CDS – Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά τους θαναι

Οικονομικό Σύστημα
Τα CDS είναι ιδιωτικές συμβάσεις μεταξύ δύο μερών πάνω σ’ ένα «στοίχημα» για την πτώχευση, αθέτηση υποχρέωσης ή αναδιάρθρωση του χρέους ενός εκδότη. Πρόκειται για ένα είδος ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τα δάνεια. Αν η πιστολήπτρια εταιρεία δεν μπορέσει να κάνει κανονικά τις πληρωμές της, η πιστώτρια τράπεζα θα χάσει χρήματα από το δάνειο, αλλά θα κερδίσει από το CDS. Αν δεν έχει προβλήματα, τότε η τράπεζα θα πρέπει να αποζημιώσει το τρίτο μέρος μειώνοντας τα κέρδη που θα έχει από το δάνειο. —– Τα CDO είναι μια «δεξαμενή» από δανειακές συμβάσεις που μεταβιβάζονται σε μια νομική οντότητα ειδικού σκοπού (special purpose entity – SPE), η οποία στη συνέχεια εκδίδει τίτλους με διαφορετική προτεραιότητα αποζημίωσης σε περίπτωση δυσκολίας τήρησης των υποχρεώσεων. —–

Κατά συνέπεια αυτοί οι τίτλοι έχουν διαφορετική πιστωτική ποιότητα.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου συνέφερε τους κατόχους των υποχρεώσεων μιας εταιρείας (Τράπεζες) να την κλείσουν αντί να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει γιατί είχαν λάβει θέσεις ανοικτών πωλήσεων, που σημαίνει ότι θα κέρδιζαν περισσότερα από την καταστροφή της εταιρείας.*

To παραπάνω γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Από σήμερα ο Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) δημοσιεύει την αξία των CDS που κυκλοφορύν (των περισσότερων, του 90%, λέει).

Και την υπολογίζει σε $33.6 τρις…

Τώρα, μετά απ’ ό,τι έχει προηγηθεί στις αγορές, «θυμήθηκαν» την διαφάνεια…

Ποιοι ηγούνται του «Οργανισμού» – το ΔΣ;

Εκπρόσωποι της JPMorgan Chase,UBS AG,ICAP, Fidelity, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Bank of New York, Barclays, Lehman Brothers.

Θαυμάστε τους. Έχει και φωτογραφίες τους σε υψηλή ανάλυση, για εκτύπωση αφίσας, ταπετσαρίας, ή πανό.

Ποιοι έχουν τα περισσότερα CDS συμβόλαια (ως εξασφάλιση των «πιστώσεων» τους, άρα μάλλον επισφαλείς) : Τουρκία, Βραζιλία, Ρωσσία και… Merrill Lynch! 3 χώρες και 1 εταιρεία. Δεν διαφέρουν έχουμε ξαναπεί εταιρείες και κράτη…

Μα, μισό λεπτό η Brazil και η Russia δεν είναι μέλη των αναπτυσσόμενων «νέων οικονομιών» του BRIC (Brazil – Russia – India – China) που – και καλά – θα ήταν η νέα ατμομηχανή της οικονομίας μας; Οι 2 από τις 4 είναι οι πιο «επίφοβες»;;;

Δηλαδή στα λόγια, να λέμε, χτίζουμε ανώγεια και κατώγεια… Στην πράξη; No comment. Next question please.

Και μιας και ο λόγος για την πιο επίφοβη Merril, που – συμπτωματικά μάλλον – δικαιώθηκαν οι «φόβοι» και έπεσε στην αγκαλιά της Bank of America (κατα Βγενόπουλο, παράδειγμα ακεραιότητας του συστήματος αφου το κράτος τους είπε «βρείτε τα μόνοι σας»): Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελεγκτικού Οργανισμού της πιο σκοτεινής αγοράς που τζιράρει ποσά περισσότερα από τα 3/5 του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΕΠ, είναι ο κύριος αυτός:

Στέλεχος και εκπρόσωπος της Merrill Lynch.
Δηλαδή σε αυτό τον Οργανισμό, οι ελεγχόμενοι είναι και ελεγκτές;

Ναι. Είναι ένας νέος ορισμός της διαφάνειας. Aυτορρύθμιση -Απορρύθμιση – Αντίο.

Τι μπορείς να πεις;

Και κάτι τελευταίο, ως κερασάκι:

Για το έτος 2008 τα CDS λήξεως στο έτος αυτό είναι, λένε, 25.852.

Του χρονου, το 2009 εξαπλασιάζονται.

Το 2010, οχταπλασιάζονται.

Το 2011; δεκαπλασιάζονται.

Το 2012 εικοσαπλασιάζονται!!

Και είναι ακόμα περισσότερα το 2013…

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι τα μεγαλύτερα κεφάλ(α)ια στον κόσμο, θεωρούν τα επόμενα χρόνια μαύρα και άραχλα.

Και μάλιστα ποντάρουν πιο πολύ στην μαυρίλα, όχι για ένα ή 2 χρόνια μετά αλλά μετά από 4 και 5.

Από τώρα. Και λέω «ποντάρουν» διότι δεν πιστεύω ότι κάποιος θεωρεί ότι «ασφαλίζονται».
Αλλά κι αν ασφαλίζονταν η εκτίμηση είναι ίδια…

Μιλάμε για τεράστια ποσά. Για ΤΟ ΒΕΤ. Και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι. Κανείς δεν ασχολείται. Ή μάλλον ασχολούνται. Με το αν η JP Morgan μας λέει «Μην είστε short».

Tην στιγμή που αυτοί που πέρυσι (23/10/207) μας έλεγαν ότι το ράλι λήγει το 2009, «δεν υπάρχει λόγος πώλησης μετοχών».

Αυτό είναι το SENTIMENT.

Kαι ΑΥΤΗ είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Στους λίγους μήνες των δημοσιεύσεων μας στην ενότητα «SENTIMENT: Από την πραγματικότητα στα νέα», δεν έχει υπάρξει άλλη φορά που αυτά τα 2 συμπληρώνονται τόσο καλά σε ΜΙΑ δημοσίευση.

Thank you guys.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *