Oι κυβερνήσεις ΔΕΝ δρουν, ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ (2)

Depression - Deflation
thomass έγραψε:
Οι πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους, όχι την οικονομια ή τους πολίτες των κρατών τους. Πάνω στον πανικό, τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για να «σώσουν» αυτούς που καταρρέουν, εκλαμβάνονται ως «απαιτούμενη κίνηση» από τους πολίτες. Δεν καταλαβαίνουμε ότι δίνοντας δις για να κρατήσουμε στην ζωή με σωληνάκια όσους αποβιώνουν (ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ ΜΟΝΟ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ), 1ον δεν προσφέρουμε θεραπεία αλλά παράταση ζωής(το ‘πρόβλημα’ θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο μεγάλο) και 2ον υποθηκεύουμε το μέλλον μας ως κράτη και οντότητες, με ένα τεράστιο χρέος που θα βάλει τις επόμενες γενιες σε τεράστιο κίνδυνο.


Ψιλά γράμματα…

Αυτή την άποψη που εξέφρασα μόλις χτες, έχω την εντύπωση πως θα την κουβαλάμε για αρκετά χρόνια.

Καταρχάς, πολλές φορές, έχουμε πει για το easy – cheap credit. To Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα, κάθε φορά που η κατάσταση επρόκειτο να του ξεφύγει από τα χέρια, έριχνε τα επιτόκια. Και τύπωνε χρήμα. Έτσι έγινε το 1990 με την Ιαπωνία, έτσι το 2000 με τα dot.coms έτσι και τώρα.

Πρόκειται για ένα μπαλόνι, όμως, το οποίο συνεχώς φουσκώνει (expansions) για λίγο ξεφουσκώνει (contractions.
/recessions) και ξανά φουσκώνει, λίγο περισσότερο από πριν. Άρα, αυτό το μπαλόνι, στην πάροδο των ετών, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Και τα μέτρα, για να μην σκάσει, ολοένα και πιο «χοντροκομμένα».
Ας δει κάποιος την πορεία των πραγμάτων τα τελευταία 20 χρόνια: Το 1990, η 2η μεγαλύτερη (τότε) οικονομία, η Γιαπωνέζικη, μπαίνει σε deflationary status. Είναι η μόνη που δεν ακολουθεί την «έκρηξη»των 90’s, η μόνη που σημειώνει μείωση των τιμών των ακινήτων σε μια περίοδο εκτίναξης, η μόνη που απέχει παρασάγας το 2000 από τα χρηματιστηριακά της υψηλά του 1990, και αυτή τη στιγμή ειναι 75% κάτω από αυτά, (18 χρόνια μετά), κλπ. Ρίχνει τα επιτόκια (και αυξάνει την ρευτότητα) στο ανήκουστο 0%.

Το 2000, η Αμερικάνικη Οικονομία, κλυδωνίζεται από την Τεχνολογική Φούσκα. Με τις γνωστές συνέπειες.
Ο μέγας μαέστρος Greenspan ρίχνει άμεσα τα επιτόκια στο 1% και γεμίζει με χρήμα το σύμπαν. Με τις γνωστές συνέπειες. Carry Trade + Αμερικάνικα Επιτόκια = Φούσκα Παντού, 2007.

Τώρα, που ο κύκλος στενεύει και από κύκλος 10ετίας έγινε 7ετίας, που το μετά την 2η δύναμη, την 1η, τώρα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σύστημα μοιάζει με έναν κοιλιόδουλο που έχει φάει τόσο πολύ που δεν μπορεί να περπατήσει, η FED, τι κάνει; Οι Κεντρικές Τράπεζες τι κάνουν; Ανοίγουν – πραγματικά – τις κάνουλες, δίνοντας κι άλλα χρήματα όπου να’ναι, όσο – όσο. Τον μπουκώνουν ακόμα περισσότερο!

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=axvBqqIf444o&refer=home
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=azerJ573HcbI&refer=home

Προσέξτε κάτι για το 2ο Link.

Γαλλία, Γερμάνια, Ολλανδία, Αυστρία και Ισπανία δίνουν €1,3 τρις στο Ευρωπαϊκό version του BailOut. Άμεσα.
Τι μ’ ενδιαφέρει;

Το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων που έχει λάβει η Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια από την Ευρώπη, είναι €90 δις (δες εικόνα). Ό,τι πήραμε από όλη την Ευρώπη σε 20 χρόνια, οι Τράπεζες το παίρνουν από 5 χώρες σε μία εβδομάδα επί 15 φορές περίπου. Και η αμέσως επόμενη σκέψη είναι: Αν (ΑΝ λέμε) στο μέλλον, κάποιες από τις «επιχορηγούμενες» τράπεζες ή αυτές στις οποίες τα κράτη αναλαμβάνουν πακέτα μετοχών και συμμετοχή, ΑΝ πτωχεύσει/ουν, τι θα γίνουν τα χρήματα που δόθηκαν.
Απάντηση. ….

Και καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος: Τι είναι αυτά τα χρήματα, από που προέρχονται, πως δίνονται απεριόριστα από Κεντρικές Τράπεζες και Κράτη; Δεν υπάρχει μέτρο; Δεν υπάρχει έλεγχος; Δεν υπάρχουν κανόνες;

Απάντηση: ΟΧΙ αγαπητοί μου. Από το 1973, η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Το τι συνέβη τότε και τι πληρώνουμε σήμερα (και θα συνεχίσουμε), είναι το αντικείμενο της κουβέντας που ανοίγει από τούδε, σιγά – σιγά. Είναι ΤΟ πρόβλημα. Είχα πει πως ενόψει μιας ανάκαμψης στις αγορές, αυτό θα γινόταν ευκολότερα.

Αυτό, λοιπόν θα συμβεί εντός της εβδομάδας τούτης και σταδιακά, διότι το θέμα, η έρευνα και τα συμπεράσματα είναι μεγάλα και καυτά…
Μην το χάσετε Smile

Εν τω μεταξύ, ας μείνουμε με την σημερινή «ευφορία» που υπερκαλύπτει ‘ειδησούλες΄ του τύπου

α. ότι την τελευταία εβδομάδα στην χρεωκοπείσασα Ισλανδία γίνεται κυριολεκτικά «του σούπερ μάρκετ» αφού οι άνθρωποι τρέχουν να προμηθευτούν ότι μπορούν καθότι υφίσταται κίνδυνος παύσης των εισαγωγών.

β. ο Bill Gates μιλάει για «βαθιά ύφεση» που ‘έρχεται’ και 9% ανεργία.

Τι μ’ ενδιαφέρει; Πριν 8 (οκτώ) ημέρες, ο ίδιος «ο πλουσιότερος άνθρωπος» (δηλ. σου λέει ο μάγκας ο δημοσιογράφος: ‘ αυτός ξέρει’) δήλωνε ότι ΔΕΝ (δεν) υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη ύφεση ή depression…
Oi 8 μέρες που άλλαξαν τον Βασίλη Δελαπόρτα.

γ. Η κ. Nancy Pelosi η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητά και νέο «Stimulus Act» – το 1ο δεν αρκεί…

Δεν έχουν περάσει παρά 10 ημέρες, από το 1ο. Την ίδια στιγμή, το ΤΡΕΧΟΝ ΕΛΛΕΙΜΑ των ΗΠΑ (φέτος μόνον) ξεπερνά τα $2 τρις… Φ-έ-τ-ο-ς
Είναι το 12,5% του ΑΕΠ τους. 2 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ετήσιο έλλειμα. Αυτές οι μακροικονομικές επιπτώσεις, πως να αγνοηθούν;

δ.Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστραλία, Αγγλία, Ν. Ζηλανδία, Εμιράτα, Νορβηγία μόνο σήμερα προσωρούν σε «κρατικοποιήσεις» («μερικές»…)

Μέχρι την επόμενη ενημέρωση σας καληνυχτώ (ή καλημερίζω) με το ακόλουθο της προηγούμενης εβδομάδας

 

 

thomass έγραψε:
Σκεφτείτε επίσης ΑΝ πχ ο S&P την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα έβγαζε μια άνοδο 200 μονάδων, πως θα αντιδρούσατε. Θα ήταν τα πράγματα ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια με σήμερα;

 

*

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *