Dominos

Οικονομικό Σύστημα

Το 1931, η μεγαλύτερη Αυστριακή τράπεζα, η Credit Anstalt, εν μέσω της τότε θρυλούμενης «ανάκαμψης», αποκαλύφθηκε ότι είχε πτωχεύσει. Η Αυστρία τότε, ήταν μια χώρα μικρότερη των 10.000.000. Το γεγονός όμως, στάθηκε ικανό να προκαλέσει ένα domino-effect που οδήγησε στο κύριο και πιο σκληρό κύμα της Μεγάλης Ύφεσης. Σήμερα, το κράτος του Dubai, ο πλαστικός παράδεισος, στον οποίο τόσα πολλά βασίζει η εταιρεία του κ. Ανδρέα, φαίνεται πως χρεοκοπεί…

Εδώ και καιρό, κάποιοι εγχώριοι κονδυλοφόροι ειδήμονες, έσπρωχναν την χρηματηστηριακή άνοδο, βλέποντας νέους ανοδικούς κύκλους και παιάνιζαν με ευφορία τα εμβατήρια του παπαγάλου, συνοδεύοντας τα με τις γνωστές τους κορώνες αισιοδοξίας, στους Ναούς των συμφερόντων που τους έχουν τοποθετήσει, ως θαλαμοφύλακες.

Τεχνικά, το διάγραμμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πια, «σπασμένο». Αργά ή γρήγορα θα μας ακολουθήσουν και οι λοιποί ταγοί ηθικολόγοι και τάχαμου νοικοκύρηδες της Υδρογείου. Αυτοί που συμπαρέσυραν δηλαδή τους άλλους όλους, σε αυτό το τρελοκομείο, συχνά εκβιάζοντας τους, απειλώντας τους με κυρώσεις, με διπλωματικά τερτίπια, με στρατιωτικά μέσα, εμμέσως και αμέσως, με κάθε τρόπο. Χρόνια πολλά, τώρα.

Λέγαν επίσης κάποιοι ότι, τόσον καιρό,  πουλούσαμε φόβο και μιζέρια. Αλήθεια;

«μωροί και τυφλοί! τις γαρ μείζων εστίν ο χρυσός ή ο ναός ο αγιάζων τον χρυσόν; (…) οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες (…)     Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας, ούτω και υμείς έξωθεν μεν φαίνεσθε τοις ανθρώποις δίκαιοι, έσωθεν δε μεστοί εστέ υποκρίσεως και ανομίας»

Σε ενα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά κείμενα, το ευαγγελικό Κατά Ματθαίον. Ανεξαρτήτως πίστεως.

15 σκέψεις στο “Dominos

  1. γεια
    Σε διαβαζω απο το καλοκαιρι. Πραγματικα ολα σου τα αρθρα ειναι προσεγμενα και αποδεικνύονται και ευστοχα (δυστυχως)μερα με τη μερα Πρωτο μου σχολιο ειναι και θα ηθελα να ρωτησω 2 πραγματα προς το παρον

    (1)αν εχεις εκφρασει τη γνωμη σου για την παλια ιστορια του χρηματιστηριου στην Ελλαδα κι αν ναι υπαρχει καπου ωστε να τη διαβασω και (2) υπαρχει κινδυνος καποιος που εχει κατω απο 100 χιλιαδες σε καταθεσεις να κινδυνέψει να τα χασει ή αν φτασουμε σ αυτο το σημειο τα λεφτουδακια θα ναι το τελευταιο πραγμα που θα μας απασχολει? Να αγορασει γη καλυτερα ή να παρουμε τα βουνα?

  2. Αγαπητε Επίκουρε σε διαβάζω συνέχεια . παρόλα αυτα το συγκεκριμένο άρθρο θεωρώ πως είναι κάπως πρόχειρο. Δε λέω πως δεν συμφωνω με αυτά που έχεις γράψει κατά καιρούς αλλά όπως είχα πει και στο σχόλιο μου στο τελευταίο σου αρθρο περιμένω πλέον να δω μια προταση που θα προσφέρει λύσεις και όχι επιπλέον μαυρίλα. Λιγο – πολύ όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Όσον αφορά το Dubai το θέμα είναι καθαρά κερδοσκοπικό!Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν θα είναι αυτός ο λόγος που οι αγορές θα γυρίσουν προς τα κάτω. Απλά οι fund managers που επέδυαν τόσους μήνες θέλουν να γράψουν κάποια από τα κέρδη τους. Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα τα πράγματα είναι χάλια αλλα ακόμα το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Προσωπικά πιστεύω πως για να πει κάποιος ότι «the game is over» θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο.Τότε θεωρώ πως θα φανεί αν έχουμε ελπίδες να ανακάμψουμε ή να καταφορήσουμε στα ταρταρα.Παρόλα αυτά το να κλαιγόμαστε ολη την ώρα με την κρίση ειναι παράλογο καθώς όλοι έχουμε βάλει ένα λιθαράκι(αλλος μεγάλο άλλος μικρό) για να φτασουμε εδώ που φτάσαμε.Και το χειρότερο είναι πως όλοι λέμε πως θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση αλλά όταν πανε να μας πάρουν μερικά απότα δικαιώματα που απολαμβάνουμε ήδη αρνούμαστε πεισματικα. Ετσι δουλειά δε γίνεται. Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι πρέπει να την πληρώσει ο απλός πολίτης που τόσα χρονια παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του. Απλά έχω βαρεθεί τη μη δημιουργική κριτική και απαισιοδοξία!Ελεος ο καθένας ειναι κύριος του εαυτού του και της μοίρας του και αν δεν το έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει είναι δικό μας λάθος

  3. (1) Όχι δεν έχω ασχοληθεί με ιστορία του ΧΑΑ, αλλά υπάρχει το σχετικό λεύκωμα [url]http://www.capital.gr/history_of_xaa/Info.aspx[/url] (2) Αν είσαι εγγυητής σε ένα δάνειο και στην πορεία μείνεις ταπί, τι σόϊ εγγυητής είσαι;

    Φιλικά,

  4. Μου «είπες στο τελευταίο μου άρθρο» και σου απάντησα.
    7.000.000 άνθρωποι στις τελευταίες εκλογές είδαν δε, απαντήσεις και προτάσεις στα προβλήματα τους, σε αυτούς που ψήφισαν. Το 76% μάλιστα τις έψαξε σε αυτούς που σε έφεραν ως εδώ, τα 2 μεγάλα κόμματα. Τι θεωρείς λοιπόν; Ότι ο κόσμος γνωρίζει;
    Όταν θα γνωρίζει, τότε τα ξαναλέμε. Προς το παρόν κοιμάται πάνω στο μαξιλαράκι της TV και της περιρέουσας βλακείας. Ούτε πόσα χρωστάει δεν ξέρει, ούτε που πάνε αυτά που πληρώνει ξέρει, ούτε πως τα διαχειρίζονται ξέρει. Ούτε καλά – καλά, ποιοι.
    Και συνάμα, όλο το κουβάρι των δημοσιογραφούντων, πολιτικολογούντων, «μαχόμενων» καλλιτεχνών των θαλαμηγών και της τρελής χαράς, ζει ζωή χαρισάμενη.
    Έχω μια ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ από όλους αυτούς τους γητευτές της καφρίλας, μπήκαν τελευταία φορά σε λεωφορείο, πήγαν στην εφορία, στην πολεοδομία ή το ΙΚΑ, πλήρωσαν τους φόρους τους χωρίς να φοροδιαφύγουν;
    Αν βαρέθηκες, όπως λες, ψάξε εκεί απαντήσεις και όχι από ένα site με 500-600 επισκέψεις την ημέρα, στο οποίο ο χρόνος ανάλωσης του γράφοντος γίνεται σε βάρος του και όχι προς όφελος του.
    Και που στην τελική, λέει αλήθειες, αγαπητέ. Τις οποίες ο κόσμος όταν τις ακούει, νομίζει ότι κάποιος «κλαίγεται», «μιζεριάζει», απαισιοδοξεί, κλπ. Διότι ο κόσμος έχει μάθει το ποπκόρν και το ξώβυζο αγαπητέ. Σε αυτά συνήθισε το ματάκι του. Το τελευταίο δηλαδή ζωτικό αισθητήριο του όργανο, που δεν του το έχουνε βουλώσει.
    Αυτά.

  5. Dubai – Bye bye
    Κάτι ήξεραν όσοι έλεγαν, μην χτίζετε στην άμμο. Μόνο που εκεί όχι μόνο έκτισαν ακριβώς πάνω στην άμμο, αλλά αποφάσισαν να την διαμορφώσουν σε σχήμα Φοίνικα, για να φαίνεται trendy. Γιατί; Η μεγαλομανία και η αρχαιοελληνική ύβρις σε όλο της το μεγαλείο. Σαράντα ουρανοξύστες (τρόπος του λέγειν, δεν κάθησα να τους μετρήσω) στην μέση του πουθενά (okay, δεν είναι ακριβώς στην μέση του πουθενά, πάντως είναι προορισμός πολύ μακρυά για Αμερικάνους και αρκετά μακρυά ακόμα και για Ευρωπαίους ταξιδιώτες), οι οποίοι θα στεγάσουν τι ακριβώς; Θα μεταφέρει κάποια εταιρία τα γραφεία της από την Ν. Υόρκη και το Citi του Λονδίνου … στο Dubai; Δεν το νομίζω. Και μόνο η διαφορά κουλτούρας θα ήταν αρκετή για να μην θέλει κάποιος να μείνει μόνιμα εκεί, ακόμα και εάν λυνόντουσαν τεχνικά προβλήματα και ζητήματα κόστους.

    Τώρα για τον τουρισμό; Σύμφωνοι, αν αντέχει κανείς τους +50C το καλοκαίρι, το γεγονός ότι θα πάει και δεν υπάρχουν ξέκωλα, κλπ. βλέπε για παράδειγμα Μύκονος, το ότι εντάξει θα περάσει μεν πολυτελώς αλλά πληρώνοντας και στις αντίστοιχες βασιλικές τιμές, έστω δεκτόν, θα μπορούσε να είχε μερικά ξενοδοχεία και κάνα – δυο theme parks, οπότε και θα έστεκε ως καλός και ενδιαφέρων προορισμός. Αυτό το copy – paste από κάτι από Manhattan τι σκοπό εξυπηρετούσε, ούτε και οι ίδιοι προφανώς δεν καταλάβαιναν.

    Φανταστείτε να θέλαμε και εμείς να σηκώσουμε 40 ουρανοξύστες κατά Μύκονο μεριά, όπου χλιδάτοι businessmen θα βλέπανε από τα παράθυρα παραλία, στον τοίχο την εξέλιξη των δεικτών παγκοσμίως σε plasma (ή projector), θα έδιναν τις εντολές από mobile και wireless, και το βράδυ θα ξεχύνονταν να γίνουν λιώμα στα bar. (και μετά ξύπνησα) Μα εάν θα ήταν κάτι ανάλογο παράλογο για την δική μας υποθετική περίπτωση της Μυκόνου, γιατί να είναι λογικό για το Dubai? Anyway.

    Βεβαίως και εμείς έχουμε το αντίστοιχο φαινόμενο αλα ελληνικά, με τα ολυμπιακά έργα (έτσι για να είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες), που αφού τα χρυσοπληρώσαμε, τώρα επίσης δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Όσο για το χρηματιστήριο τι να περιμέναμε. Ότι θα άντεχε; Το θέμα με αυτή την κρίση δεν είναι ποιος θα χρεωκοπήσει ή ποιος θα φθάσει τα όρια της χρεωκοπίας αλλά ποιός δεν θα φθάσει.

    Κάποιοι για να κοιμηθούν μετράνε πρόβατα. Εμάς θα μας στοιχειώνουν εφιάλτες, όπου θα μετράμε άσπρους ελέφαντες. Από ότι φαίνεται, ουκ έστι αριθμός των χρημάτων, οία έχουν πεταχθεί από το παράθυρο σε ανοησίες και υπερβολές. Άντε μετά να την στρώσεις την (παγκόσμια) οικονομία.

  6. Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου Επιτρόπου για τις Εσωτερικές υποθέσεις και τις οικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με το Ντουμπάι υποδεικνύει μια κεντρική, παγκόσμια διακυβέρνηση.
    Ο νέος Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές υποθέσεις και τις οικονομικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ (διορίστηκε σε αυτά τα καθήκοντα), εκτίμησε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τη «στάση πληρωμών» στο Ντουμπάϊ κατέδειξε ότι ενισχύεται η ανάγκη, ο πλανήτης όλος να έχει έναν κυβερνήτη……
    http://axinosp.blogspot.com/2009/11/blog-post_9570.html

  7. re:
    Αγαπητέ Επίκουρε, εγώ σέβομαι αυτά που γράφεις, και εκτιμώ την προσπάθεια σου. Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα άλλου αναγνώστη περί λύσεων και προτάσεων. Κάπου του απαντάς και του λέγεις.»Τι θεωρείς λοιπόν; Ότι ο κόσμος γνωρίζει;
    Όταν θα γνωρίζει, τότε τα ξαναλέμε.» Με αυτό δεν θα συμφωνήσω, γιατί πρόσεξε. Καλά κάνεις και τα γράφεις όλα αυτα για να τύχουν ανάγνωσης και ενημέρωσης και από άλλους. Ομως αυτός που σου ζητά και προτάσεις και λύσεις μην ξεχνάς ότι ήδη γνωρίζει αφου είναι αναγνώστης σου. Αυτός λοιπόν και εγώ αναζητώ μετά την ενημέρωση μας λύσεις από σενα και προτάσεις. Καλό είναι αυτό που ζητάμε από εσένα και πρέπει έτσι να το εκλάβεις. Αν δεν σε θεωρούσαμε σωστό δεν θα στο ζητάγαμε.

    1. Χρίστο,
      Αν είσαι αναγνώστης θα έχεις αντιληφθεί, όπως όλοι οι αναγνώστες τις υποκείμενες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Προκύπτουν από τα γραφόμενα.
      Σε κάθε περίπτωση, σημασία εδώ έχει η άποψη. Προσωπικά δεν θυμάμαι αντίστοιχη επιχειρηματολογία στα ελληνικά blogs/ΜΜΕ κλπ. μέχρι της εμφανίσεως του ΕΠΊΚΟΥΡΟΥ. Κάποια σκόρπια λόγια και γενικολογίες.
      Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της σαπίλας με το να ζητάτε κάποιοι προτάσεις, κλπ. εν είδει προγραμματικών δηλώσεων. Διότι, τότε νομοτελειακά θα συνέβαιναν όσα ο Henry Ford, o ιδρυτής της γνωστής εταιρείας αυτοκινήτων, υπελάμβανε στην φερόμενη ως τοποθέτηση του: «Είναι καλά που οι πολίτες του έθνους, δεν αντιλαμβάνονται το τραπεζικό και νομισματικό μας σύστημα, διότι αν το έκαναν, νομίζω ότι θα είχαμε επανάσταση πριν ξημερώσει»

      «It is well that the people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.»

      Είτε είναι η τοποθέτηση αληθής είτε όχι, αντικατοπτρίζει μια αλήθεια αδιαμφισβήτητη.

      Ιστορικά ο έλεγχος του χρήματος ανήκε στα κράτη. Από κάποια στιγμή και μετά πέρασε στους ιδιώτες. Αν διαβάσεις τις πρώτες αναρτήσεις μας, θα αντιληφθείς ποιο είναι το διακύβευμα.

      Από κει και πέρα, ο χρόνος και η ωρίμανση των καταστάσεων για μια «εναλλακτική» πρόταση, θα μου επιτρέψεις να αποτελούν επιλογές μου.

      Αν για εσένα και άλλους αναγνώστες, είναι πλέον αυτοσκοπός, είναι απόλυτα σεβαστός, αλλά συγνώμη, δεν συγχρονιζόμαστε. Δεν θα επανέλθω.

      Φιλικά,

      1. Ισως να μην το αντιλαμβανόμεθα το μέγεθος της σαπίλας, με την έννοια να μη ξέρουμε συγκεκριμένα πράγματα ακόμα πιο σάπια και ακόμα πιο δυσάρεστα. Να είσαι όμως σίγουρος ότι όταν λέμε αναμεταξύ μας, τι άλλο θα δούμε, να ξέρεις ότι σε γενικές γραμμές υποθέτουμε ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα, και δεν είναι μόνο αυτά που ξέρουμε ή μας πληροφορείς εσύ. Κατά τα άλλα, αναμένουμε για τις επιλογές σου με ανυπομονησία.

      2. όλα ωραία και καλά αλλά «ιστορικά ο έλεγχος του νομίσματος ανήκε στα κράτη»??? Νομίζω ότι αυτή η διατύπωση δεν είναι ακριβής.

  8. Διαφωνώ
    Χαίρεται!Τον τελευταίο καιρό ανακάλυψα το site και μπορώ να πω ότι είναι πραγματί από τα ελάχιστα (εγώ προσωπικα δεν γνωρίζω άλλο) που παραθέτουν απολυτα τεκμηριωμένες απόψεις στο θέμα της οικονομίας και γι αυτό αξίζει συγχαρητήρια.
    Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι διαφωνώ με αυτούς που καλούν τον Επίκουρο να προτείνει λύσεις. Θεωρώ ότι αναπόφευκτα το σαιτ θα «χρωματίζοταν» και θα κατατάσσοταν είτε στην «αριστερή» είτε στη «δεξια» προπαγάνδα χωρις, κατ ανάγκη αυτό να είναι αλήθεια.
    Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να λειτουργεί σαν μια πηγη πληροφοριών και,όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό, αληθούς πληροφόρησης και τις λύσεις που αναζητά ο καθένας θα τις βρεί μόνος του ή με άλλους σε κοινωνικό επίπεδο.
    Αυτα, φιλικα Φοιβος.

    1. Ωραία ρε συ Φοίβο. Και εδώ ένα κοινωνικό επίπεδο ήμαστε. Ασε το συγγραφέα του site να κάνει τη πολύ καλή δουλειά που κάνει και άντε εμείς οι υπόλοιποι να ψαχτούμε. Θα κάνεις την αρχή;

  9. » …Εδώ και καιρό, κάποιοι εγχώριοι κονδυλοφόροι ειδήμονες, έσπρωχναν την χρηματηστηριακή άνοδο, βλέποντας νέους ανοδικούς κύκλους και παιάνιζαν με ευφορία τα εμβατήρια του παπαγάλου, συνοδεύοντας τα με τις γνωστές τους κορώνες αισιοδοξίας, στους Ναούς των συμφερόντων που τους έχουν τοποθετήσει, ως θαλαμοφύλακες. «

    ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ !
    http://greekellioticians.blogspot.com/

  10. tzorakas
    Μπράβο Επίκουρε
    συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις με την ενημέρωσή μας.

    Ο καθένας άς προβληματισθεί και άς κάνει το κουμάντο του .

    Σίγουρα ζούμε ιστορικές στιγμές αλλά όποιος συνεχίζει να βλέπει το δάκτυλο που του δείχνει το δένδρο ή ακόμη και αυτό το δένδρο , λογικό είναι ότι δεν μπορεί να δεί το δάσος .

    Επίσης στις 18-06-2008 έλαβα μήνυμα απο τον zellis( http://www.greekellioticians.blogspot.com/ ) με τίτλο > που κάθε άλλο παρά μετοχή ήταν η εκτίμησή του.Δεν είχα χρήματα ούτε έχω για να ακολουθήσω την πρότασή του , όμως έχουν περάσει 18 μήνες και κάθε μέρα δικαιώνεται πιο πολύ.

    Με εκτίμηση και ένα ευχαριστώ για όλους που αγωνίζονται χωρίς σκοπιμότητες και αφιλοκερδώς για την ενημέρωσή μας.

    Είμαι σε δεινή κατάσταση , όμως με συντρόφους σαν και σάς δεν νοιώθω πνευματική μοναξιά ή ορφάνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *