Deflationary Status

Depression - Deflation

Έτσι απαντούν από σήμερα πλέον, όσοι δεν εθελοτυφλούν, στην ερώτηση «που βρισκόμαστε».

Αριστερά – δεξιά,  λάμπουν βαρύγδουπες δηλώσεις περί τέλους της κρίσης, νέου ανοδικού κύκλου, φωτός στην άκρη  του τούνελ και λοιπά. Κι είναι μόλις ένας μήνας, από έναν ψυχολογικό πυθμένα, προσωρινής διάρκειας.Τι μέλλει γενέσθαι σε άλλους 2 μήνες, πχ;

Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ένας φίλος, δεν καταλαβαίνω γιατί «τσακώνονται» οι οικονομολόγοι, για το αν τελείωσε ή τελειώνει η κρίση, όταν οι ίδιοι άνθρωποι αδυνατούσαν να δουν ότι πλησιάζει. Τα διάφορα μοντέλα αξιολόγησης και οι αναλυτικές προσεγγίσεις, έχουν παταγωδώς αποτύχει. Φυσικά, την αποτυχία δεν την χρεώνονται οι επώνυμοι που»εθνοσωτήρια» σχεδόν, πηγαινοέρχονταν από πάνελ σε πάνελ, από (ακαδημαϊκή) έδρα σε έδρα, επό επιτροπή («σοφών») σε επιτροπή, από εταιρεία (ως σύμβουλοι) σε εταιρεία, από πόντιουμ σε πόντιουμ, από παράθυρο σε παράθυρο, από στήλη σε στήλη. Χτες σκεφτόμουν, που είναι αυτός ο ανεκδιήγητος λαγός, Teun Draaisma της Morgan Stanley. Gurus κι αγγούρια, όπως συνήθιζε να λέει η μακαρίτισα η γιαγιά μου, η οποία σε ό,τι αποδοκίμαζε, έβαζε ως παρέα τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Εις τα σπουδαία, λοιπόν, ο Consumer Price Index for All Urban Consumers (CPI-U) παρουσίασε σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (15/4/2009) για πρώτη φορά από το 1955, μείωση σε ετήσια βάση. Το στοιχείο αυτό συνιστά επίσημα, την εκκίνηση μιας αποπληθωριστικής περιόδου. 

Συμβαίνει επομένως, το ακριβώς αντίθετο από όσα διαλαλούν στις δηλώσεις αισιοδοξίας  και τις υπερβολικές (το λιγότερο) εκτιμήσεις για το μέλλον, οι ειδήμονες.

Είναι δε, η κορυφαία οικονομική είδηση, όχι του έτους αλλά ίσως, της τελευταίας 50ετίας.

Κι όμως, τυγχάνει σχεδόν ασχολίαστη, ως μία τάχα ακόμη στατιστική της συγκυρίας.

Πλέον, δεν έχω κανέναν λόγο να μην υποστηρίζω ότι ο αποπληθωρισμός είναι εδώ. Η διεθνής κοινότητα, χρειάστηκε αρκετούς μήνες (πάνω από 12) για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος το οποίο στη συνέχεια βάπτισε «πιστωτική κρίση». Και εννοώ τα media και τους πολιτικούς. Τότε, γράφαμε πως «σύντομα θα είναι η πρώτη, μόνιμη είδηση», στα «δελτία» και τα οκτάστηλα. Και αναφέραμε συχνά ως υπέρτιτλο ή επωδό των σχολίων μας «Από την πραγματικότητα στα νέα».

Δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί για να αντιληφθεί αυτός ο κοιμώμενος κόσμος, το μέγεθος και τις συνέπειες της αποπληθωριστικής περιόδου στην οποία εισήλθαμε. Δεν ξέρω πότε θα του ανακοινωθεί και εάν θα του ανακοινωθεί, με την λέξη αυτή ως στοιχείο του ανακοινωθέντος.  Είναι  χαρακτηριστικό της άγνοιας και του λήθαργου στον οποίο οι Οργουελικές μας κοινωνίες βρίσκονται.

Κρίνοντας από την συγκάλυψη, την παραπληροφόρηση και την άγνοια του παρελθόντος, είμαι σε κάθε περίπτωση πολύ επιφυλακτικός. Η ύπνωση  των αγνωμόνων, βοηθά τους ισχυρούς. Θυμίζω ότι τα επίσημα στοιχεία, έχουν υποστεί σειρά επεμβάσεων ώστε να  είναι ωραιοποιημένα. Καταγγελίες αλλά και σαφείς ενδείξεις υφίστανται για το ότι μαγειρεύονται κατά περίπτωση, όπως λχ με τα περιβόητα revisions μετά από κάποιους μήνες. Ποιος να θυμάται ή να ενδιαφέρεται; Σειρά δεικτών στις ΗΠΑ, όπως οι λιανικές πωλήσεις, είναι στο μεταπολεμικό σημείο, της δεκαετίας 1940 – 1950.  Βέβαια τότε είχε προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος, μια βαθύτατη Μεγάλη Ύφεση και άλλα τινά. Τώρα προηγήθηκαν οι Bush, Clinton, Reagan, ένας Greenspan και μια αρμάδα από παραδόπιστους τυφλοπόντικες που κατέφαγαν διεθνώς τις σάρκες του παγκόσμιου πλούτου και της υγείας των οικονομιών. Η ιστορία τους εξισώνει. Τους τότε και τους σήμερα. Τουλάχιστον (και προς το παρόν) σε οικονομικό επίπεδο.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι ένα και μόνο: Πόσο θα διαρκέσει; Αν η διάρκεια επεκταθεί πέραν του 6μηνου ή του έτους, εάν τα στοιχεία επιμείνουν, θα πρόκειται για μια αδιαμφισβήτη και επώδυνη κατάσταση ιδιαίτερης έντασης. Ειδεμή, «βλέποντας και κάνοντας».

Σε κάθε περίπτωση, τα «αγγούρια» της γιαγιάς είναι επίκαιρα όσο ποτέ – και μάλλον έπονται.

υγ. Ο αναγνώστης «g» επεσήμανε πολύ σωστά, στο τελευταίο άρθρο Σαν την Παλίρροια, ότι εδώ και πολλά χρόνια εκδίδονται στις ΗΠΑ «χαρτονομίσματα¨οικεία βουλήσει, τα «Ithaca Hours«.  Συμπληρωματικά με το σχετικό άρθρο της USAtoday που αναφέρθηκε εκεί.

11 σκέψεις στο “Deflationary Status

  1. αποπληθωρισμος
    αγαπητε επικουρε,γιατι πιστευεις οτι οι κεντρικες τραπεζες δεν μπορουν να ανακοψουν τον αποπληθωρισμο?πολυ απλα αν κοψουν και μοιρασουν και αλλο χρημα, ευκολα θα εξισοροπησουν τις αποπληθωριστικες τασεις και θα καταληξουν παλι σε πληθωρισμο γυρω στο 2% που εχουν ως στοχο,αν παλι απο το πολυ εκτυπωμενο χρημα ο πληθωρισμος παει να γινει υπερπληθωρισμος ανεβαζουν τα επιτοκια και ξαναπεφτει στο επιθυμητο για τισ κεντρικες τραπεζες επιπεδο.

    1. Στέργιε,
      Το σύστημα ΔΕΝ βασίζεται στο ποιος κόβει και πόσο χρήμα, αλλά στην ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
      Όσο εκλείπει η εμπιστοσύνη και κυριαρχεί ο φόβος και η δυσπιστία, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις του αποπληθωρισμού. Οι θεωρίες του Friedman και του Helicopter Ben Bernanke, σε αυτό είναι ευάλωτες. Το σύστημα αυτό είναι μια φαντασίωση, ένα αποκύημα ευημερίας τάχα και λειτουργικότητας και ασφάλειας. Τίποτα από όλα αυτά. Χάρτινος Πύργος. Άρα, οι ΚΤ πετούν χρήματα στον ανεμιστήρα. Οι ΚΤ δεν δρουν. Όπως και οι πολιτικοί ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ.
      Το μόνο στοιχείο που οδηγεί, τίναι το sentiment.
      Kαι κάτι άλλο: ΤΙ εννοούμε να «ανακόψουν»; Έχουμε καταλάβει την παθογένεια του συστήματος; Τα ελαττώματα του; Ο μόνος λόγος που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν το σύστημα αυτό να συνεχίσει να υπάρχει είναι διττός: η συνήθεια και ο φόβος του αγνώστου, αν χρειαστεί να το αντικαταστήσουμε.
      Καλό Πάσχα.

  2. Αποπληθωρισμός απειλεί τις
    Με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού απειλείται η αμερικανική οικονομία, καθώς οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αναπάντεχη υποχώρηση το Μάρτιο, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από το 1955, καθώς η εξασθένηση της ζήτησης πίεσε προς τα κάτω το ενεργειακό κόστος και το κόστος ειδών διατροφής.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο, έπειτα από άνοδο 0,4% του Φεβρουαρίου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,4%, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1995…..

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/16/1653975.htm

    Σημ.axinosp:Τα νέα συμφωνώ και και εγώ ελάχιστα που το αναφέρουν !!

  3. Hydra4ever
    Αγαπητέ Επικουρε

    Η κρίση αφού τυπώνεται αύθωνο χρήμα
    δέν είναι με εκείνη του 29.
    Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο elicopter
    Berrnake.
    Η κρίση ομοιάζει περισσότερο με εκείνη
    του 18-24.Τοτε για πρώτη φορά οι Γερμανοί
    μίλησαν για credit crach. Αυτός είναι και
    ο λόγος που η ΕΚΤ φοβάται να τυπώσει χρήμα
    και να αγοράσει ομόλογα όπωσ κάνουν οι
    Αγγλοσαξωνες και οχι μόνο.
    Αργά η γρήγορα η Αμερική πρώτα και θα
    ακολουθήσουν και οι υπόλυποι θα πάνε
    σε υπερπληθωρισμό.Τωρα προσπαθούν να
    κερδίσουν χρόνο για να μοιράσουν την
    ζημιά.Εξαλλου είναι και ο μόνος τρόπος
    να πετύχουν το super deleverage τής
    οικονομοίας των.Πολύ δύσκολες μέρες
    Φιλικά

    1. Προς το παρόν αγαπητέ φίλε, οι ενδείξεις είναι αποπληθωριστικές.
      Ο υπερπληθωρισμός είναι μόνο σχέδιο επί χάρτου. Δες το σχετικό άρθρο «Αποπληθωρισμός ή Υπερπληθωρισμός». Το αν ο Bernanke λέει το ένα ή το άλλο, δεν με ενδιαφέρει. Δες τι έλεγε για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ομιλια του, το 2002. Και δες τι κάνει τώρα. Δες τι συνέβη στην Ιαπωνία από το 1989 και εφεξης, μια σαφέστατη μακρά περίοδος αποπληθωρισμού και δες τι κάνουν τώρα οι Αμερικάνοι. Κι αν θες να βρεις παρόμοιες περιόδους, δες το 1830 και το 1870.
      Και κάτι τελευταίο: μην ποτέ σου περάσει από το μυαλό ότι «αυτοί» ξέρουν τι κάνουν. Κάνουν ό,τι μπορούν και σαν σκυλάκια ακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν τις ορίζουν. Αν ήθελαν να το πράξουν, θα είχαν πάρει εντελώς αντίθετες αποφάσεις και μετρα τότε που έπρεπε για να τις προλάβουν.
      Ως νοήμονες άνθρωποι που ειστε, αφήστε άλλους να αποφασίσουν τι μας περιμένει, η Σκύλα ή η Χάρυβδη και ΠΡΟΝΟΗΣΤΕ.
      Δύσκολες εποχές, δεν θα διαφωνήσω, καλέ μου φίλε.
      Φιλικά.

  4. core CPI
    Αγαπητέ Επίκουρε
    Μήπως ο δείκτης core CPI απεικονίζει καλύτερα την πραγματικότητα εξαιρώντας τα ευμετάβλητα τρόφιμα-καύσιμα

    1. Σαφώς.
      Με 2 επισημάνσεις. Πρώτον, ουδόλλως περιμένουμε τα «επίσημα» στοιχεία να μας πουν τι γίνεται ή τι θα γίνει.
      Ειδικά για δείκτες και μετρήσεις που 2 φορές, προκλητικά, έχουν αναθεωρηθεί τα μοντέλα μέτρησης τους, για να είναι πιο soft και όμορφα. Δηλ. εκτός πραγματικότητας. Μιλάω για τις περιόδους Reagan και Clinton.
      Και δεύτερον, ανέφερα για την πρώτη ΕΠΙΣΗΜΗ αποπληθωριστική ένδειξη, στα τελευταία 50 χρόνια. Κάτι λέει αυτό.
      Όταν εμείς γράφαμε εδώ για αποπληθωρισμό, ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει καλά-καλά η περιβόητη «subprime crisis». Μετά βέβαια, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, το ΔΝΤ, έως και τις προάλλες τον προαλειφόμενο ως νέο Διοικητή της ΕΚΤ, κ. Ορφανίδη και τους οίκους, ο «αποπληθωρισμός» εισήχθη, τάχα, ως ενδεχόμενο. Μετά.
      Ας περιμένουμε, μπορεί σε λίγο καιρό ο αρνητικός πληθωρισμός να εμφανιστεί και τότε «αιφνιδιασμένοι» κάποιοι να λένε «κανείς δεν το περίμενε, ή μπορούσε να το προβλέψει…»

  5. Χρηματιστήρια μια φωτιά πο
    Με την φωτιά μπορείς να ζεσταθείς ,
    με την φωτια μπορείς να δεις στο σκοτάδι,
    με τη φωτιά μπορείς να μαγειρέψεις ,
    μπορείς και να σε καείς .
    Εξαρτάται πως και γιατί την χρησιμοποιείς

    Λίγο πιό θετικά ??? !!!

    Καλό κουράγιο στη προσπάθειά σας
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  6. αποπληθωρισμός
    αγαπητέ επίκουρε, συγχαρητήρια για την πληροφόρηση που μας παρέχεις και για την σωστή ενημέρωση.
    Συνέχισε… και να είσαι σίγουρος ότι όλο και περισσότεροι αναγνώστες καταλαβαίνουν το πόσο «σάπιο» είναι το σύστημα.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  7. Τώρα τι κάνουμε;
    Αγαπητέ Επίκουρε ,μόλις σήμερα ανακάλυψα το Blog σου και αισθάνομαι την ανάγκη να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια σου. Με το καλό και μακάρι να βοηθήσεις όσος περισσότερους συμπολίτες μας είναι δυνατόν. Καθώς οι οικονομικές μου γνώσεις είναι πολύ περιορισμένες θα ήθελα ,αν είναι δυνατόν ,με λίγες απλές λέξεις ,να πεις τη γνώμη σου για την καλύτερη τοποθέτηση των οικονομιών κάποιου ανθρώπου στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Ευχαριστώ και πάλι για την προσφορά σου σε όλον τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *