΝ ελέγχεται από κανένα και ασκεί ελεύθερα νομισματική πολιτική.

   http://www.epicurus2day.gr/index.php/banks/129–0-1-

   «»…ούτε η ΕΚΤ ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψεως αποφάσεων των εν λόγω οργανισμών, ζητά ή δέχεται υποδείξεις από κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, από οποιαδήποτε κυβέρνηση κράτους μέλους ή από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό.» (άρθρο 7 Καταστατικού Ευρωπαικού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών)

   Όσο για το ΔΝΤ προφανώς δεν ξέρεις ότι έχει υποστηρίξει δικτατορικά καθεστώτα όπως της Βραζιλίας και της Αργεντινής το 1960;

   Για δες τι έκανε στην Ινδονησία και την Μαλαισία το 1997.

   ΝΙΚΟS: Κάποια από τα παραπάνω είναι και για σένα.
   Εσύ προφανώς είσαι ασφαλής και σίγουρος που με 300 δις δανεικά τρύπα θα πάρεις και άλλα.
   Μάλλον δεν δε ενδιαφέρει που ατην ίδια θέση βρέθηκες το 1985, το 1990, το 2001 και πάλι τώρα.

   Είναι φαίνεται «ιστοριούλες» οι 4 φορές σε 25 χρόνια. Στηις 4 κερδίζεις μια χρεοκοπία.

   Όχι ότι είναι απαραίτητο αλλά καλό είναι να σκέφτεστε ότι μετά από 170 δημοσιεύσεις, όλες τεκμηριωμένς με στοιχεία, κάποιον λόγο θα έχουν τα γραφόμενα.

   Ελπίζω και στα δικά σας.

 13. Απορία
  Επίκουρε καλησπέρα
  και νάσαι καλά για την ενημέρωση που μας προσφέρεις.

  Δεν έχω γνώσεις οικονομικών, πλην των απαραίτητων για την καθημερινότητα. Πέσ’ μου λοιπόν, αν γίνεται, είναι σωστή η εντύπωση που έχω, το ότι είμαστε η πρώτη χώρα της στενής Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει φάσμα χρεωκοπίας μπορεί να αποδειχτεί σχετικά καλό για εμάς;

  Γιατί έχω την αίσθηση οτι τελικά θα αποσπάσουμε ως δάνεια μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που θα μας αναλογούσε αν υπήρχε διαμορφωμένος και δοκιμασμένος μηχανισμός στήριξης.

  Τώρα, το αν αυτά τα ποσά θα αποδειχτούν επαρκή ή το άν η Ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει, είναι κάτι που μένει να δειχτεί…

  Ευχαριστώ

 14. Το χω σκεφτεί αυτό που λες.

  Όμως η ηρωίνη δεν σώζει τον πρεζάκια φίλε μου.

  Έχει γραφεί και παλιοτερα.

  Eμείς απλά εμφανίσαμε κάποια στερητικά σύνδρομα. Μας επανέφεραν με λίγη ακόμα πρέζα. Με τι ανταλλάγματα;

  Κύριος οίδε.

 15. ΦΙΛΕ
  ΕΠΙΚΟΥΡΕ

  Σε παρακολουθω απο καιρο και διαβαζω τα ενδιαφέροντα μακροσκελη αρθρα σου και οχι μελετες οπως πιθανως πισςτευεις.
  Ειναι παλιά συνταγή να γραφει κανείς πολλα και να στοχευει στην γκρίζα η μαύρη προπαγάνδα.
  Τελικά η ουσία των αρθρων σου εχει σοβαρες παρατηρησεις αλλα και παιδαρειώδεις ανακριβειες προφανως…ηθελημένες.
  Φυσικά ο καθένας είναι ελευθερος να γραφει η να …τσαμπουναει οτι του γουστάρει στο διαδίκτυο,δωρεαν είναι.
  Χωρα απαίδευτων και ημιμαθων ειναι η ΕΛΛΑΣ οπότε το πλήθος των τυφλων και στην καλυτερη των περιπτωσεων των μονοφθαλμων αναγνωστων …θαυμαστων ειναι σίγουρο.
  Θα έλεγα να μην κυκλοφορεις συνέχεια με μαυρα γυαλια για να δεις τον κοσμο με το φως του και οχι κατω απο τον θολο των συνωμοσιων,αν επιμενεις ομως κανένα προβλημα γινε απο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ,ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ξερεισς γιατι….ελπιζω.

  1. Έχεις δίκιο.
   Ti να πω, ρε Διογένη.
   Πολλά τα λεφτά και η ματαιοδοξία μου.
   Ώρες-ώρες με κάνουν άλλον άνθρωπο.
   Να σαι καλά. Συχνά σκέφτομαι πως γίνεται να συμφωνούν τόσοι με τα γραφόμενα μου και να είναι όλα τόσα σκατά.
   Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι σαν κι εσένα να μας θυμίζουν το γιατί.
   Καλό βράδυ στο πιθάρι σου Διογένη.

  2. Diogeni
   Ειμαι ενας απαιδευτος ημιμαθης και »τυφλος» αναγνωστης του Επικουρου
   μπορεις να μου υποδειξεις και σε μενα τις παιδαριωδεις ανακριβειες μπας και ξεστραβωθω,ελπιζωντας οτι δεν εισαι καποιος φαρισαιος »τυφλος» οδηγος »τυφλων»
   Επικουρε μηπως καλυτερη λυση ειναι να βγουμε απο το ευρω?

  3. «ΦΙΛΕ» ΔΙΟΓΕΝΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ…ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ Ε ΤΙ ΝΑ ΠΩ?ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΠΥΘΑΡΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

 16. Αθάνατη Ελλάδα. Σε ένα από τα μοναδικά σάιτ που έχουν το θάρρος να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας, εμφανίζεται κάποιος και τα απαξιώνει όλα, έτσι για πλάκα. Χωρίς τεκμήρια, χωρίς τίποτα κολλάει τη ταμπέλα του συνομωσιολόγου, του τρελού, του τυφλού, του αμόρφωτου, ακριβώς όπως κάνουν και στην Αμερική, σε όσους μιλάνε για την αλήθεια. Θα μου πείτε δωρεάν είναι…

 17. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου , αλλα θα ήθελά να μοιραστώ μια πληροφορία σχετικά με το θέμα του άρθρου .

  «Το συμβόλαιο για το διμερές δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα όπως και τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχει σταλεί από την Κομισιόν και είναι ήδη στα χέρια των υπουργών οικονομικών.

  Τα δάνεια αυτά δεν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με την μορφή ομολογιακών δανείων, όπως διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες τραπεζικών αναλυτών.

  Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της…»

  και το σχετικό λίνκ : http://www.capital.gr/News.asp?id=957100

  (από το capital.gr)

  Αντιγράφω ένα εύστοχο κατα την άποψή μου σχόλιο απο σχετικό φόρουμ.

  «Για αυτό γίνεται όλη η φασαρία. Αν κάνεις default τώρα οι δανειστές παίρνουν @@ γιατί τα ομόλογα δεν συνοδεύονται από εγγυήσεις. Τώρα βάλαμε υποθήκη το σπίτι ώστε στο default που θα γίνει να πάρουν τα ακίνητα που θέλουν κοψοχρονιά.

  Για αυτό ο γιωργάκης δεν τσαντίστηκε με τα νησιά. Σταματάω πριν το ban»

  To ίδιο κι εγώ…

  1. Η μάλλον δεν σταματάω, θα ρισκάρω λίγο ακόμα την τύχη μου(σορρυ επίκουρε:-p)

   Δυο είναι αυτά που με κάνουν να φρικάρω επιπλέον :

   1) Ο Κούλογλου , που μετέφρασε το (πολυ εδιαφέρον) βιβλίο του perkins , «Εξομολογήσεις ενός οικονομικού Δολοφόνου» , που περιγράφει περιπτώσεις ανατριχιαστικά όμοιες με αυτά που σήμερα ζούμε , τώρα έρχεται και απαξιώνει τις Δηλώσεις του κ.Θεοδωράκη

   (http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC)

   2) Σε συζήτηση με γνωστό , έπρεπε να πώ οτι το διάβασα στο capital για να με πιστέψει , την ίδια στιγμή που δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβεις τί συμβαίνει…

   Λυπάμαι…Ειλικρινά και απο βάθος καρδιάς , λυπάμαι…

   1. και κάτι τελευταίο απο το συνέδριο του economist στην Αθήνα:

    http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/32890.html

    “Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης. ”

    Προφανώς ο Πρωθυπουργός μας δεν είναι και τόσο “φαν” της εθνικής κυριαρχίας. Περίεργο … Και έδειχνε να λυπάται ειλικρινα…Για δες κάτι πράματα…

    1. wizzardemperor,
     σε ευχαριστώ για τις αναφορές σου αν και πολύ συνωμοσία πέφτει, άκου «κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης», αποκλείεται να το είπε, αφού ο Τζέφρι είναι σοσιαλιστής

 18. re:
  Επίκουρος wrote: wizzardemperor,
  σε ευχαριστώ για τις αναφορές σου αν και πολύ συνωμοσία πέφτει, άκου "κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης", αποκλείεται να το είπε, αφού ο Τζέφρι είναι σοσιαλιστής

  Έλα ντε?? Πολύ συνωμοσία όντως βρε επίκουρε , και χαλάμε και το «διογένη»…Τσ τσ τσ…Τί να πώ κι εγώ , δεν ήμουν στο συνέδριο , μπορεί και να ναι ψέμμα!!(:-p)

  Τα συγχαρητήρια μου για το άρθρο και καλή συνέχεια. Έυχομαι να βρείς τον χρόνο και το κουράγιο να γράφεις συχνότερα . Να’σαι καλά…

  1. Αυτο λεω κι εγω,ο ΓΑΠ τετοια πραματα

   Υ.Γ
   Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε. Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα.

   Αυτή είναι η ευθύνη μας ως Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάνουμε ό,τι πρέπει. Πρόκειται όμως και για συλλογική ευθύνη. Η Ελλάδα μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία. Πιστεύω ότι, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη. Και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

   Σας ευχαριστώ πολύ.

   http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a809609e-fa8d-46a3-9745-a5cda0175fd6

   1. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό Παναγιώτη και θα συμπεριληφθεί στην επόμενη ανάρτηση.
    Υπάρχει ήδη αναρτημένο και στο site του πρωθυπουργού…
    Παγκόσμια Διακυβέρνηση απ’όσο ξέρω μέχρι σήμερα, ζητούσε η Bildeberg.

    Διαβάστε λοιπόν «Φέτος, η συνάντηση της «Λέσχης» έγινε στο Chantilly της Virginia των ΗΠΑ μεταξύ 5 έως 8 Ιουνίου. Εκεί συνευρέθηκαν για να συζητήσουν για τις επικείμενες θερινές διακοπές τους, περί τα 140 άτομα, μεταξύ των οποίων και 5 Έλληνες. (Δείτε την λίστα από εδώ). Ο υπουργός Οικονομικών μας κ. Αλογοσκούφης πέρασε για 4η συνεχόμενη φορά την πόρτα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ειδικά αν φανταστείς ότι στο αεροπλάνο δεν ήταν μόνος να κοιτά τα σύννεφα από το παράθυρο αλλά μαζί του ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, αυτή για 4η φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτή θα ταξίδεψε για τον σοσιαλισμό. Συμπτωματικά ήταν και η Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

    Το θέμα είναι γιατί την καλούν, τόσο συχνά. Μάλλον γιατί η αντίθετη φωνή, η δυναμική, η ανεξάρτητη, η σοσιαλιστική βρε παιδί μου, τους ιντριγκάρει. Άλλωστε αυτό είχε υποστηρίξει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, όταν ο «Γιώργος» παραβρέθηκε για 4η φορά (…) εκεί το 2005. Πιο πριν εκλήθη όταν τύχαινε να είναι – συμπτωματικά – υπουργός εξωτερικών της χώρας «Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν τον φόβο μήπως αλλοιωθούν από την επαφή με διαφορετικές απόψεις. Έχουν, αντιθέτως, τη δύναμη να αναμετρώνται με αυτές, με βάση τις γνωστές θέσεις οι οποίες διατυπώνονται, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση.» Με τρομάζει αυτή η δύναμη του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ. Τιτάνια…

    Τυχαία και συμπτωματικά πέρασε να πει για τις διακοπές και τα νέα του και ο πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής, εν έτει 1998 ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ. Τυχαία είπε να πει ένα γεια και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, συμπτωματικά λίγο πριν γίνει υπουργός εξωτερικών, το 2003. Πριν γίνουν Πρόεδρος των ΗΠΑ και Πρωθυπουργός της Βρετανίας, πήγαν και ο Μπιλ Κλίντον (η εξαπατημένη Χίλαρι είναι τώρα ΥπΕξ στη «νέα διακυβέρνηση») και ο Τόνι Μπλαιρ – ο ειρηνιστής. Τι έκαναν πριν εκεί; Ανάμεσα σε 140 άτομα, 2 «άσημοι¨; Fame Story η Μπίλντεμπεργκ. Εκτροφείο ταλέντων. Μόνο που εκεί δεν ψηφίζει το κοινό.

    Εκεί και ο πολύς Θεόδωρος Πάγκαλος (ως υπουργός εξωτερικών), η πιο ασυμβίβαστη δημόσια φιγούρα μετά τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, πήγε από εκεί 3 φορές.

    Τους φαντάζομαι όλους αυτούς να δίνουν κάποια συνέντευξη σε κανέναν Παπαχελά και να τους ρωτά γιατί πήγαν στην Λέσχη, τι είπαν, τι έκαναν. Αλλά δυστυχώς, ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, ως ο μόνος Ελληνας δημοσιογράφος που παραβρέθηκε ποτέ στην λέσχη και μάλιστα δυο φορές (μία φέτος και μία το 2002) θα το απέφευγε όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος θα απέφευγε να κάνει θέμα τα Ι-5 στο στρατό. «Προσωπικές ευαισθησίες», καταλαβαίνετε…

    Ο κύριος αυτός (ο Παπαχελάς) είναι διευθυντής της Καθημερινής, θυμίζω. Και μας ήρθε «ξαφνικά» από τις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990. Ταχεία εξέλιξη είχε το παιδί και μπράβο του.

    Ξυπνάτε.»

    [url]http://www.epicurus2day.gr/index.php/economicsystem/123-2009-02-28-13-29-34[/url]

    1. Επικουρε ευχαριστω για ολα τα αρθρα σου.
     Ασχολουμαι χρονια με αυτα τα θεματα και στα γραπτα σου βρηκα πολλα κομματια του παζλ που μου λειπανε.
     Περιμενω με ανυπομονησια την επομενη σου αναρτηση

  2. »ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
   Γιατι δεν ρωτατε τον Διογενη;αυτος θα ξερει!!

 19. Η παγκόσμια διακυβέρνηση είναι κατά την γνώμη μου η μία εκδοχή για την κατάσταση που έρχεται. Η άλλη είναι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Κίνας-Ρωσίας. Πιθανόν να ισχύουν και τα δύο.
  Οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 10 χρόνων είναι εντυπωσιακές. Ομολογώ ότι αισθάνομαι τρόμο μόνο που το σκέφτομαι.
  Οι τέσσερεις καβαλλάρηδες της αποκάλυψης ..
  Οι αναρτήσεις είναι διαφωτιστικές.

 20. Απορίες…
  Επίκουρε καλημέρα.

  Προσπαθώ να ψάξω την κατάσταση και μπήκα εδώ:

  http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0702/Other/A0702_SEL24_TS_AN_00_2000_00_2009_03_P_BI_0.xls

  Είναι από το site της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δηλ. της πρώην Στατιστικής Υπηρεσίας.

  Κάτι δεν πάει καλά με την τελευταία γραμμή (καθαρή λήψη δανείων)… Προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνω ή κάπως αλλιώς ορίζεται ο δανεισμός της χώρας. Πληροφορίες για τους πίνακες, μεθοδολογία το λένε, απλά δεν υπάρχει για τους πίνακες αυτούς!

  Μετά μπήκα στο

  http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0702/PressReleases/A0702_SEL40_DT_AH_00_2009_01_F_GR.pdf

  Εκεί δεν καταλάβαινα ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα προσωρινά στοιχεία, στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις. Όσο για τα νούμερα, δε μπόρεσα να καταλάβω αν είναι τα μαγειρεμένα ή αν τα ξεμαγειρέψανε!

  Τι να κάνω, δε με πείθουνε… Και δεν κάνουν τίποτα για να με πείσουνε, εμένα τον Κυρίαρχο Λαό!

 21. Καλό καλοκαίρι
  Από ότι φαίνεται το σχέδιο προχωράει με ταχεία βήματα. Θα πρόκειται όντως για τον πολυδιαφημιζόμενο Αρμαγεδώνα; Για το περιούσιο σχέδιο επιβολής και αφανισμού; Δυσκολεύεται ο κοινός νους να το πιστέψει ότι πράγματι θα εφαρμοστεί, αλλά οι εξελίξεις είναι αμείλικτες και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Δυστυχώς. Είναι επείγον να μετατραπούν τα πρόβατα σε ερίφια και να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες…

 22. Φίλε Επίκουρε, ευχαριστώ για τις σκέψεις και τις γνώσεις σου. Αναφερόμενος στα κίνητρα…πιστεύεις ότι είναι θεμα βιασμού όπως την «ευρωπαική» Σερβία (είναι δυνατών για μια χώρα που όπως είπες πάντα την ελέγχανε – και γι’αυτό έχει και αυτά τα χάλια άλλωστε)? Βλέπεις κάποια πιθανότητα να μας διασύρουν για εκφοβισμό ως παραδειγματισμό και για να δείξουμε την ανάγκη ενός νέου Bretton Woods με τα SDR της Bank of International Settlements ως reserve currency? Ευχαριστώ

 23. ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡ
  Ο Μάρξ για τις τράπεζες δημιουργούς χρήματος και το δημόσιο χρέος.
  (Κ. Μάρξ, Κεφάλαιο, Τόμος Ι, σ. 779-781).
  «Το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλ. των κρατικών χρεών, που τις αρχές του τις ανακαλύπτουμε κιόλας στο μεσαίωνα στη Γένουα και στη Βενετία, διαδόθηκε σ’ όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της περιόδου της μανιφακτούρας. Το αποικιακό σύστημα με το θαλάσσιο εμπόριό του και με τους εμπορικούς του πολέμους τού χρησίμευσε σαν θερμοκήπιο. Έτσι στέριωσε πρώτα στην Ολλανδία. Το δημόσιο χρέος, δηλ. το ξεπούλημα του κράτους –αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος– βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος τους. Γιαυτό είναι πέρα για πέρα συνεπής η σύγχρονη θεωρία που λέει πως ένας λαός γίνεται τόσο πιο πλούσιος, όσο πιο βαθιά βουτιέται στα χρέη. Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo [πιστεύω] του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος.

  Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα, που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα. Άσχετα όμως και από την τάξη των αργόσχολων εισοδηματιών που δημιουργείται μ’ αυτό τον τρόπο και τον αυτοσχέδιο πλούτο των χρηματιστών που παίζουν το ρόλο του μεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το έθνος –καθώς και των φοροενοικιαστών, των εμπόρων, των ιδιωτών εργοστασιαρχών, που μια καλή μερίδα κάθε κρατικού δανείου τούς προσφέρει την υπηρεσία ενός κεφαλαίου πεσμένου από τον ουρανό– το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών, την επικαταλλαγή, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία».
  0ι στολισμένες με εθνικούς τίτλους μεγάλες τράπεζες ήταν από τη γέννηση τους απλώς εταιρίες ιδιωτών σπεκουλάντηδων πού στάθηκαν στο πλευρό των κυβερνήσεων και που χάρη στα προνόμια πού πήραν, ήταν σε θέση να δανείζουν σ αυτές χρήματα. Γι αυτό η διόγκωση τον δημόσιου χρέους δεν έχει άλλον πιο αλάθητο μετρητή από την προοδευτική άνοδο των μετοχών αυτών των τραπεζών, που ή πλέρια ανάπτυξή τους χρονολογείται απ την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας (1694). Η Τράπεζα τής Αγγλίας άρχισε τη δράση της δα¬νείζοντας στην κυβέρνηση τα χρήματα της με τόκο 8%. Ταυτόχρονα είχε εξουσιοδοτηθεί από τη βουλή από το ίδιο κεφάλαιο να κόβει νόμισμα, δανείζοντας το ακόμα μια φορά στο κοινό με τη μορφή τραπεζογραμματίων.
  Με τα τραπεζογραμμάτια αυτά, είχε το δικαίωμα να προεξοφλεί συναλλαγματικές, να δανείζει επί ενεχύρω εμπορευμά¬των καί ν’ αγοράζει ευγενή μέταλλα Δεν πέρασε πολύς καιρός και το πιστωτικό αυτό χρήμα, που δημιούργησε ή ίδια, έγινε τό νόμισμα, μέ το οποίο ή Τράπεζα της Αγγλίας έδινε δάνεια στο κράτος και πλήρωνε για λογαριασμό του κράτους τους τόκους του δημόσιου χρέους. Και σα να μην ήταν αρκετό ότι έδινε με τό ένα χέρι για να εισπράττει περισσότερα μέ το άλλο. έμενε, ακόμα καί τη στιγμή πού εισέπραττε, αιώνιος πιστωτής του έθνους ως την τελευταία πεντάρα πού είχε δόσει. Σιγά-σιγά έγινε ό αναπόφευχτος φύλακας του μεταλλικού θησαυρού τής χώρας καί το κέντρο έλξης όλης τής εμπορικής πίστης. Τόν ίδιο καιρό πού έπαψαν στην Αγγλία να καίνε μάγισσες, άρχισαν νά κρε¬μούν παραχαράκτες τραπεζογραμματίων. Ποια είναι ή εντύπωση πού προκάλεσε στους συγχρόνους τους ή ξαφνική εμφάνιση αυτής της φά¬ρας των τραπεζοκρατών, χρηματιστών, εισοδηματιών, μεσιτών, σπεκουλάντηδων καί σκυλόψαρων του χρηματιστηρίου, το δείχνουν τα γραφτά του καιρού εκείνου, λ.χ. του Μπόλινμπροκ.
  Μαζί με τα δημόσια χρέη δημιουργήθηκε ένα διεθνές πιστωτικό σύστημα, πού συχνά για τούτον ή για κείνον το λαό αποτελεί μιαν από τις κρυφές πηγές τής πρωταρχικής συσσώρευσης. Έτσι, οι προστυχιές του βενετσιάνικου ληστρικού συστήματος αποτελούν μια τέτια κρυφή βάση του κεφαλαιακού πλούτου της Ολλανδίας, που ή Βενετία της παρακμής τής δάνειζε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τό ίδιο ισχύει καί γιά τίς σχέσεις Όλλανδίας καί Αγγλίας. Στίς αρχές κιόλας του 18ου αιώνα έχουν υπερφαλαγγιστεί κατά πολύ οί μανουφακτούρες της Όλλανδίας, πού έχει παύσει νά είναι κυρίαρχο εμπορικό καί βιο¬μηχανικό έθνος. Γι αυτό από τό 1701 ώς τό 1776 μια άπό τίς κύ¬ριες επιχειρήσεις της Όλλανδίας είναι νά δανείζει τεράστια κεφάλαια ειδικά στον ισχυρό ανταγωνιστή της, την Αγγλία. Κάτι παρόμοιο γί¬νεται σήμερα ανάμεσα στην Αγγλία καί τίς Ενωμένες Πολιτείες. Πολλά κεφάλαια, πού εμφανίζονται σήμερα στίς Ενωμένες Πολιτείες χωρίς πιστοποιητικό γέννησης είναι αίμα παιδιών πού μόλις χτες είχε κεφαλαιοποιηθεί στην Αγγλία.
  Επειδή το δημόσιο χρέος στηρίζεται στα κρατικά έσοδα, πού οφείλουν να καλύπτουν τις χρονιάτικες τοκοχρεωλυτικές κλπ. πληρω¬μές, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα έγινε αναγκαίο συμπλήρωμα του συστήματος των εθνικών δανείων. Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ν’ αντεπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στον φορολογούμενο, μετά όμως άπαιτούν αυξημένους φόρους. Από την άλλη μεριά, η αύξηση των φό¬ρων, πού προκλήθηκε με τη συσσώρευση απανωτών δανείων, αναγ¬κάζει την κυβέρνηση σέ κάθε περίπτωση καινούργιων έκτακτων εξό¬δων νά καταφεύγει διαρκώς σε καινούργια δάνεια. Ετσι, τό σύγχρο¬νο φορολογικό σύστημα, πού άξονας του είναι οι φόροι στά πιο αναγκαία μέσα συντήρησης (επομένως και το ακρίβαιμά τους), κρύβει μέσα του το σπέρμα της αυτόματης προοδευτικής αύξησης. Η υπερφορολόγηση δεν είναι επεισόδιο, αλλά μάλλον αρχή. Γιαυτό σιήν Όλλανδία, όπου πρωτοεγκαινιάστηκε το σύστημα αυτό, ό μεγάλος πα¬τριώτης Ντε Βίττ τό εξύμνησε στα «Αξιώματα» του καί τό χαρακτή¬ρισε σαν τό καλύτερο σύστημα για νά γίνει ό εργάτης υπάκουος, λι¬τοδίαιτος, φιλόπονος και… γιά νά παραφορτωθεί μέ δουλιά. Ωστό¬σο, ή καταστρεπτική επίδραση πού άσκεί στην κατάσταση των μι¬σθωτών εργατών μας ενδιαφέρει εδώ λιγότερο από τή βίαιη απαλλο¬τρίωση του αγρότη, του χειροτέχνη, με δυό λόγια όλων των συστατι¬κών μερών τής μικρής αστικής τάξης, πού προκαλεί. Πάνω στό ζή¬τημα αυτό δεν υπάρχουν δυό γνώμες, ούτε ακόμα καί στους αστούς; οικονομολόγους. Η απαλλοτριωτική αποτελεσματικότητα του φορολο¬γικού συστήματος εντείνεται επιπλέον μέ τό προστατευτικό σύστημα, πού αποτελεί ένα άπό τά συστατικά του μέρη.
  Ό μεγάλος ρόλος, πού τό δημόσιο χρέος καί τό αντίστοιχο του φορολογικό σύστημα παίζουν στην κεφαλαιοποίηση του πλούτου καί στην απαλλοτρίωση τών μαζών, ώθησε πλήθος συγγραφείς, όπως τόν Κόμπετ, τόν Ντάμπλνταιη καί άλλους, νά κάνουν τό λάθος ν αναζη¬τούν σ’ αυτό τή βασική αίτια της αθλιότητας των σύγχρονων λαών.
  Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο

 24. κυβέρνηση-εισπρακτική εταιρεία
  περιμένοντας νεότερο [επικαιροποιημένο] άρθρο σου, έχω να κάνω την εξής παρατήρηση: η ελληνική κυβέρνηση σήμερα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης χρεών από τραπεζικούς οφειλέτες. Βλέπε άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου περί αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους: http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85

 25. Από ότι θυμάμαι ο πρώτος η(γετι)ς που αναφέρθηκε στην παγκόσμια κυβέρνηση είναι ο δικός μας (…την τύχη μου).

  http://www.primeminister.gr/2010/04/29/1688

  Αλλά και άλλος υπεύθυνος (Trichet) έβγαλε παράλληλη ομιλία (2 μέρες πριν).
  http://www.ecb.int/press/key/date/2010/html/sp100426.en.html

  Δεν ξέρω πoτε ξεκίνησε (ίσως έχει μικρή σημασία) αλλά ο πατέρας του Μπους αναφέρθηκε δημόσια σε ομιλία του για την νέα παγκόσμια τάξη.

  Έκτοτε κύλησε νερό στο αυλάκι και από τάξη έγινε διακυβέρνηση. Τώρα θα μας ζαλίσουν τα @…@ με αυτόν τον όρο μέχρι να τον μάθουμε καλά, να τον εμπεδώσουμε, να γινει ένα με τον υπόλοιπο κόσμο μας ώστε να μην μας προκαλεί τίποτα.

  Περιμένω με αγωνία την συνεχεία……

  Καλή συνέχεια και σε σένα

 26. Πρώτη ανάγνωση
  Καλημέρα

  Είναι παρήγορο, κι’ ελπιδοφόρο, ότι κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν με παρρησία και αίσθηση ευθύνης να καταθέτουν τεκμηριωμένες απόψεις

  Καλή συνέχεια εύχομαι

 27. αναδημοσιευση
  Ευχαριστω Επικουρε. Σπανια διαβαζω τοσο ξεκαθαρα κειμενα. Ελαβα το θαρρος να αναδημοσιευσω μερικα αποσπασματα.


 28. Σε όλα τα κείμενα δεν φαίνονται τα τελευταία γράμματα στο δεξί μέρος της σελίδας.Παρακαλώ διορθώστε το λάθος αυτό (της δεξιάς;).

 29. Τελειώστε τη μέρα σας οικονομικές ανησυχίες της ημέρας:
  Τελειώστε τη μέρα σας οικονομικές ανησυχίες της ημέρας:

  Μπορώ να το χαμόγελο αυτό ο Θεός φοβούμενος άνθρωπος, πήρα ένα δάνειο των $ 76,000 και δύο από τους συναδέλφους μου είχαν επίσης λάβει δάνεια, είναι ο άνθρωπος χωρίς καμία δυσκολία. Σας συμβουλεύω να μην επιλέξετε το λάθος άτομο, αν πραγματικά ισχύουν για δάνεια μετρητών για το έργο σας και τους άλλους. Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής, επειδή Sir.Berry Jones νιώθω ευλογημένος για την πίστωση. Είναι μέσα από μια φίλη που συναντήθηκα αυτή η ειλικρινής και ευγενικός, ο Θεός φοβούμενος άνθρωπος, ο οποίος βοήθησε με αυτό το δάνειο Ταμείο για να ρυθμίζουν τη ζωή σας, τι θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια, σας έχουν κολλήσει, δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, ή όχι, στην Τράπεζα, θα πρέπει να χρηματοδοτούν την κατασκευή, την ανάπτυξη ακινήτων, δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση, προσωπικές σας δουλειές που έχετε δει, και είναι απαραίτητο να κάνετε τα χρήματα, κακή πιστωτική ή χρειάζονται χρήματα για να πληρώσετε τους λογαριασμούς ή τα χρέη. Έτσι εγώ θα σε συμβούλευα να υπάρχει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και να σας γνωρίσουμε την υπηρεσία, παρακαλούμε, διαβάστε αυτό. Την Διεύθυνση Επικοινωνίας: moc.k1675534179ooltu1675534179o@90r1675534179ednel1675534179senoj1675534179yrreb1675534179
  Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες, καθαρά και ειλικρινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *